Share

Gratis AI apps voor op je telefoon voor docenten

AI tools zijn bijna al niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Ook binnen het onderwijs worden deze apps steeds meer en vaker gebruikt. Hoewel jouw menselijke input en inzicht als docent natuurlijk onmisbaar blijft, kun je AI wél gebruiken als extra ondersteuning. Bijvoorbeeld voor het opdoen van creatieve ideeën voor een les, het verkrijgen van professionele input of wat extra hulp bij het nakijken van huiswerk. AI apps zijn namelijk heel handig voor docenten, maar welke moet je hebben? Wij hebben de beste AI tools die je als docent gratis kunt gebruiken voor je op een rij gezet.

AI onderwijs
kunstmatige intelligentie onderwijs

Waarom zijn AI apps handig voor docenten?

AI apps bieden ontzettend veel mogelijkheden voor docenten. Ze kunnen je bijvoorbeeld voorzien van nieuwe inzichten en inspiratie om de lessen of de onderwerpen van een groepsdiscussie afwisselend te houden. Je kunt AI ook gebruiken voor het maken van presentaties, het bedenken van een activiteit of het samenstellen van lesmateriaal. Mogelijkheden genoeg! Verschillende tools stemmen de inhoud eenvoudig af op het niveau van de leerlingen. Een AI tool kan ook jouw werkdruk verlagen. Er zijn namelijk veel gratis tools die je kunt gebruiken bij het nakijken of controleren van huiswerk, maar ook voor het automatiseren van bijkomstige administratieve taken. Daardoor houd jij als docent meer tijd over voor het geven van mooie lessen of het voeren van persoonlijke gesprekken met leerlingen of ouders. Met AI apps werk je dus ook nog eens efficiënter. 


De beste AI tools die je als docent gratis kunt gebruiken

Wat zijn de beste AI tools die je als docent gratis kunt gebruiken op je telefoon? Artificial Intelligence apps zijn heel veelzijdig inzetbaar. Bijvoorbeeld voor taakbeheer, wiskundige opdrachten en zelfs voor het bieden van emotionele ondersteuning aan leerlingen. Wil je als docent ook graag gebruik maken van AI? Dit zijn de beste gratis tools voor op je telefoon. 


Canary Mail


Jouw e-mails efficiënt en overzichtelijk beheren? Dat doe je in Canary Mail. Dit is de vervanger voor Copilot die je in Outlook kunt gebruiken. Canary Mail is een AI co-piloot die je kunt gebruiken om het contact met leerlingen, ouders of verzorgers een stuk eenvoudiger en efficiënter te maken. De AI tool kun je namelijk ook gebruiken voor het schrijven van e-mails. Ook houdt het jouw inbox opgeruimd en georganiseerd. Je kunt met Canary Mail ook spam filteren en precies zien welke ontvangers jouw AI e-mails hebben gelezen.  

ai onderwijs
Duolingo wiskunde

Duolingo

Duolingo is een gratis AI app die bij de meeste docenten wel bekend is. De tool is nu ook uitgebreid met wiskunde en muziek. De oefeningen zijn eenvoudig af te stemmen op het niveau van de leerlingen. Je kunt daarbij kiezen voor Duolingo wiskunde voor beginners en gevorderden. In deze AI app kun je oefeningen vinden voor vermenigvuldigen en delen, maar er wordt ook ingegaan op decimalen, meetkunde, optellen en aftrekken. 

Todoist


Ook Todoist is een handige AI tool voor docenten. Je kunt deze gratis app gebruiken in combinatie met een Android- of iOS besturingssysteem. Dat kan op jouw smartphone, maar ook op een desktop, tablet of smartwatch. Todoist zorgt ervoor dat je al jouw taken overzichtelijk en georganiseerd op één plek houdt. Zoals je agenda, takenlijst en e-mail.

Je gebruikt de Todoist AI tool ook voor het prioriteren van je taken. Waar jij ze ook hebt opgeslagen. De tool heeft namelijk meer dan 80 integraties. De app kan je zelfs suggesties geven over de beste tijd voor het afronden of uitvoeren van de werkzaamheden. Op deze manier hoef je geen deadline meer te missen. Als docent kun je leerlingen of studenten die in een team werken aan een groter project ook stimuleren om Todoist te gebruiken. 


AI docenten
Lestmateriaal AI

Replika


Replika is een gratis AI tool voor op je telefoon die je als docent op elk moment van de dag kunt gebruiken. Bijvoorbeeld als je behoefte hebt aan een “persoonlijk” gesprek of wel wat emotionele ondersteuning kunt gebruiken. De AI chatbot is gebaseerd op Machine Learning en kan daardoor unieke reacties ontwikkelen. Des te meer je praat met de chatbot, des te slimmer Replika wordt. Daarnaast kun je binnen de tool videogesprekken, maar ook gebruik maken van coaching om stress te verminderen en jouw mentale focus te verbeteren.


