Share

Wheel of Names: eindeloos veel mogelijkheden met Wiel van Namen

Ken jij het Wheel of Names al? In veel klassen wordt dit digitale ‘name picker wheel’ of 'wiel van namen' al ingezet, bijvoorbeeld om te bepalen wie er aan de beurt is. Maar, je kunt er nog zoveel meer mee doen! In dit artikel leggen we uit hoe het Wheel of Names werkt en vind je inspiratie om het rad op verschillende manieren toe te passen in de klas.

Wheel of Names met literatuurquiz

Wat is het wheel of names?

Het Wheel of Names is een digitaal rad welke je helemaal naar wens kunt aanpassen. Zo kun je het dus gebruiken als een wiel van namen. Je kunt er digitaal een draai aan geven en wachten tot het rad op een willekeurig vakje stopt. Daar kun je een heleboel verschillende toepassingen bij bedenken. Je bent niet beperkt tot het gebruik van het rad voor het kiezen van een naam. 

Deze tool is gratis en je hoeft er niets voor te downloaden. Je gebruikt 'm gewoon online in je internetbrowser. Ideaal ook om op je digibord in de klas te gebruiken.

Wiel van namen met plaatjes

Hoe werkt het wiel van namen?

Het Wheel of Names werkt heel eenvoudig en intuïtief. Als je naar Wheelofnames.com gaat zie je het wiel direct verschijnen, met een paar vooringevulde namen erop. Zet voor je begint de taal op Nederlands (dat kan rechts bovenaan de pagina). Aan de rechterkant vul je de waarden in die je op het wiel wilt gebruiken. Hier kun je dus de namen aanpassen of een aantal andere waarden ingeven. Vervolgens druk je op het wiel. Deze gaat draaien en stopt op een willekeurig vak. Dat is de basis. Je kunt altijd bij ‘uitslagen’ kijken om de vorige resultaten van de spins terug te zien. 

Voorbeelden name picker wheel

Verschillende opties en aanpassingen mogelijk aan het wiel

Deze simpele tool heeft een hoop extra mogelijkheden. Aan de rechterzijde van het wiel van namen kun je verschillende opties toepassen. Zo kun je de ingevulde waarden sorteren en husselen, maar je kunt bijvoorbeeld ook afbeeldingen in ieder vak toevoegen. Dit kan door eerst de optie ‘gevorderd’ (of ‘advanced’ als je de taal nog op Engels hebt staan) aan te vinken. Zo kun je bijvoorbeeld logo's van politieke partijen, bekende personen, historische gebeurtenissen of verschillende steensoorten invoeren (net wat jij in je les nodig hebt).

Met de gevorderde opties aangevinkt kun je ook velden kopiëren, kleuren veranderen, het geluid aanpassen en ieder vak groter of kleiner maken (en daarmee de kansverdeling van het rad veranderen). 

Als je boven het rad op ‘aanpassen’ klikt, kun je verschillende algemene instellingen veranderen. Denk aan het geluid dat het draaien maakt, hoe lang het rad draait en welke boodschap er getoond wordt als het rad tot stilstand is gekomen. Dit laatste is standaard ‘we have a winner!’. Maar, dat kun je dus veranderen. Zo kun je in de klas denken aan een boodschap als 'Jij bent aan de beurt!' of 'Stel iemand een vraag!'

Ben je ingelogd, met bijvoorbeeld je Google account, dan kun je een rad opslaan. Dat is wel aan te raden bij regelmatig gebruik, want dan hoef je al je persoonlijke instellingen voor het wiel niet steeds opnieuw in te voeren.

Delen van het wiel en gebruik Google Spreadsheets

Je kunt voor je zelfgemaakte Wheel of Names ook een deelbare link maken. Zo kun je het rad eenvoudig met anderen delen, die het zo ook kunnen gebruiken. Ideaal wanneer je het wiel voor een specifieke les hebt gepersonaliseerd met bijvoorbeeld historische feiten, en je dit wilt delen met een collega-docent.

Een andere handige optie is een koppeling met Google Spreadsheets. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig alle namen uit een Google Spreadsheet importeren in je Wheel of Names. Dat scheelt je weer wat invoerwerk. Natuurlijk kun je dit ook met alle andere denkbare data uit een Google Spreadsheet doen. Heb jij een overzicht van alle hoofdsteden van Europa in een spreadsheet staan? Je importeert het gemakkelijk.

