Share

15 leuke activiteiten voor primair en voortgezet onderwijs

Hoe sluit je het schooljaar op een leuke manier af? In dit artikel geven we je 10 tips voor leuke activiteiten aan het eind van het schooljaar. We bespreken activiteiten voor zowel het PO als het VO. Zo gaan jij en je leerlingen vrolijk en ontspannen de zomervakantie in! 

Einde schooljaar


Activiteiten einde schooljaar PO

De laatste dag voor de zomervakantie is in het PO altijd een bijzondere dag. Nog een paar uurtjes en dan begint voor de leerlingen de grote vakantie! Lekker 6 weken weg van school, veel buiten spelen, op vakantie gaan en doen waar je zin in hebt. 

Dit zijn leuke activiteiten die je ter afsluiting van het schooljaar in het PO kunt doen.

speelgoed dag

Speelgoeddag

Laat de leerlingen eigen speelgoed meenemen van huis. Dat vinden ze fantastisch! Het is natuurlijk leuk om met het speelgoed van een ander te spelen, maar ook om je eigen speelgoed aan je klasgenootjes te kunnen laten zien. 

En bovendien hoef je als docent aan het einde van de dag bijna niets meer op te ruimen. 

schoolpicknick

Schoolpicknick

Organiseer een gezellige picknick op het schoolplein of in een nabijgelegen park. Vraag de leerlingen om hun favoriete gerechten mee te nemen, zoals broodjes, fruitsalades of zelfgemaakte snacks. Zorg ook voor voldoende picknickkleden (dit kunnen de leerlingen natuurlijk ook zelf meenemen).

einde schooljaar

Uitzwaaimoment  

Wat kinderen op de basisschool geweldig leuk vinden, is een bijzonder uitzwaaimoment voordat de zomervakantie écht begint. Je kunt bijvoorbeeld met de hele klas aftellen tot nul, je kunt een grote boog maken waar ze daarheen kunnen lopen (de zomervakantie in) of je zet een bank uit de gymzaal vanuit een raamkozijn naar buiten en je laat de kinderen de vakantie in glijden. 

Natuurlijk kun je ook nadenken over een leuk afscheidscadeau, zoals een persoonlijke oorkonde of een klein cadeautje met een persoonlijk kaartje.

Escape the classroom spellenpakket 

In ons spellenpakket voor het primair onderwijs vind je 5 verschillende kant-en-klare escaperoom spellen om direct in de klas te spelen. Bijvoorbeeld het spel ‘Verdwaald in het bos’ voor groep 4 en 5 of ‘Verkeersveiligheid’ voor groep 7 of 8. Dit laatste spel is bij uitstek leuk op de laatste schooldag van groep 8, want na de vakantie moeten de kinderen natuurlijk veilig naar hun nieuwe school kunnen fietsen. 

Als bonus ontvang je nu ook gratis het Ouderavond spel bij dit pakket!

Talentenschow klas

Talentenshow

Organiseer op de laatste schooldag een talentenshow. Creëer een podium waarop de leerlingen kunnen zingen, dansen, goochelen, grappen maken, gedichten voordragen of iets anders waar ze goed in zijn. Zorg voor een positieve sfeer door iedereen aan te moedigen en met de hele klas te applaudisseren.


quilz in de klas


Quiz einde schooljaar

Je kunt een quiz over het afgelopen schooljaar organiseren. Stel vragen over de thema’s en lesstof van het afgelopen jaar. Of stel juist vragen over ervaringen van de leerlingen. Zo kun je ook een soort poll houden waarbij je peilt hoe iedereen het afgelopen jaar ervaren heeft. 

Bekijk ook ons blog over handige quiztools die je hiervoor kunt gebruiken.

Kletskaarten

Met kletskaarten het afgelopen jaar bespreken (zowel voor PO als VO)

Ook een leuke manier om het schooljaar af te sluiten: met de klas bespreken hoe ze het afgelopen jaar ervaren hebben. Om dat gesprek in goede banen te leiden kun je onze gratis kletskaarten gebruiken. 

Op deze kaarten staan vragen, zoals: 

  • Wie was een belangrijk persoon voor jou in het afgelopen jaar? 
  • Wat was je favoriete plek tijdens de pauze?
  • Bedenk drie woorden die goed bij dit jaar passen

Download direct de gratis kletskaarten set

Activiteiten einde schooljaar 

Ook op het voortgezet onderwijs is de laatste dag van het schooljaar een bijzondere dag. Het is een moment van reflectie, om stil te staan bij wat ze hebben geleerd en gepresteerd. Ook is het sociaal van betekenis: volgend jaar kom je misschien in een andere klas of ga je naar een ander opleidingsniveau. Het is dus belangrijk om het schooljaar op het VO goed af te sluiten. Dat kan bijvoorbeeld op de volgende manieren.

