Makkelijk en snel zelf een rebus maken

Simpele rebus maken tool

Met deze online tool uit onze Puzzels Toolkit maak je zelf in een handomdraai een toffe rebus.
Je kan met deze tool rebussen maken in verschillende talen en op verschillende niveaus! Ideaal om toe te passen in je klas. Je kunt de rebus zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. 

Volg bovenstaande link en schrijf in het tekstvak het antwoord van jouw rebus. Bijvoorbeeld: 'Een dagje naar het strand' of 'De slag om Waterloo'. Vervolgens druk je op 'ok' en je rebus wordt gegenereerd. Simpel! 

Rebus in andere taal

Je kunt in de rebus-generator ook via het menu naar 'language' gaan. Je ziet daar dat de generator ook voor andere talen inzetbaar is. Ben je leraar Duits, Frans of Engels, dan kies je de taal naar keuze en maak je een rebus in een andere taal naar wens.

Training Digitale Puzzels en Escape Room in de klas

In de online training Digitale Puzzels en Escape Room in de Klas  
krijg je toegang tot onze complete verzameling van meer dan 80(!) Puzzel tools.

Onze tools, waaronder zelf rebus maken
Onze tools, waaronder rebus maken online

Liever zelf aan de slag met een rebus? 

Je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag met het maken van een rebus. Het is ook een leuke opdracht om je leerlingen mee aan het werk te zetten in de klas. 

Wat is een rebus? 

Een rebus is een puzzel waarbij je met behulp van afbeeldingen en tekens een bepaalde zin of boodschap moet raden. Het maken van een rebus kan een leuke en uitdagende activiteit zijn, zowel voor jezelf als voor anderen.

Zelf rebus maken

Om te beginnen is het belangrijk om een onderwerp te kiezen voor je rebus. Dit kan van alles zijn, van een bekend spreekwoord tot een gezegde, van een bekend liedje tot een gedicht. Het is aan jou om te beslissen wat je wilt uitdrukken met je rebus.

Vervolgens schrijf je de boodschap of zin die je wilt uitdrukken op. Dit is de oplossing van de rebus. 

Maar, hoe ga je dit omzetten in afbeeldingen en tekens? Daarvoor kun je bijvoorbeeld bekende symbolen, afbeeldingen van voorwerpen of plaatjes van bekende figuren voor gebruiken. Probeer creatief te zijn en denk na over hoe je de afbeeldingen en tekens het beste kunt gebruiken om de boodschap over te brengen.

Als je je leerlingen een rebus laat maken, kunnen ze bijvoorbeeld gebruik maken van plaatjes uit tijdschriften of kranten. Deze kunnen de leerlingen uitknippen en opplakken voor hun eigen rebus. 

Test de rebus goed

Een belangrijk onderdeel van het maken van een rebus is het testen ervan. Zorg ervoor dat je de rebus aan anderen laat zien en vraag of zij de boodschap kunnen raden. Zo kun je nagaan of de rebus duidelijk genoeg is en of er eventueel nog aanpassingen nodig zijn. Test de rebus bij mensen van hetzelfde niveau als jouw klas of groep, dan weet je zeker dat je goed zit. 

Het maken van een rebus kan een leuke en uitdagende activiteit zijn. Door creatief om te gaan met de afbeeldingen en tekens die je kunt gebruiken, kun je een leuke en originele rebus maken. 

Trainingen ChatGPT, Escape Spel en Burgerschap nu met subsidie GRATIS bij jou op school