Share

ChatGPT: Mijn geheime wapen voor efficiëntie en werkgeluk in het klaslokaal

Als jonge en idealistische docent begon ik mijn carrière met één doel voor ogen: kinderen inspireren en begeleiden, en een positief rolmodel zijn in hun leven. Met die passie begon ik met volle energie en hoop aan mijn avontuur als docent.

Linda Verbeek

onderwijs chatgtp

Onverwachte uitdagingen in het onderwijs

Tien jaar later kijk ik terug op mijn loopbaan en moet ik eerlijk toegeven dat het niet helemaal is gegaan zoals ik had verwacht. Misschien was ik ook wel wat naïef.  Hoewel ik nog steeds de mogelijkheid heb om mijn leerlingen te inspireren en te begeleiden, ben ik me bewust geworden van een onverwachte uitdaging: de tijd en energie die ik besteed aan vergaderingen en digitale communicatie met ouders en leerlingen. Daar had ik niet genoeg rekening mee gehouden en dat is me erg tegengevallen. Geen wonder dat er zoveel uitval is onder docenten. Zelf heb ik ook al een keer een burn-out gehad. Gelukkig ben ik daar wel weer bovenop gekomen.

Vergaderen in het onderwijs

Het vergaderen, hoewel noodzakelijk, lijkt soms een doolhof van beleidsdiscussies en administratieve taken te zijn geworden. Het voelt alsof er urenlang vergaderd wordt over zaken die weinig directe invloed hebben op het onderwijs in de klas. Ik had gehoopt dat ik als docent meer tijd zou kunnen besteden aan het ontwikkelen van inspirerende lessen en het begeleiden van individuele leerlingen.

Daarnaast is er de digitale communicatie, die ons als docenten heeft overladen met nieuwe uitdagingen. Hoewel ik de voordelen van moderne technologie begrijp en waardeer, heeft de opkomst van WhatsApp en e-mail als communicatiemiddel tussen ouders en docenten een hele nieuwe dimensie toegevoegd aan onze rol. Terwijl ik ooit beschikbaar wilde zijn voor ouders en leerlingen, merk ik nu dat mijn email inbox zich vult met vragen, verzoeken en zorgen die buiten de lesuren vallen. Op sommige dagen voel ik mij meer een secretaresse dan een docent.


werkdruk onderwijs

Constante stroom van berichten van ouders

Natuurlijk waardeer ik de betrokkenheid en interesse van ouders en de bereidheid van leerlingen om vragen te stellen. Maar soms voelt het alsof ik overweldigd word door een constante stroom van berichten die mijn aandacht vragen, zelfs tijdens mijn persoonlijke tijd en in de weekenden. Sommige ouders kennen ook geen grenzen en mailen een aantal keer per week. Het is een uitdaging geworden om een gezonde balans te vinden tussen mijn werk- en privéleven. Bovendien merkte ik dat ik minder zin kreeg in mijn werk.

De opkomst van ChatGTP

Een aantal maanden geleden las ik een artikel in de krant  over de opkomst van ChatGPT en hoe sommige docenten deze tool beginnen te gebruiken met hun leerlingen. Hoewel ik en mijn collega's op school nog geen ervaring hadden met ChatGPT, werd mijn interesse gewekt en besloot ik het een en ander uit te proberen.

chatgtp onderwijs
chatgtp onderwijs

Het verkennen van de mogelijkheden van AI in het onderwijs 

Al snel ontdekte ik dat het lastig kan zijn om goede prompts te formuleren voor ChatGPT, zodat ik de gewenste resultaten krijg. Wel zag ik de potentie van deze nieuwe tool, en daarom  sprak ik met mijn directeur over de mogelijkheid van een training voor docenten om meer te leren over het gebruik van AI in de klas. Gelukkig werd mijn verzoek gehonoreerd en organiseerde de school een workshop in samenwerking met Docentenbijscholing.

