Yoga en Mindfulness
in de klas en online

Onze leerlingen groeien op met een overdosis aan prikkels om zich heen. De invloed van internet en de schermpjes zijn in de klas duidelijk merkbaar, net als de ‘mindset’ van onze prestatiegerichte maatschappij: hoeveel kinderen zien we niet worstelen met (toets)stress, onzekerheid, fysieke onrust en concentratieproblemen?

De grote vraag is hoe je jouw leerlingen kunt helpen om weer meer rust te vinden, in lichaam en hoofd.
Yoga en mindfulness kan jou en je leerlingen hierbij helpen, in de klas èn  online!

Ontspannen in gespannen tijden


We leven in een moeilijke periode waarbij het een uitdaging is om les te geven. Yoga en mindfulness hebben een bewezen gunstig effect op ons zelfvertrouwen, concentratievermogen, ontspanning en motoriek. Daarbij lenen yoga en mindfulness zich bij uitstek voor gebruik tijdens online lesgeven. Door even met zijn allen in beweging te komen en de aandacht van het hoofd naar het lijf te sturen kunnen kinderen zich makkelijker ontspannen en daarna dus ook weer beter concentreren. Kinderen worden zich meer bewust van zichzelf, van hun lichaam, emoties èn van hun omgeving.


Online rustpunten creëren 

Creëer kleine rustpunten tijdens online bijeenkomsten. Kinderen krijgen de ruimte om alle prikkels om zich heen te verwerken en weer in contact te komen met zichzelf. Aandachtstraining helpt leerlingen beter om te gaan met stress, prestatiedruk, angst, sombere gevoelens en piekeren. De winst in je klas? Een kind dat meer in balans is leert beter, reageert minder impulsief, heeft meer controle over (negatieve) emoties en vindt betere oplossingen voor problemen. 

Tijdens het webinar ‘Yoga en Mindfulness in de klas’ laten we je zien hoe makkelijk yoga en mindfulness op school kan worden ingezet, online en in de klas. In het Primair Onderwijs, maar ook in het Voortgezet en Middelbaar Onderwijs. Met simpele en toegankelijke oefeningen, opdrachten en aandachtsspelletjes kun jij de sfeer en energie in de klas een enorm positieve draai geven. En daar hoef je echt geen Yogi of Zen-goeroe voor te zijn! Ervaring met yoga of mindfulness is zeker geen vereiste.

Yoga en mindfulness in de klas

Voor je leerlingen en voor jezelf 

Haal extra opbrengst uit de training door de oefeningen zelf ook toe te passen.
Leer om rustmomenten voor jezelf te creëren en je meer bewust te worden waar je je aandacht op richt. 
Wanneer je dit zelf gaat toepassen en het met je leerlingen doet zul je versteld staan!

Mindfulness: je aandacht richten in het hier en nu

De training ‘Yoga en Mindfulness in de klas’ is bedoeld voor docenten PO/VO/MO die op zoek zijn naar een speelse en toegankelijke manier om met yoga en mindfulness aan de slag te gaan. De training is vooral praktisch van aard: we laten je veel oefenen en vooral ook ervaren wat de mogelijkheden en voordelen zijn van het werken met yoga en mindfulness online en in de klas.

Rode draad in de training is het basisconcept van mindfulness: ‘doelbewust aandacht geven, zonder oordeel, in het huidige moment’. Aan de hand van allerlei aandachtsoefeningen, bewegingsoefeningen en waarnemingsspelletjes maak je je leerlingen spelenderwijs bewust van hoe hun aandacht werkt. En hoe ze die aandacht kunnen richten op zichzelf en op wat er ‘nu’ is. Zo leren ze vaardigheden die zij niet alleen op school, maar ook thuis en in het dagelijks leven kunnen toepassen. 

