Lesmateriaal ontwerpen met Canva

In de training 'Lesmateriaal ontwerpen met Canva' leer je hoe je zelf snel en makkelijk het mooiste materiaal maakt, van lesbladen en presentaties tot toetsen en opdrachtkaarten. De training geven we graag bij jou op school, maar je kunt deze ook online volgen. We zorgen er voor dat je meteen zelf gaat oefenen. Je gaat praktisch aan de slag met ideeën en materiaal voor jouw onderwijspraktijk en toepassingen voor jouw leerlingen of studenten. De training is geschikt voor leerkrachten en docenten PO, VO en MO. Je hebt geen voorkennis nodig. 

Canva voor het onderwijs
Canva voor het onderwijs

Hoe houd je de aandacht van je
leerlingen en studenten vast?

Leerlingen en studenten denken visueel en zijn snel afgeleid

Herken je dat leerlingen en studenten snel afgeleid zijn? Het is een uitdaging om hun aandacht vast te houden. Ze zijn zo gewend aan een overvloed van indrukken, hoe zorg je er voor dat ze geboeid aan de slag gaan met wat jij ze aanbiedt? 

Natuurlijk draait het om de inhoud van je verhaal. Maar de vorm is minstens zo belangrijk. Wanneer je, je inhoud verpakt in aantrekkelijke vormen prikkel je, je leerlingen om hiermee bezig te zijn. Je wilt gebruik maken van hun visuele denken.

Als docent of leerkracht heb je slechts zeer beperkt tijd om je lessen voor te bereiden. Wanneer je eens eigen materiaal of een toets maakt heb je geen tijd om dit uitgebreid vorm te geven en vaak mis je de design vaardigheden.

Door tijdgebrek blijft het materiaal vaak onaantrekkelijk. Wanneer je werkbladen, toetsen en opdrachten er visueel aantrekkelijk uit zien gaan leerlingen er eerder mee aan de slag. Hoe kun je simpel en snel alles vormgeven wat je wilt?

 Canva voor het onderwijs

Ontwerp in een handomdraai wat je maar wilt

klik hier!

Insert Image
Canva op school

In de training 'Lesmateriaal Ontwerpen met Canva' leren we je alle ins en outs van Canva. Na deze training kun je moeiteloos al je lesmaterialen zelf ontwerpen, zoals lesplannen, infographics, posters, video's en meer. We laten je zien hoe het werkt en je gaat er meteen mee oefenen. Bovendien blijven we je ondersteunen met tools, tips en materiaal. Dit zal jou en je leerlingen echt vooruit helpen!

Leren in je eigen tijd en tempo

Je kunt leren wanneer je maar wilt en in je eigen tempo. Alle lesstof is overzichtelijk verzameld in de Digitale Leeromgeving, waardoor je de training in jouw eigen tijd kunt volgen. Bovendien kun je altijd terugkeren naar deze omgeving als je iets vergeten bent of extra wilt oefenen.

Interactieve lessen

De online modules bestaan uit een reeks tutorials die stap voor stap de essentiële aspecten van Canva behandelen. In deze modules verkennen we alle mogelijkheden die Canva biedt voor het onderwijs.

Aanmoediging via slimme mails

Je kunt leren wanneer je maar wilt en in je eigen tempo. Alle lesstof is overzichtelijk verzameld in de Digitale Leeromgeving, waardoor je de training in jouw eigen tijd kunt volgen. Bovendien kun je altijd terugkeren naar deze omgeving als je iets vergeten bent of extra wilt oefenen.

Laat AI je helpen

In de online training leer je hoe je AI (Kunstmatige Intelligentie) binnen Canva kunt gebruiken om sneller en beter materiaal te maken. AI helpt je zowel bij de inhoud als bij het maken van de vorm.

Binnen 5 minuten vormgeven wat je maar wilt

In de training leer je om met behulp van Canva en andere tools makkelijk en snel vorm te geven aan lesmateriaal. Door gebruik te maken van templates, sjablonen en andere handigheden ziet je materiaal eruit alsof het door een professionele vormgever is gemaakt. Er zijn templates voor elk onderwerp, leeftijd en niveau. Je kunt straks niet alleen zelf prima vormgeven maar het ook je leerlingen en studenten leren!

