Share

Kinderyoga in de klas

Mijn naam is Aleta Schwartz en ik ben ruim 15 jaar leerkracht in het basisonderwijs. Momenteel geef ik 3 dagen per week les aan groep 3. Bijna 3 jaar geleden kwam ik in contact met yoga. Ik was herstellende van een schouderoperatie en begon met yoga als ondersteuning bij mijn herstel. Dit beviel enorm goed. Zelfs zo goed dat het beoefenen van yoga mij inspireerde om de opleiding voor docent kinderyoga te gaan doen. Ik wilde heel graag het fijne gevoel dat ik ervoer tijdens en na yoga overbrengen op de kinderen in mijn groep.


Yoga in de klas

Foto credit: Jeroen Koornstra


yoga in de klas

Ik begon de opleiding en werd hoe langer hoe enthousiaster. Nu bijna 2 jaar geleden heb ik de opleiding afgerond en geef ik regelmatig yoga aan de kinderen in mijn groep. Ik heb een klankschaal en zodra de kinderen het geluid van de klankschaal horen weten ze dat we yoga gaan doen. Per moment bepaal ik wat de kinderen nodig hebben en wat voor oefening daarbij past. Dit kan een ontspanningsoefening zijn, een concentratieoefening, een zonnegroet, een massage oefening in tweetallen of een korte flow met een aantal yogahoudingen.

Yoga in de klas

meer rust en focus in de klas

De kinderen staan vaak de hele dag ‘aan’, er wordt veel van hen verwacht en een yoga moment kan hen helpen tot rust te komen, zich bewuster te zijn van zichzelf en hoe zij zich voelen. Ook bij prikkelverwerking kan yoga een fijnmiddel zijn. De kinderen uit mijn groep zijn ontzettend enthousiast over de yoga momenten en vragen regelmatig wanneer we weer yoga gaan doen. Ook van ouders krijg ik regelmatig positieve berichten over de yoga die ik aanbied.

Yoga in de klas

Op de school waar ik werk is helaas geen ruimte voor het wekelijks of structureel aanbieden van yogalessen aan álle kinderen. Daarnaast ben ik de enige docent kinderyoga op school. Toch vind ik het wel enorm belangrijk, nodig een fijn dat ook kinderen uit andere groepen en zelfs van andere scholen regelmatig yoga aangeboden krijgen. Dit heeft mij doen besluiten om themalessen kinderyoga uit te werken en als gratis download aan te bieden.


Yoga en Mindfulness in de klas


Op die manier kunnen collega leerkrachten ook yoga aanbieden in de groep. Naast de themales Sinterklaas, die in de groepen 1/2 en 4/5 is gegeven doormijn collega’s. Heb ik ook een themales Kerst uitgewerkt. Deze themales heb ik in mijn groep al gegeven. Het is zó leuk om samen met de kinderen helemaal op te gaan in een thema. En thema Kerst leent zich daar super goed voor.Ik deel graag een paar hoogtepunten uit deze les!

Yoga in de klas


mindfulness in de klas

De start van de les bestond uit een mindfulness oefening waarbij de kinderen met gesloten ogen aan verschillende geuren mochten ruiken. Het ging niet zozeer om het raden wat voor geur het is, maar meer over welk gevoel roept deze geur bij je op. Deze oefening helpt de kinderen om in het hier en nu te zijn. De kinderen vonden dit een ontzettend leuke oefening om te doen.In deze les verwerkte ik ook een oogoefening. Kinderen brengen veel tijd door met hun ogen op een scherm en dat komt de oogspieren niet altijd ten goede. Deze oefening is heel goed om de oogspieren te trainen.

ontspanningsoefening in de klas

Voordat we de yogahoudingen gingen doen, deden we eerst een warming-up. Daarvoor koos ik de Egyptische Zonnegroet. Dit is een heel fijne, rustige zonnegroet. Een favoriet van de kinderen in mijn groep! De yogahoudingen had ik opgeschreven en de briefjes in doorzichtige kerstballen gestopt welke in een klein kerstboompje hingen. Dit maakte de kinderen al zó enthousiast. Ze hadden ontzettend veel zin om te ontdekken welke yogahoudingen er in de kerstballen zouden zitten. Ik vond het extra leuk om hierbij te kiezen voor yogahoudingen die heel goed bij het thema passen, namelijk: de kerstboom houding, de kaars, de piek, de kerstster, de kerstbal en de zuurstok.

De ene houding is iets uitdagender dan de andere, maar dit houdt de kinderen ook actief betrokken bij de les en zo worden alle kinderen op hun eigen manier uitgedaagd. Nog een aantal oefeningen die aan bod kwamen waren: eenademhalingsoefening waarbij we net zo’n dikke buik kregen als de kerstman.Een groepsspel waarbij we een grote kerstbal rond lieten gaan met onze voeten én een massage oefening in tweetallen waarbij we kerstkoekjes gingen bakken op elkaars rug. Een massage oefening is soms wat onwennig in het begin, maar zeker als je zo’n soort oefening vaker doet genieten de kinderen hier erg van. Bij mij vragen de kinderen hier regelmatig naar. Tot slot is het heel fijn om een ontspanningsoefening te doen. In deze les vertelde ik een verhaal over een kerstcadeau. Daarna mochten de kinderen hier een tekening over maken.

evalueer met je leerlingen

Iedere les evalueer ik met de kinderen. Ik stel hen de volgende vragen:Wat vond je fijn om te doen? Wat was minder fijn? Wat zou je nog vaker willen doen? Wat vond je het allerleukst? Dit is een fijne manier om erachter te komen wat de kinderen vaker zouden willen doen en waar ze aan moeten wennen of wat nog aandacht verdiend.

De themales kerst staat voor deze week gepland op onze school in de onderbouw en in de groepen 4/5. Ook is mijn les heel veel gedownload.Dat vind ik echt superleuk!


Yoga in de klas

missie geslaagd

Voor nu is mijn missie geslaagd. Ik hoop op de langere termijn hiermee te bereiken dat er steeds vaker en steeds meer yoga wordt aangeboden in de groep. Het allermooiste zou zijn als yoga een vaste plaats op het rooster krijgt! Ben je benieuwd naar de themales Kerst? Misschien wil je deze zelf wel geven.Via mijn site is de les te downloaden. Heel veel plezier ermee!

Met behulp van  Yoga en Mindfulness oefeningen, opdrachten en aandachtsspelletjes kun jij de sfeer en energie in de klas een enorm positieve draai geven. Klik hier voor meer informatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in voor tips, gratis materiaal en laatste updates!

Trainingen ChatGPT, Escape Spel en Burgerschap nu met subsidie GRATIS bij jou op school