Masterclass Mediawijsheid PO, MO en VO  

Gratis bij jou op school met de subsidie burgerschap

Ontwikkel jezelf als mediawijsheidexpert met onze interactieve training

Masterclass Mediawijsheid

In een tijd waarin de online wereld een integraal onderdeel vormt van het leven van leerlingen, is het essentieel dat docenten hen begeleiden om hier kritisch en verantwoordelijk mee om te gaan. Bij Docentenbijscholing bieden we een dynamische training Mediawijsheid aan, waarbij de nadruk ligt op open gesprekken over social media.

mediawijsheid

Met de subsidie burgerschap nu gratis

Verdiep Mediawijsheid:
Leer lastige gesprekken voeren met leerlingen

Onze ervaren trainer zal je begeleiden bij het verkennen van de verschillende facetten van mediawijsheid. Van het begrijpen van de impact van social media en online platforms tot het kritisch beoordelen van informatiebronnen, deze training biedt je diepgaande inzichten en waardevolle hulpmiddelen om met vertrouwen door de digitale wereld te navigeren. Bovendien ligt de focus ook op het aanpakken van moeilijke onderwerpen in de context van mediawijsheid en hoe je deze gesprekken constructief en openhartig kunt voeren met je leerlingen of studenten. We laten je zien hoe je een veilige ruimte kunt creëren waarin leerlingen zich vrij voelen om vragen te stellen, twijfels te uiten en gezonde discussies te voeren over onderwerpen zoals privacy, online etiquette en de impact van digitale media op hun leven.

AI-gestuurde Mediawijsheid:
Creëer interactieve leerervaringen met onze AI-Toolset

Onze AI-tools stellen docenten in staat om makkelijk en snel gepersonaliseerde activiteiten, spellen en materiaal te creëren die perfect zijn afgestemd op het niveau en de leeftijd van hun leerlingen. Deze innovatieve tool biedt niet alleen een schat aan kant-en-klare ideeën, maar ook de vrijheid om activiteiten aan te passen aan de behoeften van je klas. Met oefeningen, spellen, simulaties en discussies leren we jou en je leerlingen kritisch te denken over online gedrag, privacy, informatiebronnen en de impact van digitale media. Zo krijg je niet alleen zelf inzicht in mediawijsheid, maar inspireer je ook je leerlingen om verantwoordelijke digitale burgers te worden.


De kern van Mediawijsheid:
Leren om lastige onderwerpen bespreekbaar te maken

De online wereld lijkt als twee druppels waters op de fysieke wereld. Alleen duizendmaal sneller. Onbegrip, miscommunicatie, ruzies, fake nieuws, vreemdelingenhaat, misogynie, complot theorieën, pro-ana, extreem rechts, religieus extremisme; niets is de digitale wereld vreemd. Onze training focust op communicatie; hoe bespreek je lastige onderwerpen met je leerlingen en hoe maak je ze bewust van de online gevaren? Docenten en opvoeders willen leerlingen hierover met elkaar laten praten, steeds opnieuw. Door gebruik van originele en spelende vormen halen we de eerste zwaarte van het onderwerp en  gaan leerlingen met elkaar in gesprek.

Met de subsidie burgerschap nu gratis

Zo is de training opgebouwd

1

Module 1: Ontmasker Fake News, Complot theorieën en media manipulatie

Leerlingen bewapenen tegen de verspreiding van desinformatie is essentieel in de moderne wereld. In deze module onderzoeken we de mechanismen achter valse informatie en media manipulatie en bieden we handvaten om dit te onderscheiden van betrouwbare informatie. 

2

Module 2: Social Media en verantwoorde informatiedeling

In deze module duiken we in de wereld van social media en hoe informatie zich razendsnel verspreidt. Docenten ontdekken hoe ze leerlingen kunnen begeleiden bij verantwoorde informatie-uitwisseling en stimuleren openhartige gesprekken over de impact ervan.

3

Module 3:  AI Tools voor Interactieve Spellen en Activiteiten op maat

Ontdek hoe je AI-tools kunt inzetten om boeiende activiteiten, spellen en materialen te creëren die zijn afgestemd op verschillende leeftijden en niveaus. Leer hoe je met behulp van AI leerlingen actief betrekt en bewust maakt van de uitdagingen en kansen van digitale media. 

4

Module 4: Het voeren van lastige gesprekken over moeilijke onderwerpen

Leer om lastige gesprekken met leerlingen te voeren. Door gebruik van prikkelende, spelende vormen haal je de spanning weg en zorg je voor diepgaande gesprekken waarin leerlingen tot nieuwe inzichten komen.

