Training STAS in de Klas

Een STAS in de Klas is een STimulerend Activerend Spel dat je makkelijk en snel in de klas kunt spelen. Een STAS duurt 5 tot 10 minuten en is bedoeld om leerlingen frisse leerenergie te geven en verbinding met elkaar te laten voelen. Er zijn ook STASsen die wat langer kunnen duren en als activerende werkvorm zijn bedoeld om jouw leerlingen de stof actief te laten oefenen en verwerken.

Docenten komen naar onze training STAS in de Klas om binnen korte tijd te leren hoe ze STASsen in de klas kunnen spelen. De training is vooral praktisch en niet theoretisch. Dat past heel goed bij onze eigen visie op eigentijds onderwijs. Wij zijn namelijk dol op activerend leren. Leerlingen die actief bezig zijn om kennis te verwerven, elkaar in de ogen kijken en samenwerken, eigen en andermans vaardigheden ontdekken: welkom in de 21e eeuw!

Herken jij dit?

 • Leerlingen die verveeld het klaslokaal binnenkomen;
 • Leerlingen die er met hun aandacht niet bij zijn;
 • Leerlingen die vol met energie zitten maar deze energie niet kwijt kunnen;

Met STAS in de Klas geef je je leerlingen in 5 - 10 minuten een stoot frisse leerenergie!

Wat is STAS precies?

STAS is een STimulerend Activerend Spel. Stel je voor dat je je lessen een stuk boeiender kunt maken. Dat je leerlingen gedurende de hele les meer betrokken zijn. Dat leerlingen vol verlangen uitkijken naar jouw les. Of je nu juf of leraar bent in het basisonderwijs of docent op het VO of MO, STAS in de Klas werkt voor iedereen! Zelfs binnen het HBO of op de universiteit zijn de spellen van STAS in de Klas uitstekend in te zetten. En het mooiste is, iedere docent of trainer kan ermee werken! Je hoeft er geen speciale aanleg voor te hebben of van spelletjes te houden.

Er bestaan verschillende soorten STASsen:

 • STASsen ter introductie en kennismaking bij een nieuwe groep of klas
 • STASsen en bewegend leren
 • STASsen om de energie te verfrissen
 • STASsen ter introductie van een inhoudelijk leeronderwerp
 • STASsen die gaan over identiteit en verbinding
 • STASsen die leerlingen stimuleren om samen te werken
 • STASsen die leerlingen helpen bij het verwerken en oefenen van kennis

STASsen zijn ook wel bekend als activerende werkvormen en energizers. Wij hebben er onze eigen draai aan gegeven en er voor gezorgd dat werkelijk iedere docent STAS in de Klas met succes kan inzetten! Onze STASsen kennen een maximale voorbereiding van 15 minuten. Voor veel STASsen heb je niet eens voorbereiding nodig. Je hebt geen speciaal materiaal nodig voor STAS in de Klas, soms een bal, touw of papier. Wil je graag een paar voorbeelden zien? KLIK HIER voor een paar STASsen die je direct in de klas kunt gebruiken.

Doel van de training

Tijdens de training leer je:

 • hoe STAS in de Klas jouw manier van lesgeven blijvend positief kan beïnvloeden;
 • hoe STAS in de Klas kan combineren met spelend en bewegend leren
 • hoe je een STAS in de Klas spel uitkiest, opzet en in goede banen leidt;
 • hoe je je leerlingen met behulp van STAS in de Klas met plezier kennis laat verwerken;
 • hoe je STAS in de Klas gebruikt om je leerlingen met elkaar te verbinden;
 • hoe STAS in de Klas helpt bij het ontwikkelen van 21e eeuwse vaardigheden als samenwerking en leiderschap.

Schrijf je in voor de training!

We zijn bezig data te plannen voor het nieuwe seizoen. 

Ben je geïnteresseerd in STAS in de Klas training stuur dan een mail naar info@docentenbijscholing.nl en houden we je op de hoogte wanneer de volgende trainingen zullen plaatsvinden.

Wij geven deze training ook in school. Neem contact op voor meer informatie, Of heb je nog vragen over de training? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel met één van onze medewerkers:  020-8943037. 

De training

Ben je geïnteresseerd in het volgen van één van onze STAS in de Klas trainingen? Wil jij binnen een halve dag leren hoe je STAS in de Klas bij jou op school toepast? We bieden je verschillende manieren aan om onze trainingen te volgen. Graag verwelkomen we je op één van onze trainingen op locaties in Nederland en België. Maar je kunt ook online ons materiaal gebruiken. En natuurlijk komen we ook met plezier naar jouw school toe, bijvoorbeeld voor een studiedag.

