Verhalen vertellen en radioprogramma's maken

Ontdek wat de kracht van een goed verhaal kan betekenen voor jouw onderwijspraktijk. Maak echte verhalenvertellers van je leerlingen, daag ze uit hun eigen radioprogramma te produceren en zend het resultaat van hun inspanningen direct uit op jullie eigen schoolradio! Stel je eens voor: Leerlingen die mensen interviewen over discriminatie. Een klas die een spannend hoorspel over Willem van Oranje maakt. Een informatief programma over klimaatverandering of een luistershow over emoties. Met schoolradio is het allemaal mogelijk.

In de training Storytelling en Schoolradio leren we je hoe je samen met je leerlingen eenvoudige radioprogramma's kunt maken. In jullie eigen 'schoolstudio' maken jouw leerlingen hun eigen 5-minutenshow, waarin ze in korte tijd tot de kern komen van een specifiek onderwerp.

Na de training krijg je van ons alle essentiële tools en materialen die je nodig hebt voor het maken van jullie eigen schoolradio-uitzendingen; inclusief speciale redactiekaarten die als handleiding dienen voor het maken van jullie eigen radioprogramma's. Als je dat wilt kan je het pakket helemaal afmaken met de speciale ecologische Schoolradio Zuil. Met deze interactieve zuil midden op het schoolplein kan straks iedereen naar jullie radioprogramma's luisteren!

De training Storytelling en Schoolradio is geschikt voor de onder- en bovenbouw van het PO, VO en MBO. Voor elke leeftijd en voor elk niveau zijn er passende activerende radioprogramma-opdrachten.

               Leerlingen worden verhalenvertellers

In deze training werken we aan de basisbeginselen van ‘storytelling’. Een goede radioshow begint namelijk bij een goed verhaal. Maar waar bestaat een goed verhaal uit? Wat gebeurt er als je de kracht van woorden gebruikt, en (voor een keer) geen schermpje? Hoe prikkelen we de fantasie en creativiteit van onze luisteraars door alleen met geluid te werken? Wij laten je zien hoe je storytelling in je lessen kunt gebruiken. Hoe je je leerlingen kan stimuleren en uitdagen, hoe je ze helpt te groeien door samen met hen verhalen te gaan vertellen voor jullie eigen schoolradio.

Tijdens de training leren en oefenen we dit vooral door het samen te dóen. In kleine werkgroepen produceren we onze eigen radioshow, die we vervolgens aan elkaar laten horen en met elkaar bespreken. Maar we leren je ook de technische kant van het verhaal, met eenvoudige en minimale middelen. Hoe richt je bijvoorbeeld een eenvoudige studio in? Alles wat je hiervoor nodig hebt, heb je al bij de hand! In de training laten wij je zien met welke tools je snel aan de slag kan. Tenslotte bekijken we natuurlijk ook hoe je je radioprogramma’s ‘on air’ kunt krijgen. 

Lijkt het je een uitdaging om zo'n radioprogramma te produceren met je leerlingen?  Wij leren je op een heel toegankelijke manier alles wat je moet weten om met schoolradio te kunnen werken, ook zonder dat je enige voorkennis hebt over storytelling of radio. Tijdens de training gaan we daarom vooral praktisch aan de slag met radio. Tegelijkertijd laten we je zien hoe je samen met je klas de meest spannende en creatieve programma's maakt, zodat jouw leerlingen echte verhalenvertellers worden!

De Schoolradio Zuil

Natuurlijk kun je de door leerlingen gemaakte programma's 'uitzenden' via de schoolwebsite, telefoon of intercom. Maar veel leuker en krachtiger is het, om de programma's af te spelen via de speciaal op het schoolplein geplaatste Schoolradio Zuil: de Audionetic.

De Audionetic is een ecologische audiospeler die speciaal ontwikkeld is voor de openbare ruimte. De Audionetic werkt zonder externe elektriciteit: door op het pedaal te trappen wekken je leerlingen zelf de benodigde stroom op! Hierdoor is de Audionetic overal te installeren en 100% veilig en energieneutraal.

Het invoeren van de audio van jouw radioprogramma in de Audionetic is super makkelijk. Alle audio staat namelijk op een usb-stick: open het klepje met de speciale sleutel, vervang de usb-stick en de nieuwste radio-uitzending is 'on air'. Zo is het ook heel gemakkelijk om andere bestaande audio te gebruiken. Of zet zelf opgenomen liedjes, verhalen of schoolnieuwtjes op een usb-stick om te worden 'uitgezonden' door de Audionetic. Het enige wat je nodig hebt zijn MP3 bestanden.