5

Module 5:Veilig en respectvol internetgebruik

Leerlingen bewust maken van hun online privacy is van groot belang. Deze module behandelt onderwerpen zoals persoonlijke gegevensbescherming, wachtwoordbeheer en cyberveiligheid. Docenten worden uitgerust om leerlingen te helpen hun digitale voetafdruk te beheren en veilig online te navigeren. Bovendien stimuleert deze module open gesprekken over moeilijke onderwerpen zoals cyberpesten en discriminatie, waarbij leerlingen leren om zowel zichzelf als anderen te beschermen in de digitale wereld.

6

Module 6: Hoe je leerlingen haat en geweldscommunicatie kunnen herkennen

In deze module leer je je leerlingen trainen in het herkennen van haat en gewelds communicatie en hoe ze hier weerstand aan kunnen bieden. Deze module is mede gebaseerd op het werk van de Radio La Benevolencija NGO en het werk van professor Ervin Staub aan de Universiteit van Massachusetts (VS) over de psychologie van haat, massageweld en genocide. Maak active bystanders van je leerlingen en studenten!

7

Module 7:Kritische Consumptie van Digitale Media

In een wereld vol visuele informatie is het van cruciaal belang dat leerlingen leren hoe ze mediabronnen kritisch kunnen evalueren. Docenten ontdekken manieren om leerlingen te begeleiden bij het analyseren van beelden, video's en berichten, en hen helpen betrouwbare bronnen te identificeren.

Met de subsidie burgerschap nu gratis

Dit is wat docenten over de training zeggen

Deze training is een eyeopener.
Praktische handvaten waarmee je meteen mee aan de slag kan.
 Effectieve aanpak voor gesprekken over lastige onderwerpen.

Mediawijsheid workshop
karel

Docent Gymnasium

Mediawijsheid eyeopener

Deze training heeft mijn perspectief op mediawijsheid volledig veranderd. Ik voel me nu veel beter voorbereid om moeilijke onderwerpen met mijn leerlingen te bespreken. De tools en inzichten die ik heb opgedaan, hebben mijn aanpak echt getransformeerd.

Mediawijsheid
melissa

Mentor 2 HAVO

Gevoelige gesprekken bespeekbaar maken

Als mentor vond ik het lastig om onderwerpen als online privacy en cyberpesten aan te pakken. Dankzij deze training heb ik nu de juiste aanpak en hulpmiddelen om deze gesprekken open en constructief te voeren. Mijn leerlingen voelen zich gehoord en begrepen, en ik ben trots op hun groei op het gebied van mediawijsheid,

mediawijsheid training
otto

ICT coordinator

Mediawijsheid en AI tools

Deze training heeft mijn lespraktijk echt verrijkt. Ik heb geleerd hoe ik AI-tools effectief kan inzetten om interactieve activiteiten te creëren en mijn leerlingen te betrekken bij mediawijsheid. De positieve impact op hun begrip en bewustzijn is duidelijk zichtbaar.


Met de subsidie burgerschap nu gratis

Ontmoet onze makers en trainers

Naf 

Naf Hershler (1969) is oprichter van Docentenbijscholing, schrijver en mensenrechten activist. Hij houdt zich bezig met spelend leren, inclusie en diversiteit en onderwijs innovatie. Naf is mede oprichter van Radio La Benevolencija Humanitarian Tools Foundation, een NGO die media inzet om groepen en individuen in kwetsbare samenlevingen te versterken, zodat ze haat en geweld herkennen en er weerstand tegen kunnen bieden. Benevolecija gebruikt prikkelende vormen als radio hoorspellen, drama en gamification om  actief burgerschap te stimuleren en om opruiing tot geweld tegen te gaan. Deze kennis en ervaring vormt de basis van de training Burgerschap Bouwers.

'Door mensen bewust te maken van processen die leiden tot haat en uitsluiting kunnen we nieuwe conflicten helpen voorkomen.'

Peter Paul

Peter Paul Kleinlooh (1972) studeerde aan de lerarenopleiding en heeft een master in politieke-geschiedenis. Hij werkte onder andere als jongerencoach, gaf maatschappijleer en burgerschap in het VO en MBO. Hij ontwikkelde voor Stichting F6 burgerschapsprojecten zoals Channel 6 News.

'Als ik zie hoe leerlingen zich openen en met elkaar tot een goed gesprek komen maakt dat me ontzettend blij.'

