• Home
  • Blog
  • AI-tools die het onderwijs leuker en effectiever maken voor docenten én leerlingen

AI-tools die het onderwijs leuker en effectiever maken voor docenten én leerlingen

Ai tools onderwijs

0 comments

AI-tools duiken steeds vaker op in het onderwijs. Logisch, vinden wij. Ze helpen je om lessen te verrijken, tijd te besparen en om beter aan te sluiten bij de verschillende leerstijlen van je leerlingen. Maar dat niet alleen: ze maken lessen vaak ook leuker en effectiever! Niet alleen voor je leerlingen, maar ook voor jou. In dit artikel delen we diverse AI-tools met je en leggen we uit hoe je ze kunt gebruiken in de klas.

AI-tools die docenten tijd besparen

Lesgeven is intensief, en je hebt waarschijnlijk niet altijd tijd om voor elke leerling apart materiaal te maken. AI kan je helpen om sneller en makkelijker lesmateriaal aan te passen. Hieronder vind je twee tools die je werk verlichten en je meer tijd geven om te doen wat echt telt: lesgeven.

tijd besparen onderwijs
Diffit for Teachers
AI wet onderwijs


Diffit for Teachers: maak snel aangepast lesmateriaal

Elke klas heeft leerlingen met verschillende niveaus. Je kent het wel: lesmateriaal maken kost veel tijd en je wil dat alle leerlingen de stof begrijpen. Met Diffit for Teachers kun je lesmateriaal eenvoudig aanpassen aan de behoefte van je leerlingen. Dit bespaart je uren werk door in één klik lesmateriaal te differentiëren

Ga naar Diffit. Voer een onderwerp, pdf, video of tekst in, kies een taal en AI past het niveau aan. Je krijgt direct kant-en-klare werkbladen! Je exporteert alles ook eenvoudig naar Google Slides, Word of PDF.

Ideaal als je een moeilijk artikel toegankelijk wilt maken voor leerlingen met een lager leesniveau. Je kunt ook automatisch werkbladen, samenvattingen en woordenschatlijsten maken. Je hoeft dus niet zelf alles te herschrijven of extra opdrachten te bedenken.

Stel, je vindt een interessante YouTube-video over het stikstofprobleem. Diffit zet de inhoud om in oefenvragen en een samenvatting op het niveau van jouw klas. Zo heb je direct bruikbaar lesmateriaal zonder extra werk. Natuurlijk moet je het altijd nog even nakijken en aanpassen waar nodig—een beetje van jou en een beetje van AI!

 aantekeningen lesmateriaal

Brisk: van aantekeningen naar lesmateriaal

Schrijf je vaak kernbegrippen, aantekeningen of mindmaps op het bord? Met Brisk kun je hier direct lesmateriaal van maken. Zo kun je Brisk gebruiken om een foto van je aantekeningen om te zetten in een presentatie, quiz of rubric. Ook handig voor toetsvoorbereiding of herhaling. Leerlingen kunnen zo op basis van jouw aantekeningen extra oefenen.

Een voorbeeld. Je hebt tijdens de les een overzicht gemaakt van literaire stromingen. Maak er een foto van en Brisk zet het om in een interactieve quiz die je leerlingen kunnen gebruiken om te leren.

Je hebt al weinig tijd. Gebruik dit om snel quizvragen, presentaties en andere werkbladen te maken van je aantekeningen.

AI-tools die lesmateriaal interactief maken

Een actieve leerling leert beter. Door lesmateriaal interactief te maken, verhoog je de betrokkenheid en zorg je ervoor dat kennis beter blijft hangen. AI kan je helpen om bestaande lesstof om te zetten in quizzen, flashcards en visuele schema’s. Dit maakt leren leuker, effectiever en afgestemd op verschillende leerstijlen.

Flashcards en quizzen maken
Kunstmatige intelligentie onderwijs

Jungle AI: Flashcards en quizzen maken

Met Jungle AI kun je tekst, video’s en presentaties omzetten in interactieve quizzen en flashcards. Dit helpt leerlingen om spelenderwijs de leerstof te verwerken.

Zo kun je in het PO Jungle AI gepersonaliseerde flashcards laten maken. Bijvoorbeeld bij een thema als ‘de seizoenen’ kunnen leerlingen via een memory-spel herfstbladeren koppelen aan regenachtige dagen en sneeuwvlokken aan de winter.

