Share

De leukste creatieve activiteiten om het schooljaar mee af te sluiten.

Het einde van het schooljaar betekent dat het tijd is voor leuke activiteiten om het jaar mee af te sluiten. Maar wij kunnen ons ook voorstellen dat de inspiratie een beetje op is. Daarom hebben wij wat leuke ideeën voor je op een rij gezet die het gevoel van saamhorigheid en vooral heel veel plezier garanderen!

qr speurtocht

QR Speurtocht

Maak een spannende QR-speurtocht door de school, op het schoolterrein of in de klas, waarbij leerlingen op zoek moeten gaan naar QR-codes. Elke gevonden code leidt naar een nieuwe locatie of geeft een opdracht die ze moeten uitvoeren. Dit kan variëren van raadsels of puzzels oplossen tot creatieve challenges zoals het maken van een grappige foto of korte video. De speurtocht kan aangepast worden aan verschillende leeftijdsgroepen en moeilijkheidsgraden.

Einde schooljaar

Klassikale tijdcapsule

Laat de leerlingen eigen speelgoed meenemen van huis. Dat vinden ze fantastisch! Het is natuurlijk leuk om met het speelgoed van een ander te spelen, maar ook om je eigen speelgoed aan je klasgenootjes te kunnen laten zien. 

En bovendien hoef je als docent aan het einde van de dag bijna niets meer op te ruimen. 

einde schooljaar

Herinnering filmpjes maken

Laat de leerlingen in groepjes korte filmpjes maken, waarin ze iets vertellen of laten zien over het afgelopen schooljaar. Ze kunnen hoogtepunten, grappige momenten en belangrijke lessen hercreëren of gewoon vertellen. Aan het einde van de dag kunnen de filmpjes worden vertoond aan de hele klas, zodat iedereen kan genieten van elkaars creaties.

activiteiten einde schooljaar

Internationale dag  

Organiseer een internationale dag waarbij elke leerling een land vertegenwoordigt. Dit kan een land van herkomst zijn of bijvoorbeeld een land waar ze naar op vakantie gaan of graag naartoe zouden willen gaan. Ze kunnen presentaties geven, traditionele kleding dragen, eten uit dat land meenemen en interessante weetjes vertellen. Een leuke manier over andere culturen en landen te leren van elkaar. 

activiteiten schooljaar


Levend ganzenbord

Transformeer het schoolplein tot een levensgrote versie van het spel ganzenbord. Maak grote vakken waar de leerlingen op kunnen staan, zodat zij de pionnen zijn en gebruik een reuzendobbelsteen om mee te gooien. Maak diverse vakken opdracht-vakken, waarbij de leerlingen vragen of opdrachten moeten voltooien voordat ze verder mogen. Deel de leerlingen op in teams van twee, waarbij de een gooit en de ander op het bordspel staat en ze natuurlijk samen de opdrachten voltooien en  samenwerken om als eerste het eindvak te bereiken.

Kunst klas

Kunstenaars voor een dag

Organiseer een creatieve dag (of dagdeel) waar de leerlingen zich als een echte kunstenaar mogen voelen. Maak verschillende kunststations zoals schilderen, fotograferen, kleien en tekenen, waarbij de leerlingen hun eigen creatie kunnen maken en aan het einde van de dag hun kunstwerk kunnen presenteren in een mini-tentoonstelling in de klas.


shark tank op school


Shark Tank: presenteren van bedrijfsideeën 

Deel je klas op in groepjes en laat ze brainstormen over een idee voor een bedrijf of een product dat zij zouden willen maken. Ze werken aan een (bedrijfs)plan met daarin hoe ze het willen realiseren en presenteren dit vervolgens aan de klas, net zoals in het tv-programma Shark Tank. De leerlingen moeten dus nadenken over wat hun product of dienst is, waarom het zo’n goed idee is en hoe ze het kunnen realiseren en op de markt kunnen brengen.

Kletskaarten

Met kletskaarten het afgelopen jaar bespreken (zowel voor PO als VO)

Ook een leuke manier om het schooljaar af te sluiten: met de klas bespreken hoe ze het afgelopen jaar ervaren hebben. Om dat gesprek in goede banen te leiden kun je onze gratis kletskaarten gebruiken. 

Op deze kaarten staan vragen, zoals: 

  • Wie was een belangrijk persoon voor jou in het afgelopen jaar? 
  • Wat was je favoriete plek tijdens de pauze?
  • Bedenk drie woorden die goed bij dit jaar passen

Download direct de gratis kletskaarten set

Activiteiten einde schooljaar 

Aan het einde van het jaar willen je leerlingen vooral plezier hebben en met deze zeven activiteiten moet dat zeker lukken. Het zijn activiteiten waarbij ze kunnen bewegen, creatief zijn en vooral samen heel veel plezier hebben. Een leuke manier dus om samen als klas het jaar af te sluiten.

Einde schooljaar: sluit het schooljaar leuk af

Voor meer inspiratie en tips, ook voor het komende schooljaar, volg ons o.a. op TikTok of volg een van onze online trainingen zoals ‘Chat GPT in de klas’, ‘Digitale Werkvormen’ of  ‘Escape the Classroom’ .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in voor tips, gratis materiaal en laatste updates!

Trainingen ChatGPT, Escape Spel en Burgerschap nu met subsidie GRATIS bij jou op school