Training Escape the Classroom

In een Escape the Classroom lost een groepje leerlingen een aantal spannende puzzels op. Ondertussen wordt er van alles geleerd: letterlijk spelenderwijs leren. Escape the Classroom is er voor alle leeftijden, niveaus en over elk denkbaar onderwerp. Je leerlingen krijgen er enorm veel leerplezier van! 

Docenten komen naar onze trainingen om binnen korte tijd een nieuwe vaardigheid te leren. De training is vooral praktisch en niet theoretisch. Dat past heel goed bij onze eigen visie op eigentijds onderwijs. Wij zijn namelijk dol op activerend leren. Leerlingen die actief bezig zijn om kennis te verwerven, elkaar in de ogen kijken en samenwerken, eigen en andermans vaardigheden ontdekken: welkom in de 21e eeuw!

Veel docenten vinden het een uitdaging om structuur te geven aan informeel leren. Tijdens een Escape the Classroom ben je heel hard aan het leren, zonder dat je het merkt. Je bent met plezier een spel aan het spelen, maar ondertussen… Terwijl de leerlingen aan het spelen zijn leren ze de inhoudelijke stof die in de puzzels verwerkt zit. Wij hebben met eigen ogen gezien hoe gretig leerlingen op een lastig thema duiken, gewoon omdat ze zo’n plezier in het spel hebben!

Leerlingen vinden het niet alleen geweldig om een Escape the Classroom te spelen, ze vinden het ook heel leuk om er zelf een te maken! Ook tijdens het ontwerpen van een Escape the Classroom zijn leerlingen creatief bezig, trainen ze hun logisch denken en verdiepen ze hun inhoudelijke kennis.

Door slim gebruik te maken van kant en klare spellen hoeft de inzet van Escape the Classroom jou als docent niet veel tijd te kosten. Doordat docenten reeds gemaakte spellen met elkaar delen is er steeds meer keuze aan onderwerpen. De benodigde hardware zoals kistjes, cijfersloten en uv-lampen kun je telkens opnieuw gebruiken. Tijdens de training leren we je alle fijne kneepjes om een succes van Escape the Classroom te maken.

Doel van de training

Tijdens de training leer je:

 • hoe je een pakkende Escape the Classroom bouwt met behulp van ruim voorradig materiaal en online tools;
 • hoe je een kant-en-klaar spel downloadt, opzet en in goede banen leidt;
 • hoe je met behulp van 'storytelling' Escape the Classroom scripts kunt maken;
 • hoe je losse Escape the Classroom puzzels gebruikt om je reguliere lessen te verrijken;
 • hoe Escape the Classroom helpt bij het ontwikkelen van 21e eeuwse vaardigheden als samenwerking en leiderschap.

Schrijf je in voor de training!

Kijk HIER voor een overzicht van de online trainingsdata en kijk HIER voor een overzicht van de trainingsdata op locatie.

Heb je nog vragen over de training? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel met één van onze medewerkers:  020-8943037. 

Training informatie

Ben je geïnteresseerd in het volgen van één van onze Escape the Classroom trainingen? Wil jij binnen een halve dag je eigen mini Escape the Classroom maken? We bieden je verschillende manieren aan om onze trainingen te volgen. Graag verwelkomen we je op één van onze trainingen op locaties in Nederland en België. Ook op onze live-webinars ben je van harte welkom. En natuurlijk komen we ook naar je school toe, bijvoorbeeld voor een studiedag.

Online

Online training in de vorm van een live webinar.


Krijg les van ervaren trainers.

 • Docenten beheersen het gebruik van de Escaperoom als activerende werkvorm.
 • Door het gebruik van de chat is de les echt interactief: geen monoloog maar dialoog tussen de trainer en de deelnemers.

          € 145,-

In-School

Training van een halve dag op school in Nederland of België.


Ideale combinatie van studiedag en teambuildingsactiviteit.

 • Docenten kunnen de nieuwe kennis direct met veel succes in de klas toepassen.
 • Voorbeeld escaperoom spel
  dat je samen speelt
  bevat educatieve puzzels, 

Neem contact op voor prijsinformatie

Locatie

Training van een halve dag op locatie in Amsterdam of Antwerpen.


Training van 3 1/2 uur.

Ontmoet collega leerkrachten.

