Technologie en 'softskills' in
één activerend leerprogramma

Stel je voor: je leerlingen leren spelenderwijs om innovatieve technologie toe te passen èn oefenen tegelijkertijd hun sociale vaardigheden. Klinkt haast te mooi om waar te zijn? Toch is dat precies wat ons programma Robotica en Sociale Vaardigheden biedt. Want leerlingen gaan samen robots en interactieve installaties maken. Ze leren om in tweetallen en groepjes samen te werken, waarbij voortdurende reflectie op de samenwerking in de groep centraal staat.

Lijkt het je een uitdaging om zo'n programma op te zetten?  Wij leren je hoe dat kan, ook zonder dat je enige voorkennis hebt over robots en programmeren. Tijdens onze Praktijkdagen Robotica en Sociale Vaardigheden leer je om dit programma met jouw klas uit te voeren. Je gaat aan de slag met robots en bovendien leren we je hoe je leerlingen die deelnemen aan het programma aanzet tot samenwerking en reflectie. Daarbij krijg je een compleet pakket bestaande uit kant en klare leerprogramma's en hardware, inclusief een robot! Het is de combinatie van technologie met het werken aan sociale vaardigheden die dit programma zo krachtig maakt.

Het programma Robotica en Sociale Vaardigheden is geschikt voor leerlingen van de onder- en bovenbouw PO, voor VO en MBO. Voor elke leeftijd en niveau zijn er passende activerende leerprogramma's!

Leren samenwerken

Leerlingen die actief bezig zijn om kennis te verwerven, elkaar in de ogen kijken en samenwerken, eigen en andermans vaardigheden ontdekken. Kinderen die niet alleen technologie leren toepassen, maar ook de talenten van zichzelf en anderen benutten.

Voor Robotica en Sociale Vaardigheden heb je de juiste aanpak nodig. Wij hanteren een bijzondere methode waarmee je het eigendom van het leerproces teruggeeft aan de leerlingen. Eerst bouwen ze met z'n tweeën een kleine robot. Daarna werken ze met vier leerlingen aan een grotere robot. Vervolgens wordt er met acht leerlingen aan een project gewerkt. En uiteindelijk ontwerpen en bouwen vijftien leerlingen samen hun eigen interactieve installatie. En telkens reflecteren ze op hun samenwerking: Wat ging goed? Wat kan anders? Hoe kun je nog beter samenwerken? Waarbij ze volop de kans krijgen om hun eigen talenten en die van de anderen te ontdekken!

Terwijl leerlingen aan de slag gaan met robotica, leren ze om af te stemmen op de fysieke, sociale en intellectuele veiligheid van zichzelf en degene waarmee ze samenwerken.

Het programma Robotica en Sociale Vaardigheden is uitstekend geschikt voor het PO en bovendien een ideale invulling voor de mentorklassen van het VO en MBO!

Dezelfde robot voor alle leeftijden en niveaus

Binnen het programma Robotica en Sociale Vaardigheden wordt één identieke robotmodule gebruikt voor alle leeftijden en niveaus. Van kleuter tot gymnasiast of volwassene: elke leerling kan deze robots bouwen en programmeren op haar of zijn niveau. Als school gebruik je dezelfde hardware set voor alle groepen of klassen!

Leerlingen van de onderbouw programmeren de robot op een hele eenvoudige manier, namelijk door de robot over een speciale streepjescode te laten rijden. Daarmee kunnen ze de robot bijvoorbeeld leren om slim obstakels te vermijden of om het licht van een zaklamp te volgen. Of laat twee robots sumoworstelen! Iets oudere leerlingen kunnen leren om de modules te programmeren door middel van een gemakkelijke visuele programmeertaal, bijvoorbeeld Scratch. Plusleerlingen en leerlingen binnen het VO en MBO kunnen de robot tevens programmeren met behulp van een echte programmeertaal zoals Python.

