Share

Effectief differentiëren in het onderwijs: Tools en Strategieën

In het hedendaagse onderwijs is differentiatie heel belangrijk. Het is een essentieel onderdeel om effectief les te geven die past bij de verschillende behoeften van je leerlingen. Gelukkig bieden digitale tools ongekende mogelijkheden om makkelijk op deze uitdaging in te spelen en tegelijkertijd door het gebruik van de tools de werkdruk te verminderen.  In deze blog bespreken we enkele van deze tools en geven we praktische tips over hoe je ze kunt gebruiken in je lessen. 

Differentiëren


Digitale educatieve tools


Khan Academy

Khan Academy is een gratis en handige online leerplatform dat een uitgebreid aanbod aan onderwerpen biedt,  ideaal om je lessen aan te passen aan verschillende leerlingen en in diverse vakgebieden. 

De tool kan je bijvoorbeeld inzetten in je economie les. Leerlingen die moeite hebben met ‘marktwerking’, kunnen specifieke video’s en oefeningen hierover volgen, terwijl andere in de klas, die dit concept al beheersen, doorgaan met moeilijke onderwerpen zoals ‘internationale handel’. 

Zet de tool in bij wiskunde door extra oefenmateriaal aan te bieden voor leerlingen die moeite hebben met bepaalde wiskundige concepten. Terwijl anderen juist meer uitdaging nodig hebben en zich verdiepen in geavanceerde onderwerpen. Maar ook geschiedenis- en wetenschap docenten kunnen profiteren van een online tool als Khan Academy. Het stelt je in staat om lesmateriaal aan te passen aan de verschillende niveaus van de leerlingen in jou klas, om ze de beste ondersteuning te bieden.

quizlet

Quizlet’s 

Met Quizlet’s maak je van moeilijke onderwerpen, eenvoudige flashcards en oefentoetsen. 

Aan de hand van de tool kun je bijvoorbeeld flashcards voor economische begrippen maken. Differentieer door verschillende niveaus van complexiteit in de flashcards op te nemen, zodat leerlingen op hun eigen niveau kunnen werken. Denk aan eenvoudige flashcards met algemene termen als ‘vraag en aanbod’ en meer gevorderde kaarten die dieper ingaan op begrippen als 'monopolistische concurrentie'.

Je kan Quizlet ook inzetten voor andere vakken in het onderwijs, waardoor leerlingen gericht kunnen leren en hun kennis kunnen verdiepen in gebieden waar ze minder vertrouwd mee zijn. 

Socrative

Socrative is een gebruiksvriendelijke tool, die helpt bij het creëren van interactieve evaluaties om de betrokkenheid van leerlingen te vergroten. Met de tool kun je snel quizzen, discussies en diverse activiteiten maken. 

Zet de tool in om bijvoorbeeld een snelle controle van het begrip na een les te toetsen. Je kunt een meerkeuze test maken, die gericht is op de belangrijkste concepten die zijn behandeld. De tool geeft direct feedback, waardoor je direct inzicht hebt in wat wel en niet begrepen wordt en dus snel kan schakelen om gerichter hulp te bieden.

Menimeter

Mentimeter

Een soortgelijke tool is Mentimeter. Mentimeter helpt bij het maken van een interactieve presentatie om zo de betrokkenheid van leerlingen te vergroten. Je kunt peilingen, quizzes en open vragen met de tool integreren in je les. 

Heb je het tijdens een geschiedenisles over een bepaald tijdperk, dan kun je Mentimeter gebruiken om een quiz te maken met vragen over belangrijke gebeurtenissen uit die periode. De leerlingen voeren hun antwoorden in op hun apparaat en de docent ontvangt real-time resultaten. Hierdoor kun je als docent direct feedback geven. Bovendien stelt deze interactieve aanpak je in staat om beter in te spelen op de verschillende leerbehoeftes van je leerlingen, doordat je snel kunt zien welke leerlingen extra aandacht nodig hebben.

Canva voor het onderwijs

Canva

Met Canva kun je zelf snel professioneel en aantrekkelijk lesmateriaal en toetsen vormgeven. Met behulp van Canva kun je effectiever differentiëren. Canva biedt een gebruiksvriendelijke interface voor het snel en gemakkelijk maken van lesmateriaal. Bovendien stelt het platform je in staat om met enkele eenvoudige stappen het lesmateriaal aan te passen, waardoor het geschikt wordt gemaakt voor leerlingen op verschillende niveaus. Op die manier wordt differentiëren een stuk makkelijker. Docenten kunnen gratis gebruikmaken van Canva for Education, ook wel Canva voor Onderwijs genoemd. Lees hier hoe je een gratis Canva-licentie kunt aanvragen.

EconEdLink

Voor economieles is EconEdLink een handige taal om je les te verrijken met differentiatie. De tool is speciaal ontworpen om economie onderwijs te ondersteunen en te diversifiëren. Hier zijn enkele voordelen en hoe je het in je les kunt gebruiken:

Diverse Materialen: EconEdLink beschikt over een uitgebreide bibliotheek van lessen en activiteiten die geschikt zijn voor verschillende leerstijlen en niveaus. Het stelt je in staat om materiaal te kiezen dat aansluit bij de specifieke behoeften van elke leerling.

