Virtual Reality in een 

spannend leerprogramma

Virtual Reality (VR) is een overrompelende en magische belevenis. Heel erg geschikt voor activerend onderwijs op alle niveaus! Steeds meer scholen bestellen daarom een aantal VR-brillen die een tijdje fanatiek gebruikt worden, om daarna in een kast te verdwijnen. Waarom? Wij hebben het uitgezocht.

Het antwoord is simpel. Het is lastig om op eigen kracht Virtual Reality toe te passen in het onderwijs. Hoe past het in je bestaande lessen? Waar vind je het juiste materiaal? Hoe werkt het technische deel? Wij hebben alles voor je uitgezocht. Wij leren je in één trainingsdag hoe jij VR in je eigen lessen kan toepassen. Voor elke leeftijd, niveau en vak. Natuurlijk is het materiaal inbegrepen! 

Lijkt het je een uitdaging om zo'n programma op te zetten? Wij leren je hoe je dat voor elkaar krijgt, ook zonder dat je enige voorkennis hebt over Virtual Reality. Tijdens onze trainingsdagen Virtual Reality in jouw school, leer je om dit programma met jouw klas uit te voeren. Je gaat vooral praktisch aan de slag met VR, zodat je zelf ervaart wat er mogelijk is. Daarbij krijg je een compleet pakket bestaande uit onze  VR kaarten met de bijpassende VR-bril!

De trainingsdag Virtual Reality in jouw school is geschikt voor scholen in de onder- en bovenbouw van het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, MBO en HBO. Voor elke leeftijd en elk niveau zijn er passende activerende leerprogramma's! Deze training is bijzonder geschikt voor een studiedag, eventueel in combinatie met één van onze andere activerende trainingen. 

​Virtual Reality verrijkt je lessen

Virtual Reality is een verrijking van je lessen. De leerlingen nemen deel aan de lesstof, ze horen er helemaal bij. Dit is activerend leren in de meest letterlijke betekenis. Je was er immers zelf bij, je hebt het uit de eerste hand ervaren. Je hebt je verbaasd en verwonderd en je hebt alles met eigen ogen gezien.

Tijdens een Virtual Reality-expeditie beleef je samen met je leerlingen de meest wonderlijke avonturen. Je maakt dingen mee die je tot nu toe niet voor mogelijk hield en je komt op plekken waar je normaal niet met je klas kan komen. Jij bent de gids en de leerlingen zijn verkenners. Tijdens de trainingsdag leren we je dit toe te passen.

De geheime VR-schatten: Google Expedities en YouTube

Sommige schatten liggen voor het oprapen. Je moet ze wel weten te vinden en  je moet  leren hoe je er mee om kan gaan. De tech-giganten Google en YouTube hebben een aantal goedbewaarde geheimen die wij tijdens de training met je delen. Deze makers van VR materiaal zijn vaak opmerkelijk stug in het delen van hun VR toepassingen met hun eigen doelgroep. Daar zijn wij dan voor, want wij hebben het allemaal uitgezocht voor je.  Je hoeft je eigen lesmateriaal niet te maken, want alles is kant en klaar. Wist je dat er op YouTube duizenden educatieve films staan die je gewoon met een VR-bril kunt bekijken? Wist je dat er 1000 Google VR- expedities zijn waar je je leerlingen in kunt meenemen? Binnenkort weet je er alles van en kan je het gebruiken in je eigen lessen. 

​Dezelfde principes voor alle leeftijden en niveaus

Binnen het programma Virtual Reality in het Onderwijs worden dezelfde tools, platformen en technieken gebruikt voor alle leeftijden, niveaus en onderwerpen. Daarbij besteden we veel aandacht aan Google Expeditions en CoSpaces, omdat beide platformen zeer breed educatief toepasbaar zijn.

Leerlingen van de onderbouw kunnen VR gebruiken om interessante werelden te verkennen. Denk aan het bezoeken van dieren in hun natuurlijke omgeving of een wandeling door de longen. Iets oudere leerlingen kunnen leren om zelf een 3D-wereld te creëren, bijvoorbeeld de ideale stad, een molecuul of een virtuele tentoonstelling. Leerlingen binnen het VO kunnen zelf een 3D-expeditie maken en hun klasgenoten meenemen. Of een interactieve VR-omgeving creëren met 3D-foto-opnames en gebruik van vrij verkrijgbare 3D-objecten.

