Share

Samen sterker: 10 Creatieve activiteiten voor de Gouden Weken in de klas

De zomervakanties naderen hun einde en binnenkort zwaaien de schooldeuren open voor een nieuw schooljaar. Het is de perfecte tijd om te investeren in het creëren van sterke banden in de klas, vooral tijdens de Gouden Weken. Of je nu les geeft in het Primair Onderwijs of het Voortgezet Onderwijs, we delen graag 10 creatieve activiteiten om de klasbanden te versterken en de Gouden Weken goed te benutten.

goude weken


De Vrolijke Herinneringscirkel

Verzoek aan je leerlingen om in een cirkel plaats te nemen. Geef ze vervolgens  kleurpotloden en papier. Vraag hen om een illustratie te maken van hun meest onvergetelijke zomerervaring. Geef vervolgens elke leerling de gelegenheid om hun tekening te presenteren en de bijbehorende verhalen te delen met de rest van de groep.

Aangepaste vorm voor voortgezet onderwijs 

Voor het voortgezet onderwijs kun je een eigentijdse twist aan deze activiteit geven door gebruik te maken van social media. Vraag je leerlingen om in een cirkel te gaan zitten met hun smartphones in de hand. Laat ze een visuele post maken op hun favoriete sociale mediaplatform (bijvoorbeeld Instagram of  TikTok ) die hun meest memorabele zomerervaring weergeeft. Dit kan in de vorm van een foto, een korte video of zelfs een creatieve collage. Laat elke leerling hun post presenteren en de bijbehorende verhalen delen met de rest van de groep. 

Identiteitcirkels

Verbeelding in Identiteitscirkels

Deel papieren uit waarop cirkels zijn getekend. Vraag de leerlingen om deze cirkels te vullen met woorden, kleuren en afbeeldingen die hun eigen unieke identiteit weergeven. Geef hen volledige vrijheid om creatief te zijn. Moedig hen vervolgens aan om hun identiteitscirkels met elkaar te delen en erover te praten.

gouden weken

Print verschillende emoji's uit die verschillende emoties en activiteiten weergeven. Verdeel de leerlingen in teams en geef elk team een lijst met emoji's om naar te zoeken. Laat de teams samenwerken om te ontdekken welke emoji's het best passen bij hun zomerervaringen en laat hen uitleggen waarom ze bepaalde emoji's hebben gekozen.

Variant voor het voortgezet onderwijs

Organiseer een spannende QR-speurtocht in de school! Plaats QR-codes op verschillende locaties en laat de leerlingen ze scannen om uitdagende vragen te beantwoorden. Voor een creatieve twist kunnen de opdrachten gericht zijn op het ontdekken van verborgen schoolweetjes, het ontcijferen van raadsels of het oplossen van puzzels. Laat de teams samenwerken om alle antwoorden te verzamelen.

gouden weken

Een Gezamenlijk Kunstwerk

Stimuleer creativiteit door leerlingen kleine stukjes karton te geven. Vraag hen om individuele kunstwerken te maken die iets over henzelf onthullen. Combineer vervolgens alle stukjes karton tot een groot gezamenlijk kunstwerk dat de diversiteit en eenheid van de klas weergeeft.

Variant voor het voortgezet onderwijs

Maak samen met je leerlingen een graffiti-kunstwerk op een groot laken. Dit kunstwerk kan later in de klas of in de aula worden opgehangen.

Goudenweken

De Verbeeldingsvolle Klas

Verdeel de leerlingen in kleine groepjes en voorzie elk groepje van een groot vel papier. Moedig hen aan om samen te werken aan een tekening van hun ideale klaslokaal. Laat hen hun creativiteit de vrije loop laten en elementen toevoegen die hen enthousiast maken over leren en samenwerken.

