Yoga en Mindfulness in de Klas

Onze huidige generatie leerlingen groeit op met een overdosis aan prikkels om zich heen. De invloed van televisie en internet zijn in de klas duidelijk merkbaar, net als de ‘mindset’ van onze prestatiegerichte maatschappij: hoeveel kinderen zien we niet worstelen met (toets)stress, onzekerheid, fysieke onrust en concentratieproblemen?
Maar de grote vraag is natuurlijk hoe je jouw leerlingen kan helpen om weer meer rust te vinden, in lichaam èn hoofd. We staan immers allemaal het liefst voor een klas met ontspannen, gezellige en geconcentreerde kinderen. Bij Docentenbijscholing geloven we dat yoga en mindfulness jou hierbij kan helpen.

Yoga en mindfulness hebben namelijk een bewezen gunstig effect op ons zelfvertrouwen, concentratievermogen, ontspanning en motoriek. Ook, of beter nog, juist bij kinderen. Bovendien lenen yoga en mindfulness zich bij uitstek voor gebruik in de klas. Door even met zijn allen in beweging te komen en de aandacht van het hoofd naar het lijf te sturen kunnen kinderen zich makkelijker ontspannen en daarna dus ook weer beter concentreren. Kinderen worden zich meer bewust van zichzelf, van hun lichaam, emoties èn van hun omgeving. 
Zo creëer je kleine rustpunten in de schooldag. Kinderen krijgen de ruimte om alle prikkels om zich heen te verwerken en weer in contact te komen met zichzelf. Aandachtstraining helpt leerlingen beter om te gaan met stress, prestatiedruk, angst, sombere gevoelens en piekeren. De winst in je klas? Een kind dat meer in balans is leert beter, reageert minder impulsief, heeft meer controle over (negatieve) emoties en vindt betere oplossingen voor problemen. 

Tijdens de trainingsdag ‘Yoga en Mindfulness in de klas’ willen we jou laten zien hoe makkelijk en effectief yoga en mindfulness op school kan worden ingezet. In het Primair Onderwijs, maar ook in het Voortgezet en Middelbaar Onderwijs. Met simpele en toegankelijke oefeningen, opdrachten en aandachtsspelletjes kun jij de sfeer en energie in de klas een enorm positieve draai geven. En daar hoef je echt geen Yogi of Zen-goeroe voor te zijn! Ervaring met yoga of mindfulness is zeker geen vereiste.


Mindfulness:
je aandacht richten in het hier en nu

De trainingsdag ‘Yoga en Mindfulness in de klas’ is bedoeld voor docenten PO/VO/MO die op zoek zijn naar een speelse en toegankelijke manier om met yoga en mindfulness in de klas aan de slag te gaan. De training is vooral praktisch van aard: we laten je veel oefenen en vooral ook ervaren wat de mogelijkheden en voordelen zijn van het werken met yoga en mindfulness in de klas.

Rode draad in de training is het basisconcept van mindfulness: ‘doelbewust aandacht geven, zonder oordeel, in het huidige moment’. Aan de hand van allerlei aandachtsoefeningen, bewegingsoefeningen en waarnemingsspelletjes maak je je leerlingen spelenderwijs bewust van hoe hun aandacht werkt. En hoe ze die aandacht kunnen richten op zichzelf en op wat er ‘nu’ is. Zo leren ze vaardigheden die zij niet alleen op school, maar ook thuis en in het dagelijks leven kunnen toepassen.

De oefeningen die je tijdens de trainingsdag gaat leren zijn gericht op concentratie, lichaamsbesef, adem en aandacht, maar ook op thema’s als samenwerken, vriendschap, respect en compassie. Actieve en rustige, korte en wat langere (yoga-)oefeningen wisselen elkaar af, zodat jij kan inspelen op wat jouw klas op elk gegeven moment nodig heeft.
Je hoeft geen ervaring te hebben met mindfulness en yoga om deze cursus te volgen; met de oefeningen uit de training kun je direct aan de slag. Maar we schenken ook aandacht aan hoe jij zelf steeds weer nieuwe oefeningen kan maken, zodat je nooit om materiaal verlegen hoeft te zitten. Zo kan jij van yoga en mindfulness een vast terugkerend element in je lespraktijk maken. 

Schrijf je in voor de cursus!

Klik op "inschrijven", vul het inschrijfformulier in en alles wijst zich vanzelf! Heb je nog vragen over de cursus? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel met één van onze medewerkers:  020-8943037. 

We zijn bezig data te plannen voor het nieuwe seizoen. 

Ben je geïnteresseerd in de Yoga en Mindfulness training stuur dan een mail naar info@docentenbijscholing.nl en houden we je op de hoogte wanneer de volgende trainingen zullen plaatsvinden.

