Laten we een kopje ChatGPTea drinken samen

Ben jij directeur of leidinggevende?
En wil jij bijgepraat worden over AI en ChatGPT in de klas?
Plan hier je afspraak in.
In een halfuurtje vertellen we je meer en kun je al je vragen stellen.

Power Prompt 3: Herschrijf de tekst

Je krijgt de volgende [tekst.....] Herschrijf deze tekst in begrijpelijke taal voor leerlingen of studenten van [vul niveau in]. Gebruik geen moeilijke woorden. Gebruik geen zinnen langer dan 10 woorden. Schrijf de tekst alsof je de populaire leraar op school bent en je leerlingen wil enthousiasmeren om de tekst te lezen, zonder zelf te enthousiast te worden. Schrijf drie variaties van de tekst, voor gemiddeld, laag en hoog niveau binnen de aangegeven klas of
Groep

Power Prompt 4: Groepsvorming activiteiten

Bedenk [vul nummer in] groepsvorming activiteiten voor leerlingen of studenten van [vul niveau en eventueel vak in] die je makkelijk op school kunt organiseren. De activiteiten mogen elk tussen de [40 - 80] minuten duren. Geef van elk activiteit aan hoe het heet. Bedenk activiteiten die de groepsvorming bevorderen en leerlingen elkaar leren kennen. Geef instructies in stappen hoe de activiteit georganiseerd en gerealiseerd moet worden Geef ook aan welke benodigdheden eventueel nodig zijn. Kies alleen voor benodigdheden die je makkelijk op school of thuis kunt vinden. Beschrijf het op een informele, informerende stijl. Als je wilt kun je [bepaalde onderwerpen] in de activiteiten terug laten komen.

Power Prompt 5: stellingen

Schrijf [5 - 10] stellingen bij het onderwerp [.........] in begrijpelijke taal voor leerlingen of studenten van [.............]. Gebruik geen moeilijke woorden. Gebruik geen zinnen langer dan [.........] woorden. Schrijf de stellingen alsof je de populaire leraar op school bent en je leerlingen wil enthousiasmeren om over deze stellingen te gaan discussiëren. Zorg dat er uitdagende elementen in de stellingen zitten om discussies tussen leerlingen/studenten op gang te brengen. Schrijf de stellingen in een [kies: grappige / plechtige / cynische /luchtige /informele /....] stijl. 


Vind jij het soms ook moeilijk om een leuke activiteit voor sinterklaas te verzinnen?

Natuurlijk ligt veel er aan hoe oud of jong je leerlingen zijn. Maar laten we eerlijk zijn, zelfs studenten doe je een plezier met een leuke sinterklaas activiteit. De grootste uitdaging ligt echter bij de jongere leerlingen. Sinterklaas begint steeds vroeger, dus eigenlijk heb je meerdere activiteiten nodig. En zoals met alles: je gaat de concurrentie aan met Playstation en social media. Per leeftijd wil je natuurlijk andere activiteiten doen. Hoe verzin je dingen die voor elke specifieke groep of klas origineel en opwindend zijn?

Wij hebben ChatGPT gebruikt om leuke sinterklaas activiteiten te bedenken. Hier zie je de resultaten voor verschillende niveau's, PO, MO, VO en HO. Voor alle duidelijkheid; wij hebben deze activiteiten niet bedacht. Dat heeft ChatGPT voor osn gedaan met één druk op de knop. Wij hebben wel een goeie 'prompt' voor ChatGPT geschreven: de instructie die ze nodig heeft om aan de slag te gaan. 

Ik ben benieuwd wat je van onderstaande resultaten vindt. Laat je feedback achter in de commentaren onderaan de pagina.