 • Docenten beschikken over tenminste 1 Escaperoom spel, dat direct te spelen is.
 • Docenten weten hoe ze samen met leerlingen een nieuw Escaperoom spel kunnen ontwerpen en spelen.

         € 235,-

Het leren stopt niet na de training

Als jij dat wilt blijven we je na de training inspireren en motiveren om verder te gaan met Escape the Classroom. We sturen ideeën voor scripts, nieuwe spellen en handige tips, die je via de mail ontvangt. Dit materiaal is exclusief voor cursisten en wordt aangepast aan jouw persoonlijke behoefte. Zo kan je alle nieuwe kennis daadwerkelijk in de praktijk brengen.

Het materiaal bestaat uit o.a. readers, video's, kaartensets, online tools, verhaallijnen en activiteiten die je direct kunt toepassen. Op het besloten forum kun je kennis en ervaring uitwisselen met andere docenten die ook met Escape the Classroom aan de slag zijn gegaan.

3 manieren om de training te volgen

Online training in de vorm van een live webinar
Het webinar wordt online gegeven door een van onze ervaren trainers en duurt 120 minuten. Je hoort en ziet de docent en op je scherm zie je de slides die bij de les horen. Via de chat kunnen jij en je medecursisten vragen stellen. Door het gebruik van de chat, polls, oefeningen en stellingen wordt de les echt interactief: geen monoloog maar dialoog tussen de docent en de cursisten! Tijdens de training leer je alles over Escape the Classroom zodat je leerlingen kan begeleiden in het bouwen en spelen.

Training van een halve dag op school in Nederland of België
Tijdens de training leer je hoe je een spannende Escape the Classroom bouwt en hoe je een spel in goede banen leidt. Je bouwt met hulp van de trainer een eigen mini Escape the Classroom. Om zelf te ervaren hoe het voelt om zo’n spel te spelen, krijg je van ons een Escape the Classroom aangeboden. We gaan dit spel tijdens de training direct spelen. Dit is een goede gelegenheid om alles te leren over Escape the Classroom en om zelfstandig met deze activerende lesvorm aan de slag te kunnen gaan. Een superleuke activiteit voor teambuilding, met als extra opbrengst een nieuw Escape the Classroom spel dat direct met leerlingen te spelen is. Perfect als voorbereiding voor een toets, werkweek of vakoverschrijdende activiteit.

Training van een halve dag op locatie in Amsterdam of Antwerpen
Tijdens de training leer je hoe je een spannende Escape the Classroom bouwt en hoe je een spel in goede banen leidt. Je bouwt met hulp van de trainer een eigen mini Escape the Classroom. Om zelf te ervaren hoe het voelt om zo’n spel te spelen, krijg je van ons een Escape the Classroom aangeboden. We gaan dit spel direct tijdens de training spelen. Dit is een goede gelegenheid om alles te leren over Escape the Classroom en om zelfstandig met deze activerende lesvorm aan de slag te kunnen gaan.

Cadeautjes

Als je besluit om de training bij ons te volgen en met Escape the Classroom aan de slag te gaan bieden we je graag de volgende extra’s:

Veilig op het Internet Spel


Het is natuurlijk tof wanneer je direct een spel kunt spelen met je klas. Daarom hebben wij het 'Veilig op het Internet' Escape the Classroom-spel gemaakt. Het spel is te spelen in een versie voor het primair onderwijs en een versie voor het voortgezet onderwijs. Downloaden, uitprinten, de puzzels en opdrachtkaarten in de juiste boxen doen, de sloten op de juiste codes zetten en je bent klaar om te spelen!

Kraak de code

Starterskit


Omdat je natuurlijk direct van start wil helpen we je een eindje op weg met een complete starterskit! Bij de training op school en op locatie is de starterskit inbegrepen. De starterskit bestaat o.a. uit enkele sloten, waaronder het speciale letterslot, UV-lamp, UV-stift, surprisekoker, key-finder en andere onmisbare attributen. Wanneer je de starterskit aanvult met je eigen attributen kan het spel beginnen!

Escape the classroom materiaal

De kosten te financieren vanuit het NPO

Deze programma's vallen onder de binnen het Nationaal Programma Onderwijs aangewezen interventies waar geld voor beschikbaar is. De door de overheid opgestelde menukaart biedt interventies die in internationaal onderzoek effectief zijn gebleken. In Nederland zijn ze kansrijk bij de aanpak van corona vertragingen in alle onderwijssoorten: PO, VO en MO. Onze kant en klare subsidie-templates helpen je om de programma's direct te verwerken in het actieplan van jouw school. Neem contact met ons op om een programma op maat te bespreken.