Welke vorm je ook kiest, je krijgt altijd het digitale materiaal met, video's, speciale STASsen en toegang tot de exclusieve Facebookgroep.

Online

Digitaal materiaal dat je zelf kunt toepassen


Digitaal materiaal geschreven door onze ervaren trainers.

 • Ga zelf aan de slag met behulp van, video's, kaarten en meer.
 • De exclusieve Whatsapp-groep biedt voortdurend nieuwe STAS-en.

                 € 95,-

Vanaf volgend schooljaar te bestellen in de webshop


In-School

Training van een halve dag op school in Nederland of België.


Ideale combinatie van studiedag en teambuildingsactiviteit.

 • Docenten kunnen de nieuwe kennis direct met veel succes in de klas toepassen.
 • Speel samen verschillende STASen die je meteen in de klas kunt spelen.

Neem contact op voor prijsinformatie

Locatie

Training van een halve op locatie in Amsterdam of Antwerpen.


Ontmoet collega leerkrachten tijdens de training van 3 uur.

 • Speel samen met docenten uit het hele land een keur aan geweldige STASen.
 • Leer hoe je zelf nieuwe STASen  kunt ontwerpen en spelen. Iedereen kan het!

                  € 235,-

Het leren stopt niet na de training

Als jij dat wilt blijven we je na de training inspireren en motiveren om verder te gaan met STAS in de Klas. Via de speciale Whatsapp-groep sturen we je ideeën voor nieuwe STASsen en handige tips. Dit materiaal is exclusief voor cursisten. Wees niet bezorgd, dit is een groep waar alleen wij kunnen posten. Je hoeft dus niet bang te zijn voor een eindeloze stroom aan berichten.

Het materiaal bestaat uit STASsen, kaartensets, online tools en activiteiten die je direct in de klas kunt toepassen. In de besloten Facebookgroep kun je kennis en ervaring uitwisselen met andere docenten die ook met STAS in de Klas aan de slag zijn gegaan.

Hoe docenten STAS in de Klas toepassen

Paul

PO

Sinds ik STAS in de Klas gebruik is de leerenergie in mijn klas aanzienlijk verbeterd. 'S ochtends speel ik altijd een STAS om de leerlingen wakker te laten worden. Wanneer de aandacht en concentratie in de loop van de dag naar beneden zakt speel ik vaak een STAS om de leerlingen weer wat nieuwe energie te geven. Het werkt als een tierelier!

Ineke

VO, Aardrijkskunde

Voordat ik meedeed aan de training was ik sceptisch. Ik geef les aan 5 en 6 VWO. Welke puber heeft nou zin om spelletjes te spelen? Ik moest dus echt een drempel over om met STAS te beginnen. Het resultaat heeft me verbaasd. Bij elke les zijn de leerlingen vol afwachting van de STAS. Wanneer ik het een keer oversla zijn ze verontwaardigd! Ik geef nog steeds les op de oude manier, maar STAS in de Klas heeft mijn lessen zeker verbeterd.

Soraya

VMBO

Ik geef wiskunde op het VMBO. Voor veel leerlingen een van de moeilijkere vakken. Het is een uitdaging om ze bij de les te houden. STAS in de Klas helpt me om de leerlingen op te peppen en de lessen leuker te maken. Ondanks dat veel leerlingen niet op wiskunde zitten te wachten zijn mijn lessen binnen de school heel populair!

Marijke

HBO Business

Ik was op zoek naar activerende werkvormen om met m'n studenten te kunnen doen. STAS in de Klas heeft m'n verwachtingen overtroffen. Eerst dacht ik dat de training alleen ging over spelletjes en energizers maar ik heb veel originele werkvormen geleerd die ik nu met succes toepas binnen m'n werkgroepen.

3 manieren om de training te volgen

Training van een halve dag op school in Nederland of België
Een van onze ervaren trainers komt naar jouw school om daar het hele team of de hele sectie te trainen. Variërend van 90 minuten tot een halve dag, als op zichzelf staande activiteit of als onderdeel van een geheel door ons verzorgde studiedag(en). Een training STAS in de Klas geeft je niet alleen de middelen om de kwaliteit van je lessen aanzienlijk te verbeteren maar vormt tevens een geweldige en onvergetelijke teambuildingsactiviteit!

Training van een hele of halve dag op locatie in Amsterdam, Antwerpen, Arnhem of Groningen
Schrijf je in voor een STAS in de Klas training van een halve of een hele dag, samen met andere docenten uit het hele land. Onze open inschrijving trainingen worden gegeven op aantrekkelijke, goed bereikbare locaties. Onze groepen zijn nooit heel groot en onze trainers zeer ervaren. Een STAS in de Klas training geeft je niet alleen de middelen om je lessen een stuk boeiender en leuker te maken, maar is tegelijkertijd super leuk om aan deel te nemen!

