Scrum op School

Scrum op School is een raamwerk voor het begeleiden van leerlingen waarbij de verantwoordelijkheid voor het leerproces van de docent aan de leerlingen wordt gedelegeerd. Oorspronkelijk is Scrum in de jaren negentig ontstaan bij de ontwikkeling van complexe IT producten. Sinds een jaar of vijf wordt Scrum ook gebruikt binnen het onderwijs, vaak met verbluffende resultaten. In Scrum staan flexibiliteit, snelheid, productie en kwaliteit centraal.

Bij Scrum op School ligt de focus op samenwerken, diepgaand leren en persoonlijke ontwikkeling. Met Scrum op School gaan leerlingen effectief en zelfsturend samenwerken, zichzelf ontwikkelen en beter presteren. In deze cursus leer je om Scrum op School in te zetten en bij jou in de klas in te voeren.

Leerlingen voelen zich vaak onvoldoende betrokken bij hun eigen leerproces

Leerlingen hebben vaak geen idee van de relevantie van de leertaken die ze in opdracht uitvoeren. Ze zijn niet actief betrokken bij de regie van het leerproces en voelen geen verantwoordelijkheid.  Ze zijn niet bekend met de leerdoelen achter de lesstof en weten niet waarom ze iets leren.

Ongemotiveerde leerlingen die wachten tot de schooldag erop zit..

Leerlingen die onvoldoende gemotiveerd zijn leren niet optimaal. Ze zijn niet werkelijk geïnteresseerd in de lesstof en  er komt slechts moeizaam een samenwerking tussen leerlingen tot stand. 


Stel dat je je leerlingen een onuitputtelijke bron van leer energie kan geven..

Tijdens de cursus leer je om Scrum op School te gebruiken in het onderwijs. Je bent als docent in staat om Scrum op School goed uit te voeren en in te voeren. Tijdens de cursus ga je Scrum op school daadwerkelijk gebruiken in je klas. Je zult direct een toenemende leer energie onder je leerlingen waarnemen. De leerlingen gaan zich eigenaar van het leerproces voelen, taken worden eerlijker verdeeld onder leerlingen en leerlingen gaan elkaar meer helpen en meer van elkaar leren.

..waarbij ze hun werk voortdurend beoordelen en verbeteren


Door de terugkerende reflecties gaan leerlingen elkaar aanspreken op hun verantwoordelijkheid, nadenken over hun eigen aandeel en zijn ze voortdurend bezig om hun samenwerking te verbeteren. Over het algemeen worden leerlingen door Scrum op School kritischer op hun eigen werk en gaan ze beter presteren. Ze ontwikkelen hun zelfvertrouwen en leren om blijvend te verbeteren in kleine stapjes.

Cursusinhoud

De cursus Scrum op School bestaat uit online lessen, fysieke bijeenkomsten, persoonlijke begeleiding en collegiale intervisie. De gehele cursus duurt ca. 4 maanden waarbij je al tijdens de cursus daadwerkelijk aan de slag gaat met Scrum op School.

De vier online lessen duren 60 minuten en worden online gegeven door een van onze ervaren trainers. Tijdens de lessen hoor en zie je de docent en op je scherm zie je de slides die bij de les horen. Via de chat kunnen jij en je medecursisten vragen stellen. Door het gebruik van de chat, polls, oefeningen en stellingen waar je op kunt reageren wordt de les echt interactief; geen monoloog maar dialoog tussen de docent en de cursisten!

De drie fysieke bijeenkomsten zijn altijd op woensdagmiddag en duren van 15.30 tot 19.00 uur. Bij de collegiale intervisie bezoek je een klas van een van je medecursisten zodat je van elkaar kunt leren. Tijdens de persoonlijke begeleiding heb je twee keer een online gesprek (Skype) van 30 minuten met een van de trainers.

Tussen de online lessen en de fysieke bijeenkomsten door krijg je per mail steeds materiaal en opdrachten die er voor zorgen dat je de nieuw opgedane kennis goed verwerkt. In de digitale leeromgeving vind je alle onderdelen van de cursus overzichtelijk bij elkaar. Op het besloten forum kun je je opgedane kennis en ervaring met andere cursisten delen.

