Share

365give challenge voor een gelukkiger wereld: Waarom dit ook in de klas nuttig is

Ken je de 365give challenge? Deze beweging daagt je uit om elke dag iets goeds te doen voor de planeet, een mens of een dier. Dit blijkt namelijk op vele manieren een positieve impact te hebben op ons leven. Lees in dit artikel wat de 365give challenge is, hoe je het in de klas kunt toepassen én wat daar de voordelen van zijn.  

365givechallelenge



365givechallenge

Wat is de 365give challenge?

365give begon ooit met de Canadese Jacqueline Way. Ze vond het een goed idee om haar destijds 3 jarige zoon te laten wennen aan de gewoonte om iets te ‘geven’. Dat groeide uit tot een onderlinge wedstrijd, waarin ze elkaar uitdaagden om elke dag iets aan de aarde, andere mensen of dieren terug te geven. 

De achterliggende gedachte was dat Jacqueline dacht dat haar zoon hier gelukkiger, gezonder, vriendelijker en empathischer van zou worden. En, door het te doen, kreeg ze het gevoel dat dit ook echt zo was. 

Jacqueline begon te bloggen over de challenge met haar zoon en noemde het 365give. Dat inspireerde wereldwijd anderen om dezelfde uitdaging aan te gaan. Inmiddels is 365give uitgegroeid tot een beweging, met onder andere een speciaal schoolprogramma in Canada, en hebben verschillende onderzoeken uitgewezen dat elke dag iets geven daadwerkelijk tot meer geluk en voldoening leidt.

groepsvorming

Elke dag geven maakt gelukkig

Regelmatig iets goeds doen of iets geven aan de wereld of een ander wezen, geeft je een goed gevoel. Dat effect wordt ‘helper’s high’ genoemd. Dat heeft wetenschappelijk bewezen oorzaken. Zo leidt het tot een toename van endorfine, het gelukshormoon, in je lichaam. Ook neemt oxytocine toe, waardoor je een gevoel van vertrouwen, liefde, optimisme en verbinding ervaart. Alsof dat nog niet genoeg is, neemt ook het serotonine (een ander gelukshormoon) gehalte in je systeem toe en neemt de hoeveelheid cortisol, een stresshormoon, af. 

Allemaal effecten waardoor je gelukkiger wordt! 

Huiselijk geweld


365challange

Onderzoeken wijzen uit dat elke dag iets goeds doen, op vele manieren een positieve invloed heeft. Denk aan: 

  • Het leidt tot meer mededogen en empathie 
  • Het verhoogt positief sociaal gedrag
  • Het stimuleert communicatie en samenwerking
  • Het bevordert een gevoel van wereldburgerschap
  • Het vermindert pesten en geweld
  • Het vermindert emotionele stress en verhoogt het optimisme
  • Het verrijkt samenwerkingsvaardigheden en creativiteit
  • Het verbetert de sfeer in de klas, thuis en in andere groepsomgevingen

Redenen genoeg om elke dag iets goeds te doen. Want, elke dag iets kleins doen, heeft meer effect dan heel soms iets groots doen. 

Maar, hoe kun je dit praktisch toepassen in jouw eigen klaslokaal?

snelle manieren om elke dag iets goeds te doen

Je kunt in de klas elke dag iets goed doen. Dat kan iets heel kleins zijn. Denk aan het volgende.

Primair onderwijs:

  • Richt een recycle hoekje in. Hier kunnen leerlingen recyclebare spulletjes brengen. 
  • Kweek planten in de vensterbank om bij te dragen aan een groenere planeet. 
  • Begin elke dag door iets aardigs over elkaar te zeggen.

Voortgezet onderwijs:

  • Moedig afvalvrije lunches aan. 
  • Maak bedankkaartjes voor medewerkers van het dierenasiel of het lokale verzorgingstehuis. 
  • Laat elke leerling een briefje schrijven aan iemand die hij of zij kent, waarin de leerling de ander bedankt voor iets wat ze hebben gedaan.
zwerfafval-dag

ORGANISEER EEN ZWERFAFVAL-DAG 

Dit is erg leuk voor zowel het primair onderwijs als het voortgezet onderwijs. Prik een datum en ga er met de hele klas op uit om zwerfafval op te ruimen. Dit maakt de leerlingen erg bewust van de hoeveelheid zwerfafval die op straat rondzwerft. 

Je kunt het natuurlijk combineren met een les over de gevolgen van zwerfafval voor bijvoorbeeld onze oceanen en alle dieren die erin leven.

365challenge


365challenge

doe iets kleins elke dag

Je hoeft het natuurlijk niet groot aan te pakken. Iets goeds doen kan elke dag en zit ‘m in hele kleine dingen. Hieronder nog een aantal tips die leerlingen kunnen uitvoeren:

  • Help de conciërge in de pauze met een klusje
  • Kijk in de pauze of een medeleerling alleen is en geef hem of haar extra aandacht
  • Deel een paraplu met een medeleerling
  • Neem een vriendje of vriendinnetje achterop de fiets mee naar huis
  • Maak een gezellig kletspraatje met het nieuwe kind in de klas
  • Deel je lunch met iemand die zijn lunch is vergeten
  • Help je medeleerling met het huiswerk
  • Help iemand met oversteken
  • Help je ouders of verzorgers met een eenvoudig karweitje

Extra tip: heb je leerlingen in de klas die meer willen doen dan een kleine goede daad? vraag dan welk doel ze belangrijk vinden en help ze hiervoor een TokTok of Instagram kanaal voor in te richten. Met dat kanaal kunnen ze aandacht vragen voor hun goede doel (en ze kunnen mooi hun creativiteit erin kwijt). 

Lezen stimuleren

RUIL BOEKEN MET ELKAAR

Geven kan ook op een andere, minder voor de hand liggende manier. Door boeken met elkaar te ruilen. Het uitwisselen van boeken onder leerlingen is niet alleen leuk, het is ook heel leerzaam voor iedereen. Bovendien bevordert het een positieve relatie tussen de leerlingen onderling. 

Vraag al je leerlingen om hun favoriete boek mee te nemen naar de klas. Laat de leerlingen de boeken vervolgens met elkaar uitwisselen. Dit kun je elke twee weken of elke maand herhalen. 

Zo maken de leerlingen niet alleen kennis met veel verschillende boeken, ze leren ook elkaars smaak goed kennen. 

Dit idee is goed toe te passen op het primair onderwijs, maar ook op het voortgezet onderwijs is dit een leuke, leerzame activiteit.

Empathie kaarten

vergroot de empathie voor elkaar

Een andere manier van geven is het tonen van empathie. Dit is niet altijd eenvoudig voor leerlingen. Maar, onze kletskaarten kunnen daarbij een handig hulpmiddel zijn. 

Deze kletskaarten kun je zowel in het voortgezet onderwijs als in de bovenbouw van het primair onderwijs gebruiken. Het helpt de leerlingen zich te verplaatsen in een ander en in diens standpunten, meningen of vooroordelen. 

heb je meer inspiratie nodig?

Ben je overtuigd van de voordelen van iets goeds doen? Voor meer inspiratie kun je kijken op de website van 365give. Daar vind je nog veel meer ideeën voor in de klas. Laat je in een reactie weten wat jij ermee hebt gedaan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in voor tips, gratis materiaal en laatste updates!

Trainingen ChatGPT, Escape Spel en Burgerschap nu met subsidie GRATIS bij jou op school