Op de Praktijkdag ontdek je hoe je jouw leerlingen kunt leren om de robots te programmeren, op hun eigen niveau. Ook als je nog geen enkele ervaring met programmeren hebt leren wij je hoe je de streepjescodes en de visuele programmeertaal kunt inzetten. Wanneer je gebruik wilt maken van een echte programmeertaal heb je natuurlijk wel voorkennis nodig. 

Schrijf je in voor de training

Heb je nog vragen over de training op locatie? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel met één van onze medewerkers:  020-8943037

De Praktijkdagen Robotica en Sociale Vaardigheden vinden op de volgende dagen plaats:
Maandag 4 november 2019 9.30-16.30 in Amsterdam
Donderdag 31 oktober 2019 9.30-16.30 - Antwerpen
Dinsdag 4 februari 2020 9.30-16.30 - Amsterdam
Maandag 20 april 2020 9.30-16.30 - Amsterdam
Maandag 22 juni 2020 9.30-16.30 - Amsterdam

Cadeautjes

Als je besluit om de training bij ons te volgen en met Robotica aan de slag te gaan bieden we je graag de volgende extra’s:

Complete leerprogramma's 
voor elke leeftijd en elk niveau


 • Voor leerlingen van de onderbouw PO leerprogramma’s om de robot te programmeren met eenvoudige streepjescodes.
 • Voor leerlingen van de bovenbouw PO leerprogramma’s om de robot te programmeren met Scratch, een gemakkelijke visuele programmeertaal.
 • Voor plusleerlingen en leerlingen VO tevens leerprogramma’s om de robot te programmeren met een echte programmeertaal zoals Python.
 • Uitgebreide handleidingen en instructiefilmpjes voor docenten.
 • Spannende opdrachtkaarten voor alle niveaus om leerlingen samen een oplossing te laten bedenken en uit te voeren.

Robot
inclusief alle accessoires


 • Programmeerbare robotmodule, geschikt voor vijf- tot achttienjarige leerlingen.
 • Accessoirepakket met maar liefst 115 bouwstenen, tandwielen, rupsbanden en andere onderdelen. Alle bouwstenen zijn te gebruiken met de robotmodule en compatible met reguliere Lego.
 • Infrarood afstandbediening. 
 • Zaklamp om de robot te laten volgen door middel van de lichtsensor. 
 • Speciale robotmat met volgspoor en streepjescodes. 

De totale waarde van deze set bedraagt ongeveer € 150,-. 

Hoe werkt het?

De robot reageert op geluid en licht. Natuurlijk kan de robot automatisch een lijn volgen, uitgezet als een parcours. Of obstakels vermijden, of het licht van een zaklamp volgen. Maar de robot kan nog veel meer! Gebruik de wielen zonder banden als aandrijfmechanisme of als een katrol of takel. Bouw met LEGO je eigen hijskraan en gebruik de robot als lift of als transportmiddel. Programmeer de robot en laat zijn sensoren de aansturing doen of bestuur de robot eenvoudig op afstand met de afstandsbediening.

Je leerlingen kunnen gebruik maken van kant en klare bouwprojecten inclusief duidelijke handleidingen maar nog leuker is het om zelf iets te verzinnen en te bouwen! Door de combinatie met Lego zijn de creatieve mogelijkheden oneindig!

Wat we gaan bouwen!

Met de robotmodule kun je alle kanten op, laat je fantasie de vrije loop of bouw één van de onderstaande projecten. Voorbeelden van mogelijke projecten met kant-en-klare bouwplannen:

Hijskraan
De hijskraan kan op afstand worden bestuurd met de afstandsbediening. De magnetische haak van de kraan kan kleine metalen objecten zoals paperclips of schroeven ophijsen.
Niveau: 4
Aanbevolen leeftijd: 10+
Benodigde programmeerkennis: Barcode en afstandsbediening èn EdScratch of Edpy