Einde schooljaar


Laat leerlingen een brief schrijven 

Als je de leerlingen met een serieuze boodschap de schoolvakantie in wilt sturen, kun je ze een brief laten schrijven aan hun 5 jaar oudere zelf. Wie zijn ze dan? Wat hebben ze bereikt? Doen ze een studie? Hebben ze een baan? Hoe zien ze hun sociale leven voor zich?

groene schooldag

Groene actiedag 

Als je het schooljaar op een milieubewuste manier wilt afsluiten, kun je met de hele school een groene actiedag organiseren. Je kunt er dan voor kiezen om in de omgeving en de wijken rondom school zwerfafval te gaan opruimen, bloemen te planten of te helpen bij een lokale moestuin. Dit is niet alleen een leuke en zinvolle manier om het schooljaar af te sluiten, maar het stimuleert ook bewustzijn en betrokkenheid bij duurzaamheid.

einde schooljaar activiteit

Presenteren van je schooljaar

Je kunt leerligen een presentatie van het afgelopen schooljaar laten geven. Wat hebben ze geleerd en bereikt? Wat viel ze mee en wat viel tegen? Hebben ze nieuwe vrienden gemaakt? Welke vakken waren leuk en welke niet? 

Je kunt de leerlingen zelf een vorm laten kiezen. Denk aan een video, een collage of een ander medium naar keuze.

Muzikale flashmob

Plan een verrassingsflashmob op een drukke plek in de school, zoals de aula of het schoolplein. Leerlingen kunnen samen een dansje of muzikaal optreden instuderen en het spontaan uitvoeren tijdens een pauze of aan het einde van een schooldag. 

flashmob op school
escaperoom directeur ontvoerd

Escaperoom spel directeur ontvoerd 

Dit escaperoom spel is ideaal om met de hele school of met een klas te spelen. Het is een opwindend spel dat echt over je eigen school gaat. Het escaperoomspel bestaat uit een ijzersterk verhaal, pakkende video's en spannende puzzels. Breinbrekers, voicemail, video puzzels en meer. 

Het idee? Jouw directeur is ontvoerd en je moet deze terug zien te vinden! 

> Bekijk hier alle details van het escaperoom spel ‘directeur ontvoerd’

Tiktok-wedstrijd

Daag je leerlingen uit om creatieve en unieke tiktok-filmpjes te maken die het afgelopen schooljaar weerspiegelen. Ze kunnen verschillende categorieën verkennen, zoals schoolreisjes, vriendschap, lessen en examens. Bekijk de filmpjes samen in de klas.  De leerlingen mogen zelf stemmen en zo bepalen wie de grote winnaar wordt van deze tiktak-uitdaging! 

Tiktok wedstrijd
eindeschooljaar

Kookwedstrijd

Daag leerlingen uit om hun culinaire vaardigheden te tonen door een kookwedstrijd te organiseren. Laat ze groepjes vormen en een gerecht bereiden dat beoordeeld wordt door een jury. Na de wedstrijd kunnen alle leerlingen samen genieten van een gezellig diner, waarbij ze elkaars gerechten kunnen proeven.

Triviatoernooi

Organiseer een klassikaal triviatoernooi. Deze activiteit is een geweldige manier om het jaar af te sluiten. Stel vragen over gebeurtenissen die dit jaar in de klas hebben plaatsgevonden, zoals welke leerling zijn arm heeft gebroken tijdens de gymles en wie zijn koffer heeft verloren tijdens het schoolreisje. Maar ook persoonlijke vragen zijn aan bod, zoals welke leerling uit het grootste gezin komt en welke leerling in het buitenland heeft gewoond.  

Trivia klas

Einde schooljaar: sluit het schooljaar leuk af

In dit artikel hebben we je een aantal tips gegeven om het schooljaar op een originele manier af te sluiten. Voor leerlingen in zowel het PO als het VO is dit een belangrijk moment. Het is een overgangsmoment van de ene periode naar de andere. Het kan dus geen kwaad om daar extra bij stil te staan. 

Heb jij iets aan deze tips gehad? Of heb jij zelf nog een leuke activiteit om het schooljaar mee af te sluiten? Wij lezen het graag in een reactie.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in voor tips, gratis materiaal en laatste updates!

Trainingen ChatGPT, Escape Spel en Burgerschap nu met subsidie GRATIS bij jou op school