Digitale Puzzels: zelf  puzzels maken die elke les nieuwe leer energie geven. 

In de training Digitale Puzzels leer je hoe je zelf snel en makkelijk leuke puzzels maakt, een welkom intermezzo tijdens elke les.

Ik nodig je van harte uit om mee te doen!

Hoe prikkel je leerlingen en
studenten om bij de les te blijven?

Leerlingen zijn er met hun aandacht vaak niet bij

Als docent  wil je een bepaald verhaal overbrengen. Vaak merk je dat de aandacht verslapt wanneer je lang aan het woord bent. Stel dat je iets hebt om ze er elke les weer bij te krijgen. Een aandachtstrekker waar je leerlingen op zitten te wachten.

Met spelend leren verpak je de inhoud van je verhaal in aantrekkelijke vormen. Door het aanbieden van uitdagende puzzels prikkel je je leerlingen om actief bezig te zijn. Puzzels doen een beroep op de andere hersenhelft. Leerlingen worden weer even 'wakker'.

Digitale Puzzels

In een handomdraai gemaakt

Insert Image

In de training Digitale Puzzels leren wij je in anderhalf uur om zelf snel en makkelijk spannende puzzels te maken. Na het volgen van deze training ben jij in staat om voor elk onderwerp een spannende puzzel te verzinnen. Dankzij de gratis online tools maak je zo'n puzzel in een handomdraai. We laten het je zien en je gaat er mee oefenen in het online webinar. Bovendien blijven we je voorzien van tools, tips en materiaal. Met puzzels ga je je leerlingen frisse leer energie geven!


Voordelen van de Digitale Puzzels 

Zeer snel leuke, spannende puzzels maken

Te spelen met oneindig aantal spelers en groepen

Zowel in de klas of locatie als op afstand te spelen

Geschikt voor groepen en individuele deelname op school of training


uǝๅǝds ʇunʞ ǝuᴉๅuo sๅɐ sɐๅʞ ǝp uᴉ ๅǝʍoz ǝſ ǝᴉp sๅǝzznd ǝʌǝᴉʇɐɔnpǝ ǝpuǝuuɐdS

(Spannende educatieve puzzels die je zowel in de klas als online kunt spelen)

In het webinar leer je om met behulp van onze Puzzels Toolkit spannende puzzels te maken. Door gebruik te maken van slimme tools maak je snel en makkelijk nieuwe puzzels. Je kunt puzzels maken voor elk onderwerp, leeftijd en niveau. Puzzels geven een speelse noot aan elke les. Hieronder zie je en paar voorbeelden. Lukt het jou om de puzzels op te lossen?

krantenartikel puzzel

Met behulp van de tools maak je zelf snel nieuwe puzzels. Bijvoorbeeld met de krantenartikel generator. In het artikel verstop je natuurlijk een code. Of je maakt met opzet taalfouten of er klopt inhoudelijk iets niet. Op die manier gaan leerlingen op zoek naar de oplossing, terwijl ze ondertussen ook het artikel lezen.

Hoeveel lidwoorden zitten er in het artikel?  

REBUS


De rebustool is een goed voorbeeld van een tool waarmee je snel een nieuwe puzzel maakt. Bovendien kun je rebussen natuurlijk voor elk onderwerp en niveau gebruiken. Elke dag een rebus is natuurlijk saai. daarom bevat onze Digitale Puzzel Toolkit meer dan vijftig verschillende tools. De rebustool vindt je trouwens hier. Gebruik hem alvast en kijk eens hoe je leerlingen of studenten reageren.

Kun je de rebus hiernaast ontcijferen?

breinkraker

Breinkrakers zijn een geweldig leuke categorie puzzels. Het aardige is dat je ook breinkrakers makkelijk kunt aanpassen aan het onderwerp van jouw les.

In het plaatje hiernaast staat een auto geparkeerd. Welk nummer heeft het vak waar de auto staat?

Spelend leren en samenwerken

Puzzels doen niet alleen een beroep op je andere hersenhelft.
Puzzels zijn ook een uitstekende aanleiding om samen te werken.
Want wat is er nou leuker dan samen een puzzel oplossen en de code kraken!

Puzzels Toolkit

Door slim gebruik te maken van onze Digitale Puzzels Toolkit hoeft de inzet van spannende puzzels jou als docent of trainer niet veel tijd te kosten. Digitale puzzels zijn gemakkelijk aan te passen aan het niveau van jouw groep of klas. Met behulp van de Digitale Puzzels Toolkit maak je in een handomdraai de spannendste puzzels. 

Via de Digitale Leeromgeving heb je toegang tot de complete Puzzels Toolkit. De tools zijn gratis toegankelijk en staan overzichtelijk per categorie ingedeeld. Veel tools zijn zonder uitleg te gebruiken. Voor andere tools hebben we korte instructiefilmpjes gemaakt. Er komen maandelijks nieuwe puzzeltools bij.


