Share

Koningsdag in de klas: activiteiten voor basisschool en middelbare school docenten

Koningsdag komt eraan! Op donderdag 27 april wordt de 56e verjaardag van onze Koning gevierd en dat betekent één groot feest in Nederland. Voor docenten is dit een uitgelezen kans om deze feestelijke sfeer ook in hun klaslokalen te brengen en leerlingen meer te leren over de geschiedenis en cultuur van ons land. Om jou als docent op weg te helpen, delen we in dit blog verschillende ideeën voor zowel basis- als middelbare school activiteiten die je met jouw leerlingen kunt uitvoeren. Lees verder om in de Koningsdagstemming te komen en inspiratie op te doen voor leuke activiteiten!

5 leuke Koningsdag activiteiten voor basisschoolleerlingenKoningsdag activiteiten

Koningslied

Het maken van een Koningslied is een leuke en creatieve manier om Koningsdag te vieren in de klas. Om de leerlingen nog meer te betrekken bij het maken van het lied, kun je ze in groepjes laten werken aan het schrijven van een eigen liedtekst. Om dit te doen, laat je de leerlingen samenwerken bij het kiezen van een melodie en vervolgens schrijft elk groepje een eigen couplet voor het Koningslied.

Als alle groepjes hun bijdrage hebben geleverd, kan er een gezamenlijk Koningslied worden samengesteld en ingestudeerd. Hierbij werken de leerlingen samen om de coupletten aan elkaar te rijmen en de tekst af te stemmen op de gekozen melodie. Dit kan een leuke manier zijn om de leerlingen hun schrijfvaardigheden te laten oefenen en hun begrip van de Nederlandse cultuur en tradities te verdiepen.

Spelletjesruilmarkt

Organiseer een "spelletjesruilmarkt" in de klas. De leerlingen mogen hun eigen spulletjes uitstallen op een kleedje. Deze spullen mogen niet worden verkocht, maar alleen geruild met andere leerlingen. Na afloop van de ruilmarkt is er natuurlijk tijd ingepland om samen te spelen met de nieuwe spullen. Dit kan een leuke manier zijn om leerlingen te laten samenwerken en te leren over ruilen en delen.


Koningsdag activiteiten
Koningsdag activiteiten

Koningsdag speurtocht

Organiseer een Koningsdag-speurtocht in de klas waarbij leerlingen in teams moeten zoeken naar verborgen voorwerpen die te maken hebben met de Nederlandse cultuur en geschiedenis. De eerste groep die alle voorwerpen heeft gevonden, wint een prijs.

Brief aan de Koning

Laat de leerlingen een brief schrijven aan de Koning. In deze brief kunnen ze iets vragen of hun mening geven over een onderwerp dat hen persoonlijk raakt of een bredere maatschappelijke kwestie, zoals het milieu, dierenwelzijn, of onderwijs. Ze kunnen bijvoorbeeld een verzoek doen voor het bouwen van een nieuwe speeltuin in de buurt of hun zorgen uiten over pesten en discriminatie,

Koningsdag activiteiten
Koningsdag activiteiten

Koningskroon knutselen

De leerlingen kunnen in de klas hun eigen koningskroon maken om te dragen op Koningsdag, waarbij ze papier, karton, glitter, verf, stiften en andere materialen kunnen gebruiken. Door creatief te zijn en hun kroon te versieren met symbolen en kleuren die verwijzen naar Nederland en de Koninklijke familie, kunnen ze een persoonlijke en unieke kroon maken. Vervolgens kunnen ze op Koningsdag hun kroon dragen en deelnemen aan de feestelijke vieringen van Koningsdag.

