Share

Canva voor het onderwijs: profiteer van de gratis Canva licentie

Ben jij werkzaam in het onderwijs? Dan kun je mogelijk gratis gebruik maken van Canva for Education, ook wel Canva voor Onderwijs genoemd. In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijkheden van Canva voor het onderwijs, vertellen we wanneer je hier gebruik van kunt maken en leggen we je uit hoe je je hiervoor kunt registreren. 

Canva op school


Direct alles uit Canva halen? 

Eerst even dit: werk jij al met Canva en wil je alle mogelijkheden van deze handige tool benutten? Schrijf je dan in voor onze training Design Captain. In deze training leer je hoe je zelf snel en makkelijk het mooiste materiaal maakt, zoals lesbladen, opdrachtkaarten of toetsen. 

canva voor het onderwijs

Wat is Canva? 

 

Canva is een hele handige online designtool, die door ontzettend veel mensen gebruikt wordt. Je kunt er er werkelijk alles mee ontwerpen: van educatieve spellen, tot presentaties en van lesmaterialen tot toetsen en checklists. Canva werkt volledig in je browser en heeft een database met talloze sjablonen. Zo kun je eenvoudig je eigen ontwerp baseren op een bestaand sjabloon.


Canva licentie

Canva licenties

Canva is in de basis gratis te gebruiken, maar de mogelijkheden van de gratis licentie zijn redelijk beperkt. Als je gebruik wilt maken van alle opties, kun je bijvoorbeeld een Pro-licentie nemen. Maar, er zijn voor mensen die werkzaam zijn in het onderwijs andere, gratis mogelijkheden: Canva for Education.


Canva voor het onderwijs
canva voor het onderwijs


Waarom zou je Canva in het onderwijs gebruiken? 

Je kunt Canva als leerkracht op ontzettend veel manieren gebruiken. Je kunt er opdrachten, toetsen of boekjes mee vormgeven. Je kunt een saaie presentatie op het smartboard omtoveren tot een boeiend schouwspel. Door Canva in het onderwijs te gebruiken ziet het er allemaal uit alsof het door een professionele vormgever is gemaakt. 

Met Canva verpak je je verhaal in een boeiend, mooi vormgegeven jasje. En dat is belangrijk om de aandacht van je leerlingen te grijpen én vast te houden. Je maakt gebruik van het visuele denken van je leerlingen en doet er je voordeel mee. 

Het netjes opmaken van je lesmaterialen kost normaal gesproken veel tijd, maar niet met Canva. Je ontwerpt simpel en snel wat je maar wilt.

Canva voor het onderwijs
Canva voor het onderwijs


Toegang tot handige veel gebruikte templates en screencast-mogelijkheid 

Met Canva voor Onderwijs heb je toegang tot handige, veel gebruikte templates. Denk aan templates voor spelletjes, zoals memory en bingo. Ook kun je met Canva makkelijk fotocollages maken. 

En met de speciale screenrecording-optie kun je ook eenvoudig screencasts maken. Zo neem je heel eenvoudig lessen op en maak je korte video’s om snel iets aan je leerlingen uit te kunnen leggen. 

In onze Design Captain training voor Canva komt dit allemaal aan bod.


Canva voor het onderwijs


Wat is Canva for Education? 

Canva for Education, of Canva voor Onderwijs, is de Premium-licentie van Canva, maar dan helemaal gratis. Zo heb je toegang tot duizenden sjablonen die je kunt gebruiken voor elk vak, leerjaar of onderwerp. Voor zowel het PO als het VO vind je hier sjablonen die je zo kunt gebruiken en aanpassen naar je eigen smaak.

Wat kun je doen met Canva voor Onderwijs? 

Met Canva voor Onderwijs kun je prachtige designs maken voor in je klas. Daar word je bij geholpen door onder andere de volgende mogelijkheden:

 • Je kunt duizenden gebruiksklare educatieve sjablonen gebruiken
 • Je maakt lessen boeiender door mooi opgemaakte presentaties te gebruiken: je kunt alles zelf aanpassen, van afbeeldingen tot lettertypen
 • Je kunt leerlingen zelf in Canva laten werken en dit werk beoordelen of in real-time feedback te geven
 • Je kunt het integreren met andere tools, zoals Canvas, Google Classroom of Microsoft Teams

Voor wie is de gratis toegang mogelijk? 

