Share

4x inspiratie voor een origineel begin van het nieuwe schooljaar

Het is nu nog volop zomervakantie, maar binnen enkele weken beginnen de scholen alweer. Zoek je nog inspiratie om het nieuwe schooljaar op een originele manier te beginnen? Wij hebben vier tips voor je, waarmee de leerlingen elkaar op creatieve wijze beter leren kennen. Lees het in dit artikel en bedenk welke activiteit jij wilt gaan uitvoeren! 

Terug naar schoolKletskaarten kennismaking

gebruik kletskaarten (voor basis-en middelbaar onderwijs)

Ken je onze kletskaarten al? Deze hebben wij speciaal ontwikkeld voor zowel het basisonderwijs als het middelbaar onderwijs

Met de kletskaarten heb je enorm veel leuke, prikkelende en originele gespreksonderwerpen tot je beschikking. Denk aan vragen als: 

  • Hoe zou je de wereld veranderen als je dat zou kunnen? 

  • Wat is je favoriete boek?

  • Wat is het leukste wat je docent ooit heeft gedaan voor jou? 

  • Wat zou je verkopen als je een eigen winkel had? 

  • Met wie kun jij het beste lachen?

Je kunt de kletskaarten klassikaal gebruiken, maar ook kun je de klas in groepjes verdelen. Dan gaat ieder groepje met een eigen setje kaarten aan de slag. 

Een leuke manier om het ijs te breken en elkaar een stuk beter te leren kennen

Mega poster

Maak een megaposter

Op de website van Block Posters kun je zelf posters maken. Dat werkt heel eenvoudig. Je begint met het uploaden van een plaatje. Kies bijvoorbeeld een plaatje van een niet-ingekleurde tekening. Daarna kies je uit hoeveel A4-tjes de posters moet bestaan. Zo bepaal je hoe groot de poster wordt. 

Vervolgens print je de losse A4-tjes uit. Elke leerling kan nu een eigen deel van de poster inkleuren. Daarna kun je het geheel als een grote poster in de klas ophangen. Zo ben je met de hele klas lekker bezig en creëer je een mooi gevoel van saamhorigheid en samenwerking met elkaar. En je houdt er ook nog eens een mooie megaposter aan over.

Mentor les
wie ben ik

Wil je het dit jaar echt grondig aanpakken, dan is dit een heel leuk idee om elkaar op een speelse wijze beter te leren kennen. Laat leerlingen hun eigen t-shirts maken, waarop ze dingen over zichzelf en anderen kunnen schrijven. 

Je geeft elk kind een wit t-shirt en je zorgt voor een aantal textiel viltstiften (verkrijgbaar bij onder andere de Action). De opdracht is: schrijf op de voorkant van alles over jezelf. Houd je niet in! Ter inspiratie voor de onderwerpen kun je bijvoorbeeld onze kletskaarten gebruiken. 

Vervolgens trekken de leerlingen de shirts aan en begint deel twee van de opdracht. Laat de leerlingen door de klas lopen en vraag de andere leerlingen iets leuks over de ander op de achterkant van het t-shirt te schrijven. 

Zo leren de leerlingen elkaar niet alleen goed kennen, ze ontvangen ook leuke complimentjes van elkaar - misschien ook wel van klasgenootjes van wie ze het helemaal niet verwachten. 

Identiteitcirkels

gebruik identiteitscirkels 

Een andere manier om het jaar creatief te beginnen, is met het gebruik van identiteitscirkels. Hiermee zet je leerlingen aan het denken over wie ze zijn en hoe ze zichzelf en anderen zien.

Een identiteitscirkel is een segmentencirkel, waarin je de dingen die voor jou op dit moment belangrijk zijn op een simpele manier zichtbaar kan maken. Zo creëer je een unieke visuele weergave van je eigen identiteit.

Hiermee leren de leerlingen elkaar natuurlijk ook weer goed kennen!

niet alleen elkaar, maar ook jou als docent leren kennen

De activiteiten in dit artikel zijn erg geschikt om elkaar goed te leren kennen. Als docent kun je er ook voor kiezen om zelf mee te doen met de activiteit, waardoor de leerlingen ook jou extra goed leren kennen. 

Zo leg je een mooie basis voor een inspirerend schooljaar. Weet jij al welke activiteit je gaat gebruiken na de vakantie?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in voor tips, gratis materiaal en laatste updates!

Trainingen ChatGPT, Escape Spel en Burgerschap nu met subsidie GRATIS bij jou op school