Mogelijkheden genoeg, dus! Wil je alle ins en outs van het Wheel of Names leren, bekijk dan de tutorials. Hier delen verschillende docenten hun tips en tricks met je. Zo doe je ook inspiratie op om het wiel van namen op een andere manier te gebruiken. Wat dacht je bijvoorbeeld van het idee om het wiel te gebruiken voor een kennismakingsspel? Zet het wiel vol met vragen (zoals 'waar ben jij op vakantie geweest' of 'heb je broers en zussen') en laat de leerlingen om te beurt aan het rad draaien en de vragen beantwoorden. Verderop in dit artikel gaan we verder in op dit voorbeeld.

Wheel of names voorbeeld

Veel gebruikt als name picker wheel

Het Wheel of Names wordt vaak gebruikt als name picker wheel of als wiel om namen te loten. Vul de namen van alle leerlingen in en draai aan het rad. De naam van degene waar het wiel op stopt, is aan de beurt. Dit is natuurlijk een hele mooie tool om te voorkomen dat steeds dezelfde leerlingen in de klas aan het woord zijn. 

Maar, je kunt nog veel meer met dit rad doen.

Creatief omgaan met het wheel of names

Als je een beetje creatief denkt, kun je dit digitale rad goed gebruiken om verschillende lessen in de klas een stuk leuker te maken. Wij noemen hieronder een aantal voorbeelden van originele toepassingen van het namenwiel. 

wiskunde quiz spinner

met gebruik van tekst

Bij wiskunde kun je willekeurige sommen samenstellen door in ieder vak van het rad een ander wiskundig symbool te plaatsen. Draai aan het rad en kijk welke som eruit komt! Wie lost ‘m op? 

Of je plaatst verschillende figuren uit de Griekse mythologie op het rad. Wie kan er iets vertellen over deze figuren? 

Natuurlijk kun je ook op speelse wijze woordjes oefenen in elke taal, zoals Duits, Engels of Frans. Zet het woord in de vreemde taal op het bord en laat de leerlingen het vertalen - of andersom. 

Quiz wheel of names

met gebruik van beelden

Als je afbeeldingen in het rad plaatst, krijg je er ineens een heleboel toepassingen bij. Denk maar eens aan de volgende voorbeelden waarbij het rad meer een quiz-element krijgt: 

  • Vlaggen: van welk land is deze vlag? 
  • Dieren: is dit een zoogdier? 
  • Personen: wie is deze bekende politicus of sporter?

Ideaal om de algemene kennis van je leerlingen op een leuke, speelse manier te vergroten.

tips voor het begin van het schooljaar

Het begin van het schooljaar staat altijd weer een beetje in het teken van kennismaken met elkaar. Ook daarbij kun je het Wheel of Names goed gebruiken. 

Plaats bijvoorbeeld foto’s van de leerlingen in de vakken en laat de leerlingen iets over zichzelf (of over elkaar) vertellen. Of zet in ieder vak een leuke vraag, laat elke leerling aan het rad draaien deze vraag over zichzelf beantwoorden. Denk aan vragen als ‘Wat is je hobby?’, ‘Doe je aan sport?’ of ‘Wat wil jij later worden?’. 

Je kunt het rad natuurlijk ook gebruiken om als docent meer over jezelf te vertellen. Plaats verschillende afbeeldingen in het rad (zoals een auto, een fiets, een huisdier, kinderen, een hobby of een sport) en laat de leerlingen draaien: hoort het resultaat wel of niet bij de docent? 

Vele mogelijkheden dus om het schooljaar op een leuke en interactieve manier met elkaar te beginnen. 

random name picker

Een keer een andere spinner gebruiken?

Wil je ter afwisseling een keer een andere name picker gebruiken? Deze is eenvoudig en heeft een stuk minder opties dan Wheel of Names, maar is ook leuk voor de kleine leerlingen.

Meer digitale tools voor in de klas

Wil je meer gebruik maken van digitale tools in de klas, maar weet je niet precies welke? Er zijn heel veel hulpmiddelen beschikbaar die je lessen rijker, interactiever en spannender maken. In onze training digitale werkvormen leer je precies welke dat zijn en hoe je ze in je lessen kunt toepassen. 

Veel succes met het gebruik van het Wheel of Names. Laat je in een reactie weten wat je ermee gaat doen? Gebruik je het vooral als wiel met namen of doe je er ook andere leuke, leerzame dingen mee? 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in voor tips, gratis materiaal en laatste updates!

Trainingen ChatGPT, Escape Spel en Burgerschap nu met subsidie GRATIS bij jou op school