Digitaal
Wanneer je niet in staat bent om fysiek mee te doen aan een STAS in de Klas training kun je het materiaal dat bij de training hoort los bestellen. Je mist een geweldig leuke training maar met behulp van, de oefeningkaarten, video’s, Whatsapp-groep en ander materiaal ben je goed in staat om STAS in de Klas toe te passen binnen jouw onderwijspraktijk.

Cadeautjes

Als je besluit om de training bij ons te volgen en met STAS in de Klas aan de slag te gaan bieden we je graag de volgende extra’s:

10 video’s met 10 Top STASsen


Speciaal voor deelnemers aan de training STAS in de Klas hebben we tien video’s gemaakt. In deze video’s leggen we onze Top Tien STASsen uit. Deze STASsen zijn werkelijk onverslaanbaar en het mooiste is dat iedereen ze kan toepassen. 

Toegang tot de exclusieve 
STAS in de Klas Whatsapp-groep


Exclusief voor deelnemers aan de trainingen hebben we een Whatsapp-groep opgericht. Daarin delen we regelmatig nieuwe toffe STASsen, tips en materiaal. Wees niet bezorgd, dit is een groep waar alleen wij kunnen posten. Je hoeft dus niet bang te zijn voor een eindeloze stroom aan berichten. De STASsen die we in deze Whatsapp groep delen zijn exclusief voor deelnemers van onze STAS in de Klas trainingen!

Bonus I: Zeven speciale STASsen voor een nieuwe klas


Ken je dat, een nieuwe klas of groep aan het begin van het schooljaar? Een klas die jou nog moet leren kennen en vaak elkaar ook? Met behulp van deze zeven speciale kennismakings STASsen heb je het ijs zo gebroken en de sfeer er meteen goed in. Vergeet niet: een goed begin is het halve werk. Deze bonus helpt je om met je klas een vliegende start te maken. Elk schooljaar weer!

Bonus II: Vijf speciale STAS in de Klas audio files


Deze audio files kun je gebruiken om vijf speciale STASsen te spelen. Wanneer je deze clips gebruikt loopt de STAS eigenlijk helemaal vanzelf.

Schrijf je in voor de training!

We zijn bezig data te plannen voor het nieuwe seizoen. 

Ben je geïnteresseerd in STAS in de Klas training stuur dan een mail naar info@docentenbijscholing.nl en houden we je op de hoogte wanneer de volgende trainingen zullen plaatsvinden.

Wij geven deze training ook in school. Neem contact op voor meer informatie, Of heb je nog vragen over de training? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel met één van onze medewerkers:  020-8943037. 

De kosten te financieren vanuit het NPO

Deze programma's vallen onder de binnen het Nationaal Programma Onderwijs aangewezen interventies waar geld voor beschikbaar is. De door de overheid opgestelde menukaart biedt interventies die in internationaal onderzoek effectief zijn gebleken. In Nederland zijn ze kansrijk bij de aanpak van corona vertragingen in alle onderwijssoorten: PO, VO en MO. Onze kant en klare subsidie-templates helpen je om de programma's direct te verwerken in het actieplan van jouw school. Neem contact met ons op om een programma op maat te bespreken.

Meer over financiering vanuit het Nationaal Programma Onderwijs

In samenwerking met Docentenbijscholing kun je de programma’s financieren vanuit het Nationaal Programma Onderwijs. Daarbij is het tevens mogelijk om de benodigde hardware zoals laptops, robots, drones, VR-brillen, 3D printers etc. aan te schaffen. Onze programma’s zijn kant en klaar, dus inclusief enthousiaste instructeurs, de benodigde hardware en lesplannen gebaseerd op spelend leren en samenwerking. Elk programma wordt op maat gemaakt, aangepast aan de leerdoelen van de school en het niveau van de leerlingen.

Onze programma’s zijn geschikt voor PO, VO, MO, inclusief speciaal en praktijkonderwijs. Om je te helpen hebben we direct te gebruiken subsidie-template gemaakt om onze programma’s te verwerken in het actieplan van jouw school.

De programma’s van de Programmeerclub vallen onder de doelgebieden A, D en F van de menukaart van het Ministerie van OCW

.D. Ontwikkeling van de executieve functies van leerlingen
De programma’s van Docentenbijscholing op het gebied van spelend leren, persoonlijke talentontwikkeling en techniek helpen bij het ontwikkelen van metacognitie en zelfregulerend leren. Samenwerking en de ruimte geven aan elkaars talenten staat altijd centraal. De programma’s zijn ook een uitstekend voorbeeld van onderzoekend- en ontwerpend leren.

