Share

Dag tegen Racisme

Op 21 maart 1960 verzamelde zich in Sharpeville – een zwarte township in Oranje Vrijstaat in Zuid-Afrika – een menigte om vreedzaam te demonstreren tegen de zogenaamde pasjeswetten, welke de zwarte bevolking dwong om daar te gaan wonen waar de blanke regering wilde. De politie opende het vuur op de menigte en schoot 69 demonstranten dood.

Sinds 1992 worden er in Nederland activiteiten georganiseerd op en rond 21 maart. Verspreid over het land worden er dan lezingen, bijeenkomsten en acties georganiseerd.

Nu, meer dan 50 jaar later, is de situatie in Zuid-Afrika weliswaar verbeterd, maar zijn racisme en discriminatie nog altijd volop aanwezig. In Zuid-Afrika, maar ook in Europa en ook in Nederland!

Het is goed om met je klas aandacht te besteden aan de Internationale Dag tegen Racisme. Je kunt allerlei activiteiten doen, bijvoorbeeld over identiteit. Je kunt leerlingen helpen nadenken over hun eigen identiteit en ze stimuleren om met elkaar te praten over wie ze zijn.

Een goede tool om een proces op gang te brengen dat leerlingen helpt om na te denken en te voelen wie ze zijn en wie de ander is, is de IdentiteitsCirkel. Een identiteitscirkel is een segmenten cirkel, die de identiteit van een persoon op een speelse en eenvoudige manier zichtbaar maakt.

De IdentiteitsCirkel helpt leerlingen om hun eigen identiteit zichtbaar te maken en kennis te laten maken met de belevingswereld van anderen. De IdentiteitsCirkel heeft zich bewezen als een intercultureel leermiddel bij uitstek en brengt twee beelden samen: hoe jij jezelf ziet (identiteit) en hoe anderen jou zien (imago). Door je open te stellen voor elkaars cultuur en belevingswereld, maak je het verschil tussen identiteit en imago kleiner: je leert elkaar (en jezelf) dus beter kennen.

Bij Docentenbijscholing hebben we een cursus waarin je leert je om de IdentiteitsCirkel te gebruiken. Je leert een stukje theorie over identiteit en imago en om de IdentiteitsCirkel toe te passen in de klas.

Ben je geïnteresseerd om de IdentiteitsCirkel bij jou in de klas te gebruiken? Je kunt nu gratis een live webinar volgen met een complete introductie over de IdentiteitsCirkel. Tijdens de Introductieles kom je erachter wat de IdentiteitsCirkel is, tijdens de cursus leer je hoe je in het onderwijs gebruik kunt maken van de IdentiteitsCirkels. De introductieles wordt online op verschillende momenten aangeboden en kun je kosteloos bijwonen. KLIK HIER voor meer informatie over het gratis webinar en de cursus.

Vergeet 21 maart de Internationale Dag tegen Racisme niet en gebruik de IdentiteitsCirkel om leerlingen te leren om meer begrip voor zichzelf en elkaar op te brengen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in voor tips, gratis materiaal en laatste updates!

Trainingen ChatGPT, Escape Spel en Burgerschap nu met subsidie GRATIS bij jou op school