IdentiteitsCirkels

De IdentiteitsCirkel is een tool die leerlingen helpt om na te denken over hun eigen identiteit en die ze stimuleert om met elkaar te praten over wie ze zijn. Een identiteitscirkel is een segmenten cirkel, die de identiteit van een persoon op een speelse en eenvoudige manier zichtbaar maakt. In deze cursus leer je om de IdentiteitsCirkel te gebruiken om een proces op gang te brengen dat leerlingen helpt om na te denken en te voelen wie ze zijn en wie de ander is.

Doel van de cursus

Deze cursus leert je om leerlingen te helpen om hun eigen identiteit zichtbaar te maken en kennis te laten maken met de belevingswereld van anderen. De IdentiteitsCirkel heeft zich bewezen als een intercultureel leermiddel bij uitstek en brengt twee beelden samen: hoe jij jezelf ziet (identiteit) en hoe anderen jou zien (imago).

Door je open te stellen voor elkaars cultuur en belevingswereld, maak je het verschil tussen identiteit en imago kleiner: je leert elkaar (en jezelf) dus beter kennen.

Jongeren met een migratieachtergrond ervaren een extra uitdaging in hun identiteitsvorming. Ze proberen in verschillende werelden hun weg te vinden. Als reactie op de maatschappelijke complexiteit, zoeken ze soms meer bewust naar het specifieke, de eigen identiteit.

Als een kind voelt dat er geen bruggen mogelijk zijn tussen de verschillende leefwerelden creëert dit spanningen. Jongeren gaan sommige identiteiten verstoppen en proberen te vergeten.
Bovendien kan het gevoel nergens bij te horen, leiden tot gevoelens van machteloosheid. Dat is één van de problemen die we zien bij geradicaliseerde jongeren. Omdat jongeren zich niet erkend voelen in hun andere deelidentiteiten kunnen ze zich vastklampen aan één dimensie van hun identiteit, bijvoorbeeld religie.

Tijdens de cursus gaan we onder andere in op de vaak complexe identiteit van jongeren met allochtone achtergrond. Tenslotte leren docenten en opvoeders tijdens de cursus hoe we kinderen en jongeren kunnen helpen om te groeien naar een gezonde, positieve identiteit.

Voorbeelden van IdentiteitsCirkels

Cursusinhoud

Deze cursus bestaat uit 3 lessen van 60 minuten die online worden gegeven door een van onze ervaren trainers. Tijdens de lessen hoor en zie je de docent en op je scherm zie je de slides die bij de les horen. Via de chat kunnen jij en je medecursisten vragen stellen. Door het gebruik van de chat, polls, oefeningen en stellingen waar je op kunt reageren wordt de les echt interactief; geen monoloog maar dialoog tussen de docent en de cursisten! 

Tussen de lessen door krijg je per mail steeds materiaal en opdrachten die er voor zorgen dat je de nieuw opgedane kennis goed verwerkt. In de digitale leeromgeving vind je alle onderdelen van de cursus overzichtelijk bij elkaar. Op het besloten forum kun je je opgedane kennis en ervaring met andere cursisten delen.

Schrijf je in voor de cursus!

Klik op "inschrijven", vul het inschrijfformulier in en alles wijst zich vanzelf! Heb je nog vragen over de cursus? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel met één van onze medewerkers:  020-8943037. 

Cursusinformatie

Online

Online cursus in de vorm van 4 live webinars


60 minuten durende webinars

Krijg les van ervaren trainers

 • check
  Docenten beheersen het gebruik van het interculturele leermiddel, de IdentiteitsCirkel 
 • check
  Door het gebruik van de chat is de les echt interactief; geen monoloog maar dialoog tussen de trainer en de deelnemers

€ 160,-

In-School

Cursus van een halve dag op schoolIdeale combinatie van studiedag en teambuilding

 • check
  Docenten kunnen de nieuwe kennis direct met veel succes in de klas toepassen 
 • check
  Het docententeam stelt zich open voor elkaars belevings-wereld, waardoor ze elkaar (en zichzelf) beter leren kennen

Neem contact op voor prijsinformatie

Locatie

Cursus van een halve dag op locatie in Amsterdam of Antwerpen


Cursus van 4 uur 

Ontmoet collega leerkrachten

 • check
  Docenten beschikken over de benodigde kennis om de IdentiteitsCirkel te gebruiken
 • check
  Docenten weten hoe ze een proces op gang brengen dat leerlingen helpt om na te denken over wie ze zijn

€ 190,-

Als je "IdentiteitsCirkels" interessant vindt, is dit wellicht ook iets voor je

Yoga en Mindfulness in de klas Docentenbijscholing

Yoga en Mindfulness in de klas
Tijdens deze cursus leer je hoe je leerlingen kan helpen om in een rustige gemoedstoestand te komen waardoor zij zich beter kunnen concentreren en de sfeer in de klas kunnen beïnvloeden. Concentratie en de sfeer in de klas zijn van grote invloed op het leerproces. Lees verder.

Escape the Classroom
In een Escape the Classroom wordt een groepje leerlingen opgesloten in een lokaal en door het oplossen van allerlei puzzels kunnen ze zich bevrijden. Escape the Classroom is ‘edutainment’ bij uitstek! Lees verder.

Contact

Je kunt altijd contact met ons opnemen voor informatie over onze cursussen of om een programma op maat voor je eigen school samen te stellen. Je kunt ook een afspraak met ons maken bij jou op school. Kies een manier om contact met ons op te nemen die bij jou past!

Bel

020-8943037

Skype

Docentenbijscholing

WhatsApp

00972-525734760

Contactformulier

Je kunt op kantooruren meestal met ons chatten, open de chat in de rechter benedenhoek van deze pagina. Je kunt ook een vraag achterlaten in de commentaren hieronder. Het antwoord op je vraag in de commentaren ontvang je ook per mail. 

 • Anja schreef:

  Ik woon sinds 2 jaar in het buitenland. Een collega/vriendin raadde mij deze cursus aan. Kan ik deze cursus ook volgen vanuit het buitenland?

  • admin schreef:

   Beste Anja, Wat leuk dat je mee wilt doen vanuit het buitenland. Aangezien deze cursus online wordt gegeven is het geen probleem om vanuit het buitenland mee te doen. Houd echter wel rekening met evt. tijdsverschil, want de cursus begint op (NL) tijd.

 • Bart schreef:

  Ik zou graag deze cursus willen volgen, maar ik heb pas tijd om aan zoiets mee te doen na eind April. Geven jullie deze cursus ook later in het jaar?

 • Micha schreef:

  Ik werk op een jongerencentrum. Wij hebben veel jongeren met diverse allochtone achtergronden.
  We willen jongeren stimuleren om beter te begrijpen wie ze zijn en elkaar beter te leren kennen. Om begrip op te brengen voor elkaars identiteit. Is deze cursus ook gechikt voor jongerenwerkers? En hebben jullie ook mensen die bij ons op het jongerencentrum activiteiten over identiteit kunnen doen?

  • admin schreef:

   Beste Micha, Deze cursus is zeker ook geschikt voor jongerenwerkers. We kunnen ook bij jullie op het jongerencentrum een training geven. Het beste is om telefonisch contact met ons hier over op te nemen.

 • >