Wij geven deze training ook in school. Neem contact op voor meer informatie,

Doel van de training

Tijdens de training leer je:

 • hoe je yoga en mindfulness op een toegankelijke en speelse manier invoegt in je lessen;
 • hoe je actief kan werken aan meer ontspanning, concentratie en energie in de klas;
 • hoe je gerichte aandacht, zintuiglijk bewustzijn en lichaamsbewustzijn kan stimuleren;
 • welke yogahoudingen en bewegingsoefeningen geschikt zijn voor in de klas;
 • hoe yoga en mindfulness kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van sociale waarden en vaardigheden als (zelf)respect, (zelf)compassie en samenwerken;
 • hoe je zelf steeds weer nieuwe oefeningen kan ontwikkelen voor je klas.

Cursusinformatie

Op locatie

Training van een dag op locatie in Amsterdam of Antwerpen


Complete en intensieve trainingsdag rond yoga en mindfulness in de klas

 • Leer yoga en mindfulness op een creatieve manier inpassen in je eigen lessen.
 • Leer door te doen en ervaren  met collega leerkrachten PO/VO/MO uit het hele land.
 • Inclusief kant-en-klare kaartenset en accessoireset.

€ 190,-

Op School

Training van een paar uur, een dag of een lessenreeks op school


Ideale combinatie van studiedag en teambuilding bij jou op school

 • Zorg voor een cultuuromslag op school en ga samen met het hele PO/VO/MO team aan de slag met yoga en mindfulness.
 • Leer yoga en mindfulness op een creatieve manier inpassen in je lessen.
 • Inclusief kant-en-klare kaartenset en accessoireset.

Neem contact op voor prijsinformatie

Het leren stopt niet na de training

Als jij dat wilt blijven we je na de training inspireren en motiveren om verder te gaan met ‘Yoga en Mindfulness in de klas’. We sturen oefeningen, spelletjes, video’s en handige tips, die je via de mail ontvangt. Dit materiaal is exclusief voor deelnemers en wordt aangepast aan jouw persoonlijke behoefte en doelgroep. Zo kan je alle nieuwe kennis daadwerkelijk in de praktijk brengen. Op het besloten forum kun je kennis en ervaring uitwisselen met andere docenten die ook met ‘Yoga en Mindfulness in de klas’ aan de slag zijn gegaan.

Cadeautjes

Als je besluit om aan de Trainingsdag ‘Yoga en Mindfulness in de klas’ deel te nemen bieden we je graag de volgende extra’s:

Kaartenset


Met kant-en-klare oefeningen, visualisaties, meditaties, affirmaties en andere spelletjes voor 2, 5 of 10 minuten instant mindfulness in de klas:

 • Oefeningen en spelletjes voor ontspanning en concentratie.
 • Oefeningen en visualisaties voor de zintuigen en het lichaamsbewustzijn.
 • Ademtechnieken en -spelletjes voor (adem)bewustzijn.
 • Yogahoudingen en -bewegingen in de klas: voor beweging en energie.

Mindful accessoireset


Om de beleving in de klas straks nòg authentieker te maken krijg je verder van ons:

 • Een set tingsha meditatiebellen.
 • Ademsteen - edelsteen

2 manieren om de training te volgen

Trainingsdag ‘Yoga en Mindfulness in de klas’ op locatie
Tijdens deze intensieve trainingsdag leer je hoe je yoga en mindfulness op een creatieve en speelse manier kan inpassen in je lessen. De training is praktisch van aard: je leert door het zelf te doen en te ervaren. Samen met andere collega’s ga je daarom niet alleen aan de slag met de vele kant-en-klare oefeningen, maar bedenk je ook je eigen nieuwe mindfulness- en yoga-toepassingen in de klas. Na de trainingsdag kan je het geleerde dus meteen in de praktijk brengen. De training is geschikt voor docenten van PO/VO/MO.

Trainingsdag ‘Yoga en Mindfulness in de klas’ op school
Tijdens deze training bij jou op school leer je alles wat je moet weten om met yoga en mindfulness op school aan de slag te gaan. Door deze training met het hele team te volgen kun je een echte cultuuromslag op school teweeg brengen: met zijn allen werken aan een veilige, open en ontspannen omgeving voor jullie leerlingen en voor het docententeam onderling. Een perfecte gelegenheid voor een teambuildingsactiviteit voor PO/VO/MO!

Trainer

Yoga en Mindfulness in de Klas

De kiem leggen voor een mindset en vaardigheden waar leerlingen de rest van hun leven nog heel veel profijt van zullen hebben


Rosanne Haringhuizen werkte al ruim 10 jaar in het basisonderwijs voor zij besloot het roer om te gooien en van yoga en mindfulness haar ‘core business’ te maken. Inmiddels is zij al enkele jaren de drijvende kracht achter MindfulYogaKids, waar zij lessen, trainingen en workshops geeft aan kinderen, jongeren en volwassenen.


“Als leerkracht op de basisschool merkte ik dat veel jonge kinderen al last hebben van allerlei stressgerelateerde klachten. Door de prestatiemaatschappij waar wij in leven en door de vele prikkels die zij gedurende de dag om zich heen hebben, weten ze minder goed hoe zij zich kunnen ontspannen en concentreren. Bovendien viel mij op dat kinderen en tieners zichzelf steeds meer, en wat mij betreft té veel vergelijken met anderen.


