PowerPrompts voor gebruik tijdens de training Aiklas op School

Ga naar https://chat.openai.com/ om de PowerPrompts te gebruiken.

Power Prompt 1: Maak een Lesplan

Schrijf een lesplan over [vul onderwerp in] voor leerlingen of studenten van [vul niveau in]. Het lesplan moet bestaan uit de volgende onderdelen. Titel, Leerdoelen, Inleiding, Teaser, Beknopte beschrijving van de inhoud van de les. De les moet [vul aantal minuten in] duren. Er moet [kies wel of niet] een activiteit inzitten waarbij de leerlingen in kleine groepjes de kennis gaan verwerken. De volgende begrippen [vul in A, B, C] moeten in elk geval in het lesplan terugkomen.

Power Prompt 2: Meerkeuzetest

Maak een meerkeuze test over [vul onderwerp in] voor leerlingen of studenten van [vul niveau in]. De MK test moet bestaan uit [vul aantal vragen in] vragen. Elke vraag kent [vul aantal antwoorden in] antwoorden. Zorg dat het goede antwoord telkens een ander nummer is. Geef aan het einde van de MK test de sleutel wat de goede antwoorden zijn. De volgende begrippen [vul in A, B, C, D, E ] moeten in elk geval in de test aan de orde komen. Schrijf de vragen en antwoorden in een [luchtige/grappige/plechtige/......] stijl.

Power Prompt 3: Woordenschat Spel

Bedenk een spel voor leerlingen van [klas of niveau] met als doel uitbreiding van de woordenschat. Dit kan voor een taal zijn of jargon van [een specifiek thema]. Dit spel moet in [taal] zijn. Het spel moet ongeveer [...minuten] duren. Het spel moeten de leerlingen [zittend kunnen doen/de leerlingen mogen rondlopen]. Gebruik in elk geval de volgende termen [termen], verzin er zelf meer. Het spel moet in groepjes van [..] kunnen worden gespeeld. Voor het spel heb je de volgende eenvoudige materialen nodig die in elke klas welaanwezig zijn [gum, bal, pen, krant, touw].

Power Prompt 4: Groepsvorming activiteiten

Bedenk [vul nummer in] groepsvorming activiteiten voor leerlingen of studenten van [vul niveau en eventueel vak in] die je makkelijk op school kunt organiseren. De activiteiten mogen elk tussen de [40 - 80] minuten duren. Geef van elk activiteit aan hoe het heet. Bedenk activiteiten die de groepsvorming bevorderen en leerlingen elkaar leren kennen. Geef instructies in stappen hoe de activiteit georganiseerd en gerealiseerd moet worden Geef ook aan welke benodigdheden eventueel nodig zijn. Kies alleen voor benodigdheden die je makkelijk op school of thuis kunt vinden. Beschrijf het op een informele, informerende stijl. Als je wilt kun je [bepaalde onderwerpen] in de activiteiten terug laten komen.

Power Prompt 5: Invuloefeningen

Maak een taal invul oefening over [vul onderwerp in] voor leerlingen of studenten van [vul niveau in].In de oefening moeten de volgende begrippen [vul in A, B, C, D, E ] voorkomen. De oefening moet minimaal [vul minimum aantal zinnen in] en maximaal [vul maximum aantal zinnen in] zinnen bevatten. Geef een woordenlijst zonder nummers met de juiste woorden voor de leerlingen. Geef de antwoord tekst met de woorden ingevuld, onderstreept.


Vind jij het soms ook moeilijk om een leuke activiteit voor sinterklaas te verzinnen?

Natuurlijk ligt veel er aan hoe oud of jong je leerlingen zijn. Maar laten we eerlijk zijn, zelfs studenten doe je een plezier met een leuke sinterklaas activiteit. De grootste uitdaging ligt echter bij de jongere leerlingen. Sinterklaas begint steeds vroeger, dus eigenlijk heb je meerdere activiteiten nodig. En zoals met alles: je gaat de concurrentie aan met Playstation en social media. Per leeftijd wil je natuurlijk andere activiteiten doen. Hoe verzin je dingen die voor elke specifieke groep of klas origineel en opwindend zijn?

Wij hebben ChatGPT gebruikt om leuke sinterklaas activiteiten te bedenken. Hier zie je de resultaten voor verschillende niveau's, PO, MO, VO en HO. Voor alle duidelijkheid; wij hebben deze activiteiten niet bedacht. Dat heeft ChatGPT voor osn gedaan met één druk op de knop. Wij hebben wel een goeie 'prompt' voor ChatGPT geschreven: de instructie die ze nodig heeft om aan de slag te gaan. 

Ik ben benieuwd wat je van onderstaande resultaten vindt. Laat je feedback achter in de commentaren onderaan de pagina.

Trainingen ChatGPT, Escape Spel en Burgerschap nu met subsidie GRATIS bij jou op school