Yoga en mindfulness in de klas

Toegankelijke oefeningen voor online en in de klas

De oefeningen die je tijdens de trainingsdag gaat leren zijn gericht op concentratie, lichaamsbesef, adem en aandacht, maar ook op thema’s als samenwerken, vriendschap, respect en compassie. Actieve en rustige, korte en wat langere (yoga-)oefeningen wisselen elkaar af, zodat jij kan inspelen op wat jouw klas op elk gegeven moment nodig heeft.

Je hoeft geen ervaring te hebben met mindfulness en yoga om deze cursus te volgen; met de oefeningen uit de training kun je direct aan de slag. Maar we schenken ook aandacht aan hoe jij zelf steeds weer nieuwe oefeningen kan maken, zodat je nooit om materiaal verlegen hoeft te zitten. Zo kan jij van yoga en mindfulness een vast terugkerend element in je lespraktijk maken. 

Schrijf je in voor de cursus!

Klik op "inschrijven", vul het inschrijfformulier in en alles wijst zich vanzelf! Heb je nog vragen over de cursus? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel met één van onze medewerkers:  020-8943037.

Aankomende data online training:

Woensdag 9 juni 2021 om 15:30 -18:00 uur 

Woensdag 13 oktober 2021 om 16:00 - 18:30 uur

Maandag 13 december 2021 om 19:00 - 21:30 uur

Woensdag 9 februari 2022 om 16:00 -18:30 uur

Dinsdag 11 maart 2022 om 19:00 - 21:30 uur

Woensdag 20 april 2022 om 16:00 -18:30 uur                                                                                                           

Ben je geïnteresseerd in een Yoga en Mindfulness training op maat voor jouw team stuur dan een mail naar info@docentenbijscholing.nl of bel ons op 020-8943037

Doel van de training

Tijdens de training leer je:

 • hoe je yoga en mindfulness op een toegankelijke en speelse manier invoegt in je lessen;
 • hoe je actief kan werken aan meer ontspanning, concentratie en energie tijdens online lessen en in de klas;
 • hoe je gerichte aandacht, zintuiglijk bewustzijn en lichaamsbewustzijn kan stimuleren;
 • welke yogahoudingen en bewegingsoefeningen geschikt zijn voor in de klas;
 • welke oefeningen geschikt zijn tijdens online lessen;
 • hoe yoga en mindfulness kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van sociale waarden en vaardigheden als (zelf)respect, (zelf)compassie en samenwerken;
 • hoe je zelf steeds weer nieuwe oefeningen kan ontwikkelen voor je klas.

Cursusinformatie

Online 
webinar

Training van 2 1/2 uur online

Complete training rond yoga en mindfulness met docenten uit het hele land

 • Leer yoga en mindfulness op een creatieve manier inpassen in je eigen lessen.
 • Leer door te doen en ervaren  met collega leerkrachten PO/VO/MO uit het hele land.
 • Inclusief kant-en-klare oefeningen en kaartenset

€ 140,-

Team
training

Training van 2 1/2 uur online


Ideale combinatie van studiedag en teambuilding exclusief voor jouw team

 • Zorg voor een cultuuromslag op school en ga samen met het hele PO/VO/MO team aan de slag met yoga en mindfulness.
 • Leer yoga en mindfulness op een creatieve manier inpassen in je lessen.
 • Inclusief kant-en-klare oefeningen en kaartenset

Bel ons op 020-8943037
Mail of app met de knop

Het leren stopt niet na de training

Als jij dat wilt blijven we je na de training inspireren en motiveren om verder te gaan met ‘Yoga en Mindfulness in de klas’. We sturen oefeningen, spelletjes, video’s en handige tips, die je via de mail ontvangt. Dit materiaal is exclusief voor deelnemers en wordt aangepast aan jouw persoonlijke behoefte en doelgroep. Zo kan je alle nieuwe kennis daadwerkelijk in de praktijk brengen. Op het besloten forum kun je kennis en ervaring uitwisselen met andere docenten die ook met ‘Yoga en Mindfulness in de klas’ aan de slag zijn gegaan.

