Share

Maak een QR code speurtocht voor je leerlingen

Je ziet ze overal voorbij komen, QR codes.  In reclamefolders, op toeristische plekken, in musea, of zelfs in natuurparken.  Als je de code scant met je mobieltje krijg je automatisch informatie over een bepaald onderwerp.

Je kunt zelf ook makkelijk QR codes genereren en met die QR codes kun je een spannende en educatieve speurtocht voor je leerlingen maken.

QR speurtocht

Hoe maak je een QR-code speurtocht?

Bedenk eerst een leuk onderwerp en een bijhorend verhaal voor je speurtocht. Daarna kun je de vragen erbij bedenken. Als je dat hebt gedaan kun je van van de vragen QR codes maken. Het goede nieuws is dat dat heel makkelijk is. Gebruik deze gratis tools om je QR codes te genereren. 

Om het leuk en spannend te houden kun je verschillende soorten QR codes gebruiken. De ene keer leidt de QR code alleen naar een vraag, de volgende keer naar een geluidsfragment met een bijbehorende vraag, een andere QR leidt naar een foto of videofragment. Op deze manier maak je het extra spannend en verrassend voor je leerlingen.

QR code speurtocht

Hoe maak je zelf QR codes

Ga naar de site http://nl.qr-code-generator.com/  en maak een gratis account aan.

* Kies voor code aanmaken
* Kies de soort QR code die je wilt generen
  (audio, tekst, video ect.)
* De code wordt meteen aangemaakt
* Download de code
* Print de code uit
* Hang  de codes door je klaslokaal
* De speurtocht kan gespeeld worden

Op deze manier kun je een speurtocht maken speciaal voor jouw klas met vakinhoudelijke content en precies op het niveau van jouw leerlingen. Tevens kun je ook de kennis testen van je leerlingen over een onderwerp dat je in de klas hebt behandeld.

Geocaching speurtocht

Een ander soort speurtocht, Geocaching met je leerlingen

Geocaching is een internationaal platform voor een schattenzoektocht. Je gaat in de stad, of in de natuur op zoek naar een verborgen schat. De schat bevat meestal een leuke verrassing.

Ga naar geochanging om een locatie van een schat in de buurt van je school te vinden. Je kunt zelf ook een schat verbergen en het platform gebruiken om aanwijzingen te geven waar de schat is verborgen. Zo kun je je eigen schat op het schoolplein verbergen. Wereldwijd zijn er miljoenen schatten verstopt. Als je weet welke schat je wilt gaan zoeken met je klas dan download je de geografische coördinaten zodat je met je leerlingen naar de schat kunt gaan zoeken. Bij elke schat is een logboek waarin de vinders hun namen en de datum van de vondst kunnen opschrijven.

Spelend leren

Spelend leren

Of het nou een QR code speurtocht is of geocaching je leerlingen zullen logisch moeten nadenken, samenwerken, beschikken over ruimtelijk inzicht en creatief zijn. Ze oefenen op deze manier allerlei 21e eeuwse vaardigheden en dit allemaal op een speelse en informele manier zodat de leerlingen niet door zullen hebben dat ze aan het leren zijn. Ook zijn deze activiteiten goed voor de groepsvorming van je klas. Door samen te spelen leren je leerlingen elkaar en elkaars talenten kennen.

Heb jij ervaring met geocaching en of QR-code speurtocht? Deel je ervaringen hier, we zijn benieuwd!

Wil je meer activerende werkvormen leren kennen? Klik dan hier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in voor tips, gratis materiaal en laatste updates!

Trainingen ChatGPT, Escape Spel en Burgerschap nu met subsidie GRATIS bij jou op school