Share

De Mini-Escaperoom: ideaal middel voor spelend leren

Het maken van een Escaperoom voor je leerlingen is geweldig leuk en het resultaat is vaak iets om trots op te zijn. Het is wel een tijdrovende klus, die vooral geschikt is voor speciale gelegenheden, zoals een themaweek, de afsluiting van een bepaald onderwerp, de opendagen of een feestdag. Wist je dat er een makkelijker, multifunctioneel alternatief hiervoor is? Dat is onze Mini-Escaperoom. Deze is snel gemaakt en je kunt er alle kanten mee op. Lees er hier meer over!

Mini Escaperoom


Hoe maak je een educatieve Escaperoom voor in de klas?

Eerst nog even over de ‘gewone’ escaperooms, zoals wij die in onze trainingen aanbieden. Hierbij maak je gebruik van een aantal kistjes met slotjes. In elk kistje zitten opdrachten en puzzels. De uitkomst van het ene kistje geeft weer toegang tot het andere kistje. Om deze ervaring nog boeiender te maken, voegen we een spannend verhaal toe dat als rode draad dient door de hele escaperoom. Dit verhaal neemt de leerlingen mee op avontuur, waarbij elke opgeloste puzzel niet alleen een slot opent, maar ook een deel van het mysterie ontrafelt.

Escape the Classroom voor elk vak en niveau

Je maakt dus een hele reeks kistjes met verschillende opdrachten, puzzels, breinbrekers en uitdagingen. En daar moet je ook nog een boeiende verhaallijn bij verzinnen! Ontzettend interessant om te doen en een hele leerzame en leuke ervaring voor je leerlingen, maar het kost wel wat tijd. 

Mini Escaperoom

De Mini Escaperoom: slechts één kistje 

Bij onze trainingen laten wij dan altijd zien dat je ook een Mini- Escaperoom kunt maken. Deze bestaat uit slechts één kistje met een drietal slotjes erop. Hierbij horen dus ook drie uitdagingen, vragen, puzzels of breinbrekers. Deze staan bijvoorbeeld al op het doosje (je kunt ze er ook los bij geven). 

Het werkt heel eenvoudig. Op elke zijde van het doosje zet je een puzzel, rebus, breinbreker of vraag. De oplossing hiervan is een code, welke het slotje aan die zijde opent. Zodra de leerling alle codes heeft gekraakt, kan het kistje worden geopend.

Kraak de code

Voordelen van een Mini-Escaperoom

Wat is nu het voordeel van een Mini-Escaperoom? Nou, dat zijn er eigenlijk meerdere:

  • Het kost weinig tijd om er één te maken (circa 15 minuten, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de puzzels die je wilt gebruiken)
  • Je kunt het inzetten met verschillende doeleinden
  • Het is een mooie manier van spelend leren

Hieronder gaan we iets dieper in op deze verschillende voordelen van de Mini Escaperoom.

Kraak de code

Aanpasbaar op niveau van de leerling 

Doordat een Mini-Escaperoom snel gemaakt is, kun je het niveau aanpassen aan je leerlingen. Zo kun je je Escaperooms differentiëren. Dit kun je jezelf makkelijk maken door bijvoorbeeld gebruik te maken van een AI-tool zoals ChatGPT. Voer je huidige puzzel in en vraag ChatGPT deze te differentiëren naar drie verschillende niveaus.  

Inzetbaar als extra uitdaging, tijdverdrijf of formatieve toets

Een Mini-Escaperoom kun je met verschillende doelen inzetten. Zo kun je het gebruiken om leerlingen bezig te houden die bijvoorbeeld snel klaar zijn met hun opdracht of toets. Geef ze een Mini Escaperoom en ze zijn wel even bezig met puzzelen. 

Zo kun je het natuurlijk ook inzetten als extra uitdaging voor leerlingen die dat nodig hebben. zorg dat je de puzzels een beetje ingewikkeld maakt voor deze leerlingen. Omdat het zo’n leuk kistje is, zou je de Eescaperoom zelfs mee naar huis kunnen geven, zodat de leerlingen er daar mee verder kunnen. 

Je kunt de Mini-Escaperoom ook inzetten als formatieve toets. Het is bij uitstek een manier om te meten hoe je leerling zich heeft ontwikkeld. Erg leuk voor de leerlingen ook, want het lijkt gewoon een spelletje, maar eigenlijk zijn ze bezig met bijvoorbeeld breuken of klokkijken!

