Share

Leren klokkijken in de klas: tips, tools en een escaperoom klokkijken

Onze trainers horen vaak van docenten dat leerlingen niet goed meer kunnen klokkijken. Op een analoge klok, bedoelen we dan. Als docent kun je daar heel goed iets aan doen. In dit artikel geven we tips om het klokkijken te verbeteren, inclusief tools en een link naar onze leuke klokkijken escape room!  

Klokkijken leren


Analoge klokken verwijderd in V.K.

Onze wereld wordt steeds digitaler en ook steeds meer klokken zijn digitaal. Analoog klokkijken wordt dan onder kinderen steeds meer een zeldzame vaardigheid. Dit is een dusdanig groot probleem aan het worden dat sommige scholen in het Verenigd Koninkrijk de analoge klokken uit klaslokalen hebben verwijderd. Deze zijn vervangen door digitale exemplaren. De leraren zijn bang dat studenten met de analoge klokken te veel tijd verliezen, door zich druk te maken of ze nog wel genoeg tijd hebben om hun examens, toetsen of tentamens  af te ronden.

Dus, hoe kun je een dergelijk scenario op jouw school voorkomen en leerlingen beter leren klokkijken?

Escaperoom spel

Ontdek de tijd - escape room spel

 

De leukste manier om te leren klokkijken is met ons escape room spel: ontdek de tijd! Speciaal voor de groepen 4 en 5 hebben we met veel plezier en enthousiasme dit spel ontwikkeld. De leerlingen moeten Martijn gaan helpen op tijd te komen, want hij kan niet klokkijken! Als dat maar goed komt. Dit spel is te koop in onze webshop.

Klokkijken leren

Knutsel zelf een klok in elkaar

Een andere leuke manier om kinderen te leren klokkijken, is door ze zelf een klok te laten knutselen. Een echte, werkende klok, welteverstaan! Je bestelt bijvoorbeeld goedkoop een klokwerk en laat de leerlingen de kast eromheen maken. 

Daar kun je natuurlijk alle kanten mee op. Je kunt een mooi stuk karton gebruiken met mooie versieringen. Je kunt een vel papier gebruiken. Of een kartonnen bordje of een houten plank. Zorg wel dat de cijfers goed én op de goede plek staan!

Tips om het klokkijken te oefenen 

Om de kinderen het klokkijken echt onder de knie te laten krijgen, is veel oefening nodig. Daarom delen we nog onderstaande tips met je.

Leer de wijzers apart

Het werkt het beste om de leerlingen de wijzers apart te laten leren. Eerst de kleine en dan de grote. Alleen met de kleine wijzer kun je namelijk echt nauwkeurig de tijd waarnemen. Het is natuurlijk best ingewikkeld dat beide wijzers totaal anders gelezen moeten worden. Neem daarom de tijd om de functie van beide wijzers in te laten dalen bij de leerlingen.

Gebruik een oefenklok

Neem een klok en draai aan de radertjes. De leerlingen zien de wijzers dan in de juiste verhoudingen verspringen en dat draagt bij aan het begrijpen van de klok. 


klok leren kijken


Oefen uitgebreid met de kwartieren

Een klok bestaat uit 4 kwarten. Geef ze allemaal een andere kleur en oefen er uitgebreid mee. Oefen elke 5 minuten op de klok. Dus eerst 5 over, 10 over en kwart over. Als dat onder de knie is ga je verder, naar 10 voor half, 5 voor half en half. Zo ga je door tot elk kwartier onder de knie is. Pas dan kun je de klok rond gaan oefenen met alle uren door elkaar heen.

Benoem regelmatig de tijd

Het is natuurlijk ook goed om regelmatig de tijd te benoemen in de klas en een de leerlingen uit te leggen hoe dat er op de klok uitziet. 

Klok leren kijken


Wat is beter: eerst analoog of eerst digitaal leren?

Er is niet veel onderzoek gedaan naar wat beter is: eerst analoog of eerst digitaal leren klokkijken. Uit het onderzoek wat bekend is blijkt dat het niet zoveel uitmaakt welke methode een kind eerst leert. Ook voor kinderen met rekenproblemen is er geen aantoonbaar betere methode.

Hangt er een analoge klok bij jou in de klas?

Steeds meer scholen halen analoge klokken weg, omdat kinderen ze niet kunnen lezen. En bij jou?
Hangt er een analoge of een digitale klok in de klas? Laat het weten in een reactie!


Escape the Classroom Spellenpakket Primair Onderwijs

Voor basisscholen die deze activerende werkvorm schoolbreed willen gaan inzetten hebben wij het Escape the Classroom Spellenpakket voor het Primair Onderwijs samengesteld. In het pakket zitten 5 verschillende kant-en-klare escaperoomspellen, waaronder het escape room spel: ontdek de tijd. Deze spellen zijn te koop in onze webshop.

escaperoom spel
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in voor tips, gratis materiaal en laatste updates!

Trainingen ChatGPT, Escape Spel en Burgerschap nu met subsidie GRATIS bij jou op school