Virtual Reality toegepast in een

spannend leerprogramma

Virtual Reality (VR) is een overrompelende en magische belevenis. Heel erg geschikt voor activerend onderwijs op alle niveaus! Steeds meer scholen bestellen daarom een aantal VR-brillen die een tijdje fanatiek gebruikt worden, om daarna in een kast te verdwijnen. Waarom? Wij hebben het uitgezocht.

Het antwoord is simpel. Het is lastig om op eigen kracht Virtual Reality toe te passen in het onderwijs. Hoe past het in je bestaande lessen? Waar vind je het juiste materiaal? Hoe werkt het technische deel? Wij hebben alles voor je uitgezocht. Wij leren je in één trainingsdag hoe jij VR in je eigen lessen kan toepassen. Voor elke leeftijd, niveau en onderwerp. Natuurlijk is het materiaal inbegrepen! 

Lijkt het je een uitdaging om zo'n programma op te zetten? Wij leren je hoe je dat voor elkaar krijgt, ook zonder dat je enige voorkennis hebt over Virtual Reality. Tijdens onze trainingsdagen Virtual Reality in het Onderwijs leer je om dit programma met jouw klas uit te voeren. Je gaat vooral praktisch aan de slag met VR en bovendien leren we je hoe je leerlingen zelfstandig 3D-werelden kunnen creëren. Daarbij krijg je een compleet pakket bestaande uit onze  VR kaarten met de bijpassende VR-bril!

De trainingsdag Virtual Reality in het Onderwijs is geschikt voor leerlingen van de onder- en bovenbouw van het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, MBO en HBO. Voor elke leeftijd en elk niveau zijn er passende activerende leerprogramma's!

​Virtual Reality verrijkt je lessen

Virtual Reality is een verrijking van je lessen. De leerlingen nemen deel aan de lesstof, ze horen er helemaal bij. Dit is activerend leren in de meest letterlijke betekenis. Je was er immers zelf bij, je hebt het uit de eerste hand ervaren. Je hebt je verbaasd en verwonderd en je hebt alles met eigen ogen gezien.

Tijdens een Virtual Reality-expeditie beleef je samen met je leerlingen de meest wonderlijke avonturen. Je maakt dingen mee die je tot nu toe niet voor mogelijk hield en je komt op plekken waar je normaal niet met je klas kan komen. Jij bent de gids en de leerlingen zijn verkenners. Tijdens de trainingsdag leren we je dit toe te passen.

​Leerlingen creëren hun eigen expedities

Het maken van eenvoudige Google expedities is niet moeilijk, zelfs jongere kinderen kunnen het. Met behulp van gemakkelijke tools kunnen je leerlingen zelf 3D-werelden ontwerpen. De 3D-werelden kun je met een bril op bezoeken in virtual  reality. Ook dit is een geweldig creatieve werkvorm: laat leerlingen samen een 3D-wereld maken als werkstuk! Met voortdurende reflectie op het samenwerken en het werkproces.

Tijdens de trainingsdag laten we je verder zien hoe je in CoSpaces een VR omgeving ontwerpt. We laten je lesmateriaal en uitdagende opdrachten voor leerlingen zien.Op die manier verander je passieve jonge mediaconsumenten in creatieve 3D-makers!

​Dezelfde principes voor alle leeftijden en niveaus

Binnen het programma Virtual Reality in het Onderwijs worden dezelfde tools, platformen en technieken gebruikt voor alle leeftijden, niveaus en onderwerpen. Daarbij besteden we veel aandacht aan Google Expeditions en CoSpaces, omdat beide platformen zeer breed educatief toepasbaar zijn.

Leerlingen van de onderbouw kunnen VR gebruiken om interessante werelden te verkennen. Denk aan het bezoeken van dieren in hun natuurlijke omgeving of een wandeling door de longen. Iets oudere leerlingen kunnen leren om zelf een 3D-wereld te creëren, bijvoorbeeld de ideale stad, een molecuul of een virtuele tentoonstelling. Leerlingen binnen het VO kunnen zelf een 3D-expeditie maken en hun klasgenoten meenemen. Of een interactieve VR-omgeving creëren met 3D-foto-opnames en gebruik van vrij verkrijgbare 3D-objecten.

