Share

Onderzoekend leren: 5 digitale tools om het menselijk lichaam te onderzoeken in de klas

Onderzoekend leren is een belangrijk onderdeel van de lessen in zowel het PO als het VO. En het menselijk lichaam is hier bij uitstek geschikt voor. Maar, hoe pak je het aan? In dit artikel bespreken we 5 digitale tools die je helpen bij het onderzoeken van het menselijk lichaam in de klas.


onderzoekend leren


"Persoonlijk ben ik altijd bereid te leren, alleen vind ik het niet altijd leuk de les gelezen te worden."
Winston Churchill


De voordelen van onderzoekend leren

Leerlingen zijn over het algemeen nieuwsgierig en willen graag leren. Onderzoekend leren sluit daar perfect op aan, doordat je de leerlingen zelf op onderzoek laat uitgaan. Hierdoor zijn leerlingen meer gemotiveerd om nieuwe kennis op te doen: het onderzoeken bevredigt namelijk hun nieuwsgierigheid en geeft ze de mogelijkheid om deels zelf te bepalen wat ze leren. 

Bovendien doen leerlingen door te onderzoeken nieuwe ervaringen op, leren ze dat het niet erg is om fouten te maken en oefenen ze vaardigheden zoals samenwerken en oplossingsgericht denken. 

Je kunt leerlingen dus prima de opdracht om zélf eens iets uit te zoeken. Over het menselijk lichaam bijvoorbeeld! En daarbij kun je één of meerdere van onderstaande tools gebruiken. 

Digitale werkvomren


"Het doel van het onderwijs is een lege geest vervangen door een open geest."

Malcom Forbes

BioRender

 

BioRender is ontwikkeld om snel medisch wetenschappelijke tekeningen en infographics te kunnen maken. Het heeft een database van duizenden medische en biologische plaatsen, die de leerlingen kunnen gebruiken om tekeningen te maken van het menselijk lichaam. 

Het programma is zo uitgebreid dat je de opdracht eenvoudig aan kunt passen aan het niveau van je leerlingen. Zo kun je op de basisschool denken aan het tekenen van een menselijk lichaam, met enkele organen (zoals longen, darmen en hersenen) op de juiste plaats. En op het voortgezet onderwijs kun je de opdracht wat ingewikkelder maken. Probeer bijvoorbeeld eens een menselijk hoofd te tekenen met alles wat erin hoort! Je kunt de leerlingen op weg helpen door de juiste plaatjes alvast voor ze te selecteren. 

Ook kun je gebruik maken van de vele templates die in het systeem staan. Alleen die zijn al de moeite waard om gewoon eens door te klikken - het opent een wereld van medische tekeningen voor jou en je leerlingen. 

BioRender heeft een gratis variant voor educatieve doeleinden en je gebruikt de tool gewoon in je browser.

Digitale werkvormen

Virtuali-Tee is niet gratis, maar wel erg leuk en leerzaam. Het is een Nederlands product en werkt met Augmented Reality. Door een t-shirt aan te trekken kun je met een app zien waar alle organen in je lichaam zitten. Bovendien meet de app meet de hartslag van de drager van het t-shirt en synchroniseert dit met het digitale gedeelte van de ervaring. Op deze manier kun je je eigen hartslag visualiseren in Augmented Reality.

De leerlingen leren over de bloedsomloop, spijsvertering en over de luchtwegen mooie 360 graden video’s. 

Virtuali-Tee is vooral geschikt voor kinderen in de basisschoolleeftijd en biedt een speelse leerervaring over het menselijk lichaam. 

Digitale werkvormen


Digtiale werkvormen


Human Biodigital

Human Biodigital is een omgeving waarin je 3D visualisaties kunt zien van het menselijk lichaam, ziektes en behandelingen. Je maakt een gratis account aan om toegang te krijgen. 

Je kunt vervolgens zoeken en browsen in vele 3D modellen. De leerlingen kunnen hier precies zien hoe het menselijk lichaam in elkaar zit. 

Je kunt hier verschillende opdrachten bij bedenken, zoals: 

  • Voor het PO - Bekijk hoe het menselijk gezicht in elkaar zit: welke spieren zie je, welke zenuwen lopen er op het gezicht en zie je verschillende bloedvaten? 
  • Voor het VO - Wat gebeurt er in de hersenen bij een migraine-aanval?

Human Biodigital is een prachtig platform met ontzettend veel mooie, bruikbare 3D modellen.

Het menselijk lichaam


Het Menselijk lichaam 

Dit is een (betaalde) app van Apple. De app is ontworpen voor kinderen vanaf 4 jaar. Je kunt er het menselijk lichaam mee verkennen. Elk onderdeel van het lichaam is geanimeerd en interactief: het hart klopt, ingewanden borrelen, longen ademen en de ogen zien. 

Een erg mooie app voor de jongere leerlingen om het menselijk lichaam te leren kennen.

Virtual Microscope

De Virtual Microscope is geschikt voor leerlingen in het VO. Het is een virtuele omgeving om het gebruik van een microscoop mee te simuleren. Het is geheel in het engels. De leerlingen kunnen leren over de verschillende onderdelen van een microscoop en ze kunnen hun kennis testen. Ook kunnen ze daadwerkelijk iets onder de virtuele microscoop leggen en spelen met de lenzen en de focus. 

Wat gebeurt er als je een spin onder de microscoop legt en 10x inzoomt? De virtuele omgeving laat de leerlingen kennis maken met de microscoop en de werking ervan, maar ook het onderhoud en de nodige voorzorgsmaatregelen om netjes met de apparatuur om te gaan.


Activerend leren

Meer weten over digitale tools? 

In dit artikelen behandelden we een aantal tools om het menselijk lichaam te onderzoeken. Wil je meer met digitale tools en digitale werkvormen doen? We sturen je graag een aantal tools toe! 

Welke tools ga jij gebruiken in de klas? We lezen het graag in een reactie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in voor tips, gratis materiaal en laatste updates!

Trainingen ChatGPT, Escape Spel en Burgerschap nu met subsidie GRATIS bij jou op school