Op de trainingsdag ontdek je hoe je jouw leerlingen frisse leerenergie kunt geven door gebruik te maken van Virtual Reality. Ook als je nog geen enkele ervaring met VR hebt leren wij je hoe je deze technologie in je lessen kunt inzetten. 

Cadeautjes

Als je besluit om de trainingsdag Virtual Reality in het Onderwijs bij te wonen bieden we je graag de volgende extra’s:

Complete leerprogramma's 
voor elke leeftijd en elk niveau


 • Voor leerlingen van de bovenbouw primair onderwijs, leerprogramma’s om zelf 3D-werelden te creëren.
 • Voor plusleerlingen en leerlingen uit het voortgezet onderwijs tevens leerprogramma’s om interactieve VR-werelden te programmeren met behulp van 3D-opnamen en 3D-objecten.
 • Uitgebreide handleidingen en instructiefilmpjes voor docenten.
 • Spannende opdrachtkaarten voor alle niveaus om leerlingen creatief aan de slag te krijgen met VR.

Virtual Reality-bril
te gebruiken met je eigen smartphone


 • Hoogkwalitatieve VR-bril.
 • Inclusief universele aanraakknop.
 • ​Google Cardboard compliant.
 • Geschikt voor zowel Android als IOS.

Wat ga je leren?

 • De huidige stand van zaken en toepassingen op het gebied van VR en onderwijs.
 • Hoe je de smartphones van leerlingen op een zinnige manier inzet in een VR-bril.
 • Hoe je deelneemt aan een VR-expeditie en je klas rondleidt.
 • Het ontwerpen van een VR-expeditie en hoe leerlingen zelf een VR-expeditie als spreekbeurt kunnen verzorgen.
 • Het vinden en gebruiken van bestaand educatief VR-materiaal.
 • Het ontwerpen van een geanimeerde VR-wereld en hoe je je leerlingen hierin begeleidt.
 • Hoe je met elke normale smartphone geweldige 3D-foto’s maakt en verwerkt als VR-ervaring.
 • Het ontwerpen van een verhalende VR-omgeving en het toevoegen van interactiviteit aan VR-werelden.

Wat we gaan doen in de klas

Tijdens de trainingsdag Virtual Reality in het Onderwijs ga je vooral praktisch aan de slag met VR en leer je om VR in te zetten binnen jouw onderwijspraktijk. Hier een paar voorbeelden van heel diverse onderwijstoepassingen voor verschillende niveaus binnen het PO, VO en het beroepsonderwijs.

Je inleven in andere werelden
Je kunt leerlingen bijzondere natuur laten zien maar je kunt ze ook meenemen naar werelden waar ze normaliter nooit zullen komen.
Niveau: vanaf onderbouw primair onderwijs
Aanbevolen leeftijd:
8+

Schep je eigen VR Wereld
Laat je leerlingen zelf een VR-wereld maken. Maak van jonge mediaconsumenten creatieve makers die hun eigen VR-wereld scheppen. Het kan gaan om een wereld, stad, gebouw of zelfs om een microscopische wereld.
Niveau:
vanaf bovenbouw primair onderwijs
Aanbevolen leeftijd:
10+

3D en 360-graden
Leerlingen leren om in 3D te tekenen, ontwerpen en bestaande objecten te gebruiken. Ook het maken van 360-gradenfoto's en -video's biedt interessante mogelijkheden.
Niveau: vanaf bovenbouw primair onderwijs
Aanbevolen leeftijd:
11+

Rekenen met VR-pyramides
Leerlingen rekenen door het in de (VR-)praktijk toe te passen. Begrip voor de toepasbaarheid van exacte wetenschappen
Niveau: voortgezet onderwijs
Aanbevolen leeftijd:
12+

VR Burgerschap: VR bezoek aan kerk, moskee en synagoge
Tijdens een lesuur wordt een virtueel bezoek gebracht aan een kerk, moskee en synagoge. De docent en leerlingen kunnen de rol van gids op zich nemen en de klas virtueel rondleiden.
Niveau: voortgezet onderwijs
Aanbevolen leeftijd:
12+

Natuurlijk kan er nog veel meer gedaan worden met VR. Het ontwerpen van 3D-objecten kan bijvoorbeeld worden gebruikt in combinatie met 3D-printers. Leerlingen kunnen dan hun fantasie laten gaan en de spannendste werelden creëren!