Op de trainingsdag ontdek je hoe je jouw leerlingen frisse leerenergie kunt geven door gebruik te maken van Virtual Reality. Ook als je nog geen enkele ervaring met VR hebt leren wij je hoe je deze technologie in je lessen kunt inzetten. 

Schrijf je in voor de training

Heb je nog vragen over de training op locatie? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel met één van onze medewerkers:  020-8943037

De traingsdagendagen Virtual Reality vinden op de volgende dagen plaats:
Dinsdag 12 februari 2020 9.00-17.30 op locatie in Amsterdam
Woensdag 13 mei 2020 9.00-17.30 op locatie in Amsterdam
Maandag 25 mei 2020 9.00-17.30 op locatie in Groningen

Cadeautjes

Als je besluit om de trainingsdag Virtual Reality in het Onderwijs bij te wonen bieden we je graag de volgende extra’s:

Complete leerprogramma's 
voor elke leeftijd en elk niveau


 • Voor leerlingen van de bovenbouw primair onderwijs, leerprogramma’s om zelf 3D-werelden te creëren.
 • Voor plusleerlingen en leerlingen uit het voortgezet onderwijs tevens leerprogramma’s om interactieve VR-werelden te programmeren met behulp van 3D-opnamen en 3D-objecten.
 • Uitgebreide handleidingen en instructiefilmpjes voor docenten.
 • Spannende opdrachtkaarten voor alle niveaus om leerlingen creatief aan de slag te krijgen met VR.

Virtual Reality-bril
te gebruiken met je eigen smartphone


 • Hoogkwalitatieve VR-bril.
 • Inclusief universele aanraakknop.
 • ​Google Cardboard compliant.
 • Geschikt voor zowel Android als IOS.

Deze bril kost in de winkel ongeveer € 40,-

Wat ga je leren?

 • De huidige stand van zaken en toepassingen op het gebied van VR en onderwijs.
 • Hoe je de smartphones van leerlingen op een zinnige manier inzet in een VR-bril.
 • Hoe je deelneemt aan een VR-expeditie en je klas rondleidt.
 • Het ontwerpen van een VR-expeditie en hoe leerlingen zelf een VR-expeditie als spreekbeurt kunnen verzorgen.
 • Het vinden en gebruiken van bestaand educatief VR-materiaal.
 • Het ontwerpen van een geanimeerde VR-wereld en hoe je je leerlingen hierin begeleidt.
 • Hoe je met elke normale smartphone geweldige 3D-foto’s maakt en verwerkt als VR-ervaring.
 • Het ontwerpen van een verhalende VR-omgeving en het toevoegen van interactiviteit aan VR-werelden.

Wat we gaan doen in de klas

Tijdens de trainingsdag Virtual Reality in het Onderwijs ga je vooral praktisch aan de slag met VR en leer je om VR in te zetten binnen jouw onderwijspraktijk. Hier een paar voorbeelden van heel diverse onderwijstoepassingen voor verschillende niveaus binnen het PO, VO en het beroepsonderwijs.

Je inleven in andere werelden
Je kunt leerlingen bijzondere natuur laten zien maar je kunt ze ook meenemen naar werelden waar ze normaliter nooit zullen komen.
Niveau: vanaf onderbouw primair onderwijs
Aanbevolen leeftijd:
8+

Schep je eigen VR Wereld
Laat je leerlingen zelf een VR-wereld maken. Maak van jonge mediaconsumenten creatieve makers die hun eigen VR-wereld scheppen. Het kan gaan om een wereld, stad, gebouw of zelfs om een microscopische wereld.
Niveau:
vanaf bovenbouw primair onderwijs
Aanbevolen leeftijd:
10+