Meer over financiering vanuit het Nationaal Programma Onderwijs

In samenwerking met Docentenbijscholing kun je de programma’s financieren vanuit het Nationaal Programma Onderwijs. Daarbij is het tevens mogelijk om de benodigde hardware zoals laptops, robots, drones, VR-brillen, 3D printers etc. aan te schaffen. Onze programma’s zijn kant en klaar, dus inclusief enthousiaste instructeurs, de benodigde hardware en lesplannen gebaseerd op spelend leren en samenwerking. Elk programma wordt op maat gemaakt, aangepast aan de leerdoelen van de school en het niveau van de leerlingen.

Onze programma’s zijn geschikt voor PO, VO, MO, inclusief speciaal en praktijkonderwijs. Om je te helpen hebben we direct te gebruiken subsidie-template gemaakt om onze programma’s te verwerken in het actieplan van jouw school.

De programma’s van de Programmeerclub vallen onder de doelgebieden A, D en F van de menukaart van het Ministerie van OCW

.D. Ontwikkeling van de executieve functies van leerlingen
De programma’s van Docentenbijscholing op het gebied van spelend leren, persoonlijke talentontwikkeling en techniek helpen bij het ontwikkelen van metacognitie en zelfregulerend leren. Samenwerking en de ruimte geven aan elkaars talenten staat altijd centraal. De programma’s zijn ook een uitstekend voorbeeld van onderzoekend- en ontwerpend leren.

F. Faciliteiten en randvoorwaarden
Deze categorie is uitsluitend randvoorwaardelijk/ondersteunend in te zetten samen met interventies onder A-E. Het is dus mogelijk om binnen het programma de benodigde hardware zoals laptops, robots, drones, VR-brillen, 3D printers etc. aan te schaffen doch altijd gekoppeld aan de uitvoering van een programma op school. 

Tevens mogelijk in combinatie met programma's van de Programmeerclub
Onze zusterorganisatie de Programmeerclub verzorgt complete techniek programma's op PO, MO en VO scholen op basis van spelend leren. We helpen scholen met met de bèta, wetenschap en techniek invulling van hun onderwijs. Behalve het verzorgen van onderwijs door onze eigen instructeurs trainen we docenten om meer met techniek te doen. Het opdoen van technische kennis gecombineerd met het leren van sociale vaardigheden staat centraal. Neem contact op om een programma op maat voor jouw school te bespreken: www.programmeerclub.com

Schrijf je in voor de training!

Kijk HIER voor een overzicht van de online trainingsdata en kijk HIER voor een overzicht van de trainingsdata op locatie.

Heb je nog vragen over de training? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel met één van onze medewerkers:  020-8943037. 

Ervaringen van deelnemers

Erg actieve cursus waar ik veel inspiratie uit heb gehaald om zelf aan de slag te gaan." Eva

"Ik vond het echt leerrijk met duidelijke, bruikbare tips om zelf aan de slag te gaan."  Valerie

"Ik kan oprecht zeggen dat ik dit de leukste en meest nuttige training ooit vond! Ik werk inmiddels al wat jaren in het onderwijs en heb dus ook van alles voorbij zien komen, van leuk maar niet bruikbaar tot gewoon niet goed. Vanmiddag- en vanavond heb ik voor het eerst meegemaakt dat ik om 19.45 uur eigenlijk nog niet klaar was met de training en nog rustig een uur door had gekund. Ik kwam ook vol energie en inspiratie thuis!"  Tess

"Fijn dat het praktisch was, meteen ook zelf aan het werk."  Vanessa

"Wat een waanzinnige cursus was dit zeg!! De aanpak was heel relaxt en de inhoud kwam goed uit de verf. Leuk om te merken hoe zo’n escaperoom een groep bij elkaar kan brengen en vervolgens effectief aan het werk kan zetten. Een inspirerende activiteit die ik graag wil gaan gebruiken in mijn onderwijs."  Gidius

"Ik ben enthousiast gemaakt en heb veel bruikbare tips gekregen om zelf aan de slag te kunnen."  Kim

"Vernieuwend en inspirerend." Selma

Scholen die met ons werken

Scholen ontvangen ons graag. We hebben heel veel docenten kunnen ondersteunen in hun zoektocht naar andere en actievere vormen van onderwijs. Hieronder een kleine selectie van de honderden scholen en instellingen waar we mee samenwerken.

