Share

De Impact van ChatGPT in het Onderwijs: Mijn Persoonlijke Ervaringen

Als leerkracht was ik een beetje sceptisch toen ik van mijn collega´s hoorde over de mogelijkheden van AI in het onderwijs. Ik had ook al het een en ander over ChatGPT gehoord van leerlingen, maar ik was niet overtuigd van de voordelen ervan. Mijn collega's daarentegen waren enthousiast en vertelden mij hoeveel tijd het hen bespaarde. Aangezien ik toch nieuwsgierig was geworden, besloot ik het eens uit te proberen.

Miranda Verbeek

AI in mijn lespraktijk

In het begin voelde ik me een beetje terughoudend. Ik was bang dat het gebruik van AI in mijn lespraktijk afbreuk zou doen aan m’n eigen creativiteit en ervaring als leerkracht. Maar de uitputting nabij en bijna overspannen vanwege de constante werkdruk, besloot ik om toch een poging te wagen en te zien of ChatGPT me inderdaad tijd kon besparen.

Toen ik voor het eerst met ChatGPT begon te werken, voelde het nog wat onwennig. Ik gaf de tool specifieke opdrachten en vroeg om suggesties voor lesmateriaal, differentiatie-ideeën en feedback op huiswerk. Ik moet toegeven dat ik aanvankelijk een lichte aversie voelde tegenover het idee dat een AI-model me zou kunnen ondersteunen in mijn werk. Maar tot mijn verbazing begon ik al snel de voordelen ervan in te zien.

ChatGTP onderwijs

AI en ChatGPT gaan je heel veel tijd besparen

De tijd die ChatGPT me bespaart, is ongelooflijk. Ik kan eenvoudig lesmateriaal genereren, differentiëren voor mijn leerlingen, feedback geven op opdrachten en nog veel meer, allemaal in een fractie van de tijd die het me normaal zou kosten. Ik ben verbaasd over wat ChatGTP voor mij en mijn collega ́s kan betekenen.

ChatGTP onderwijs
AI onderwijs

De voordelen van AI in het onderwijs

De voordelen van AI worden mij steeds duidelijker. ChatGPT is geen vervanging voor mij als leerkracht, maar eerder een waardevol hulpmiddel dat me kan ondersteunen en helpen om efficiënter te werken. Het geeft me meer tijd om me te concentreren op wat echt belangrijk is: mijn leerlingen begeleiden en inspireren.

Ik realiseer me ook dat het gebruik van AI in het onderwijs niet betekend dat ik mijn creativiteit verlies. Integendeel, ChatGPT biedt me nieuwe ideeën en inspiratie, en ik kan de gegenereerde inhoud altijd aanpassen aan mijn eigen stijl en de behoeften van mijn leerlingen. Het is juist de combinatie van menselijke expertise en de kracht van AI die echt het verschil maakt. Inmiddels gebruik ik al een paar maanden ChatGTP en ontdek ik nog steeds nieuwe mogelijkheden.

In deze blogpost zal ik een aantal van mijn favoriete manieren bespreken waarop je ChatGPT kunt gebruiken als docent.

Feedback geven op opdrachten

Onlangs heb ik ChatGPT gebruikt om een grote stapel opstellen te evalueren. Door vooraf bepaalde criteria in te voeren, genereerde ChatGPT specifieke en bruikbare feedback die ik direct kon gebruiken.

Inspiratie voor creatieve activiteiten

Soms heb je nieuwe ideeën nodig om je lessen interessanter en boeiender te maken. ChatGPT kan je helpen bij het genereren van creatieve activiteiten, projecten of experimenten voor verschillende vakken. Typ gewoon het onderwerp of de vaardigheid waar je ideeën voor nodig hebt, en ChatGPT zal je suggesties geven om je lessen nieuw leven in te blazen.

Een voorbeeld van hoe ChatGPT me heeft geholpen, was bij het bedenken van een leuke eindejaarsactiviteit. Ik typte simpelweg "eindejaarsactiviteit" en ChatGPT gaf me verschillende suggesties. Een idee is het organiseren van een "Klas Quiz Finale", waarbij de leerlingen in teams tegen elkaar speelden. De quiz gaat over verschillende onderwerpen die we dit jaar hebben behandeld. 

Bij een ander voorbeeld vroeg ik ChatGPT om suggesties voor een activiteit rond het thema ‘duurzaamheid’. De tool genereerde het idee van een ‘Duurzaamheidsmarkt’ waarbij leerlingen in groepen duurzame producten moesten ontwerpen en presenteren.

Differentiatie van lesmateriaal

In mijn klas zitten veel leerlingen waarvan Nederlands niet hun moedertaal is,  en daardoor een taalachterstand hebben. Om ervoor te zorgen dat al mijn leerlingen optimaal kunnen leren, is differentiatie essentieel. Als ik zelf lesmateriaal maak, moet ik het vaak aanpassen aan de verschillende taalniveaus van mijn leerlingen. Dat vergt veel tijd. Vandaar dat ik het onlangs met ChatGPT probeerde.

Nu helpt ChatGPT me bij het differentiëren van het lesmateriaal, specifiek gericht op de taalvaardigheid van m’n leerlingen. Ik vraag ChatGPT om opdrachten te genereren op verschillende taalniveaus voor een bepaald onderwerp. Het resultaat is telkens verbluffend. Ik krijg oefeningen op basisniveau voor leerlingen met een taalachterstand, terwijl de meer gevorderde leerlingen worden uitgedaagd met complexere opdrachten.

Beantwoorden van vragen van leerlingen

Leerlingen stellen vaak vragen waar je niet meteen het antwoord op weet. ChatGPT kan dienen als een bron van kennis en je helpen bij het beantwoorden van moeilijke vragen. Wel moet je kritisch blijven en nakijken of de antwoorden van ChatGPT correct zijn. Laatst werd ik  geconfronteerd met vraag van leerlingen waar ik niet meteen een antwoord op had. Mijn leerling vroeg: "Hoe werkt een vulkaan?" Ik wist niet meteen het volledige antwoord, dus heb ik ChatGPT geraadpleegd, met daarbij de vraag of de tool in zijn antwoord rekening kon houden met het niveau van de desbetreffende leerling. ChatGPT genereerde een duidelijke uitleg over de werking van vulkanen, waardoor ik de leerling makkelijk en snel een begrijpelijk antwoord kon geven

Een waardevolle aanvulling 

De ervaring met ChatGPT heeft mijn perspectief op technologie en AI in het onderwijs veranderd. Ik heb gemerkt dat het een waardevolle aanvulling kan zijn op mijn lespraktijk en me helpt om mijn werklast te verlichten. Het biedt me de mogelijkheid om efficiënter te werken. 

Het is echter wel belangrijk om altijd kritisch te blijven bij het gebruik van ChatGPT en soortgelijke technologieën. Hoewel het een handig hulpmiddel is, moet de betrouwbaarheid van de gegenereerde antwoorden altijd worden gecontroleerd. Ik moet nog de juiste  balans vinden tussen de voordelen van technologie en mijn eigen kennis en ideeën. Ik ben benieuwd naar de ervaringen van collega´s.  Deel gerust je ervaringen en eventuele zorgen.


AI in de klas

Ontdek de mogelijkheden van ChatGPT voor jouw leerlingen en lessen!
Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden voor onze workshop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in voor tips, gratis materiaal en laatste updates!