3D en 360-graden
Leerlingen leren om in 3D te tekenen, ontwerpen en bestaande objecten te gebruiken. Ook het maken van 360-gradenfoto's en -video's biedt interessante mogelijkheden.
Niveau: vanaf bovenbouw primair onderwijs
Aanbevolen leeftijd:
11+

Rekenen met VR-pyramides
Leerlingen rekenen door het in de (VR-)praktijk toe te passen. Begrip voor de toepasbaarheid van exacte wetenschappen
Niveau: voortgezet onderwijs
Aanbevolen leeftijd:
12+

VR Burgerschap: VR bezoek aan kerk, moskee en synagoge
Tijdens een lesuur wordt een virtueel bezoek gebracht aan een kerk, moskee en synagoge. De docent en leerlingen kunnen de rol van gids op zich nemen en de klas virtueel rondleiden.
Niveau: voortgezet onderwijs
Aanbevolen leeftijd:
12+

Natuurlijk kan er nog veel meer gedaan worden met VR. Het ontwerpen van 3D-objecten kan bijvoorbeeld worden gebruikt in combinatie met 3D-printers. Leerlingen kunnen dan hun fantasie laten gaan en de spannendste werelden creëren!

Kleine en activerende traingsgroepen

VR is een deels individuele belevenis. Je bevindt je in je eigen wereld, met je eigen verwachtingen. Onze manier van trainen is heel persoonlijk en sluit hier goed bij aan. Omdat we elke deelnemer volledige aandacht gunnen, is een groep nooit groter dan 15 deelnemers. 

Op locatie

Trainingsdag VR op locatie


Een intensieve trainingsdag op één van onze locaties waarbij je alles leert over Virtual Reality.

 • Leer door te doen en te ervaren samen met docenten uit het hele land.
 • Leer om VR-expedities te leiden en VR-werelden te scheppen samen met je leerlingen.
 • Inclusief VR-smartphonebril ter waarde van €40,-

Kies voor de introductietraining in de ochtend, voor de masterclass in de middag of volg het gehele programma!

195,- per dagdeel

350,- voor de hele dag

In-School

Trainingsdag VR op school


Een intensieve trainingsdag bij jou op school waarbij het hele docententeam leert omgaan met Virtual Reality.

 • Werk met het hele docententeam aan Virtual Reality toepassingen.
 • Inclusief materiaal om meteen te kunnen starten
 • Een deel van de training is aangepast aan de specifieke wensen van de school of vakgroep

Neem contact op voor prijsinformatie

Samen met collega's  VR-onderwijstoepassingen oefenen

Tijdens de training reserveren we tijd om het geleerde ook daadwerkelijk samen te oefenen. Je voelt je zoveel zekerder in de klas, als je eerst een VR epeditie met collega's hebt kunnen oefenen onder begeleiding van onze trainer. De stap naar het toepassen in de klas is hierdoor een stuk kleiner. 

Het leren stopt niet na de training

Als jij dat wilt blijven we je na de training inspireren en motiveren om verder te gaan met Virtual Reality. We sturen je leerprogramma’s, spannende opdrachtkaarten, ideeën voor expedities en handige tips, die je via de mail ontvangt. Dit materiaal is exclusief voor deelnemers. Zo kun je alle nieuwe kennis daadwerkelijk in de praktijk brengen.

Op de besloten Facebookgroep kun je kennis en ervaring uitwisselen met andere docenten die ook met VR in het Onderwijs aan de slag zijn gegaan.

De Virtual Reality Klassekit

Wanneer je VR direct wilt inzetten bij jou op school kun je de VR-Klassekit aanschaffen. Deze bestaat uit 30 kwalitatieve en robuuste VR-brillen geschikt voor jongeren en te gebruiken samen met de smartphone van de leerlingen. Bovendien bevat de VR-Klassekit een goede 3D-camera zodat leerlingen worden gestimuleerd om hun eigen 360-graden omgevingen te scheppen. De brillen en camera zijn verpakt in handige opbergboxen. De kosten van de Klassekit bedragen €1250,- incl. BTW.