Kleine en activerende traingsgroepen

VR is een deels individuele belevenis. Je bevindt je in je eigen wereld, met je eigen verwachtingen. Onze manier van trainen is heel persoonlijk en sluit hier goed bij aan. Omdat we elke deelnemer volledige aandacht gunnen, is een groep nooit groter dan 15 deelnemers. 

In-School

Trainingsdag VR op school


Een intensieve trainingsdag bij jou op school waarbij het hele docententeam leert omgaan met Virtual Reality.

 • Werk met het hele docententeam aan Virtual Reality toepassingen.
 • Inclusief materiaal om meteen te kunnen starten
 • Een deel van de training is aangepast aan de specifieke wensen van de school of vakgroep

Neem contact op voor prijsinformatie

Samen met collega's  VR-onderwijstoepassingen oefenen

Tijdens de training reserveren we tijd om het geleerde ook daadwerkelijk samen te oefenen. Je voelt je zoveel zekerder in de klas, als je eerst een VR epeditie met collega's hebt kunnen oefenen onder begeleiding van onze trainer. De stap naar het toepassen in de klas is hierdoor een stuk kleiner. 

Het leren stopt niet na de training

Als jij dat wilt blijven we je na de training inspireren en motiveren om verder te gaan met Virtual Reality. We sturen je leerprogramma’s, spannende opdrachtkaarten, ideeën voor expedities en handige tips, die je via de mail ontvangt. Dit materiaal is exclusief voor deelnemers. Zo kun je alle nieuwe kennis daadwerkelijk in de praktijk brengen.

Op de besloten Facebookgroep kun je kennis en ervaring uitwisselen met andere docenten die ook met VR in het Onderwijs aan de slag zijn gegaan.

4 redenen een workshop of training Virtual Reality in het Onderwijs te organiseren

 • Bij onze trainingen leer je door het te doen. Binnen een dag leer je nieuwe vaardigheden die je direct in je eigen lessen kunt toepassen.
 • Onze aanpak is inclusief: training, materiaal en verdere informatie na de training.
 • Wij geven activerend leren handen en voeten. We hebben de ‘tools’ in huis om nieuwe lesvormen en technologieën te introduceren op een begrijpelijke en betaalbare manier.
 • Onze trainingen VR in het onderwijs worden gegeven door onze eigen toegewijde trainers.

Contact

Je kunt altijd contact met ons opnemen voor informatie over onze cursussen of om een programma op maat voor je eigen school samen te stellen. Een afspraak maken bij jou op school is ook mogelijk.​ Kies een manier om contact met ons op te nemen die bij jou past!

Skype

Docentenbijscholing

Contactformulier

Je kunt op kantooruren meestal met ons chatten, open de chat in de rechter benedenhoek van deze pagina. Je kunt ook een vraag achterlaten in de commentaren hieronder. Het antwoord op je vraag in de commentaren ontvang je ook per mail. 

 • Jolien is juf schreef:

  Is VR ook geschikt voor PO? Met name geschiedenis? Het lijkt me wel interessant, maar alleen als er genoeg materiaal is.

  • admin schreef:

   Beste Jolien,

   Ja! Juist vakken zoals geschiedenis krijgen zoveel meer zeggingskracht met hulp van VR. Rondlopen in een oud Grieks dorp, oude Nederlandse gebruiken leren kennen in het Archeon, een dagje meelopen met de oermens. Het zit er allemaal in.

 • Mireille Otteren schreef:

  Ik heb zelf al Google Expedities geprobeerd, maar het werkte niet. De netwerkbeheerder zei dat dit soort dingen niet altijd werken. Hebben jullie daar een oplossing voor? Dank!

  • admin schreef:

   Dag Mireille,
   Ja wij hebben daar een oplossing voor. Het komt neer op een zelfstandigdraaiende router, onafhankelijk van het internet. We leggen het je allemaal uit tijdens de training!
   Succes en groet van Bert

 • >