Opbrengsten van de Digitale Puzzels

 • hoe je in een paar minuten spannende puzzels creëert met behulp van handige online tools;
 • hoe je puzzels kunt inzetten voor zowel afstandsonderwijs als in de klas of trainingslocatie;
 • hoe je elke puzzel didactisch kunt inzetten;
 • hoe je puzzels gebruikt om je reguliere en online lessen en trainingen te verrijken;
 • hoe je je puzzels kunt inzetten om formatief te toetsen;
 • hoe puzzels helpen bij het ontwikkelen van 21e eeuwse vaardigheden als samenwerking en logisch denken.

Els Graaf

Els is meer dan twintig jaar werkzaam bij educatieve uitgeverijen.
Ze is een groot voorstander van spelen en puzzelen in het onderwijs. 

'Ik help je graag de kracht van het spelen ontdekken.
Want uitdagende puzzels geven elke les frisse leer energie!' 

We helpen je graag om jouw leerlingen aan het denken te zetten.
Bel ons op 020-8943037, stuur een app of schrijf  je meteen in voor de training.

Ervaringen van deelnemers

Manon

Juf, groep vier

Puzzels helpen bij het leren

Het zijn niet alleen de super handige tools maar ik heb ook veel aan de tips hoe je elke puzzel op een didactische manier kunt inzetten. Daar was ik zelf nooit op gekomen.  De training en de bijbehorende puzzels toolkit toolkit heeft m'n lessen echt een positieve boost gegeven!

Johan

Docent geschiedenis, VMBO

Ik ben populair  door puzzels

Ik had niet gedacht dat het zo makkelijk is om leuke puzzels te maken. M'n leerlingen wachten erop dat ik weer met een nieuwe puzzel kom. Omgerekend heb ik per tool minder dan 75 cent betaald. Een belachelijk lage investering als ik zie hoe leuk m'n leerlingen de puzzels vinden.

Dana

Trainer integriteit

Managers houden ook van puzzels

Bij een training per Zoom is het lastig om de aandacht van de deelnemers erbij te houden. Cursisten reageren  enthousiast op puzzels. Nu stop ik in elke training wel een paar puzzels die ik op maat maak voor de klant. Het kost me vijf minuten per puzzel en het wordt enorm gewaardeerd.

Puzzels voor elke gelegenheid

De onderwerpen die in de training aan de orde komen

1

Puzzels voor elk onderwerp en niveau

In de training leer je hoe voor elk onderwerp en niveau een puzzel kan bedenken. Wanneer je op het juiste moment tijdens je les of training een puzzel tevoorschijn haalt geeft dat een enorme versterking aan je verhaal. Wij leren je puzzeldenken.

2

Het gebruik van de Puzzels Toolkit

Door slim gebruik te maken van onze Digitale Puzzels Toolkit hoeft de inzet van spannende puzzels jou als docent of trainer niet veel tijd te kosten. Je leert om snel puzzels te maken over jouw onderwerp, stijl en het niveau van jouw leerlingen of studenten.

3

Puzzels gebruiken in lesmateriaal

Wanneer je eenmaal weet hoe je puzzels kunt gebruiken maak je in een handomdraai het mooiste materiaal.  

4

Puzzels en formatief toetsen

Puzzels zijn prima te gebruiken om formatief te toetsen. Wanneer je een serie puzzels over een onderwerp maakt kun je deze tevens als toets gebruiken. 

5

Extra tools en handigheidjes

We laten je zien allerlei handigheidjes zien om de puzzels breed in te zetten, zowel in print als op het smartboard en de computer. We besteden ook aandacht aan interactieve puzzels.

tools

De toolbox blijf je ook na de training gebruiken 

Om snel en makkelijk puzzels te maken gebruiken we een aantal verschillende tools en programma's. In de Puzzels Toolkit die bij de training hoort vindt je ruim vijftig geweldige puzzel tools. Ook na de training blijf je toegang houden tot de puzzel tools. Er komen regelmatig tools bij. Je gaat hier voor jaren plezier aan beleven.

Extra bij de training

Natuurlijk krijg je ook bij dit programma een paar extra's. Na afloop van de training  blijven we je via mail en Facebook prokkelen met tips, nieuwe tools en interessante puzzels.

Besloten Facebook groep

In de besloten Facebook groep wisselen deelnemers tips, ideeën en materiaal uit. Gooi je puzzel in de groep en ontvang direct opbouwende feedback.

Trips en Tricks mails

We blijven je mailen met tips, tools en nieuw materiaal. Natuurlijk kun je je altijd afmelden maar wil je niet geïnspireerd blijven?

Digitale Leeromgeving

In de Digitale Leeromgeving vind je de Puzzel Toolkit met 50 geweldige puzzel tools. Ook na de training behoudt je toegang.

Doe zelf mee of train met het hele team

Je kunt deze training volgen met een online webinar of meedoen aan de fysieke variant bij jou op school. De open inschrijving trainingen worden vrijwel wekelijks gegeven. 

