Podcasts zijn razend populair en het aantal shows groeit met de dag. Je luistert ze op weg naar school, tijdens een wandeling of het koken en lekker op de bank. Heb je er al eens aan gedacht om podcasting in te zetten in je lessen? Audio is een krachtige, creatieve manier om kennis over te dragen en verdieping te bieden. Leerlingen zijn actief betrokken, zeker als ze ook zelf podcasts maken! In dit artikel lees je wat de grote meerwaarde is van podcasting in je lespraktijk en hoe je podcasting praktisch en effectief integreert in het primair en voortgezet onderwijs.
Hoe podcasts aansluiten bij verschillende leerstijlen
Het inzetten van podcasts in je lessen geeft je waardevolle kansen om je onderwijs te verdiepen. Zo spreek je met podcasting verschillende leerstijlen aan. Zowel leerlingen die auditief zijn ingesteld en het beste leerstof opnemen door te luisteren, en ook leerlingen die lees- en schrijfgericht zijn. Zij leren door geschreven informatie te verwerken in een sterk podcastscript of interview vragen. In beide gevallen zijn leerlingen actief met de stof bezig. En zoals je vast wel weet, is actief leren een bewezen effectieve leerstrategie!
Podcasting stimuleert het ontwikkelen van belangrijke vaardigheden
Het inzetten van educatieve podcasts als docent en het maken van podcasts door leerlingen biedt hen de kans om verschillende belangrijke vaardigheden te ontwikkelen. Door actief te luisteren naar podcasts, versterken ze hun luistervaardigheid en kritisch denkvermogen. Zelf een podcast maken gaat nog een stap verder. Leerlingen werken aan het schrijven van een goed script en leren storytelling toepassen. Daarnaast werken ze aan hun communicatieve vaardigheden, door te presenteren en te interviewen, en oefenen ze tegelijkertijd met samenwerking, doordat ze vaak in groepjes of teams werken. Het gebruik van technologie helpt leerlingen hun digitale vaardigheden verder te ontwikkelen. Podcasting is dus een fantastische manier om leerlingen op meerdere vlakken te laten groeien!
Podcasts als krachtig formatief hulpmiddel
Formatief toetsen is een belangrijke stap in het leerproces. Het helpt leerlingen om op hun ontwikkeling te reflecteren en bij te sturen, voordat ze worden beoordeeld op hun eindresultaten. Als leerlingen zelf een podcast maken, laten ze horen wat ze hebben geleerd, brengen ze lesstof in eigen woorden over en krijgen ze de kans om feedback te ontvangen en hun werk te verbeteren. Dit maakt podcasting een krachtige manier om leerlingen te helpen reflecteren op hun kennis en dus een effectieve vorm van formatief toetsen.
In de volgende delen van dit blog geven we je per onderwijsniveau praktische tips hoe je podcasting kunt inzetten om je onderwijs effectiever én leuker te maken.
Podcasts praktisch inzetten in het PO: luisteren en leren
In het basisonderwijs kun je leerlingen met podcasts op een speelse en laagdrempelige manier laten leren. We geven je graag een paar concrete ideeën voor verschillende vakken.
Verkeer: veiligheid voorop
Laat je leerlingen luisteren naar een aflevering van Checkpoint over Veilig in het Verkeer. Vervolgens kunnen ze in groepjes bedenken welke verkeersregels het belangrijkst zijn en hierover hun eigen podcast maken. Een opdracht kan zijn: ‘Maak een podcast waarin je iemand interviewt over veilig oversteken’ of ‘De gevaren van het gebruiken van je telefoon op de fiets.’Natuur en Techniek: inventieve uitvindingen
Luister met je leerlingen naar een aflevering van de Klokhuis podcast Onmisbare Uitvindingen. Daarna creëren leerlingen zelf een podcast waarin ze vertellen over een bestaande of zelf bedachte uitvinding die van onschatbare waarde is voor de maatschappij.Rekenen: het nieuws uitgerekend
Zelfs voor het vak rekenen kun je leerlingen een podcast laten maken! Kies een passende aflevering van Het Jeugdjournaal de Podcast, en laat leerlingen een item uitwerken in een podcastaflevering waarin ze de cijfers en getallen uit het nieuwsbericht toelichten.Je kunt ook een rekenpodcast laten maken over een actueel onderwerp, zoals de schoolreis of een klassenfeest. De opdracht kan dan bijvoorbeeld zijn ‘Maak een podcast waarin je uitlegt hoe je een budget maakt voor het eindfeest’ ‘Hoe bereken je de kortingen voor groepen op schoolreis?’ Zo leren ze niet alleen rekenen, maar ook hoe ze de theorie in de praktijk kunnen toepassen en duidelijk uitleggen.