In het VO laat je leerlingen bijvoorbeeld hun eigen quizzen maken op basis van hun samenvattingen. Dit helpt ze om de stof op een actieve manier te herhalen. Zo kan een leerling bij biologie bijvoorbeeld een quiz maken met meerkeuzevragen over het menselijk lichaam.

Op deze manier geef je leerlingen de mogelijkheid om zelfstandig en op een speelse manier te oefenen met de lesstof. 

Extra tip: maak eens flashcards van YouTube video’s! 

digitale geletterdheid


Napkin AI: Van tekst naar visueel overzicht

Sommige leerlingen leren het beste door informatie visueel te zien. Napkin AI helpt daarbij door tekst om te zetten in diagrammen, mindmaps en infographics.

Zo kun je van complexe onderwerpen een duidelijk schema maken. Bijvoorbeeld een mindmap over de Franse Revolutie, waarin oorzaken, gebeurtenissen en gevolgen visueel worden weergegeven.

Hiermee ondersteun je leerlingen die visueel zijn ingesteld. Niet iedereen leert goed door lange stukken tekst te lezen. Met infographics kunnen leerlingen verbanden sneller herkennen en beter onthouden.

Voorbeeld in de klas: Tijdens een biologieles over fotosynthese kunnen leerlingen de theorie invoeren in Napkin AI. De tool maakt hier automatisch een diagram van waarin ze zien hoe zonlicht, water en CO₂ worden omgezet in zuurstof en glucose.

AI-tools die schrijven en lezen makkelijker maken

Lezen en schrijven zijn basisvaardigheden, maar niet voor elke leerling vanzelfsprekend. AI kan helpen om teksten toegankelijker te maken, aantekeningen sneller te verwerken en zelfs speelse elementen toe te voegen aan het schrijfonderwijs.

Handgeschreven tekst omzetten naar digitaal

Met AI-tools zoals ChatGPT, Google Gemini en Mistral kun je handgeschreven notities eenvoudig omzetten in getypte tekst. Dit bespaart tijd en helpt leerlingen om hun aantekeningen overzichtelijk te houden.

Maak bijvoorbeeld een foto en AI zet het om in getypte tekst. Handig voor leerlingen die hun aantekeningen later digitaal willen verwerken. Je kunt het ook gebruiken om gescande aantekeningen te laten samenvatten. Zo krijgen ze een compacte versie van hun lesstof zonder alles opnieuw door te hoeven nemen.

Zo kun je bijvoorbeeld tijdens een geschiedenisles leerlingen vragen aantekeningen te maken over de Franse Revolutie. Thuis maken ze een foto van hun aantekeningen en laten deze samenvatten door AI. De tool zet de kernpunten op een rij, zodat ze direct een gestructureerd overzicht hebben voor de toets.

Deze tools zijn ideaal voor leerlingen die moeite hebben met overzicht houden of vaak belangrijke details vergeten.

Open AI
kunstmatige intelligentie
Gentype A
 lettertype maken met AI

Je eigen lettertype maken met AI


Wil je een creatieve draai geven aan schrijfopdrachten? Met Gentype AI kun je eenvoudig een persoonlijk lettertype maken. Super leuk. 

Door AI in te zetten kun je schrijfopdrachten een unieke uitstraling geven. Zo kun je voor elke klas een eigen lettertype maken of leerlingen hun eigen handschrift laten omzetten in een digitaal lettertype. 

Dit biedt speelse mogelijkheden in de les, zoals het ontwikkelen van een geheimschrift voor een escaperoom-opdracht. Leerlingen moeten dan eerst het lettertype ontcijferen voordat ze aan de opdracht kunnen beginnen, wat een extra laag toevoegt aan bijvoorbeeld een taalles of een puzzel in een geschiedenisproject. 

In een les over spionnen en codetaal kunnen leerlingen zelfs hun eigen ‘geheime’ lettertype ontwerpen. Ze schrijven er een korte boodschap in en laten een klasgenoot proberen het te ontcijferen. Dit maakt leren leuk en interactief. AI helpt leerlingen zo om op een slimme en creatieve manier met teksten om te gaan.

Canva en AI: Creëer eenvoudig visueel lesmateriaal

Een waardevolle tool die je kunt gebruiken, is Canva. Met Canva maak je eenvoudig visueel lesmateriaal, zoals infographics, presentaties en werkbladen. Maar wist je dat Canva ook AI-functionaliteiten heeft die je werk nóg makkelijker maken?

