Share

10 AI Tools die het werk van docenten vereenvoudigen

Als docent ben je voortdurend op zoek naar manieren om je werk efficiënter te doen, waardoor de werkdruk wordt verminderd en je tegelijkertijd je leerlingen de best mogelijke ervaring biedt. AI-apps en websites kunnen je hierbij helpen, door de productiviteit een boost te geven, nieuwe vaardigheden aan te leren en te assisteren bij het opstellen van je lesplan.

Als je het aan ons vraagt, zouden alle docenten, of mensen werkzaam in het onderwijs, moeten leren over het gebruik van AI (Artificial Intelligence) en hoe je dit op de beste manier kunt inzetten in het onderwijs. Laat AI je helpen bij het personaliseren van het leerproces, het differentiëren van je lessen en het creëren van boeiend lesmateriaal.

ChatGPT onderwijs

WAAROM IS HET BELANGRIJK DAT DOCENTEN AI-TOOLS BEGRIJPEN?

De afgelopen jaren hebben technologische veranderingen de wereld snel veroverd, en de opkomst van AI heeft een aanzienlijke impact gehad op alle vakgebieden, inclusief het onderwijs. Het is begrijpelijk dat deze snelle veranderingen en de introductie van AI enige aarzeling kunnen veroorzaken. Echter, in plaats van hier tegen te vechten, is het van belang leerlingen te helpen begrijpen welke voordelen deze tools bieden en hoe ze op een juiste, verantwoorde en ethische manier gebruikt kunnen worden.

Daarnaast bieden AI-tools docenten veel creativiteit, productiviteit, ondersteuning bij tijdrovende taken en waardevolle inzichten in het leerproces van leerlingen. Hoe?

Samenwerken

Met behulp van AI kun je aangepaste leerervaringen bieden aan jouw leerlingen met hetzelfde lesmateriaal. Laat AI je helpen bij het toetsen van de lesstof en leer hoe je direct kunt schakelen om de lesinhoud aan te passen per leerling. Of deze nou juist extra hulp nodig heeft of misschien juist meer uitdaging nodig heeft. AI-tools kunnen je helpen met jouw lesplan te differentiëren zonder extra werklast.

Wil je meer te weten komen over differentiëren in de klas? Onze training Effectief Differentiëren biedt je frisse inzichten, effectieve strategieën en praktijkgerichte tools om je lessen te verrijken.

Werkdruk verminderen

AI-tools kunnen helpen bij het automatiseren bij administratieve taken, zoals communicatie met leerlingen, studenten en ouders, het beoordelen van opdrachten en het geven van feedback. Dit bevordert productiviteit en vermindert de werkdruk.

Formatief toetsen

Creativiteit

AI-tools en websites bieden een nieuwe manier van denken en creativiteit. Ze stellen docenten in staat om eenvoudige lessen, activiteiten, beoordelingen, discussies en presentaties te genereren die kunnen worden aangepast aan inhoud en leerniveau. Er opent zich een nieuwe manier van lesgeven en omgang binnen de klas. 

Om je op weg te helpen in de wereld van AI-tools die passend zijn in het onderwijs, introduceren wij hieronder 8 AI-tools en websites. Tools die je lesplan kunnen personaliseren, werkdruk verminderen en efficiënt werken. 

AudioPen

Laat AudioPen jouw ingesproken woorden omzetten tot een tekst, waardoor het typewerk voor bijvoorbeeld lesplannen of e-mails wordt verminderd.. De gegenereerde tekst kun je vervolgens eventueel nog aanpassen. Je kunt de app zowel op je computer als telefoon gebruiken

LessonUp

LessonUp is een veelgebruikte tool onder docenten en beschikt tevens over een AI-lesgenerator. Met deze geavanceerde tool is het mogelijk om je lesmateriaal te digitaliseren en interactief te maken. De lesgenerator, die is vormgegeven op basis van didactische principes, maakt het mogelijk om lessen te creëren die perfect aansluiten bij de behoeften van jouw klas.

Groep studenten lacht met laptop op tafel.
Canva voor het onderwijs

Canva

Bekend als een veelzijdige online ontwerptool, biedt Canva nu ook een AI text-to-image generator genaamd Magic Writer voor diverse schrijfopdrachten. De nieuwe tool kan je helpen bij schrijfopdrachten, brainstormen of het maken van een lesplan of presentatie.

Bovendien kun je bij Canva een gratis onderwijs account aanvragen.  Lees hier hoe je dat kunt doen.