Print

Je maakt de mooiste ontwerpen om op papier af te drukken. Of het nu gaat om een opdracht, toets, boekje of spel: je maakt het allemaal makkelijk en snel. Wanneer je het vormgeven eenmaal hebt ontdekt wordt het een verslaving. Een verjaardagskaart, uitnodiging voor ouders, voor je het weet ziet alles wat er uit jouw handen komt geweldig uit.


Smart board

Ook saaie presentaties voor op het smartboard verander je in een handomdraai in een spannende belevenis. Kies een van de honderden templates en pas deze zelf gemakkelijk aan. Je zult zien dat je de aandacht van de klas langer vasthoudt met frisse, prikkelende vormgeving. Een beeld zegt meer dan honderd woorden.

Scherm

Wanneer je taken en opdrachten aantrekkelijk zijn vormgegeven motiveert dat leerlingen om hun best te doen. Door gebruik te maken van kant en klare templates hoef je zelf niets te ontwerpen en ben je gauw klaar. Terwijl je leerlingen genieten van professioneel opgemaakt materiaal!

Els Graaf

Els is meer dan twintig jaar werkzaam bij educatieve uitgeverijen. Ze is zich als geen ander bewust hoe belangrijk de vorm is in combinatie met de inhoud. Een paar jaar geleden had je nog professionele vormgevers met zware pakketten als Adobe Photoshop en Illustrator nodig om mooi vorm te geven. Nu kunnen docenten in het onderwijs zelf makkelijk en snel vormgeven met behulp van tools als Canva.

'Ik help je graag de kracht van inhoud met prikkelende vorm ontdekken. Want leerlingen en studenten leren beter en makkelijker wanneer het beeld ook optimaal is'. We helpen je graag om jouw leerlingen ook een voorsprong te geven.
Bel ons op 020-8943037, stuur een app.

Ervaringen van deelnemers

Maaike 

Juf, groep vijf

Jonge leerlingen denken in beelden

Met jonge leerlingen is beeld super belangrijk. Els heeft me geleerd om snel het juiste beeld te vinden bij m'n lesinhoud. Bizar hoe snel het gaat wanneer je Canva eenmaal ontdekt hebt. Inmiddels verras ik ook vrienden en familie met design.

Barbara

Docent wiskunde, VMBO

Wiskunde aantrekkelijk maken

Veel leerlingen vinden wiskunde een moeilijk vak. Door met aantrekkelijke beelden te werken maak je het leren makkelijker. Ook voor wiskunde kun je veel doen met beeld. Miriam heeft me veel goede ideeën gegeven.


Peter

Docent Ondernemen, HBO

Nu leer ik m'n leerlingen designen

Marketing is belangrijk voor ondernemen. Communicatie is tekst met beeld. Dankzij Els en Miriam leer ik m'n studenten nu hoe ze makkelijk en snel de marketing van hun 'onderneming' kunnen vormgeven.


Makkelijk vormgeven

De onderwerpen die in de training aan de orde komen

1

Basisvaardigheden Canva

In de training leer je hoe je met behulp van Canva gemakkelijk nieuwe afbeeldingen, documenten en presentaties maakt. Je leert om een nieuw project te starten en te delen, het gebruik van kleuren, fonts en het verplaatsen van objecten.  Tijdens de training ga je direct aan de slag door te oefenen.

2

Het gebruik van templates

Door middel van kant en klare templates en sjablonen kun je zeer snel de mooiste projecten maken. In de training leer je om gauw de juiste templates te vinden. Je leert om templates handig aan te passen aan jouw onderwerp, stijl en het niveau van jouw leerlingen of studenten.

3

Educatief materiaal maken met Canva

Canva kent een uitgebreide bibliotheek van educatieve templates en objecten. Wanneer je weet hoe je deze moet zoeken en gebruiken maak je in een handomdraai het mooiste materiaal. Voor print, scherm en het smartboard in de klas.

4

Presentaties

We besteden extra aandacht aan het maken van aantrekkelijke presentaties met Canva. Presentaties die je op het Smartboard toont of digitaal met je leerlingen deelt.

5

Video

Je leert ook hoe je Canva kunt gebruiken om korte educatieve video's te maken. Bijvoorbeeld als flitsende inleiding over een onderwerp wat je in de les gaat behandelen.

6

Differentiëren met Canva

We laten zien hoe je heel goed kunt differentiëren met het lesmateriaal en toesten die je in Canva maakt. Met enkele eenvoudige stappen kun je zo lesmateriaal aan passen, waardoor het geschikt wordt gemaakt voor leerlingen op verschillende niveaus.