Ik vind het belangrijk dat ieder kind gezien wordt. Mijn belangrijkste boodschap is dan ook: ‘Je bent goed zoals je bent!’ Ik leer kinderen aandacht te geven aan zichzelf en aan wat er ‘nu’ is. Om even afstand te doen van hun gepieker en te vertrouwen op hun eigen kwaliteiten. Zo reik ik ze de middelen aan om meer rust en balans in lichaam en hoofd te krijgen.

Het mooie aan de training ‘Yoga en mindfulness in de klas’ is, dat ik op een toegankelijke manier mijn kennis over yoga en mindfulness kan doorgeven aan andere docenten. Dankzij mijn jarenlange ervaring voor de klas weet ik wat er zoal speelt in zo’n klaslokaal en waar je als docent tegenaan kan lopen met je leerlingen. Ik ben ervan overtuigd dat je met heel kleine, simpele dingetjes een groot verschil kan maken, juist ook op school en in de klas. Want dàt is waar het mij om gaat: de kiem leggen voor een mindset en vaardigheden waar leerlingen de rest van hun leven nog heel veel profijt van zullen hebben.”

3 redenen om bij ons de training ‘Yoga en Mindfulness in de klas’ te volgen

 • Bij onze trainingen leer je door het te doen. Binnen een dag leer je nieuwe vaardigheden die je direct in je eigen lessen kunt toepassen.
 • Onze aanpak is inclusief: training, materiaal en verdere informatie en inspiratie na de training.
 • We trainen op fijne en goed bereikbare locaties in Nederland. Onze trainingen worden gegeven door onze eigen toegewijde trainers.

Schrijf je in voor de cursus!

Klik op "inschrijven", vul het inschrijfformulier in en alles wijst zich vanzelf! Heb je nog vragen over de cursus? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel met één van onze medewerkers:  020-8943037. 

De trainingsdag Yoga en Mindfulness vindt plaats op de volgende dagen:
Vrijdag 17 april 2020 9.30-16.30
Woensdag 28 oktober 2020 9.30-16.30
Donderdag 3 december 2020 9.30-16.30
Maandag 18 januari 2020 9.30-16.30
Vrijdag 12 maart 2021 9.30-16.30
Donderdag 20 mei 2021 9.30-16.30

Bereikbaarheid

Al onze trainingen worden zowel op school als geheel  online gegeven. Onze open inschrijving trainingen vinden plaats in het Mirror Centre te Amsterdam. Het Mirror Centre ligt naast het Muiderpoort station en is 5 minuten lopen van Q-Park Oosterpoort. Parkeer met 50% korting in Q-Park Oosterpoort met de gebruik van deze link: https://parkeren-oostpoort.amsterdam/

Contact

Je kunt altijd contact met ons opnemen voor informatie over onze cursussen of om een programma op maat voor je eigen school samen te stellen. Een afspraak maken bij jou op school is ook mogelijk. Kies een manier om contact met ons op te nemen die bij jou past!

Bel

020-8943037

Skype

Docentenbijscholing

WhatsApp

00972-525734760

Contactformulier

Je kunt op kantooruren meestal met ons chatten, open de chat in de rechter benedenhoek van deze pagina. Je kunt ook een vraag achterlaten in de commentaren hieronder. Het antwoord op je vraag in de commentaren ontvang je ook per mail. 

 • Maartje schreef:

  Hoi, Ik zit nu nog op de Pabo, maar ik kwam toevallig deze cursus tegen en dat leek mij erg interessant. Kan ik deze cursus ook volgen als ik nog geen diploma heb?

 • […] hier voor meer informatie over yoga en mindfulness in de […]

 • Cindy schreef:

  Lijkt me zeer interessant en ik zou deze cursus graag volgen, helaas is het onmogelijk voor me op de de genoemde data. Bestaat er een kans op een herhaling van deze cursus tussen januari en juni 2020?

  Vriendelijke Groet, Cindy P

  • Shai test Shai test schreef:

   Beste Cindy,
   We hebben volgens mij al contact met je gehad, maar voor de zekerheid hier ook nog antwoord op het forum. We zijn steeds bezig met nieuwe data. Dat is een dynamisch gebeuren. We zetten je op onze mailing, zodat je nieuwe data binnenkrijgt. Een andere mogelijkheid is om naar de PAL komen. Of als je trouwens meer collega’s kan interesseren, komen we graag naar je school toe om de training te geven.
   Groet van Miriam!

 • Claire Baudelet schreef:

  Hallo, jullie schrijven dat je geen yogafreak hoeft te zijn. Dat ben ik dus ook echt niet :+) maar wel geïnteresseerd in ‘zachte’ manieren om mijn klas Frans tot rust te brengen. Kan ik met mijn zeg maar bovengemiddeld postuur daar dan wel aan mee doen?

 • >