Cadeautjes

Als je besluit om aan de Trainingsdag ‘Yoga en Mindfulness in de klas’ deel te nemen bieden we je graag de volgende extra’s:

Digitale kaartenset


Met kant-en-klare oefeningen, visualisaties, meditaties, affirmaties en andere spelletjes voor 2, 5 of 10 minuten instant mindfulness in de klas:

 • Oefeningen en spelletjes voor ontspanning en concentratie.
 • Oefeningen en visualisaties voor de zintuigen en het lichaamsbewustzijn.
 • Ademtechnieken en -spelletjes voor (adem)bewustzijn.
 • Yogahoudingen en -bewegingen in de klas: voor beweging en energie.

Trainer

Yoga en Mindfulness in de Klas

De kiem leggen voor een mindset en vaardigheden waar leerlingen de rest van hun leven nog heel veel profijt van zullen hebben


Rosanne Haringhuizen werkte al ruim 10 jaar in het basisonderwijs voor zij besloot het roer om te gooien en van yoga en mindfulness haar ‘core business’ te maken. Inmiddels is zij al enkele jaren de drijvende kracht achter MindfulYogaKids, waar zij lessen, trainingen en workshops geeft aan kinderen, jongeren en volwassenen.


“Als leerkracht op de basisschool merkte ik dat veel jonge kinderen al last hebben van allerlei stressgerelateerde klachten. Door de prestatiemaatschappij waar wij in leven en door de vele prikkels die zij gedurende de dag om zich heen hebben, weten ze minder goed hoe zij zich kunnen ontspannen en concentreren. Bovendien viel mij op dat kinderen en tieners zichzelf steeds meer, en wat mij betreft té veel vergelijken met anderen.


Ik vind het belangrijk dat ieder kind gezien wordt. Mijn belangrijkste boodschap is dan ook: ‘Je bent goed zoals je bent!’ Ik leer kinderen aandacht te geven aan zichzelf en aan wat er ‘nu’ is. Om even afstand te doen van hun gepieker en te vertrouwen op hun eigen kwaliteiten. Zo reik ik ze de middelen aan om meer rust en balans in lichaam en hoofd te krijgen.

Het mooie aan de training ‘Yoga en mindfulness in de klas’ is, dat ik op een toegankelijke manier mijn kennis over yoga en mindfulness kan doorgeven aan andere docenten. Dankzij mijn jarenlange ervaring voor de klas weet ik wat er zoal speelt in zo’n klaslokaal en waar je als docent tegenaan kan lopen met je leerlingen. Ik ben ervan overtuigd dat je met heel kleine, simpele dingetjes een groot verschil kan maken, in de klas maar juist ook online. Want dàt is waar het mij om gaat: de kiem leggen voor een mindset en vaardigheden waar leerlingen de rest van hun leven nog heel veel profijt van zullen hebben.”

3 redenen om bij ons de training
‘Yoga en Mindfulness in de klas en online ’ te volgen

 • Bij onze trainingen leer je door het te doen.
  Tijdens het webinar leer je nieuwe vaardigheden die je direct in je eigen lessen kunt toepassen.
 • Onze aanpak is inclusief: training, materiaal en verdere informatie en inspiratie na de training.
 • Wat je leert kun je zowel in de klas als tijdens online lessen gebruiken.

De kosten te financieren vanuit het NPO

Deze programma's vallen onder de binnen het Nationaal Programma Onderwijs aangewezen interventies waar geld voor beschikbaar is. De door de overheid opgestelde menukaart biedt interventies die in internationaal onderzoek effectief zijn gebleken. In Nederland zijn ze kansrijk bij de aanpak van corona vertragingen in alle onderwijssoorten: PO, VO en MO. Onze kant en klare subsidie-templates helpen je om de programma's direct te verwerken in het actieplan van jouw school. Neem contact met ons op om een programma op maat te bespreken.

