Share

Yoga en mindfulness in de klas

Yoga en mindfulness winnen de laatste jaren sterk aan populariteit. Beide technieken worden door veel volwassenen toegepast om met stress en onrust om te gaan. Maar, ook voor kinderen winnen deze methodes steeds meer terrein. Kun je mindfulness en yoga in de klas toepassen en welke voordelen heeft dat? We gaan er in dit artikel verder op in.

Yoga op school

Het verschil en de overeenkomst tussen yoga en mindfulness

Je kunt yoga en mindfulness zien als twee kanten van dezelfde medaille. Het heeft veel met elkaar gemeen, maar is niet hetzelfde. In het westen zien we yoga vooral als een bepaalde manier van bewegen en ademen, waarbij specifieke oefeningen horen. Het helpt je om je lichaam soepel te houden en rust te brengen in lichaam en geest. 

Dat laatste is ook vooral waar we mindfulness mee associëren. Mindfulness is het volledige aandacht hebben wij wat je doet, zonder daar een oordeel bij te hebben. Mediteren kan daar een onderdeel van zijn. 

Mindfulness en yoga hebben met elkaar gemeen dat het beide manieren zijn om bewuster te worden van lichaam en geest, terwijl je leert daar zonder oordeel naar te kijken.

Makkelijk te leren en toepasbaar

Het mooie van zowel yoga als mindfulness, is dat je het vrij eenvoudig kunt leren en toe kunt passen. Ook in de klas, dus. Eén van de principes van beide methodes is namelijk dat je het niet fout kunt doen. Je kunt een yoga-houding op zo’n manier doen dat het voor jou comfortabel voelt. En mindfulness kun je al toepassen door bijvoorbeeld heel aandachtig je lunch te eten.

Om op een eenvoudige en laagdrempelige manier een start te maken in de klas, hebben wij deze oefeningen voor je op een rij gezet.

Yoga in de klas

YOGA EN MINDFULNESS IN DE KLAS

Yoga en mindfulness kan helpen zijn voor kinderen. Het kan de aandacht en rust van kinderen en jongeren bevorderen.

Yoga en mindfulness kan helpen zijn voor kinderen. Het kan de aandacht en rust van kinderen en jongeren bevorderen.

Yoga en Mindfulness Op de basisschool

Kinderen worden, net als volwassenen, dagelijks aan vele stressfactoren blootgesteld en gaan ook vaak voor een groot deel op de automatische piloot door het leven. Kinderen kun je al op jonge leeftijd aanleren bewuster om te gaan met wat er in hun lichaam en geest gebeurt.

Yoga oefeningen kunnen op een rustige en speelse manier worden toegepast op de basisschool. Daarvoor kun je de hiervoor aangereikte oefeningen gebruiken, maar bijvoorbeeld ook het wat meer speelse Yoga met Roos. Het helpt kinderen met het vergroten van hun fysieke mogelijkheden, het verhogen van het zelfvertrouwen en het leren ontspannen.

Mindfulness kan zich meer richten op bijvoorbeeld de ademhaling, maar kan ook toegepast worden door rustig te kleuren, tekenen of puzzelen, eventueel met rustgevende muziek op de achtergrond. Kinderen hebben rustige momenten (met stilte) nodig om hun gedachten op een rij te zetten, hun emoties een plek te geven en hun stress te verlagen. 

Een andere manier om dit te stimuleren, is kinderen te laten experimenten met humm-geluiden. Wat voelen ze daarbij in hun lichaam? Het maken van deze geluiden kan werken als een massage en doordat het lichaam daarvan ontspant, doet de geest het ook.

Yoga in de klas

Yoga en Mindfulness Op de middelbare school 

Bij tieners kan yoga en mindfulness een nog veel meer stressreducerende werking hebben en bovendien academische prestaties bevorderen, blijkt uit onderzoek. Dagelijks aandacht voor mindfulness in de klas, kan dus positieve effecten hebben. Bovendien is het goed om jongeren hier nu kennis mee te laten maken, zodat ze er ook in hun volwassen leven profijt van kunnen hebben.

Het mooie van mindfulness en yoga is dat je het ook prima via digitale middelen kunt overbrengen op je leerlingen. Denk bijvoorbeeld aan een vijf minuten meditatie halverwege de les. Maar, het heeft wel de voorkeur dat het regelmatig gebeurt. Want, mindfulness is net als sporten: als je ermee stopt, verdwijnt het effect ervan ook. 

Tot slot: mindfulness en yoga kan ook door leerlingen zelf worden gedaan, bijvoorbeeld om examenstress te verminderen. Een mooie bijkomstigheid, wanneer ze er in de klas kennis mee hebben gemaakt.

Yoga in de klas

Aan de slag!

Is mindfulness en yoga iets om aan de slag mee te gaan in jouw klas? Hoe zou je dat aanpakken? Heb je iets aan de oefeningen die wij in dit blog hebben aangereikt? We lezen het graag in een reactie.

Wil je meer leren over Yoga en Mindfulness?
Doe dan mee met onze training 'Yoga en Mindfulness in de klas en online'.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in voor tips, gratis materiaal en laatste updates!

Trainingen ChatGPT, Escape Spel en Burgerschap nu met subsidie GRATIS bij jou op school