Individuele deelname

live online 



€ 175,-  € 155,-

 • Deelname aan het webinar
 • Toegang tot de Puzzels Toolkit
 • Mail abo met tips, tools en materialen
 • Geen voorkennis nodig, iedereen kan het
 • Kies een datum die jou uitkomt, ook in de vakantie
bij jou op school

fysiek of online voor jouw docententeam 


informeer

naar de kosten

 • Fysiek bij jou op school of online
 • Op maat voor jouw school en team
 • Ook geschikt voor digibeten
 • Puzzels hebben een positieve impact op het leerproces
 • Afsluiting training met spannende puzzelwedstrijd

De kosten te financieren vanuit het NPO

Deze programma's vallen onder de binnen het Nationaal Programma Onderwijs aangewezen interventies waar geld voor beschikbaar is. De door de overheid opgestelde menukaart biedt interventies die in internationaal onderzoek effectief zijn gebleken. In Nederland zijn ze kansrijk bij de aanpak van corona vertragingen in alle onderwijssoorten: PO, VO en MO. Onze kant en klare subsidie-templates helpen je om de programma's direct te verwerken in het actieplan van jouw school. Neem contact met ons op om een programma op maat te bespreken.

Meer over financiering vanuit het Nationaal Programma Onderwijs

In samenwerking met Docentenbijscholing kun je de programma’s financieren vanuit het Nationaal Programma Onderwijs. Daarbij is het tevens mogelijk om de benodigde hardware zoals laptops, robots, drones, VR-brillen, 3D printers etc. aan te schaffen. Onze programma’s zijn kant en klaar, dus inclusief enthousiaste instructeurs, de benodigde hardware en lesplannen gebaseerd op spelend leren en samenwerking. Elk programma wordt op maat gemaakt, aangepast aan de leerdoelen van de school en het niveau van de leerlingen.

Onze programma’s zijn geschikt voor PO, VO, MO, inclusief speciaal en praktijkonderwijs. Om je te helpen hebben we direct te gebruiken subsidie-template gemaakt om onze programma’s te verwerken in het actieplan van jouw school.

De programma’s van Docentenbijscholing vallen onder de doelgebieden D en F van de menukaart van het Ministerie van OCW

D. Ontwikkeling van de executieve functies van leerlingen
De programma’s van Docentenbijscholing op het gebied van spelend leren, persoonlijke talentontwikkeling en techniek helpen bij het ontwikkelen van metacognitie en zelfregulerend leren. Samenwerking en de ruimte geven aan elkaars talenten staat altijd centraal. De programma’s zijn ook een uitstekend voorbeeld van onderzoekend- en ontwerpend leren.

F. Faciliteiten en randvoorwaarden
Deze categorie is uitsluitend randvoorwaardelijk/ondersteunend in te zetten samen met interventies onder A-E. Het is dus mogelijk om binnen het programma de benodigde hardware zoals laptops, robots, drones, VR-brillen, 3D printers etc. aan te schaffen doch altijd gekoppeld aan de uitvoering van een programma op school. 

Tevens mogelijk in combinatie met programma's van de Programmeerclub
Onze zusterorganisatie de Programmeerclub verzorgt complete techniek programma's op PO, MO en VO scholen op basis van spelend leren. We helpen scholen met met de bèta, wetenschap en techniek invulling van hun onderwijs. Behalve het verzorgen van onderwijs door onze eigen instructeurs trainen we docenten om meer met techniek te doen. Het opdoen van technische kennis gecombineerd met het leren van sociale vaardigheden staat centraal. Neem contact op om een programma op maat voor jouw school te bespreken:
www.programmeerclub.com

contact

Je kunt altijd contact met ons opnemen voor informatie of om een programma op maat voor je eigen school of team samen te stellen.


We spreken graag bij ons af, online per video of bij jou op school. Bel ons op 020-8943037, stuur een app of schrijf  je meteen in voor de training.

Gun je leerlingen die voorsprong.

Bij Docentenbijscholing hebben we het altijd over spelend leren. Dat werkt ontzettend goed, want of het nu gaat om kleuters of managers van een bank: iedereen vindt het leuk om te spelen. Je doet je leerlingen, studenten en trainees een groot plezier met spannende puzzels want elke les knapt er van op.

We helpen je graag om jouw leerlingen ook een voorsprong te geven. Bel ons op 020-8943037, stuur een app of schrijf  je meteen in voor de training.

PS
Buiten de training voor docenten geven we ook programma's Design Captain aan leerlingen. Onze instructeurs komen op scholen door heel Nederland om leerlingen te leren vormgeven. Kijk op www.programmeerclub.com 

 Onze trainingslocatie

Al onze trainingen worden zowel op school als geheel online gegeven. Onze fysieke open inschrijving trainingen worden gegeven in Amsterdam, Antwerpen en Groningen.

Trainingen ChatGPT, Escape Spel en Burgerschap nu met subsidie GRATIS bij jou op school