Dit duurzame pratende paaltje maken we in onze eigen fabriek te Zutphen. Wereldwijd zijn er al duizenden van deze interactieve zuilen geïnstalleerd op schoolpleinen, bij monumenten en musea, en in natuurgebieden. Dankzij de oerdegelijke constructie van RVS afgewerkt met hoogwaardig kunststof is de Audionetic een kwalitatief uiterst duurzaam product. De Audionetic Schoolradio Zuil is weerbestendig en heeft slechts minimaal onderhoud nodig.

Wanneer je gelijk met de In-School Training de Audionetic Schoolradio Zuil bestelt krijg je van ons een uitgebreide studioset cadeau; deze set bevat naast handleidingen, geluidsbewerkingsprogramma's en redactiekaarten ook een opname-apparaat, microfoon en hoofdtelefoon.

Dezelfde principes voor alle leeftijden en niveaus

Binnen de training Storytelling en Schoolradio worden dezelfde principes en technieken gebruikt voor alle leeftijden, niveaus en onderwerpen. De mogelijkheden zijn eindeloos: Een radioprogramma waarin kinderen ideeën delen om spelletjes te spelen op het schoolplein. Een talentenjacht, met clips van verschillende leerlingen en een verkiezing. Wat dacht je van een hoorspel, compleet met geluidseffecten? Of gewoon de ouderwetse schoolkrant, maar dan in de vorm van een schoolradio-uitzending: zinnige, inhoudelijke programma's over tal van maatschappelijke onderwerpen, gemaakt door betrokken leerlingen! 

Tijdens de training leer je hoe je samen met je leerlingen een radioprogramma in elkaar zet. We laten je voorbeelden van lesmateriaal en uitdagende opdrachten zien. Samen met collega's ga je vervolgens aan de slag om op basis van wat je hebt geleerd een leerplan te ontwerpen voor jouw onderwijspraktijk. Ook als je nog geen enkele ervaring met radio hebt leren wij je hoe je deze technologie op eenvoudige wijze kunt inzetten.

Bij de training krijg je opdrachten mee geschikt voor elk niveau: van de onder- en bovenbouw van het Primair Onderwijs tot alle klassen van het Voortgezet Onderwijs en Middelbaar Beroepsonderwijs. Ontdek hoe je jouw leerlingen frisse leerenergie kunt geven door gebruik te maken van storytelling en schoolradio. Zo verander je passieve jonge mediaconsumenten in enthousiaste creatieve makers!

Complete verhaalopdrachten
voor elke leeftijd en elk niveau


Zet jouw leerlingen in groepjes aan het werk met onze complete verhaalopdrachten. Passend bij ieder onderwijsniveau zijn er uitdagende opdrachten voor een succesvolle radio-uitzending.

Laat jouw leerlingen:

 • spannende hoorspelen maken, inclusief geluidseffecten;
 • korte verhalen of gedichten schrijven en voorlezen;
 • quizzen of talentenshows produceren;
 • interviewen: op straat of in de studio, over actuele (lokale) onderwerpen;
 • de wekelijkse schoolradio-nieuwsuitzending verzorgen.

Dit krijg je mee:


 •  Uitgebreide handleidingen en instructiefilmpjes voor docenten.
 •  Geluidsbewerkingsprogramma voor computer.
 • Geluidsbewerkingsprogramma voor smartphones.
 •  Veelzijdige redactiekaarten voor alle niveaus om leerlingen creatief aan het werk te zetten.

Doel van de training

Tijdens de training leer je:

 • hoe je storytelling-technieken kan inzetten in je lessen;
 • hoe je je leerlingen kan begeleiden in het bedenken van een goed verhaal; 
 • wat de vele mogelijke toepassingen zijn op het gebied van schoolradio;
 • hoe je een spannend radioprogramma in elkaar zet en hoe leerlingen zelf een radioprogramma als spreekbeurt kunnen verzorgen;
 • hoe je geschikt, bestaand audiomateriaal kan vinden en gebruiken;
 • hoe je met een normale smartphone geweldige geluidsopnames kan maken en die met een app kan bewerken voor jullie eigen radioprogramma's;
 • hoe je met je leerlingen kan reflecteren en evalueren na afloop van een radioproject of -opdracht.

Wat we gaan doen in de klas

Tijdens de training Storytelling en Schoolradio ga je vooral praktisch aan de slag met verhalen vertellen en leer je schoolradio gericht in te zetten binnen jouw onderwijspraktijk. Hier een paar voorbeelden van heel diverse onderwijstoepassingen voor verschillende niveaus binnen het PO, VO en Beroepsonderwijs.