Waarom Mediawijsheid zo belangrijk is

In de digitale wereld van vandaag is mediawijsheid van onschatbare waarde. Deze training biedt docenten een essentiële toolkit om leerlingen te begeleiden bij het begrijpen en navigeren van de complexe wereld van digitale media en informatie.

Het bespreken van moeilijke onderwerpen zoals online privacy, cyberpesten en desinformatie is van cruciaal belang. In deze training leer je doeltreffende strategieën om deze onderwerpen openlijk aan te kaarten en een constructieve dialoog te bevorderen. Je zult ontdekken hoe je leerlingen kunt helpen kritisch na te denken over hun online gedrag en bewuste keuzes te maken.

Een mediawijze docent kan een verschil maken in het leven van leerlingen. Door actief te luisteren en signalen op te vangen, kun je beter inspelen op de behoeften en zorgen van je leerlingen. Leer hoe je op verschillende niveaus kunt interveniëren om gesprekken over mediawijsheid openhartiger, veiliger en productiever te maken. Creëer een omgeving waarin leerlingen zich vrij voelen om hun gedachten en ervaringen te delen.

Deze training introduceert je ook in de wereld van AI-tools die je kunnen ondersteunen bij het aanpakken van mediawijsheidsonderwerpen en het genereren van boeiende activiteiten voor je mentorlessen.

Gratis met de Subsidieregeling Burgerschap

Aanvragen subsidie door onderwijsinstellingen

Onze trainers komen op school en trainen het team, gericht op blijvende impact.
Een, twee of drie trainingen, altijd op maat voor de school en het team.
Met de subsidieregeling Schurende Gesprekken voor scholen 100% gratis.

Maak een keuze uit een van de trainingen en programma's.
Belapp of mail gerust contact met ons op om te overleggen.

Bij jou op school 

Op-School

Intensief begeleidingsproces op maat voor jouw team


Een of meerdere bijeenkomsten om jouw team te begeleiden naar een op maat gemaakt Burgerschaps Programma

  • Een integrale aanpak van Burgerschaps onderwijs ontwikkelen, passend bij de visie van jullie school
  • Vakoverschrijdend Burgerschaps onderwijs dat zorgt voor een betere sfeer op school, inclusief materialen en tools
  • Train je leerlingen in het herkennen van haat en gewelds communicatie en verander ze in active bystanders

Neem contact op voor prijsinformatie

Gratis met subsidie Burgerschap

Dit is wat je krijgt wanneer je meedoet

Liefdevol gemaakt materiaal.
Geen theoretisch gezwam.
Veel praktijk en concrete voorbeelden.

Digitale Leeromgeving

  • Voorbeelden interactieve oefeningen
  • Digitale tools
  • Uitlegvideo´s

Mails die je actief betrekken,
ook tussen trainingen door

  • Gesynchroniseerd met de lessen
  • Met AI afgestemd op jouw onderwijspraktijk
  • Levendige voorbeelden en direct toepasbare tips

Kant en klare set kletskaarten

Verschillende sets digitale kletskaarten, direct inzetbaar in de klas
De AI Kletskaarten Generator, waarmee je Kletskaarten op maat maakt.
Gebruik de Kletskaarten Mediawijsheid om goede gesprekken op gang te brengen.

mediawijsheid

Met de subsidie burgerschap nu gratis

Plus deze bonussen die je niet wilt missen!

DIGITAAL ESCAPE ROOM SPEL


Leerlingen worden uitgedaagd om puzzels en raadsels op te lossen terwijl ze belangrijke lessen leren over online veiligheid, privacy en kritisch denken.

mediawijsheid
AI - Tools
om activiteiten mee te creeëren

ChatGPT analyseert leerdoelen en creëert interactieve activiteiten die kennisverwerking en kritisch denken bevorderen. Het ontwikkelt uitdagende, probleemoplossende spellen en past deze aan voor diverse leeftijden en onderwerpen.

AI in de klas

Overtuigd?

Wanneer je hier bent aangekomen ben je vast overtuigd hoe belangrijk Mediawijsheid is. Twijfel je nog steeds om je in te schrijven voor de training? Laat me dan ajb weten waarom. Nog beter: schrijf je nu toch in, je gaat er geen spijt van krijgen. 

Met de subsidie burgerschap nu gratis

Hier vind je deze training op de website van het Expertisepunt Burgerschap

Docentenbijscholing 
2050 Publishers BV
Retiefstraat 33
1092 VW Amsterdam

Neem contact met ons op:
T. 020-8943037
E. info@docentenbijscholing.nl

Algemene voorwaarde & Disclaimer
Hier vind je onze Algemene Voorwaarden en de Disclaimer.