Tank
De robot-tank bestaat uit twee delen: de basistank en het kanon dat rubber elastiekjes kan afschieten! De tank bestaat uit een robotmodule en kan worden geprogrammeerd om vooruit of achteruit te rijden en naar links en rechts te draaien, met behulp van de afstandsbediening. De complete tank inclusief kanon gebruikt een tweede module waarmee je elastiekjes kunt afvuren.
Niveau: 1 (tank) en 2 (tank met kanon)
Aanbevolen leeftijd: 8+ 

Rijdende Robotarm
De rijdende robotarm is een op afstand bestuurbare robotarm gemonteerd op een bestuurbaar karretje. Met behulp van de afstandsbediening kun je de robotarm vooruit of achteruit rijden en naar links en rechts draaien. Je kunt tevens op afstand de arm openen en sluiten zodat je kleine objecten vast kunt grijpen. De robotarm bestaat uit twee robotmodulen.
Niveau: 3
Aanbevolen leeftijd: 8+
Benodigde programmeerkennis: Barcode en afstandsbediening

Graafmachine
De graafmachine kan op afstand worden bestuurd en kan vooruit of achteruit rijden en naar links en rechts draaien. De schep van de graafmachine kan kleine objecten optillen en laten zakken. De graafmachine bestaat uit twee robotmodulen.
Niveau: 2
Aanbevolen leeftijd: 8+
Benodigde programmeerkennis: Barcode en afstandsbediening

Printer
Met de robotmodules kunnen natuurlijk ook allerlei andere installaties worden gebouwd. De robotprinter is een zogenaamde ‘pen plotter’ die twee modules gebruikt die met Edpy geprogrammeerd kunnen worden. Met behulp van een pen die aan de printer wordt bevestigd en met gebruik van een aantal functies in Edpy kan de robotprinter een veelheid aan verschillende vormen printen.
Niveau: 5
Aanbevolen leeftijd: 12+
Benodigde programmeerkennis: Edpy

Natuurlijk kan er nog veel meer gebouwd worden met de robotmodules. De modules zijn bijvoorbeeld te gebruiken in combinatie met Lego. Daarmee kunnen leerlingen kunnen hun fantasie helemaal laten gaan en de spannendste installaties creëren! 

Opdrachten die leerlingen aanzetten tot samenwerking

Om leerlingen te stimuleren om op een creatieve manier samen te werken ontvang je bij de leerprogramma’s een set spannende opdrachtkaarten. De opdrachten zijn erop gericht om leerlingen samen een oplossing te laten bedenken en uit te voeren.

Voorbeelden van opdrachten:
- Bouw een robot die een plastic bekertje vanaf de ene kant naar de andere kant van het klaslokaal kan brengen.
- Bedenk een installatie die muziek maakt.
- Ontwerp een robot die een klein balletje kan lanceren.
- Zorg dat de robot vanuit het klaslokaal de weg naar de directeur vindt.

Trainingsinformatie

Tijdens de training leer je niet alleen om de robot te programmeren en om onze kant-en-klare leerprogramma’s met reflectie op de samenwerking te begeleiden. Je gaat ook samen met collega’s aan de slag om een eigen leerprogramma te ontwerpen dat direct toepasbaar is binnen jouw onderwijspraktijk!

Op locatie

Praktijkdag op locatie


Een intensieve trainingsdag op één van onze locaties waarbij je leert omgaan met de robotmodule.

 • check
  Leer door te doen en te ervaren samen met docenten uit het hele land.
 • check
  Leer om de robot te programmeren met behulp van streepjescodes en eenvoudige blokjes-taal (Scratch).
 • Inclusief robotmodule en accessoires ter waarde van €150,-

€ 450,-

In-School

Praktijkdag op school


Een intensieve praktijkdag bij jou op school waarbij het hele docententeam leert omgaan met de robotmodule.