Hoe werkt Escape the Classroom?

De leerlingen zitten in kleine groepjes rondom een tafel. De timer gaat aan, je hebt precies 1 uur. Op de tafel staat een fles met een slot. In de fles: flessenpost. Een brief aan de leerlingen. De opdracht is duidelijk, maar nu moet je het gaan DOEN, alle vragen moeten worden beantwoord. Elk goed antwoord levert een code op en elke code opent een volgende box met nieuwe spannende en leerzame dingen er in. Een UV-lampje dat het geheime telefoonnummer onthult, een doosje dat ONDER de tafel is geplakt, een sprekend boek. Het verhaal zindert door de ruimte. We hebben een brief gekregen van een slaaf en wij moeten hem bevrijden; over een uur worden alle mobieltjes in onze school gehacked en wij moeten de hacker ontmaskeren. Help! Het postpakket met Franse menukaarten is zoek… De leerlingen storten zich op het verhaal en op de vragen en opdrachten alsof hun leven er van af hangt.

Klinkt als een ideale situatie, toch? Dat is het ook en het werkt als een trein. Moeilijk en tijdrovend om te doen? 2x Nee! Het is een nieuwe vaardigheid die je moet leren, dat is alles. Je kunt gebruik maken van kant-en-klare spellen of zelf een nieuw spel ontwerpen, al dan niet samen met je klas. Het ontwerpen en voorbereiden van een spel is voor leerlingen onderdeel van het leerproces. Een gemaakt spel kan natuurlijk jarenlang worden hergebruikt voor nieuwe groepen. En het leuke is dat je het concept kan aanpassen aan je eigen behoefte. Je kan het spel bijvoorbeeld verspreiden over een aantal lesweken. Na elke les geef je één puzzel die gaat over de lesstof die je net behandeld hebt. Escape the Classroom wordt zo geïntegreerd in je huidige lessen met gebruik van het bestaand lesmateriaal. Of wat dacht je van een geweldige kick-off voor een themadag, een projectweek of een werkweek?

Als onderdeel van de training ontvang je het door ons gemaakte Escape the Classroom-spel 'Veilig op het Internet'. In dit spel, dat bestaat in een PO- en VO-versie, komen je leerlingen alles te weten over internetveiligheid, mediawijsheid en cyberpesten.

Gun je leerlingen frisse leerenergie met spannende escapespellen!

Voor basisscholen die deze activerende werkvorm schoolbreed willen gaan inzetten hebben wij het Escape the Classroom Spellenpakket voor het Primair Onderwijs samengesteld. In het pakket zitten 5 verschillende kant-en-klare escaperoomspellen om direct in de klas te gaan spelen. De spellen gaan over uiteenlopende onderwerpen en oefenen verschillende vaardigheden die aansluiten op de kerndoelen. Tevens zijn alle spellen gericht op het oefenen van taal- en rekenvaardigheden. Er is voor ieder wat wils: vanaf groep 4 kan iedere klas minstens één spannend escaperoomspel spelen.

Van saaie toets naar spannende puzzel

Je kunt een Escape the Classroom spelen over elk mogelijk thema. Sommige onderwerpen vragen gewoon om een eigen Escape-spel, de rekentoets bijvoorbeeld. Bekijk het filmpje en ontdek hoe Bert elke school in Nederland bezoekt om een einde te maken aan saaie toetsen!

Bereikbaarheid

Al onze trainingen worden zowel op school als geheel  online gegeven. Onze open inschrijving trainingen vinden plaats in het Mirror Centre te Amsterdam. Het Mirror Centre ligt naast het Muiderpoort station en is 5 minuten lopen van Q-Park Oosterpoort. Parkeer met 50% korting in Q-Park Oosterpoort met de gebruik van deze link: https://parkeren-oostpoort.amsterdam/

contact

Je kunt altijd contact met ons opnemen voor informatie of om een programma op maat voor je eigen school of team samen te stellen.


We spreken graag bij ons af, online per video of bij jou op school. Bel ons op 020-8943037, stuur een app of verstuur je bericht via het formulier. 

>