Variant voor het voortgezet onderwijs 

Stel groepjes samen en geef elk groepje toegang tot Canva. Vraag ze  om samen een visuele weergave te maken van hun ideale klaslokaal. Moedig hen aan om hun creativiteit de vrije loop te laten en elementen toe te voegen die hen enthousiast maken over leren en samenwerken.

Het mooie is dat ze niet alleen plezier hebben, maar ook op een speelse manier leren werken met Canva. Dit kan hen waardevolle vaardigheden opleveren voor de digitale wereld. Zodra hun ontwerpen klaar zijn, kunnen ze deze delen met de rest van de klas. . Geef ze de kans om hun creativiteit te laten zien met Canva

 Levend Ganzenbord

Geef een draai aan het klassieke bordspel Ganzenbord door een levensechte versie in de klas te spelen. Plaats verschillende uitdagingen en vragen op de vakjes en laat de leerlingen in groepjes samenwerken om de uitdagingen te voltooien. 

Goudenweken

Variatie voor leerlingen van het VO

Maak een unieke school-Monopoly met verschillende schoollocaties als 'eigendommen'. Elk vakje biedt uitdagingen en vragen die de leerlingen in groepjes moeten aangaan en beantwoorden. Dit spel zorgt niet alleen voor plezier, maar ook voor actieve betrokkenheid en samenwerking tussen de leerlingen.

Podcast onderwijs

Boeiende Vakantie Podcast

Breng het enthousiasme van vakantieavonturen naar het klaslokaal door samen met je leerlingen een boeiende vakantie podcast te creëren. Laat elke leerling een bijzondere vakantie-ervaring delen. Dit is niet alleen een geweldige kans om elkaars verhalen te horen, maar ook een leuke manier om elkaar beter te leren kennen. Moedig hen aan om levendige details en interessante verhalen te delen. 

Leerlingen-Speeddate

Een interactieve manier om klasgenoten beter te leren kennen, is door een leerlingen-Speeddate te organiseren. Hierbij nemen leerlingen plaats aan tafels in een cirkel en hebben ze korte, informele gesprekken met elkaar. Tijdens deze gespreksrondes kunnen ze hun interesses, hobby's en persoonlijke verhalen delen. Na elke ronde schuiven ze door naar een nieuwe tafel en leren ze nieuwe klasgenoten kennen.

goudenweken
Mindmapping in de klas

Visualiseer Jouw Toekomstdromen

Wil je jouw leerlingen inspireren om hun toekomstdromen te verkennen en te visualiseren? Dan is de Mindmap Uitdaging een geweldige activiteit. Vraag je leerlingen om een mindmap te maken die hun stappen en ideeën laat zien om hun toekomstdromen werkelijkheid te maken. Elk van hen krijgt een groot vel papier waarop ze hun naam in het midden kunnen noteren of zelfs een portret van zichzelf kunnen tekenen. Door hun plannen en doelen visueel weer te geven, worden niet alleen hun creativiteit en denkvaardigheden gestimuleerd, maar ontstaat er ook een gevoel van saamhorigheid doordat ze elkaars aspiraties en stappen kunnen delen. Dit bevordert niet alleen een sterke klasband, maar moedigt ook persoonlijke groei en zelfexpressie aan.

Complimenten Jacht

Vraag  de leerlingen om  elkaar anonieme complimenten te geven tijdens een "complimenten jacht". Elke leerling trekt een naam en schrijft een compliment voor die persoon op een briefje. Vervolgens worden de complimenten verstopt in de klas, en het is aan de ontvanger om ze te vinden. 

Complimentenjacht

kennismakingsspellen

Met deze kennismakingsspellen heb je hopelijk genoeg inspiratie om het schooljaar op een originele manier te beginnen.
 Zo bouw je direct aan de groepsvorming in de klas. Laat in een reactie weten wat jij ermee doet! 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in voor tips, gratis materiaal en laatste updates!

Trainingen ChatGPT, Escape Spel en Burgerschap nu met subsidie GRATIS bij jou op school