Actuele Inhoud: De tool blijft up-to-date met de laatste economische ontwikkelingen en trends. Dit zorgt ervoor dat de lessen relevant en boeiend zijn voor de leerlingen.

Interactieve Componenten: Veel van de lessen op EconEdLink bevatten interactieve elementen zoals spelletjes en simulaties. Deze interactieve benadering helpt om complexe economische concepten op een begrijpelijke en aantrekkelijke manier over te brengen.

Flexibiliteit: EconEdLink biedt flexibiliteit voor docenten om lessen aan te passen en te personaliseren. Dit maakt het mogelijk om op maat gemaakte leerervaringen te creëren die aansluiten bij de diverse capaciteiten en interesses van de leerlingen.

Gebruiksvriendelijk: De website is gebruiksvriendelijk en toegankelijk, wat betekent dat zowel jij als je leerlingen gemakkelijk toegang hebben tot de materialen, ongeacht de technologische vaardigheden.

Diffrentieren
chatgtp onderwijs

MICROSOFT EXCEL/GOOGLE SHEETS

Spreadsheetprogramma's zoals Microsoft Excel en Google Sheets zijn cruciaal voor data-analyse. Het gebruik van deze tools is niet alleen belangrijk voor de digitale vaardigheden van leerlingen, maar biedt ook kansen om op verschillende niveaus les te geven in diverse vakken.

Laat de leerlingen bijvoorbeeld leren hoe ze deze tools moeten gebruiken door ze data sets te laten verzamelen en analyseren voor een specifiek vak, zoals historische bevolkingsgroei bij geschiedenis of klimaatgegevens voor aardrijkskunde. Dit kan ook toegepast worden in vakken zoals biologie, economie, en wiskunde. Je kunt differentiëren door de opdrachten aan te passen op het niveau van de leerlingen; sommige kunnen werken aan basisgegevens, invoer en -analyse, terwijl andere leerlingen complexe statistische modellen of voorspellende analyses uitvoeren. Deze aanpak stelt alle leerlingen in staat om op hun eigen niveau te leren, terwijl ze tegelijkertijd waardevolle vaardigheden ontwikkelen in het omgaan met data-analyse.

Starfall 

Ook voor het basisonderwijs zijn er tal van nuttige digitale tools beschikbaar die differentiatie in de klas mogelijk maken. Een voorbeeld hiervan is Starfall, een website speciaal ontwikkeld voor jonge leerlingen, gericht op het verbeteren van lees-,  taal- en rekenvaardigheden. Deze site biedt een verscheidenheid aan interactieve spelletjes en activiteiten die op verschillende niveaus zijn afgestemd, waardoor het ideaal is voor kinderen met bijvoorbeeld uiteenlopende leesvaardigheden.

Kinderen die bijvoorbeeld net beginnen met lezen kunnen starten met een eenvoudig spelletje, terwijl gevorderde leerlingen uitdagende activiteiten kunnen doen. Zo kunnen alle leerlingen op hun eigen tempo en niveau leren, terwijl ze plezier hebben met lezen. 

NOTE Starfall is een Engelse website, al zijn er wel een aantal Worksheets die je ook voor Nederlandstalige lessen kunt gebruiken.

AI onderwijs


Diffrentieren in de klas

Seesaw

Een andere fijne tool is Seesaw, perfect voor jonge leerlingen. Seesaw biedt een platform waarop leerlingen hun werk kunnen delen en waar docenten makkelijk feedback kunnen geven. Deze tool is bijzonder handig voor het volgen van individuele leertrajecten en de voortgang van elke leerling te volgen.

chatgtp onderwijs

Prodigy Math Game 

Op zoek naar een tool specifiek voor rekenen, dan is Prodigy Math Game een uitstekende keuze. Het is een wiskundig spel dat zich aanpast aan het niveau van de leerling, waardoor differentiatie in wiskunde eenvoudig wordt. Het spel gebaseerde format zorgt ervoor dat leren zowel leuk als educatief is, waardoor het ideaal is voor het behouden van de interesse en betrokkenheid van leerlingen. Gebruik Prodigy Math Game voor aangepaste wiskundelessen op basis van individuele vaardigheden. 

ChatGPT

ChatGPT kan een krachtige tool zijn voor differentiatie in zowel het basis- als voortgezet onderwijs. Door zijn vermogen om vragen te beantwoorden en ondersteuning te bieden, kan het individuele leerlingen helpen met gepersonaliseerde feedback en uitleg. Hierdoor kun je aan de uiteenlopende behoeften van je leerlingen voldoen, variërend van het bieden van extra hulp bij moeilijke onderwerpen tot het uitdagen van meer gevorderde leerlingen met complexere vraagstukken. 

Het gebruik van ChatGPT in de klas kan bijdragen aan een meer inclusieve en aangepaste leeromgeving.


chatgtp onderwijs

Effectief differentiëren

Van theorie naar praktijk met innovatieve werkvormen en AI

Ben je op zoek naar manieren om nog beter in te spelen op de diverse behoeften van je leerlingen?
Onze training Effectief Differentiëren biedt je frisse inzichten, effectieve strategieën en praktijkgerichte tools
om je lessen te verrijken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in voor tips, gratis materiaal en laatste updates!

Trainingen ChatGPT, Escape Spel en Burgerschap nu met subsidie GRATIS bij jou op school