Iedereen komt aan bod
Laat elke leerling iets maken voor de schoolradio: een rap, liedje, speech of grap.  
Niveau: vanaf bovenbouw PO

Schep je eigen wereld in een verhalend hoorspel
Laat je leerlingen zelf een eigen hoorspel wereld maken en maak van jonge media consumenten creatieve makers die hun eigen verhalen scheppen. Een historisch verhaal, persoonlijke geschiedenis of een verhaal in de toekomst: alles is mogelijk!
Niveau: vanaf bovenbouw PO

Samenleven: het interview 
Leerlingen interviewen mensen in hun omgeving over maatschappelijke onderwerpen. Interviews bieden allerlei interessante mogelijkheden om te leren over onze samenleving.
Niveau: vanaf bovenbouw PO

Historisch materiaal gebruiken
Leerlingen gebruiken historisch audiomateriaal om een (geschiedenis)werkstuk te maken. Het historische materiaal wordt afgewisseld met de eigen presentatie van het onderwerp.
Niveau: VO, MBO

Activerend Burgerschap: programma's over actuele zaken
Leerlingen maken een actualiteitenprogramma over zaken die in het nieuws spelen.
Niveau: VO, MBO

Dit zijn maar enkele voorbeelden van alle mogelijkheden van werken met storytelling en schoolradio in de klas. Natuurlijk kun je nog veel meer verzinnen om de creativiteit van je leerlingen te prikkelen! Naast de vele mogelijkheden met audio kunnen dezelfde concepten bijvoorbeeld ook worden ingezet bij het maken van korte videodocumentaires.

Werken met storytelling en schoolradio biedt jouw leerlingen allerlei leer- en groeikansen. Leerlingen ontwikkelen spreek- en interviewvaardigheden, werken aan hoorspelen met behulp van eenvoudige scripts en geluidseffecten, en leren (coherente) verhalen vertellen. Hierdoor oefenen ze niet alleen hun presentatie- en acteertechnieken, maar bouwen ze onbewust aan hun zelfvertrouwen en (sociale) vaardigheden zoals effectief samenwerken.

Tenslotte is schoolradio een uitgelezen kans om verantwoordelijk mediagebruik in de klas te bespreken. Maak dus van de gelegenheid gebruik en breid jouw schoolradioproject uit met ondersteunende lesactiviteiten over bijvoorbeeld mediageletterdheid, aanvaardbaar taalgebruik of ethische journalistieke standaarden.

Samen met collega's een innovatieve Schoolradio onderwijstoepassing ontwikkelen

De training Storytelling en Schoolradio leert je niet alleen om audiotools en storytelling-technieken in je lessen te gebruiken. Tijdens het tweede deel van de training ga je namelijk samen met collega's innovatieve schoolradiotoepassingen ontwerpen die je direct kunt toepassen op jouw eigen onderwijspraktijk. Maak zo op basis van wat je hebt geleerd jouw eigen unieke radioprogramma-leerconcepten! 

Trainingsinformatie

In-School

Training Storytelling en Schoolradio op school


Tijdens een trainingsdag bij jou op school leer je met het hele team hoe je een goed verhaal vertelt en hoe schoolradio jullie daarbij kan helpen.

 • Werk met het hele docententeam aan schoolradio toepassingen.
 • Spannende opdrachten voor alle leeftijden en niveaus.
 • Inclusief al het benodigde materiaal.

Neem contact op voor prijsinformatie

Het leren stopt niet na de training

Als jij dat wilt blijven we je na de training inspireren en motiveren om verder te gaan met storytelling en schoolradio. We sturen je leerprogramma’s, spannende opdrachtkaarten, ideeën voor projecten en handige tips, die je via de mail ontvangt. Dit materiaal is exclusief voor deelnemers en wordt aangepast aan jouw persoonlijke behoefte. Zo kun je alle nieuwe kennis daadwerkelijk in de praktijk brengen.

Training op school in Nederland of België

Wil je de school ècht een impuls geven met storytelling en schoolradio, organiseer dan een training voor het hele team! De training is geschikt voor PO, VO en MBO en wordt in overleg op maat samengesteld. 

4 redenen om bij ons de training Storytelling en Schoolradio te volgen

 • Bij onze trainingen leer je door het te doen. Binnen een dag leer je nieuwe vaardigheden die je direct in je eigen lessen kunt toepassen.
 • Onze aanpak is inclusief: training, materiaal en verdere informatie na de training.
 • Wij geven activerend leren handen en voeten. We hebben de ‘tools’ in huis om nieuwe lesvormen en technologieën te introduceren op een begrijpelijke en betaalbare manier.

Contact

Je kunt altijd contact met ons opnemen voor informatie over onze cursussen of om een programma op maat voor je eigen school samen te stellen. Een afspraak maken bij jou op school is ook mogelijk. Kies een manier om contact met ons op te nemen die bij jou past!

Skype

Docentenbijscholing

Contactformulier

Je kunt op kantooruren meestal met ons chatten, open de chat in de rechter benedenhoek van deze pagina. Je kunt ook een vraag achterlaten in de commentaren hieronder. Het antwoord op je vraag in de commentaren ontvang je ook per mail. 

>