De premium functies van Canva voor Onderwijs zijn gratis toegankelijk voor leerkrachten, docenten, leraren en leerlingen Het maakt niet uit in welk land je woont, maar je moet wel actief zijn in één van de volgende rollen: 

 • Je bent een gecertificeerde leerkracht in het PO of VO van een formeel geaccrediteerde school én je bent momenteel actief in een onderwijspositie
 • Je bent een gecertificeerde schoolbibliothecaris of onderwijsassistent in het PO of VO 
 • Je bent een gecertificeerde leerkracht op een technische school of een instelling voor beroepsonderwijs, met studenten of leerlingen in het PO en/of VO

Niet iedereen die in het onderwijs werkt, krijgt dus zomaar toegang. Als je leerkracht bent, maar momenteel geen actieve onderwijspositie hebt, kun je geen gebruik maken van Canva voor Onderwijs. Ook is de tool bijvoorbeeld niet gratis toegankelijk voor medewerkers en leerkrachten op hogescholen en universiteiten. 

Bekijk de meest actuele toelatingseisen bij Canva zelf.

canva voor het onderwijs
canva voor het onderwijs

Canva implementeren voor je hele school 

Je kunt Canva ook op schoolniveau implementeren. Daarvoor moet je contact opnemen met het Canva team. 

Hoe registreer je je voor Canva voor Onderwijs? 

Wil je je als docent of onderwijsmedewerker registreren voor Canva voor Onderwijs? Dan ga je als volgt te werk. Check natuurlijk als eerste of je recht hebt op de gratis registratie, door ons lijstje hierboven te bekijken of zelf de toelatingseisen door te nemen. 

Vervolgens kun je Canva voor Onderwijs heel snel aanvragen door dit typeform (een online formulier) in te vullen. Je beantwoord een paar vragen en als jouw school al geregistreerd is bij Canva, krijg je direct toegang. Is dat niet het geval? Dan registreer je je als volgt: 

 • Ga naar de registratiepagina van Canva for Education
 • Meld je aan met een e-mailadres van je school 
 • Volg de aanwijzingen
 • Na het invullen van de registratie, vink je aan dat je een leraar bent
 • Vervolgens klik je op ‘laten verifiëren’

Het team van Canva gaat daarna met jouw aanvraag aan de slag. Het is mogelijk dat ze nog wat aanvullende documenten van je zullen opvragen, zoals een foto van je diploma of licentie, arbeidsovereenkomst of een document waaruit blijkt dat jouw school een door de overheid erkende onderwijsinstelling in het PO of VO is.  

canva voor onderwijs


Canva ook gratis voor je leerlingen

Wil jij dat jouw leerlingen ook gratis toegang krijgen tot alle mogelijkheden van deze designtool? Dat kan! Canva voor Onderwijs is namelijk ook beschikbaar voor leerlingen in het PO en VO. 

Jij moet ze dan wel uitnodigen als docent. Dus, zodra jij je gratis account geactiveerd hebt, kun je je leerlingen bij de ‘instellingen’ uitnodigen. 

Dat biedt allerlei mogelijkheden. Je kunt je leerlingen dan zelf aan de slag laten gaan met alle ontwerp-mogelijkheden van Canva. Je kunt ze hun eigen presentaties, spreekbeurten en proefwerken laten ontwerpen. Tevens kun je in real-time meekijken en in de online Canva omgeving het werk beoordelen. 

Vergeet niet om de ouders van de leerlingen vooraf om toestemming te vragen. 

Aan de slag met Canva voor leerkrachten 

In dit artikel hebben we je uitgelegd hoe je aan de slag kunt met Canva voor leerkrachten. Je weet nu wat je ermee kunt doen en hoe je je hiervoor kunt registreren. Nu is het tijd om aan de slag te gaan met Canva. Waar ga jij het voor gebruiken? En ga je er samen met je leerlingen mee werken of gebruik je het alleen voor jezelf? We lezen het graag in een reactie!

En vergeet niet om je in te schrijven voor de Canva training ´Lesmateriaal ontwerpen met Canva  zodat je werkelijk álles uit Canva haalt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in voor tips, gratis materiaal en laatste updates!

Trainingen ChatGPT, Escape Spel en Burgerschap nu met subsidie GRATIS bij jou op school