Creatief lesgeven

Zelf creatieve werkvormen ontwikkelen

Als leerkracht ontdek je dat niet alle leerlingen hun aandacht erbij kunnen houden. Sommige leerlingen ontwikkelen zich veel sneller en bij anderen gaat het juist langzamer. Is het mogelijk om de lesstof een stuk leuker en actiever te maken? Hoe verzin je zelf oefeningen en werkvormen op maat gesneden voor jouw klas en context? En hoe geef je jezelf de vrijheid om iets uit te proberen? Ik nodig je van harte uit om mee op avontuur te gaan!

creatief lesgeven

 Hoe ontwikkel je creatieve werkvormen?

In deze training leer je zelf nieuwe werkvormen ontwikkelen, van tevoren of spontaan tijdens de les. Om dit te leren komen er drie aspecten aan de orde:

1. Enige achtergrond en theorie over deze aanpak. Hoe bespoedigen speelsere vormen leren?

2. Je eigen houding en attitude. Welke drempels houden jou tegen om creatief te zijn en dingen uit te proberen? Wat helpt je om deze blokkades los te laten?

3. Wat zijn de stappen om zelf snel prikkelende werkvormen te verzinnen?

In de actieve workshop gaan samen aan de slag en maken we gebruik van elkaars expertise en talenten. Door deze aanpak leer je niet alleen sneller en leuker maar krijg je je glinstering weer terug in je ogen en zal je die daarna gespiegeld zien in de ogen van de leerlingen.

Creatieve werkvormen

Creatief lesgeven

Er zijn diverse richtingen van vormen: rollenspel, games, quizzes, lichaamswerk, spelvormen, dialoogvormen, zelfwerkzaamheid, puzzels. Over allemaal leren we een beetje. Het leren stopt niet na de trainingsdag, want via de besloten online groep blijven deelnemers elkaar  inspireren. Bovendien ontvang je per mail nieuwe vormen en ideeën. In de Digitale Leeromgeving kun je alle werkvormen terugvinden. 

Wat komt er in de training aan bod?

• Oefeningen die je helpen creatief aan de slag te gaan.
• Verkenning van blokkades die creatieve ideeën belemmeren.
• Theorie over verschillende routes naar creatieve concepten of les-oefeningen.
• Feedback over uitkomsten en aanpak.

werkvormen ontwikkelen

Deze training biedt geen pasklare oplossingen, maar geeft je een stevige basis om je eigen aanpak te ontwikkelen.

Neem een voorbeeld mee van iets wat je maar niet uitgelegd krijgt, of een les die je graag leuker en uitdagender wilt maken.

Creatiever lesgeven

De onderwerpen die in de training aan de orde komen

1

Zelf creatief worden en aan de slag gaan

Hoe beweeg je mee in het moment? Wat houd je tegen? Wat zijn je blokkades en hoe kun je deze overwinnen? Wanneer beginnen de ideeën bij jou te stromen? En doe je dat alleen of samen? Vooraf of in het moment?

2

Theoretische achtergrond

Wat zijn de vier krachtigste leervormen? Welke ervan beheers je al, welke gebruik je nog (te) weinig? Hoe kun je zelf creatiever denken en/of aan de slag gaan? Welke houding maakt je geest speels en flexibel?

3

Werkvormen ontwikkelen

We behandelen strategieën om spellen of activiteiten te verzinnen die passen bij je stof. Denk aan Game Design, theater oefeningen, vergoot - verklein, boom methode en gebruik van bestaande spellen.

Doe zelf mee of train met het hele team

Je kunt deze training volgen bij jou op school of op locatie in Amsterdam. 

