Share

De kracht van escaperooms in het onderwijs

Escaperooms zijn ooit bedacht als puur recreatieve activiteit. Mensen vonden het leuk en boeiend om te ontsnappen uit een ruimte, door moeilijke puzzels en hersenkrakers op te lossen. Deze recreatieve activiteit heeft zijn weg inmiddels gevonden naar het klaslokaal. En terecht. De innovatieve aanpak combineert amusement met leren, wat een unieke interactieve leerervaring oplevert. En dat maakt echt impact in het onderwijs, blijkt ook uit recent onderzoek. 

educatieve escaperoom
kraak de code

Wat is een educatieve escaperoom?

Escaperooms waren ooit bedoeld als puur recreatieve activiteiten waar mensen graag uitdagende puzzels oplosten om uit een afgesloten ruimte te ontsnappen. Wat begon als een vorm van vermaak heeft zijn weg gevonden naar het onderwijs, en met goede reden. De innovatieve aanpak van escaperooms combineert amusement met leren, wat een unieke interactieve leerervaring oplevert. In een educatieve escaperoom worden leerlingen uitgedaagd om samen te werken, raadsels op te lossen en vergrendelde kistjes met slotjes te openen, allemaal binnen een bepaalde tijdslimiet. Elk kistje bevat een nieuwe opdracht die moet worden opgelost. Bij elke escape the classroom hoort ook altijd een spannend verhaal wat de leidraad is van het spel. Je kunt voor voor elk onderwerp en elk niveau een escaperoom maken. Van basisschool leerlingen tot en met studenten op de universiteit.

Het belang ligt in het stimuleren van samenwerking, kritisch denken, en probleemoplossend vermogen - essentiële vaardigheden in de hedendaagse onderwijs- en werkomgeving.

In onze trainingen leer je alle ins en outs hoe je voor jou leerlingen een educatieve escaperoom kunt maken. 

kraak de code

Recentelijk onderzoek gericht op educatieve escaperooms 

Er is recentelijk onderzoek gepubliceerd waar het nut van escaperooms in het onderwijs wordt onderzocht. Deze onderzoeken, "Escape Rooms for Learning: A Systematic Review" en "Escape Rooms in Science Education” bieden inzicht in de toepassing en impact van escaperooms in het onderwijs.

Het eerste onderzoek richtte zich op het analyseren van trends en kenmerken van educatieve escaperooms, terwijl het tweede onderzoek specifiek keek naar de toepassing ervan in het wetenschapsonderwijs.

kraak de code

Escaperooms verhogen motivatie en verbeteren verschillende vaardigheden

Beide studies tonen aan dat escaperooms actieve en collaboratieve leerervaringen bieden. Ze werken echt om de betrokkenheid en motivatie van leerlingen te verhogen, en verbeteren hun probleemoplossende vaardigheden en teamwork. 

Een escaperoom is dus veel meer dan een leuke onderwijsactiviteit. Het is echt een waardevolle toevoeging aan het palet van onderwijstools. Bovendien vinden leerlingen het altijd erg leuk om zo'n spel te spelen

kraak de code

Bijdragen aan ontwikkeling belangrijke vaardigheden

De onderzoeken over escaperooms in het onderwijs laten zien dat ze leerlingen helpen belangrijke vaardigheden voor de toekomst te ontwikkelen. In escaperooms moeten leerlingen samen problemen oplossen, wat hun denkvermogen verbetert. Ze leren ook beter samenwerken en communiceren. Dit soort actief leren maakt leerlingen meer betrokken en zelfstandig. Deze vaardigheden zijn heel belangrijk voor hun toekomstige banen, waar ze vaak moeten samenwerken, zelf problemen moeten oplossen en goed en kritisch moeten kunnen denken.

Over de onderzoeken 

De studies omvatten uitgebreide literatuurstudies en empirische data, waarbij honderden leerlingen en docenten betrokken waren. Deze grondige methodologie en grote schaal maakt het voor ons wel duidelijk: escaperooms verdienen een plek in het klaslokaal! 

Ook aan de slag met escaperooms in het onderwijs? 

Het inzetten van escaperooms gaat dus veel verder dan het organiseren van een leuke onderwijsactiviteit. Het draagt op een unieke manier bij aan het ontwikkelingen van cruciale vaardigheden van je leerlingen. Het verhoogt niet alleen de motivatie van leerlingen om actief mee te doen met de les. Het verbetert hun probleemoplossende vaardigheden en teamwork.  

Als je wilt leren hoe je een escaperoom kunt maken voor jouw leerlingen, nodigen we je uit om deel te nemen aan onze training.

escape the classroom

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in voor tips, gratis materiaal en laatste updates!

Trainingen ChatGPT, Escape Spel en Burgerschap nu met subsidie GRATIS bij jou op school