Tijdens de workshop leerden we over de verschillende toepassingen van AI en hoe we ChatGPT effectief kunnen gebruiken in onze lessen. Het was een eyeopener! Ik ontdekte dat ik ChatGPT kan gebruiken om ideeën voor activiteiten te genereren en quizzen te maken die mijn lessen verrijken. Maar waar ik persoonlijk het meest enthousiast over ben, is het gebruik van ChatGPT in mijn communicatie met leerlingen en ouders.

ChatGPT als persoonlijke onderwijsassistent

Een voorbeeld dat ik niet snel zal vergeten is toen ik een brief ontving van een lastige ouder. In het verleden kon ik soms overweldigd raken door de emotionele lading van dergelijke correspondentie, waardoor het moeilijk was om een objectieve en goed doordachte reactie te formuleren. Maar wanneer ik de inhoud van de brief bij ChatGPT invoer krijg ik in een handomdraai een professionele reactie die ik als leidraad gebruik bij het opstellen van mijn eigen antwoord. Het bespaart me niet alleen veel tijd  en emoties, maar zorgt er ook voor dat ik op een constructieve en professionele manier met ouders kan blijven communiceren.

Daarnaast gebruik ik ChatGPT ook in mijn interactie met leerlingen. Soms kan het lastig zijn om de juiste woorden te vinden om bepaalde concepten uit te leggen of om leerlingen te motiveren. Nu kan ik ChatGPT raadplegen voor suggesties en ideeën, waardoor ik mijn leerlingen beter kan ondersteunen en begeleiden in hun leerproces.

chatgtp onderwijs
Chatgtp onderwijs


ChatGPT: Een waardevol hulpmiddel voor efficiënte communicatie in het onderwijs

Natuurlijk blijft het belangrijk om een persoonlijke benadering te behouden en menselijke interactie te waarborgen. ChatGPT is geen vervanging voor echte persoonlijke gesprekken en betrokkenheid. Maar het is een waardevol hulpmiddel geworden dat me helpt efficiënter te communiceren en tijd te besparen, vooral wanneer ik geconfronteerd word met uitdagende situaties.

De afgelopen tijd heeft mijn ervaring met ChatGPT als docent me doen realiseren hoe waardevol technologie kan zijn in ons onderwijs. Hoewel ik aanvankelijk sceptisch was over het gebruik van een AI-tool, heeft ChatGPT zich bewezen als een waardevolle metgezel in mijn dagelijkse werkzaamheden.

Hoe ChatGPT mijn passie voor lesgeven nieuw leven heeft ingeblazen

Wat begon als een nieuwsgierigheid naar de mogelijkheden van ChatGPT, groeide uit tot een instrument dat me ondersteunt bij taken die ik minder leuk vind of belastend ervaar. Het heeft me geholpen om tijd te besparen, zodat ik me weer kan richten op wat ik het liefste doe en waar ik het beste in ben: lesgeven, leerlingen inspireren en begeleiden.

Door ChatGPT in te zetten voor het verzinnen van leuke activiteiten, het maken van quizen en het genereren van ondersteunende reacties op lastige correspondentie met ouders, heb ik weer de tijd en energie om me volledig te concentreren op mijn leerlingen. Het heeft me verbaasd hoe een tool als ChatGPT mijn werkgeluk positief heeft beïnvloed.

ChatGPT onderwijs
Chatgtp onderwijs

Samen op ontdekkingstocht naar beter onderwijs met ChatGPT

Ik hoop dat mijn ervaringen met ChatGPT andere docenten kunnen inspireren om technologie op een creatieve en doordachte manier te integreren in hun onderwijspraktijk. Laten we samen blijven leren en ontdekken hoe we deze nieuwe tools kunnen benutten om het beste onderwijs mogelijk te maken.

Ik ben er van overtuigd dat technologie in het onderwijs, met alle gevaren van dien, ons docenten kan helpen om onze passie te behouden en ons werkgeluk te vergroten.

Ontdek de mogelijkheden van ChatGPT voor jouw leerlingen en lessen! 
Schrijf je nu in voor een van onze trainingen en profiteer van een speciale zomerkorting. 
Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in voor tips, gratis materiaal en laatste updates!

Trainingen ChatGPT, Escape Spel en Burgerschap nu met subsidie GRATIS bij jou op school