 5 leuke Koningsdag activiteiten voor middelbare scholieren

Koningsdag debat

Laat de leerlingen debatteren tijdens een Koningsdag bijeenkomst waarbij verschillende maatschappelijke kwesties worden besproken, zoals discriminatie, onderwijs, cultuur en duurzaamheid. Dit debat kan helpen bij de ontwikkeling van de spreekvaardigheid en het kritisch denkvermogen van de leerlingen. Ook biedt het hen een unieke kans om meer te leren over belangrijke onderwerpen die relevant zijn voor de Nederlandse samenleving.

Koningsdag
koningsdag

Koningsdag modeontwerp wedstrijd

Organiseer een Koningsdag modeontwerp wedstrijd waarbij leerlingen in groepjes hun eigen creatieve outfits ontwerpen en maken. De outfits kunnen worden geshowd op een catwalk en de leerlingen kunnen prijzen winnen voor de meest originele en creatieve ontwerpen.

De leerlingen kunnen zelf kiezen of ze outfits willen maken voor zichzelf om te dragen op Koningsdag, of dat ze zich willen richten op het ontwerpen van outfits die passen bij een van de leden van het koningshuis.

Laat de leerlingen een identiteitscirkel maken om hun eigen Nederlandse identiteit te ontdekken en te onderzoeken. Een identiteitscirkel is een segmentencirkel waarin de leerlingen op een eenvoudige manier de aspecten kunnen weergeven die op dit moment belangrijk zijn voor hun persoonlijke identiteit.

Door deze activiteit kunnen leerlingen nadenken over de vraag "Wie ben ik als Nederlander?" en welke waarden, normen, tradities en cultuur voor hen belangrijk zijn. Door het maken van de identiteitscirkel kunnen de leerlingen visueel maken hoe deze verschillende aspecten samenkomen om hun unieke identiteit te vormen.

Deze activiteit kan ook bijdragen aan een discussie over de diversiteit van Nederland en de verschillende aspecten van identiteit die daarbij horen, waardoor leerlingen meer begrip en respect kunnen ontwikkelen voor elkaars achtergrond en cultuur.

Identiteitcirkel
Identiteitcirkel


Koningsdag


Koningsdag

Nepnieuws

Een andere leuke en educatieve activiteit voor Koningsdag kan bestaan uit het bespreken van nepnieuws en het kritisch denken daarover. Laat de leerlingen in groepjes werken en geef ze verschillende nieuwsartikelen over de Koningsdag, waarvan een deel echt is en een deel nepnieuws.

De leerlingen moeten vervolgens samenwerken om te bepalen welke artikelen echt zijn en welke nepnieuws. Hierbij kunnen de leerlingen verschillende technieken leren om nepnieuws te herkennen, zoals het controleren van de bronnen, het verifiëren van informatie en het bekijken van de context.

De activiteit kan ook dienen als een manier om te bespreken waarom nepnieuws schadelijk kan zijn en hoe het onze samenleving kan beïnvloeden. Hierbij kunnen leerlingen leren hoe ze kritisch kunnen nadenken over de informatie die ze online tegenkomen en hoe ze betrouwbare bronnen kunnen gebruiken om hun eigen mening te vormen.

Bonus activiteit voor PO en VO leerlingen - Maak je eigen Koningsdag Quiz!

Een leuke en educatieve activiteit voor Koningsdag is het maken van een quiz over de Nederlandse koninklijke familie en de geschiedenis van ons land. 

Wil je meer weten over hoe je een quiz kunt maken? Kijk dan hier voor  handige tips en tricks.

Koningsdag op school

Koningsdag een uitgelezen kans voor docenten om leerlingen meer te leren over de geschiedenis en cultuur van Nederland.  Door samen Koningsdag te vieren in de klas, kunnen leerlingen niet alleen meer leren over de Nederlandse cultuur, maar ook over teamwork, creativiteit en respect voor tradities.

Wat zijn jouw plannen voor Koningsdag met jouw leerlingen? Laat het hieronder weten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in voor tips, gratis materiaal en laatste updates!

Trainingen ChatGPT, Escape Spel en Burgerschap nu met subsidie GRATIS bij jou op school