7

Educatieve spellen maken met Canva

Maak met behulp van Canva educatieve spellen helemaal gericht op het niveau van jouw leerlingen. In de training laten we zien hoe je makkelijk met Canva educatieve spellen maakt voor verschillende vakken, thema's en voor diverse niveaus in het onderwijs. Spelend leren is namelijk heel effectief om de lesstof goed te onthouden. 

8

Screencasts

Met behulp van een screencast kun je een video maken van wat jij doet op je beeldscherm. Zo kun je gemakkelijk bepaalde dingen aan je leerlingen of studenten uitleggen.

9

Kunstmatige Intelligentie

De in Canva ingebouwde AI tools helpen je om snel en handig materiaal te ontwerpen en prikkelende oefeningen te maken. 

Jij kunt dit ook aan
je leerlingen leren!

Charlotte

'Van mijn meester heb ik geleerd hoe ik met behulp van Canva werkstukken, en presentaties kan vormgeven. Het is heel leuk om te doen.'

Loraine

'Voor school heb ik een boekje over Orca's gemaakt. De juf heeft me geholpen om het mooi te maken. Ik heb dat programma heel snel geleerd.'

Inge

'Sinds ik Canva heb geleerd maak ik met veel plezier hele mooie posters en  boekverslagen. M'n cijfers zijn omhoog gegaan,  Ik vind leren nu veel leuker.'

Yuri

'Als je iets er ook cool uit kunt laten zien is het leuker om een werkstuk te maken. Ik heb dit gemaakt samen met Robin en Theo. Het is ook handig dat je er vanaf thuis aan kunt werken.'  

Extra bij de training

Natuurlijk krijg je ook bij dit programma een paar extra's. Na afloop van de training  blijven we je via mail en Facebook prikkelen met tips, nieuwe tools en interessant materiaal.

Besloten Facebook groep

In de besloten Facebook groep wisselen deelnemers tips, ideeën en materiaal uit. Gooi je project in de groep en ontvang direct opbouwende feedback.

Tips en Tricks mails

We blijven je mailen met tips, tools en nieuw materiaal. Natuurlijk kun je je altijd afmelden.


Digitale Leeromgeving

Je kunt altijd modules en video's terug kijken in de Digitale Leeromgeving, ook als je de hele online training al hebt doorlopen.  

Doe zelf mee of train met het hele team

Deze training geven we graag bij jou op school, maar je kunt deze ook online volgen, op je eigen tijd en tempo. Je hebt geen voorkennis nodig. 

Online op Eigen Tempo

Digitale leeromgeving met alle lessen

Gratis voor Dunamare docenten

 • Toegang tot Digitale Leeromgeving met alle lessen en tools
 • Direct Starten
 • Ook geschikt voor digibeten, iedereen kan dit
 • Inspiratie mails met tips, tools en materialen
 • Geen voorkennis nodig, iedereen kan het
 • Video Tutorials

Bij jou op School

voor jouw docententeam

Informeer

naar de kosten

 • Fysiek bij jou op school
 • Op maat voor jouw school en team
 • Ook geschikt voor digibeten, iedereen kan dit
 • Toegang tot Digitale Leeromgeving met alle lessen en tools
 • Mails met tips, tools en materialen
 • Geen voorkennis nodig, iedereen kan het

BEL, APP OF MAIL

Gun je leerlingen die voorsprong.

Mijn collega Naf heeft het altijd over de krachtige combinatie van inhoud met vorm. De vorm is minstens zo belangrijk, want bepalend of de boodschap van de inhoud overkomt. Leer zelf vormgeven en je doet je leerlingen een groot plezier met fraai en toegankelijk materiaal. Leer je leerlingen zelf ook vormgeven en je geeft ze een kado voor het leven, op school, voor studie, werk en privé. We helpen je graag om jouw leerlingen ook een voorsprong te geven. Bel ons op 020-8943037, stuur een app of schrijf  je meteen in voor de training.

Scholen die met ons werken

AERES VMBO
De Dijk Primair onderwijs
Novum Gymnasium
Dunamare onderwijsgroep
Koning Willem College
Prisma scholengroep
Arentheem scholengroep
Globe College

contact

Je kunt altijd contact met ons opnemen voor informatie of om een programma op maat voor je eigen school of team samen te stellen. Bel, App of Mail voor meer informatie en eventuele vragen.

Trainingen ChatGPT, Escape Spel en Burgerschap nu met subsidie GRATIS bij jou op school