2 manieren om de training te volgen

Training van een dag op locatie in Amsterdam of Antwerpen
Tijdens deze intensieve trainingsdag leren we je omgaan met o.a. VR Expedities en Cospaces. Je gaat zelf aan de slag met het bedenken van een innovatieve VR-onderwijstoepassing. De training is praktisch van aard. Je leert door het zelf te doen en te ervaren. Na de trainingsdag kan je het geleerde dus snel in de praktijk brengen. De training is geschikt voor PO, VO, MBO en HBO. Sommige delen van de training vinden plaats in werkgroepen, die ter plaatse vakspecifiek en/of op niveau worden ingedeeld.

Training op school in Nederland of België
Wil je de school ècht een impuls geven met Virtual Reality, organiseer dan een VR-trainingsdag voor het hele team! De training is geschikt voor PO, VO, MBO en HBO en wordt in overleg op maat samengesteld.

Schrijf je in voor de training

Heb je nog vragen over de training op locatie? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel met één van onze medewerkers:  020-8943037

De trainingsdagen Virtual Reality vinden op de volgende dagen plaats:
Dinsdag 12 februari 2020 9.00-17.30 op locatie in Amsterdam
Woensdag 13 mei 2020 9.00-17.30 op locatie in Amsterdam
Maandag 25 mei 2020 9.00-17.30 op locatie in Groningen

4 redenen om bij ons de trainingsdag Virtual Reality in het Onderwijs bij te wonen

 • Bij onze trainingen leer je door het te doen. Binnen een dag leer je nieuwe vaardigheden die je direct in je eigen lessen kunt toepassen.
 • Onze aanpak is inclusief: training, materiaal en verdere informatie na de training.
 • Wij geven activerend leren handen en voeten. We hebben de ‘tools’ in huis om nieuwe lesvormen en technologieën te introduceren op een begrijpelijke en betaalbare manier.
 • We trainen op fijne en goed bereikbare locaties in regio’s Noord, Midden en Zuid. Onze trainingen VR in het onderwijs worden gegeven door onze eigen toegewijde trainers.

Bereikbaarheid

Al onze trainingen in Amsterdam vinden plaats in het Mirror Centre. Het Mirror Centre ligt naast het Muiderpoort station en is 5 minuten lopen van Q-Park Oosterpoort. Parkeer met 50% korting in Q-Park Oosterpoort met de gebruik van deze link: https://parkeren-oostpoort.amsterdam/

Contact

Je kunt altijd contact met ons opnemen voor informatie over onze cursussen of om een programma op maat voor je eigen school samen te stellen. Een afspraak maken bij jou op school is ook mogelijk.​ Kies een manier om contact met ons op te nemen die bij jou past!

Skype

Docentenbijscholing

Contactformulier

Je kunt op kantooruren meestal met ons chatten, open de chat in de rechter benedenhoek van deze pagina. Je kunt ook een vraag achterlaten in de commentaren hieronder. Het antwoord op je vraag in de commentaren ontvang je ook per mail. 

 • Jolien is juf schreef:

  Is VR ook geschikt voor PO? Met name geschiedenis? Het lijkt me wel interessant, maar alleen als er genoeg materiaal is.

  • admin schreef:

   Beste Jolien,

   Ja! Juist vakken zoals geschiedenis krijgen zoveel meer zeggingskracht met hulp van VR. Rondlopen in een oud Grieks dorp, oude Nederlandse gebruiken leren kennen in het Archeon, een dagje meelopen met de oermens. Het zit er allemaal in.

 • Mireille Otteren schreef:

  Ik heb zelf al Google Expedities geprobeerd, maar het werkte niet. De netwerkbeheerder zei dat dit soort dingen niet altijd werken. Hebben jullie daar een oplossing voor? Dank!

  • admin schreef:

   Dag Mireille,
   Ja wij hebben daar een oplossing voor. Het komt neer op een zelfstandigdraaiende router, onafhankelijk van het internet. We leggen het je allemaal uit tijdens de training!
   Succes en groet van Bert

 • >