Meer over financiering vanuit het Nationaal Programma Onderwijs

In samenwerking met Docentenbijscholing kun je de programma’s financieren vanuit het Nationaal Programma Onderwijs. Daarbij is het tevens mogelijk om de benodigde hardware zoals laptops, robots, drones, VR-brillen, 3D printers etc. aan te schaffen. Onze programma’s zijn kant en klaar, dus inclusief enthousiaste instructeurs, de benodigde hardware en lesplannen gebaseerd op spelend leren en samenwerking. Elk programma wordt op maat gemaakt, aangepast aan de leerdoelen van de school en het niveau van de leerlingen.

Onze programma’s zijn geschikt voor PO, VO, MO, inclusief speciaal en praktijkonderwijs. Om je te helpen hebben we direct te gebruiken subsidie-template gemaakt om onze programma’s te verwerken in het actieplan van jouw school.

De programma’s van de Programmeerclub vallen onder de doelgebieden A, D en F van de menukaart van het Ministerie van OCW

.D. Ontwikkeling van de executieve functies van leerlingen
De programma’s van Docentenbijscholing op het gebied van spelend leren, persoonlijke talentontwikkeling en techniek helpen bij het ontwikkelen van metacognitie en zelfregulerend leren. Samenwerking en de ruimte geven aan elkaars talenten staat altijd centraal. De programma’s zijn ook een uitstekend voorbeeld van onderzoekend- en ontwerpend leren.

F. Faciliteiten en randvoorwaarden
Deze categorie is uitsluitend randvoorwaardelijk/ondersteunend in te zetten samen met interventies onder A-E. Het is dus mogelijk om binnen het programma de benodigde hardware zoals laptops, robots, drones, VR-brillen, 3D printers etc. aan te schaffen doch altijd gekoppeld aan de uitvoering van een programma op school. 

Tevens mogelijk in combinatie met programma's van de Programmeerclub
Onze zusterorganisatie de Programmeerclub verzorgt complete techniek programma's op PO, MO en VO scholen op basis van spelend leren. We helpen scholen met met de bèta, wetenschap en techniek invulling van hun onderwijs. Behalve het verzorgen van onderwijs door onze eigen instructeurs trainen we docenten om meer met techniek te doen. Het opdoen van technische kennis gecombineerd met het leren van sociale vaardigheden staat centraal. Neem contact op om een programma op maat voor jouw school te bespreken: www.programmeerclub.com

Schrijf je in voor de cursus!

Klik op "inschrijven", vul het inschrijfformulier in en alles wijst zich vanzelf! Heb je nog vragen over de cursus? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel met één van onze medewerkers:  020-8943037.

Aankomende data online training:

Woensdag 9 juni 2021 om 15:30 -18:00 uur 

Woensdag 13 oktober 2021 om 16:00 - 18:30 uur

Maandag 13 december 2021 om 19:00 - 21:30 uur

Woensdag 9 februari 2022 om 16:00 -18:30 uur

Dinsdag 11 maart 2022 om 19:00 - 21:30 uur

Woensdag 20 april 2022 om 16:00 -18:30 uur    


Ben je geïnteresseerd in een Yoga en Mindfulness training op maat voor jouw team stuur dan een mail naar info@docentenbijscholing.nl of bel ons op 020-8943037.

Bereikbaarheid

Al onze trainingen worden zowel op school als geheel  online gegeven. Onze open inschrijving trainingen vinden plaats in het Mirror Centre te Amsterdam. Het Mirror Centre ligt naast het Muiderpoort station en is 5 minuten lopen van Q-Park Oosterpoort. Parkeer met 50% korting in Q-Park Oosterpoort met de gebruik van deze link: https://parkeren-oostpoort.amsterdam/

contact

Je kunt altijd contact met ons opnemen voor informatie of om een programma op maat voor je eigen school of team samen te stellen.


We spreken graag bij ons af, online per video of bij jou op school. Bel ons op 020-8943037, stuur een app of verstuur je bericht via het formulier. 

>