De Kunst van Positief Lesgeven

Krachtige conflictpreventie door een bevlogen aanpak

Naar het boek “The Art of Possibility” van Benjamin Zander verkennen we de beste manier om de beste docent te worden, te zijn en te blijven die er in je verborgen zit.

Volgens een onderzoek is een bittere docent schadelijker voor leerlingen dan een ondeskundige. Deze workshop gaat over je richten op positief lesgeven en dat aanstekelijk naar je leerlingen uitstralen. Daarmee kun je veel conflicten voorkomen. Je kunt niet voor iedereen de meest favoriete leraar zijn, maar dat voor een aantal bereiken zou al super zijn.

Ik nodig je van harte uit om mee op avontuur te gaan!

Positief lesgeven

Waarom Positief Lesgeven als workshop?

In veel plaatsen in Nederland is een groot tekort aan leraren. Het beroep dat ooit hoge status had in elk dorp, is nu een zwaar vak met vele verplichtingen. Leerlingen zijn mondiger dan ooit en de digitale wereld maakt veel ingewikkeld. De school en docent moeten concurreren met kleine schermpjes vol groot vermaak. Hoe voorkom je dan conflicten? 

De beste manier om conflicten te voorkomen is om ze voor te zijn. Wanneer je jouw eigen beroep als mooi avontuur kunt zien of als reis met je klas, krijg je ze makkelijker mee. Positiviteit is aanstekelijk. En wie ontspannen is leert makkelijker of ziet als docent meer mogelijkheden om anders met situaties om te gaan. Dat komt zowel leerlingen als leraar ten goede.

Positief Lesgeven

De onderwerpen die in de training aan de orde komen

1

De strategische weg.
De waarde van kijken naar het geheel en van buitenaf.

Hoe ga jij voor het allerbeste onderwijs? Betrek je jouw leerlingen bij die vraag? Weet je wat er in de wereld speelt en hoe dat je leerlingen beïnvloed? En weet je hoe je hun harten wint voor jouw inhoud? Door met bredere en wellicht een heel andere blik te kijken, zie je dingen die je in de situatie zelf niet kunt zien. Hier kijken we dus naar mogelijkheden door die bredere blik.

2

De lichamelijke weg.
Verleg je focus om de situatie te veranderen.

Weet jij lekker kalm te blijven? Blijf je meester over je eigen reacties? Als we 'getriggerd' worden, schieten we vaak in vaste patronen. Daar kan ook stress uit ontstaan. Daarom is het belangrijk om je focus te leren verschuiven om daaruit te komen. Zo kun je jezelf en de ander uit vastgeraakte situaties bevrijden.

3

De mentale weg.
De kunst van het mogelijkheden zien.

Dit gaat over houding en blik. Hoe voorkom je bitterheid en blijf je speels? Dit gaat over omdenken. Dit gaat over mentale judo om situaties te veranderen. En het gaat over anderen niet op hun masker af te rekenen, maar juist aan te spreken op de centrale persoonlijkheid. Hoe zorg je dat iedereen zichzelf als leider ziet?

Een ervaringsgerichte workshop 

bijscholing docenten

Doe zelf mee of train met het hele docententeam

Je kunt deze training volgen bij jouw op school of op locatie in Amsterdam. 

Individuele deelname

fysiek in Amsterdam € 245

 • Deelname aan de training in Amsterdam
 • Drie uur werken met docenten van overal
 • Toegang tot de Digitale Leeromgeving
 • Mail abo met tips, tools en materialen
 • Geen voorkennis nodig, iedereen kan het
 • Kies een datum die jou uitkomt     
bij jou op school

voor jouw docententeam
Informeer

naar de kosten

 • Fysiek bij jou op school 
 • Op maat voor jouw school en team
 • Toegang tot de Digitale Leeromgeving
 • Mail abo met tips, tools en materialen
 • Geen voorkennis nodig, iedereen kan het
 • Kies een datum die jullie uitkomt

Ervaringen van deelnemers

Kees

Meester, groep 8

Positief denken

Door deze workshop heb ik onder andere geleerd hoe ik positiever kan denken, en hoe ik van daar uit ook positiever voor de klas kan staan.

Daniel

Mentor, VMBO

Conflicten vermijden

In mijn mentorklas was er geen fijne sfeer De tools die ik in deze workshop heb gekregen helpen mij om conflicten in de klas te beperken.

Hilde

Docent Natuurkunde,  VWO

Meteen aan de slag

Wat fijn om een training te volgen en gereedschappen te krijgen waarmee je meteen aan de slag kunt gaan. De simpelste ideeën zijn vaak het beste heb ik geleerd.

Extra bij de training

Natuurlijk krijg je ook bij dit programma een paar extra's. Na afloop van de training  blijven we je via mail en Facebook prokkelen met tips, nieuwe tools en interessant materiaal.

Besloten Facebook groep

In de besloten Facebook groep wisselen deelnemers tips, ideeën en materiaal uit. Gooi je project in de groep en ontvang direct opbouwende feedback.

Tips en Tricks mails

We blijven je mailen met tips, tools en nieuw materiaal. Natuurlijk kun je je altijd afmelden maar wil je niet geïnspireerd blijven?

Digitale Leeromgeving

In de Digitale Leeromgeving vind je instructiefilmpjes, kaarten en verschillende materialen. Ook na de training behoud je toegang.

Floris Koot

Floris is oorspronkelijk opgeleid als Docent Drama. Daarna was hij vele jaren werkzaam in diverse creatieve beroepen, van trainingsacteur tot event designer, van reclamemaker tot zakelijk trainer en rollenspel facilitator. Tweemaal richtte Floris mee een school op, beide keren een school voor creatief ondernemerschap. In de laatste, Knowmads, was hij mede-verantwoordelijk voor het curriculum, lessen over groepsvorming, persoonlijke ontwikkeling en creatief ondernemerschap. Daarnaast is hij spel-expert, game designer en al jaren regisseur voor Improvisatie groepen. "Ik ben ervan overtuigd dat spelen is hoe de natuur leren heeft uitgevonden. In spel word je hele wezen betrokken. Hierdoor pik je veel meer bewust en onbewust op. Ik ontwikkel mijn eigen, vaak speelse, werkvormen en zoek naar het moment waarop jouw ogen gaan glinsteren van inzicht, inspiratie of vindingrijkheid en je daarmee jouw leerlingen nog beter bereikt en of betrekt.”

Bel ons op 020-8943037, stuur een app of schrijf je meteen in voor de training.

Contact

Je kunt altijd contact met ons opnemen voor informatie om een programma op maat voor je eigen school of team samen te stellen.


We spreken graag bij ons af, online per video of bij jou op school. Bel op 020 - 8943037l, app of mail om met ons te overleggen.

Scholen die met ons werken

Scholen ontvangen ons graag. We hebben heel veel docenten kunnen ondersteunen in hun zoektocht naar andere en actievere vormen van onderwijs. Hieronder een kleine selectie van de honderden PO, VO en MO scholen en instellingen waar we mee samenwerken.

 Onze trainingslocatie

Al onze trainingen worden zowel op school als geheel online gegeven. Onze fysieke open inschrijving trainingen worden gegeven in Amsterdam, Antwerpen en Groningen.