Veel leerlingen gaan gebukt onder (kenmerken van) faalangst

Faalangst is letterlijk de angst om te falen en kan een leerling behoorlijk in de weg zitten. De faalangst komt meestal tot uiting in situaties waarbij er iets verwacht wordt van de leerling (of waar een leerling denkt dat er iets verwacht wordt) en waar een beoordeling op volgt. Het “spanningselement” tijdens toetsen, overhoringen, onverwachte vragen in de klas of spreekbeurten is, ondanks goede voorbereidingen, moeilijk voor faalangstige leerlingen.

We spreken pas van faalangst als de prestaties van de leerling eronder lijden

De angst om te “mislukken” staat centraal en werkt belemmerend. Voorafgaand aan een spannende situatie is er vaak al sprake van angstgevoelens. Gedachten als “ik kan dit niet”, “ik krijg vast een black-out”, “ik ben dom” spelen een grote rol. De uren of dagen voorafgaand kunnen al als heel vervelend worden ervaren door de leerling. 

Faalangst komt voort uit een negatief zelfbeeld

​De negatieve gedachten van een faalangstige leerling zijn overheersend en er komt vaak niet uit wat er in zit. Dit kan zelfs tot een vicieuze cirkel leiden. De faalangstige leerling presteert onder zijn kunnen door de faalangst, waardoor de negatieve gedachten bevestigd worden. Bij een volgende gelegenheid zal de leerling opnieuw faalangstig zijn en zelfs erger omdat het “de vorige keer immers ook niet lukte”.

Zou het niet geweldig zijn als je leerlingen met (kenmerken van) faalangst kunt helpen?

​Het is de taak van leerkrachten en docenten om faalangst te herkennen en daar passend op te reageren. In de cursus Faalangst de Baas leer je faalangst te begrijpen en tijdig te signaleren bij je leerlingen. Ook krijg je handvatten voor het ondersteunen van leerlingen met faalangst en voor het preventief aanpakken van faalangst. Iedereen heeft namelijk wel eens last van gevoelens of kenmerken van faalangst. Je zult daarom tijdens de cursus ook informatie opdoen die je klassikaal in kunt zetten. Leer je leerlingen om te gaan met faalangstige gevoelens voordat het problematisch wordt.

Haal eruit wat er in zit!

​Na het volgen van de cursus Faalangst de Baas kun je leerlingen het vertrouwen in zichzelf geven zodat zij bij zichzelf eruit kunnen halen wat er in zit.

Online lessen met leerkrachten en docenten uit het hele land

Deze cursus bestaat uit 3 lessen van 60-90 minuten die online worden gegeven door een van onze ervaren trainers. Tijdens de lessen hoor en zie je de docent en op je scherm zie je de slides die bij de les horen. Via de chat kunnen jij en je medecursisten vragen stellen. Door het gebruik van de chat, polls, oefeningen en stellingen waar je op kunt reageren wordt de les echt interactief; geen monoloog maar dialoog tussen de docent en de cursisten! 

Les 1
Theorie faalangst
Faalangst signaleren

Les 2
Theorie rondom helpende en storende gedachten
Gesprekken met kinderen voeren 

Les 3
Begeleiding

Tips voor in de klas
Tips voor ouders 

Oefeningen die makkelijk toepasbaar zijn

De theorie en oefeningen die in de cursus aan bod komen zijn makkelijk toepasbaar in de klas, je kunt er direct mee aan de slag! Tussen de lessen door krijg je per mail materiaal en opdrachten die er voor zorgen dat je de nieuw opgedane kennis goed verwerkt. In de digitale leeromgeving vind je alle onderdelen van de cursus overzichtelijk bij elkaar. Op het besloten forum kun je je opgedane kennis en ervaring met andere cursisten delen.


Schrijf je nu in voor de cursus!

Klik op "inschrijven", vul het inschrijfformulier in en alles wijst zich vanzelf! Heb je nog vragen over de cursus? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel met één van onze medewerkers:  020-8943037. 

Cursusinformatie

Ben je geïnteresseerd in het volgen de Faalangst de Baas cursus? Maak hieronder een keuze uit een cursus op school of online en lees verder!

Online 

Online cursus in de vorm van een live webinar


Krijg les van ervaren trainers

Preventieve aanpak van faalangst

 • check
  Theorie en oefeningen zijn eenvoudig toepasbaar 
 • check
  Leer je leerlingen om gaan met faalangstige gevoelens voordat het problematisch wordt

€ 375,-

In-School

Cursus van 1 dag op school


Zet je samen met je docententeam in om binnen de gehele school Faalangst de Baas te zijn

 • check
  Pak faalangst preventief aan
 • check
  Geef leerlingen het vertrouwen in zichzelf zodat zij bij zichzelf eruit kunnen halen wat er in zit

Neem contact op voor prijsinformatie

Schrijf je nu in voor de cursus!

Klik op "inschrijven", vul het inschrijfformulier in en alles wijst zich vanzelf! Heb je nog vragen over de cursus? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel met één van onze medewerkers:  020-8943037. 

Als je "Faalangst de Baas" interessant vindt, is dit wellicht ook iets voor je

Creatiespiraal voor docenten

Creatiespiraal
Deze cursus leert je om leerlingen bij de hand te nemen op een avontuurlijke reis langs hun eigen (droom-)wensen op weg naar verwezenlijking door middel van de Creatiespiraal. Wat zijn je dromen en hoe maak je ze waar? Lees verder.

Motiverende gespreksvoering in de klas Docentenbijscholing cursus

Motiverende gespreksvoering met leerlingen
Deze cursus leert je om leerlingen te helpen om hun gedrag te veranderen en hun weerstanden te onderzoeken en los te laten. Je kunt deze gesprekstechniek gebruiken om elke leerling te helpen om het beste in zichzelf naar boven te halen en blokkades aan te pakken. Lees verder.

Contact

Je kunt altijd contact met ons opnemen voor informatie over onze cursussen of om een programma op maat voor je eigen school samen te stellen. Je kunt ook een afspraak met ons maken bij jou op school. Kies een manier om contact met ons op te nemen die bij jou past!

Bel

020-8943037

Skype

Docentenbijscholing

WhatsApp

00972-525734760

Contactformulier

Je kunt op kantooruren meestal met ons chatten, open de chat in de rechter benedenhoek van deze pagina. Je kunt ook een vraag achterlaten in de commentaren hieronder. Het antwoord op je vraag in de commentaren ontvang je ook per mail. 

>