Bij Docentenbijscholing geloven wij heel erg in spelend leren. Een Mini-Escaperoom is daarvan een ultiem voorbeeld. 

escape the classroom


Ook klassikaal inzetbaar 

Hierboven bespreken we de inzet van de Mini- Escaperoom op individueel niveau. Maar je kunt deze leervorm ook klassiklaal inzetten. Bijvoorbeeld om een nieuw thema te introduceren. Maak dan puzzels die in dat thema passen. Of om een nieuwe periode in te luiden. Wat je ook kunt doen, is de klas in groepjes verdelen en elke groep aan de slag te laten gaan met een eigen puzzel. Het is natuurlijk helemaal leuk als die puzzels samen weer de oplossing vormen van iets groters! 

mini escaperoom

Vorm en Inhoud: Een balans in leerervaringen

Een essentiële overweging bij het ontwerpen van educatieve activiteiten is de balans tussen vorm en inhoud. De inhoud vertegenwoordigt de leerstof, de essentiële kennis en vaardigheden die we willen overdragen. Maar hoe we deze inhoud presenteren - de vorm - is net zo cruciaal. Verschillende vormen prikkelen de interesse van leerlingen en motiveren hen om actief deel te nemen.

De Mini-Escaperoom is een perfect voorbeeld van een innovatieve vorm die niet alleen boeiend is, maar ook effectief leerstof overbrengt. Door leerlingen met diverse werkvormen te laten oefenen, zoals de Mini Escaperoom, bieden we ze niet alleen een rijke leerervaring, maar ontwikkelen we ook hun vermogen om informatie op verschillende manieren te verwerken en toe te passen. 


Mini Escapeoom


Samenwerking Versterken met Mini-Escaperooms

Samenwerking is een sleutelcompetentie in de 21e eeuw. Mini-Escaperooms bieden een unieke kans om deze vaardigheid te ontwikkelen. Wanneer leerlingen samenwerken om de puzzels op te lossen, leren ze communiceren en hun ideeën te delen. Dit gezamenlijke probleemoplossingsproces bevordert niet alleen een dieper begrip van de leerstof, maar versterkt ook de sociale banden tussen leerlingen. Door samen aan een gemeenschappelijk doel te werken, ervaren ze de waarde van teamwork en de voldoening van een gezamenlijk bereikt succes.

kraak de code

Leerlingen Maken het Verschil: Zelfgemaakte Mini-Escaperooms

Wanneer leerlingen zelf Mini-Escaperooms voor elkaar maken, wordt het pas echt leuk. Ze duiken dieper in de stof, want ze moeten slimme puzzels bedenken die hun klasgenoten kunnen oplossen. Het is een creatieve manier om te leren en tegelijkertijd super interessant. Stel je voor: je moet goed nadenken over wat je hebt geleerd om een puzzel te maken die net uitdagend genoeg is. Plus, je leert superveel van het proberen te kraken van de Escaperooms die je vrienden hebben gemaakt. Het is een win-win: je wordt slimmer en het is nog gezellig ook. Zo helpen leerlingen elkaar op een speelse manier om de stof nog beter te begrijpen.

Samen Sterker: De Impact van Mini-Escaperooms

Als we alles op een rijtje zetten, wordt duidelijk hoe waardevol Mini-Escaperooms kunnen zijn in het onderwijs. Ze bieden niet alleen een unieke en interactieve manier van leren, maar versterken ook cruciale vaardigheden zoals samenwerking, creativiteit, en probleemoplossing. Door leerlingen bij het creatieve proces te betrekken, maken we leren niet alleen effectiever, maar ook een stuk leuker. Of het nu gaat om het vieren van een feestdag, het afsluiten van een themaweek of gewoon als een leuke onderbreking van de dagelijkse routine, mini-escaperooms zijn een veelzijdige tool die elke leraar in zijn arsenaal zou moeten hebben. Laten we dus de kracht van spelend leren omarmen en onze leerlingen de ruimte geven om te verkennen, te ontdekken en bovenal te genieten van hun leerreis.

Wil jij ook leren hoe je zo'n boeiende educatieve Escaperoom maakt?
Meld je dan aan voor onze volgende workshop of nodig ons bij jou op school uit. 
Klik hier voor meer informatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in voor tips, gratis materiaal en laatste updates!