Share

De podcast in het klaslokaal – zo werkt het

De podcast is helemaal terug van weggeweest. Waar je interesse ook ligt, voor elke niche is er wel een podcast te vinden. In dit artikel gaan we in op de toegevoegde waarde van podcasts in het onderwijs en leggen we uit hoe jij en je leerlingen zelf een podcast kunnen maken.

Podcast onderwijs

Podcasts in onderwijs

Je hoeft de Spotify-lijsten er maar op na te kijken om te concluderen dat podcasts momenteel populairder zijn dan ooit. Podcasts over bijvoorbeeld actualiteiten, sport en showbizz worden veel geluisterd. Maar, ook meer educatieve onderwerpen komen in vele podcasts aan bod. 

Het is niet gek dat podcasts zo populair zijn: je kunt ze altijd en overal beluisteren. Tijdens het autorijden, terwijl je het huishouden doet of tijdens een rustige boswandeling. En dus ook in het klaslokaal.

Podcast in de klas

Wat is een podcast?

Even voor de duidelijkheid, mocht je niet weten wat een podcast is: het is in principe een audio-opname waarin een aantal mensen met elkaar in gesprek zijn over een bepaald onderwerp. Maar, podcasts worden ook in verhaalvorm gemaakt. Zo zijn er podcasts over elk onderwerp en voor elke doelgroep: van kleine kinderen tot volwassenen.

Podcasts zijn via verschillende populaire apps te beluisteren, zoals Spotify, PlayerFM, Google Podcasts en Apple Podcasts. Maar, ook via websites zijn veel podcasts te vinden.

Podcast onderwijs

Podcasts in de klas - waarom? 

De podcast begint ook langzaam maar zeker het klaslokaal te veroveren. En dat is helemaal geen vreemde ontwikkeling. Podcasts kunnen namelijk op verschillende manieren waarde toevoegen aan je lesprogramma. Je kunt het inzetten als informatiebron, voor taal- en luisterdoelen, maar je kunt de leerlingen of studenten ook zelf een podcast laten maken.

Podcast als bron van informatie

Er zijn talloze podcasts te vinden over onderwerpen als geschiedenis, aardrijkskunde, politiek of actualiteiten. Deze kun je inzetten als aanvulling op de lesstof in boeken, zoals je dat ook met een video zou doen. Om de leerlingen bij de les te houden kun je op voorhand luistervragen meegeven. 

Een mooi voorbeeld is de podcast Op Houten Banden, voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar. Deze podcast gaat over de bevrijding van Nederland in 1944-1945.

Met podcasts leren kinderen informatie uit gesproken tekst te halen. Zo kunnen ze ook leren om het verschil te horen tussen een feit en een mening, of om zich in te leven in andere mensen en hun argumenten en standpunten. 

Met de kinderpodcast Papa en mama zijn gescheiden kun je deze vaardigheden bijvoorbeeld oefenen.  

Podcasts voor studenten

Voor de oudere leerlingen of studenten kun je podcasts ook op andere manieren inzetten. Zo kun je zelf opnames maken van je colleges en deze als audiofragmenten met de studenten delen. Dan kunnen ze dit nog eens op hun gemak terugluisteren.

Podcast onderwijs

Zelf podcasts maken 

Zelf een podcast maken kan natuurlijk ook een mooie opdracht zijn voor leerlingen of studenten. Ze leren digitale vaardigheden, maar moeten zich ook verdiepen in een bepaald onderwerp of thema. 

Je kunt dit toepassen op vrijwel elk onderwerp. Voor de lagere klassen kan het bijvoorbeeld leuk zijn om een podcast te maken over je favoriete Disney-film en voor de hogere klassen over de eindmusical. 

Om zelf podcasts te maken is niet veel technische kennis nodig. Ook heb je geen dure apparatuur of abonnementen nodig. 

In deze video leggen we stap voor stap uit hoe je eenvoudig zelf een podcast kunt maken met behulp van Anchor.fm. Via deze link vind je ook nog een hele mooie handleiding in PDF vorm voor het maken van een eigen podcast. 

Zet jij al podcasts in de klas in? Of ga je er nu mee aan de slag? We lezen het graag in een reactie.

Wil je meer activerende werkvormen leren kennen? Klik dan hier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in voor tips, gratis materiaal en laatste updates!

Trainingen ChatGPT, Escape Spel en Burgerschap nu met subsidie GRATIS bij jou op school