Schrijf je in voor de cursus!

Klik op "inschrijven", vul het inschrijfformulier in en alles wijst zich vanzelf! Heb je nog vragen over de cursus? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel met één van onze medewerkers:  020-8943037. 

Cursusinformatie

  • online & op locatie
  • op school

Studiebelastingsuren

4 x webinar van 1 uur = 4 uur
4 x fysieke bijeenkomst van 3.5 uur = 14 uur
2 x persoonlijke begeleiding van 0.5 uur = 1 uur
1 x collegiale intervisie van 2 uur = 2 uur
Materiaal en opdrachten tussen de lessen en bijeenkomsten door: 4.5 uur
Totaal 25,5 uur

Brochure

DOWNLOAD HIER de brochure van de cursus "Scrum op School".

Doelgroep

Deze cursus is geschikt voor leerkrachten van het Primair Onderwijs en docenten van het Voortgezet Onderwijs.

Kosten

De kosten bedragen € 725- incl. Btw. Voor deze prijs ontvang je:
- 4 online lessen van 1 uur
- 4 fysieke bijeenkomsten van 3,5 uur
- 1 uur persoonlijke begeleiding
- collegiale intervisie van 2 uur
- materiaal ter voorbereiding van de lessen
- materiaal ter verdieping van de lessen

Data

Deze cursus bestaat uit online lessen, bijeenkomsten op locatie en afspraken. De online lessen worden op 2 tijdstippen aangeboden en iedere week kun je aangeven welk tijdstip je het beste uitkomt. De planning is als volgt: 

Les 1
Online 21 november 2018 16.00-17.00
Les 2
Bijeenkomst 28 november 2018 15.30-19.00 (Utrecht)
Les 3
Online 12 december 2018 16.00-17.00
Les 4
Bijeenkomst 19 december 2018 15.30-19.00 (Utrecht)
Uitvoering/begeleiding 7 - 11 januari 2019
Les 5
Bijeenkomst 16 januari 2019 15.30-19.00

Les 6
Online 23 januari 2019 16.00-17.00
Uitvoering/intervisie 21-25 januari 2019
Les 7
Bijeenkomst 30 januari 2019 15.30-19.00 (Utrecht)
Uitvoering/begeleiding 4-8 februari 2019
Les 8
Online 13 februari 2019 16.00-17.00

Gratis introductieles

Wil je kijken of deze cursus iets voor je is? Meld je dan aan voor de Introductieles. Tijdens de Introductieles maak je kennis met de werkwijze van Docentenbijscholing en ontvang je veel bruikbare informatie. De introductieles wordt online op verschillende momenten aangeboden en kun je kosteloos bijwonen. 

Als je "Scrum op school" interessant vindt, is dit wellicht ook iets voor je

Yoga en Mindfulness in de klas Docentenbijscholing

Yoga en Mindfulness in de klas
Tijdens deze cursus leer je hoe je leerlingen kan helpen om in een rustige gemoedstoestand te komen waardoor zij zich beter kunnen concentreren en de sfeer in de klas kunnen beïnvloeden. Concentratie en de sfeer in de klas zijn van grote invloed op het leerproces. Lees verder.

Docentenbijscholing Leren kijken naar kunst

Leren kijken naar en reflecteren op kunst
Tijdens de cursus leer je leerlingen te kijken naar hun eigen werk, daarop te reflecteren en op het werk van een ander te reflecteren. Daarnaast krijg handvatten hoe je met kinderen naar een kunstwerk kunt kijken en hoe je daar open gesprekken over voert. Lees verder.

Contact

Je kunt altijd contact met ons opnemen voor informatie over onze cursussen of om een programma op maat voor je eigen school samen te stellen. Je kunt ook een afspraak met ons maken bij jou op school. Kies een manier om contact met ons op te nemen die bij jou past!

Bel

020-8943037

Skype

Docentenbijscholing

WhatsApp

00972-525734760

Contactformulier

Je kunt op kantooruren meestal met ons chatten, open de chat in de rechter benedenhoek van deze pagina. Je kunt ook een vraag achterlaten in de commentaren hieronder. Het antwoord op je vraag in de commentaren ontvang je ook per mail. 

>