Individuele deelname

fysiek in Amsterdam € 235

 • Deelname aan de training in Amsterdam
 • Drie uur werken met docenten van overal
 • Toegang tot de Digitale Leeromgeving
 • Mail abo met tips, tools en materialen
 • Geen voorkennis nodig, iedereen kan het
 • Kies een datum die jou uitkomt     
bij jou op school

voor jouw docententeam
Informeer

naar de kosten

 • Fysiek bij jou op school 
 • Op maat voor jouw school en team
 • Toegang tot de Digitale Leeromgeving
 • Mail abo met tips, tools en materialen
 • Geen voorkennis nodig, iedereen kan het
 • Kies een datum die jullie uitkomt

Ervaringen van deelnemers

Iris

Juf, groep zeven

Out of the box leren denken

Doordat ik aan deze training mee heb mogen doen, heb ik geleerd om out of the box te denken als ik les geef. Ik ben zelf niet zo creatief van aard en heb nu handvaten om op een creatieve manier te denken en les te geven.

Joris

Docent Frans, Gymnasium

Ogen geopend

Wij hebben deze training bij ons op school gedaan met het docenten team. Voor mij en mijn collega's was deze training echt een eye opener. We gaan vast meer creatieve lessen geven.

Bas

Mentor,  Havo

Praktisch een leerzaam

Eindelijk een training waarmee je meteen aan de slag kan. In de training kregen we meteen vormen en ideeën waar we direct mee aan de slag konden gaan. We gaan dit zeker in onze lessen implementeren.

Extra bij de training

Natuurlijk krijg je ook bij dit programma een paar extra's. Na afloop van de training  blijven we je via mail en Facebook prikkelen met tips, nieuwe tools en interessant materiaal.

Besloten Facebook groep

In de besloten groep wisselen deelnemers tips, ideeën en materiaal uit. Ontvang direct positieve feedback op je project.

Tips en Tricks mails

We blijven je mailen met tips, tools en nieuw materiaal. Natuurlijk kun je je altijd afmelden maar wil je niet geïnspireerd blijven?

Digitale Leeromgeving

In de Digitale Leeromgeving vind je de verschillende werkvormen en ideeën terug. Ook na de training behoud je toegang.

Floris Koot

Floris is oorspronkelijk opgeleid als Docent Drama. Daarna was hij vele jaren werkzaam in diverse creatieve beroepen, van trainingsacteur tot event designer, van reclamemaker tot zakelijk trainer en rollenspel facilitator. Tweemaal richtte Floris mee een school op, beide keren een school voor creatief ondernemerschap. In de laatste, Knowmads, was hij mede-verantwoordelijk voor het curriculum, lessen over groepsvorming, persoonlijke ontwikkeling en creatief ondernemerschap. Daarnaast is hij spel-expert, game designer en al jaren regisseur voor Improvisatie groepen. "Ik ben ervan overtuigd dat spelen is hoe de natuur leren heeft uitgevonden. In spel word je hele wezen betrokken. Hierdoor pik je veel meer bewust en onbewust op. Ik ontwikkel mijn eigen, vaak speelse, werkvormen en zoek naar het moment waarop jouw ogen gaan glinsteren van inzicht, inspiratie of vindingrijkheid en je daarmee jouw leerlingen nog beter bereikt en of betrekt.”

Bel ons op 020-8943037, stuur een app of schrijf je meteen in voor de training.

Contact

Je kunt altijd contact met ons opnemen voor informatie om een programma op maat voor je eigen school of team samen te stellen.


We spreken graag bij ons af, online per video of bij jou op school. Bel op 020 - 8943037l, app of mail om met ons te overleggen.

Scholen die met ons werken

Scholen ontvangen ons graag. We hebben heel veel docenten kunnen ondersteunen in hun zoektocht naar andere en actievere vormen van onderwijs. Hieronder een kleine selectie van de honderden PO, VO en MO scholen en instellingen waar we mee samenwerken.

 Onze trainingslocatie

Al onze trainingen worden zowel op school als geheel online gegeven. Onze fysieke open inschrijving trainingen worden gegeven in Amsterdam, Antwerpen en Groningen.

Trainingen ChatGPT, Escape Spel en Burgerschap nu met subsidie GRATIS bij jou op school