Diffit.me

Elke leerling leert op zijn eigen tempo en Diffit helpt leerkrachten om elke tekst begrijpelijker te maken op het niveau van de leerling. Met deze AI-tool kun je moeiteloos tekstniveaus differentiëren. Of je nu inhoud aanpast voor leerlingen die moeite hebben met leren of voor gevorderde leerlingen, Diffit helpt je om materialen aan te passen aan verschillende behoeften. Zeg vaarwel tegen one-size-fits-all en omarm gepersonaliseerde leerervaringen.

diffit.
Beloning apps

Perplexity.ai

Op zoek naar nieuwe ideeën om in de klas uit te proberen? Perplexity.ai is jouw go-to bron voor ideeën, bronnen en inspiratie. Deze AI-tool speurt het web af naar relevante content, zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste onderwijstrends. Of je nu nieuwe onderwijsstrategieën of boeiende activiteiten nodig hebt voor je leerlingen, met Perplexity.ai zit je goed.

Deze website biedt docenten de mogelijkheid om interactieve lessen in enkele minuten te maken. Door simpelweg een onderwerp in te voeren, creeërt de tool teksten, afbeeldingen en activiteiten op basis van de leerbehoeften van de leerlingen.

AI onderwijs

EDUAIDE.AI: Revolutionaire AI-Tool voor Lesontwikkeling

EDUAIDE.AI is een baanbrekende AI-gestuurde tool die je kan helpen bij het creëren van dynamisch en gepersonaliseerd lesmateriaal. Met toegang tot meer dan 100 bronnen, biedt EDUAIDE.AI een schat aan informatie en materiaal dat kan worden gebruikt voor lesontwikkeling in diverse onderwijscontexten. 

Personalisatie en Differentiatie
Een van de meest indrukwekkende kenmerken van EDUAIDE.AI is de mogelijkheid om lesmateriaal te personaliseren. Dit betekent dat je materiaal kunt aanpassen aan de unieke behoeften van elke leerling, wat cruciaal is voor effectieve differentiatie in de klas. Of het nu gaat om het ondersteunen van leerlingen die extra hulp nodig hebben of het uitdagen van degenen die meer geavanceerd materiaal nodig hebben, EDUAIDE.AI maakt het mogelijk, zonder dat je er zelf veel tijd aan kwijt bent.

Taalondersteuning en Vertaling
Een andere belangrijke functie van EDUAIDE.AI is de mogelijkheid om content te vertalen. Deze functionaliteit helpt niet alleen bij het overbruggen van taalbarrières, maar bevordert ook inclusief onderwijs.

Gebruiksvriendelijkheid en Toegankelijkheid
EDUAIDE.AI is ontworpen met het oog op gebruiksvriendelijkheid, waardoor je zonder geavanceerde technische kennis het platform effectief kunt gebruiken. De intuïtieve interface maakt het gemakkelijk om door de verschillende bronnen te navigeren en het meest relevante materiaal voor de les te vinden.

ai in het onderwijs

 Quizizz 

Met Quizizz kun je quizzen maken die een persoonlijk leertraject creëren op basis van de reacties van de studenten. Daarnaast kan de tool helpen bij het differentiëren van lessen waarbij je de complexiteit van de vragen kunt aanpassen. 

Slidesgo

Slidesgo biedt gratis templates via Google Slides en een AI Presentation Maker om snel presentaties te maken. Binnen enkele minuten maak je een presentatie door eenvoudig een onderwerp te kiezen, de toon van de presentatie te bepalen, aan te passen en vervolgens te downloaden. Een tool waarmee je flink wat tijd kan besparen als het gaat om het maken van presentaties. 


AI onderwijs

OpenAI

Bekend van ChatGPT, biedt OpenAI een scala aan mogelijkheden in het onderwijs, waaronder het helpen van docenten en leerlingen bij hun leerproces.

In onze training 'AI en ChatGPT in de klas' krijg je praktische handvatten om ChatGPT en andere AI-tools te integreren in je les, ongeacht of het gaat om de kleuterklas of vakken zoals Nederlands of geschiedenis op het voortgezet onderwijs. Daarnaast leer je hoe je jouw leerlingen deze technologieën kunt laten gebruiken om effectiever te leren en hun digitale vaardigheden verder te ontwikkelen. Bovendien behandelen we niet alleen de veelzijdige kansen die AI en ChatGPT bieden in het onderwijs, maar gaan we ook in op de uitdagingen en ethische overwegingen. We leren je hoe je als leerkracht verantwoord en bewust kunt omgaan met deze technologieën, zodat je zowel de positieve aspecten kunt benutten als de potentiële risico's kunt beheersen.

Er zijn natuurlijk nog veel meer tools, maar de bovenstaande tools bieden een mooie introductie van AI in het onderwijs en hoe dit het werk van docenten kan vereenvoudigen.  Ga vooral zelf proberen en ontdek welke bij jouw klas en leerlingen passen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in voor tips, gratis materiaal en laatste updates!

Trainingen ChatGPT, Escape Spel en Burgerschap nu met subsidie GRATIS bij jou op school