F. Faciliteiten en randvoorwaarden
Deze categorie is uitsluitend randvoorwaardelijk/ondersteunend in te zetten samen met interventies onder A-E. Het is dus mogelijk om binnen het programma de benodigde hardware zoals laptops, robots, drones, VR-brillen, 3D printers etc. aan te schaffen doch altijd gekoppeld aan de uitvoering van een programma op school. 

Tevens mogelijk in combinatie met programma's van de Programmeerclub
Onze zusterorganisatie de Programmeerclub verzorgt complete techniek programma's op PO, MO en VO scholen op basis van spelend leren. We helpen scholen met met de bèta, wetenschap en techniek invulling van hun onderwijs. Behalve het verzorgen van onderwijs door onze eigen instructeurs trainen we docenten om meer met techniek te doen. Het opdoen van technische kennis gecombineerd met het leren van sociale vaardigheden staat centraal. Neem contact op om een programma op maat voor jouw school te bespreken: www.programmeerclub.com

Scholen die met ons werken

Scholen ontvangen ons graag. We hebben heel veel docenten kunnen ondersteunen in hun zoektocht naar andere en actievere vormen van onderwijs. Hieronder een kleine selectie van de honderden scholen en instellingen waar we mee samenwerken.

Veel gestelde vragen

 • Hoeveel tijd heb je nodig om een STAS te spelen?
  Het spelen van een STAS kost weinig tijd, in slechts 5 - 10 minuten heb je je leerlingen weer een hoop frisse leerenergie gegeven. Er zijn ook STASsen die wat langer duren, of zelfs een heel lesuur; bijvoorbeeld wanneer je kiest voor een STAS die leerlingen helpt om de opgedane kennis intensief te oefenen en te verwerken.
 • Heb  je speciaal materiaal nodig om een STAS te kunnen spelen?
  Voor het spelen van een STAS heb je geen speciaal materiaal nodig. Soms gebruik je een bal, een touwtje of papier en stiften. Voor veel STASsen heb je helemaal niets nodig.
 • Hoeveel voorbereidingstijd kosten STASsen?
  Veel STASsen hebben geen voorbereiding nodig, behalve dat je weet hoe je de STAS speelt. Voor andere STASsen heb je 5 - 10 minuten voorbereidingstijd nodig.  .
 • Kun je ook STASsen spelen in een klein lokaal of een lokaal waar weinig loopruimte is?
  Ja, veel STASsen lenen zich ook prima voor kleine lokalen. 
 • Voor welke leeftijden is STAS in de Klas geschikt?
  STASsen zijn geschikt voor elke leeftijd, van peuters tot volwassenen. STASsen worden gebruikt in het basisonderwijs, VO, MO, HBO en de universiteit. Ook veel trainers gebruiken STASsen bij trainingen van professionals binnen bedrijven!
 • Wat is het leerdoel van een STAS en kun je STASsen gebruiken voor elk vak?
  STASsen zijn geschikt voor elk vak, het is heel makkelijk om een STAS aan te passen aan jouw unieke onderwijspraktijk.
 • Wat kost STAS in de Klas?
  STAS in de Klas kost niets. Er zijn geen licentiekosten of iets dergelijks en je hoeft geen speciaal materiaal aan te schaffen. Wanneer je wilt leren om zelf geweldige STASsen te doen bij jou in de klas kun je onze training volgen. Dat is een eenmalige investering waarbij je zoveel STASsen ontvangt dat je een hele tijd vooruit kunt. Bovendien hoort bij elke training een gratis abonnement op de speciale Whatsapp-groep, exclusief voor deelnemers aan de training. Via deze Whatsapp-groep blijven wij je voorzien van nieuwe STASsen.
 • Wie heeft STAS in de Klas eigenlijk bedacht?
  STAS in de Klas is bedacht door Naf Hershler van Docentenbijscholing. Naf is een autoriteit op het gebied van spelen en leren. Samen met zijn team is Naf hard bezig om docenten en scholen te helpen met de stap naar activerend leren.

Bereikbaarheid

Al onze trainingen worden zowel op school als geheel  online gegeven. Onze open inschrijving trainingen vinden plaats in het Mirror Centre te Amsterdam. Het Mirror Centre ligt naast het Muiderpoort station en is 5 minuten lopen van Q-Park Oosterpoort. Parkeer met 50% korting in Q-Park Oosterpoort met de gebruik van deze link: https://parkeren-oostpoort.amsterdam/

contact

Je kunt altijd contact met ons opnemen voor informatie of om een programma op maat voor je eigen school of team samen te stellen.


We spreken graag bij ons af, online per video of bij jou op school. Bel ons op 020-8943037, stuur een app of verstuur je bericht via het formulier. 

>