Share

Hoe kun je als docent AI-tools inzetten voor het maken van presentaties?

Presentaties maken kan heel goed met AI-tools, zoals bijvoorbeeld Canva, Prowise of Whimsical. Dit bespaart je een hoop werk en maakt de presentaties boeiender waardoor de focus van leerlingen en studenten behouden blijft. Uiteindelijk zorgt dat er weer voor dat de inhoud of stof beter onthouden wordt. Wil je als docent ook presentaties maken met een AI-tool? 

> Meer weten over Canva? Lees dan de blog Canva in het onderwijs en claim jouw gratis licentie voor het gebruiken van deze AI tool voor onderwijsdoeleinden. 

Verschillende AI-tools voor presentaties 

Canva op school

Canva: Docs to Decks en Magic Design AI 

Deze AI-tools van Canva worden vooral geprezen door hun gebruiksvriendelijke interface en de brede ontwerpopties waar je gebruik van kunt maken. Met Docs to Decks kun je een Cava document eenvoudig converteren naar een presentatie. Daarbij kun je gebruikmaken van alle vertrouwde functies voor tekstbewerking en opmaken. Je kunt snel aan de slag met sjablonen waarin je al je tekst kunt toevoegen met intuïtieve opmaak. Met de drag-and-drop editor kun je afbeeldingen vervangen of kiezen uit de bijpassende content bibliotheek. 

Je kunt ook een presentatie maken met Magic Design AI van Canva. De presentatie begin je met content of een schets. Daaraan kun je enkele steekwoorden toevoegen om de presentatie te personaliseren. Bijvoorbeeld door het uploaden van relevante afbeeldingen of media. Je kunt een zelfgemaakte prompt of een voorbeeld prompt van Canva gebruiken.

Presentory

Presentory 

Presentory is een AI-tool voor presentaties die werkt op basis van allerlei soorten input. Zodra je een onderwerp van de presentatie hebt gedefinieerd, wordt er een outline gecreëerd. Presentory helpt je bij het maken van professionele presentaties, zonder dat je daar veel moeite voor hoeft te doen. De AI-tool bevat veel prompts, animaties en stickers.  

SLIDESAI

SlidesAI

Met SlidesAI maak je in korte tijd boeiende en meeslepende presentaties op basis van inhoudelijke input. Dat kan op basis van een tekst of een onderwerp voor een presentatie. SlidesAI ondersteunt meer dan 100 talen, bevat honderden pictogrammen en kan zinnen herformuleren om jouw presentatie boeiend en uniek te maken. Je hoeft geen account aan te maken. Je kunt deze AI-tool eenvoudig gebruiken vanuit Google Slide Presentaties.

Prowise in de klas

Prowise

Prowise Presenter is een tool die AI-integratie biedt voor het creëren van dynamische en interactieve presentaties. Deze software stelt je in staat om met gemak educatieve inhoud te verrijken met illustraties, geluiden, video's en 3D-modellen. Het bevat ook handige functies voor klasmanagement en ondersteunt vakken als taal, wiskunde, biologie en aardrijkskunde.

Visme en AI

Visme is een krachtige AI-tool waarmee je professionele presentaties kunt creëren. Met een breed scala aan aanpasbare sjablonen en ontwerpmogelijkheden, helpt Visme je bij het maken van levendige presentaties. Het biedt ook functionaliteiten zoals het toevoegen van multimedia-elementen, interactieve grafieken en diagrammen, waardoor je presentaties niet alleen informatief, maar ook aantrekkelijk worden.

Whimsical 

Met de AI-tool van Whimsical maak je in een handomdraai outlines of gedetailleerde conceptkaarten. Met deze AI-tool voor presentaties kun je op een snelle en eenvoudige manier mindmaps, diagrammen en sticky notes maken. Nadat je het type presentatie hebt geselecteerd, voer je een opdracht in. Vervolgens genereert de AI-tool visuele ideeën visueel op een bord. Je kunt ook gebruikmaken van voorbeeldprompts en stijlen.

canva voor onderwijs
MINDMAP


Presentaties met AI

Veel voordelen voor gebruik in het onderwijs

Door deze tools te gebruiken, zul je merken dat je veel boeiendere, mooiere en interessantere presentaties kunt maken. Hierdoor verhoogt het ook de betrokkenheid en het begrip van leerlingen en studenten. Door het maken van boeiende presentaties, blijft de aandacht behouden en zijn leerlingen in staat om de stof langer te onthouden en beter te begrijpen. 

Vaak kun je deze tools ook nog inzetten voor andere dingen, zoals: 

●Direct aanpassen van lesplannen

●Presentaties personaliseren op basis van tekst of media

●Leerstof aantrekkelijker maken

Je zult zelf aan de slag moeten om deze tools te leren kennen. Experimenteer ermee en ervaar welke tool het beste past bij jouw wensen.

VORM EN INHOUD

Bij Docentenbijscholing geloven wij dat een effectieve leerervaring niet alleen afhangt van de inhoud, de essentiële leerstof die overgebracht moet worden, maar ook van de vorm, de manier waarop deze inhoud wordt gepresenteerd. Een aantrekkelijke en interactieve vorm van presenteren kan het leren stimuleren en de betrokkenheid verhogen.

Presentatie AI


AI in de klas

PRESENTATIES MAKEN MET AI TOOLS

AI-tools kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan het maken van aantrekkelijke en overzichtelijke presentaties, wat niet alleen de leerervaring van leerlingen verrijkt, maar ook kostbare tijd voor docenten bespaart. Echter, het is belangrijk om te onthouden dat elke door AI gegenereerde content moet worden nagekeken en aangepast aan het niveau van jouw leerlingen. Zorg er ook voor dat je de bronnen verifieert om de nauwkeurigheid en relevantie van de informatie te waarborgen.

Gebruik jij al AI-tools voor presentaties? 

Gebruik jij al AI-tools voor presentaties? 

In dit artikel geven we slechts enkele voorbeelden van tools die je kunt gebruiken om het lesgeven boeiender te maken. De ontwikkelingen van AI-tools gaan snel. Het is dan ook zaak om als docent hiermee aan de slag te gaan en zelf lekker te gaan experimenteren. Gebruik de gratis proefperiodes om te ontdekken wat je fijn vindt werken.

Ontdek de mogelijkheden van ChatGPT en AI voor jouw leerlingen en lessen!
Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden voor onze workshop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in voor tips, gratis materiaal en laatste updates!

Trainingen ChatGPT, Escape Spel en Burgerschap nu met subsidie GRATIS bij jou op school