Podcast inzetten in het VO: verdieping en creativiteit
Ook voor het voortgezet onderwijs biedt podcasting veel mogelijkheden. Naast het verdiepen van je lessen als docent, kan het maken van podcasts door je leerlingen onderdeel zijn van het onderzoeksproces en een vorm van formatief toetsen.
Aardrijkskunde: klimaatstress Laat leerlingen een aflevering van ‘Radicale Hoop’ luisteren, een podcast voor jongeren over klimaatstress. Hierna maken ze zelf een podcast waarbij ze een expert, zoals een wethouder of een lokale milieubeschermer, interviewen over het klimaatbeleid in hun stad. Of laat ze in tweetallen een aflevering maken over hoe hun eigen stad er in 2050 mogelijk uitziet als er geen maatregelen tegen klimaatverandering worden genomen.
Economie: In Geldpraat, de podcast, kunnen bovenbouwleerlingen luisteren naar onderwerpen rondom geld. Jongeren verkennen in de afleveringen thema’s als schulden en armoede, huren of kopen, geld en relaties en sparen of beleggen. Je leerlingen kunnen daarna zelf een podcast maken over één van deze onderwerpen waarbij ze een expert interviewen, zoals een makelaar, een schuldhulpverlener of iemand die bij een bank werkt.
Biologie: seksuele voorlichting
Laat leerlingen in de onderbouw een aflevering luisteren van Dokter Corrie’s Eerste Keren, de hilarische podcast met een serieuze, taboedoorbrekende intentie over puberteit, relaties en seksualiteit. Daarna stellen ze in groepjes interview vragen op rond een onderwerp als ‘de eerste keer ongesteld’ en nemen hierover een podcastaflevering op.
Welke tools heb je nodig om een podcast te maken?
Een podcast maken hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Er zijn veel handige tools beschikbaar waarmee jij en je leerlingen gemakkelijk kunnen starten. Zelf zijn we voor beginners fan van de gratis software van Audacity. Hiermee kun je je podcast opnemen en exporteren in verschillende formaten. Je kunt de audio eenvoudig bewerken. Denk aan het knippen van stiltes of versprekingen, het aanpassen van het volume, het toevoegen van intro's en outro's, en zelfs het toepassen van simpele geluidseffecten.
Willen je leerlingen nog meer creativiteit kwijt in hun podcast, bijvoorbeeld bij het creëren van een spannend verhaal uit de geschiedenis? Op het online platform Freesound.org staat een enorme verzameling gratis geluidseffecten en muziekfragmenten, van het geluid van regen tot het geluid van een razende menigte.
Als je de opgenomen podcasts openbaar wil delen kan dit via Spotify, Apple Podcasts, YouTube Music en Soundcloud. Je kunt er ook voor kiezen om podcasts alleen in een afgeschermde leeromgeving te delen, zoals via Google Classroom of Microsoft Teams.
Conclusie: waarom wil je morgen al beginnen met podcasten?
Podcasting is een vernieuwende, leuke en effectieve manier om je lessen te verrijken, de betrokkenheid van leerlingen te verhogen en 21e-eeuwse vaardigheden te versterken. Of je nu bestaande podcasts inzet of je leerlingen zelf laat experimenteren, audio biedt een creatieve en flexibele aanvulling op je lespraktijk.
Door podcasting niet alleen als leermiddel, maar ook als formatieve toetsvorm in te zetten, bied je leerlingen de kans om actief met de leerstof aan de slag te gaan. En het mooiste? Podcasten geeft leerlingen de kans om te leren op een manier die bij hen past, waardoor het leerrendement optimaal zal zijn.
Ga jij met podcasts aan de slag? Laat het ons weten! We zijn benieuwd naar de ervaringen van docenten en leerlingen.
> Willen je nog meer leren over het inzetten van podcasts in je onderwijspraktijk? Volg dan onze training Podcasts in de Klas.
0 comments