 • check
  Werk met het hele docententeam aan Robotica en Sociale Vaardigheden.
 • check
  Inclusief al het benodigde materiaal.
 • Complete leerprogramma's voor alle leeftijden en niveaus.

Neem contact op voor prijsinformatie

Het leren stopt niet na de training

Als jij dat wilt blijven we je na de Praktijkdag inspireren en motiveren om verder te gaan met Robotica & Sociale Vaardigheden. We sturen je leerprogramma’s, spannende opdrachtkaarten, ideeën voor interactieve installaties en handige tips, die je via de mail ontvangt. Dit materiaal is exclusief voor deelnemers en wordt aangepast aan jouw persoonlijke behoefte. Zo kun je alle nieuwe kennis daadwerkelijk in de praktijk brengen.

Op de besloten Facebook groep kun je kennis en ervaring uitwisselen met andere docenten die ook met Robotica & Sociale Vaardigheden aan de slag zijn gegaan.

2 manieren om de training te volgen

Training van een dag op locatie in Amsterdam, Groningen of Antwerpen
Tijdens deze intensieve Praktijkdag leren we je omgaan met de robotmodule en de bijbehorende accessoires. De training is praktisch van aard. Je leert door het zelf te doen en te ervaren. Na de praktijkdag kan je het geleerde dus snel in de praktijk brengen. De training is geschikt voor PO, VO en MBO. Sommige delen van de training vinden plaats in werkgroepen, die ter plaatse vakspecifiek en/of op niveau worden ingedeeld.

Training op school in Nederland of België
Wil je de school ècht een impuls geven met Robotica en Sociale Vaardigheden, doe dan mee met de praktijkdag met het hele team! De training is geschikt voor PO, VO, MBO en wordt in overleg op maat samengesteld. 

Schrijf je in voor de training

Heb je nog vragen over de training op locatie? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel met één van onze medewerkers:  020-8943037

De Praktijkdagen Robotica en Sociale Vaardigheden vinden op de volgende dagen plaats:
Maandag 4 november 2019 9.30-16.30 in Amsterdam
Donderdag 31 oktober 2019 9.30-16.30 - Antwerpen
Dinsdag 4 februari 2020 9.30-16.30 - Amsterdam
Maandag 20 april 2020 9.30-16.30 - Amsterdam
Maandag 22 juni 2020 9.30-16.30 - Amsterdam

4 redenen om bij ons de training 
Robotica en Sociale Vaardigheden te volgen

 • Bij onze trainingen leer je door het te doen. Binnen een dag leer je nieuwe vaardigheden die je direct in je eigen lessen kunt toepassen.
 • Onze aanpak is inclusief: training, materiaal en verdere informatie na de training.
 • Wij geven activerend leren handen en voeten. We hebben de ‘tools’ in huis om nieuwe lesvormen en technologieën te introduceren op een begrijpelijke en betaalbare manier.
 • check
  We trainen op fijne en goed bereikbare locaties in regio’s Noord, Midden en Zuid. Onze trainingen Robotica worden gegeven door onze eigen toegewijde trainers.

Bereikbaarheid

Al onze trainingen in Amsterdam vinden plaats in het Mirror Centre. Het Mirror Centre ligt naast het Muiderpoort station en is 5 minuten lopen van Q-Park Oosterpoort. Parkeer met 50% korting in Q-Park Oosterpoort met de gebruik van deze link: https://parkeren-oostpoort.amsterdam/

Contact

Je kunt altijd contact met ons opnemen voor informatie over onze cursussen of om een programma op maat voor je eigen school samen te stellen. Een afspraak maken bij jou op school is ook mogelijk.​ Kies een manier om contact met ons op te nemen die bij jou past!

Skype

Docentenbijscholing

Contactformulier

Je kunt op kantooruren meestal met ons chatten, open de chat in de rechter benedenhoek van deze pagina. Je kunt ook een vraag achterlaten in de commentaren hieronder. Het antwoord op je vraag in de commentaren ontvang je ook per mail. 

>