Met Magic Write genereer je automatisch teksten en samenvattingen voor je lesmateriaal. Background Remover helpt je om snel professionele visuals te maken zonder ingewikkelde bewerkingsprogramma’s. En met Text to Image AI laat je unieke afbeeldingen genereren.

Handig om te weten: Als docent  kun je gratis een Canva for Education-account aanmaken. Hiermee krijg je toegang tot alle premiumfuncties, speciaal ontwikkeld voor het onderwijs.

Of je nu een interactieve presentatie maakt, infographics ontwerpt of je leerlingen leert hoe ze zelf visueel lesmateriaal kunnen creëren – met Canva en AI maak je jouw lessen nóg aantrekkelijker en effectiever!

Canva Magic Write
canva voor het onderwijs

Riffusion: leren met muziek

Tot slot nog een hele gave tool. Dit herken je vast wel:  

  • Leerlingen willen niet meer lezen.
  • Ze vinden samenvattingen maken saai. 
  • Ze willen of durven hun werk niet te presenteren. 

Onze tip: laat ze er een liedje van maken! Muziek helpt om informatie beter te onthouden. Met Riffusion kunnen leerlingen lesstof omzetten in een liedje. Zo leren ze dingen op een hele andere manier te benaderen en te onthouden. 

Luister hier het voorbeeld dat wij in minder dan een minuut hebben gemaakt over Willem van Oranje. Hier hebben we even snel de tekst van de Canon van Nederland in geplakt. Moet je nagaan hoe goed het wordt als je er serieus aandacht aan besteedt! 

En denk je eens in wat een lol jullie hebben in de klas, als jullie samen de liedjes luisteren om te controleren of het klopt. 

Enkele toepassingen hiervoor bij jou in de klas:  

Taalonderwijs: Laat je leerlingen een rap maken over grammatica. Denk aan een rijmend couplet over de verleden tijd of een catchy refrein over bijvoeglijke naamwoorden.

Aardrijkskunde: Leerlingen maken een liedje over de waterkringloop. Door te zingen over verdamping en neerslag onthouden ze de begrippen beter.

Samenvatten: Geef leerlingen de opdracht om een liedtekst te schrijven als samenvatting van een hoofdstuk. Dit kan een alternatieve toetsvorm zijn waarbij ze creatief met de leerstof aan de slag gaan.

AI leren

Verschil in leerstijlen

Niet elke leerling leert op dezelfde manier. Sommigen hebben baat bij visuele uitleg, anderen leren liever door te luisteren of te doen. Het is een uitdaging om voor iedere leerling passende werkvormen te vinden. AI kan je daarbij helpen. Denk aan interactieve geschiedenislessen of automatisch gegenereerd lesmateriaal: er zijn steeds meer mogelijkheden om leren afwisselend en boeiend te maken.

>Wil je beter begrijpen hoe leerlingen leren en welke leerstijlen er zijn?

Dan is onze training Leren Leren iets voor jou. Hier leer je hoe onder andere je AI gebruikt om lesstof aan te laten sluiten bij de leerbehoeften van jouw leerlingen. Ook gaan we in op hoe je leerlingen kunt helpen om effectiever te leren en hun zelfbeeld, motivatie, zelfsturing en zelfdiscipline te versterken.

Probeer het zelf

AI in het onderwijs is geen vervanging van jou als docent, maar een hulpmiddel dat je werk makkelijker en je lessen effectiever maakt. Het helpt je om lessen beter af te stemmen op verschillende leerstijlen en geeft je meer ruimte om leerlingen persoonlijk te begeleiden. 

Uiteindelijk zul je zelf moeten proberen wat voor jou werkt en niet werkt. Experimenten is het devies! Probeer de tools in dit artikel en kijk hoe het jouw lessen leuker en actiever maakt. 

Experimenteer met een quiz, laat leerlingen een samenvatting omzetten in een liedje of gebruik AI om aantekeningen om te zetten in een mindmap. Ontdek hoe AI jou en je leerlingen kan ondersteunen!

> Wil je meer leren over wat AI voor jou en je leerlingen kan betekenen?Volg dan onze training AI in de klas en leer hoe je AI op een veilige en verantwoorde manier gebruikt, zodat je leerlingen er optimaal gebruik van kunnen maken zonder risico’s.

About the Author

Follow me


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}