OpenAI ChatGPT 

ChatGPT in de klas
ChatGPT onderwijs

Chat GPT van OpenAI is misschien wel één van de bekendste mobiele apps voor op je telefoon. De tool voorziet je van professionele input en inspiratie over de meest uiteenlopende onderwerpen. ChatGPT kan daarnaast ook direct antwoord geven op complexe vragen, content opstellen of presentaties maken over een specifiek onderwerp. ChatGPT is niet alleen een handige app voor ondersteuning door docenten, maar ook voor leerlingen. Het kan studenten helpen om moeilijke begrippen te begrijpen of helpen bij het huiswerk maken. Als je daar alles over wilt weten, kun je onze ChatGPT training eens bekijken. ChatGPT kun je als docent ook gebruiken voor diverse leermogelijkheden. De AI tool is er voor Android besturingssystemen, maar ook voor Apple apparaten die gebruik maken van een iOS besturingssysteem op de iPad of de iPhone. 

Microsoft Copilot


Copilot kun je gebruiken binnen Microsoft. Deze gratis AI tool voor docenten is een chat-assistent die gebruikmaakt van de modellen binnen OpenAI ChatGPT4 en DALL-E 3. Binnen de app kun je gebruikmaken van ontzettend veel AI functies en mogelijkheden. Zoals het maken van AI afbeeldingen. Microsoft Copilot leert wat jouw spreektaal en schrijftaal is. Op deze manier zal de tool je ook van antwoorden voorzien. Je kunt de AI app vragen om e-mails te schrijven, je taken te beheren en organiseren of een unieke presentatie te maken.

Otio


Met deze AI app kun je  heel eenvoudig en geheel automatisch notities maken voor vergaderingen die je ook nog eens kunt verrijken door middel van AI. Je de notities vervolgens delen met mededocenten of teamgenoten om iedereen op één lijn te houden.
Otio kan je ook helpen met het creëren van content over de meest uiteenlopende onderwerpen. Daarnaast kun je live opnemen en deze gesprekken direct laten uitschrijven. 

AI onderwijs

Notionai onderwijs

Wil je productiever zijn gedurende de dag maar jouw taken wel georganiseerd houden? Notion is een AI-gebaseerde organisatie- en productiviteitstool. Notion maakt het creëren van notities, databases en Kanban-borden voor projectmanagement een stuk eenvoudiger Dat doet de gratis AI app op een intuïtieve manier. Notion integreert ook met andere tools zoals Google Docs en Slack.
Je kunt Notion ook gebruiken als AI-assistent, voor het beheren van documenten, het begeleiden van projecten en het bijhouden van je agenda.

Canva


Canva is een ontwerp tool die gebruik maakt van AI. De app kun je kosteloos gebruiken. Docenten en kunnen ook nog eens een gratis Canva account voor educatie aanvragen. Canva kun je gebruiken voor het maken van presentaties, creatieve ontwerpen en drukwerk. Je kunt binnen de tool ook afbeeldingen en video’s bewerken met AI. Canva heeft ontzettend veel functies en ontwerpmogelijkheden. Ook heeft Canva een gebruiksvriendelijke interface. Er is een Canva app voor Android, maar ook voor iOS, Mac OS en Windows tablets en telefoons. Zo maak je in een handomdraai mooie layouts voor je lesprogramma’s of de slides op je digibord. 

Canva voor het onderwijs

Starryai


Afbeeldingen van hoge kwaliteit ontwerpen zonder watermerk? Dat doe je als docent met Starryai. Deze AI tool kun je gratis en ook nog eens heel eenvoudig gebruiken. Je hoeft de AI tool alleen maar te vertellen welke afbeelding je wenst. Nadat Starryai de afbeelding heeft gecreëerd, kun je deze ook aanpassen met verschillende stijlen, modellen en verhoudingen. Deze gratis AI applicatie kun je bijvoorbeeld gebruiken voor het maken van presentaties. ai onderwijs

Grammarly


Grammarly is een AI tool die je kunt gebruiken voor teksten en e-mails zonder grammaticale fouten, maar je kunt ze ook gebruiken voor het nakijken van huiswerk en teksten. Grammarly controleert de teksten op de grammatica en de spelling, maar ook op de interpunctie en de woordenschat. Deze gratis AI tool voorzien je ook van suggesties voor verbeteringen. De tool kun je heel eenvoudig installeren op je telefoon. Zodra je een mail opstelt of een tekstbericht verstuurt, zorgt Grammarly voor foutloze spelling en grammatica. Let op: Grammarly werkt alleen in het Engels.

Quizizz

Een quiz is een perfecte manier om leerstof op een leuke manier uit te leggen of eigen te maken. Met Quizizz doe je dat nog eenvoudiger. Deze tool voor op je telefoon maakt gebruik van AI voor het maken van leerzame en interactieve quizzen voor leerlingen. Quizizz stemt de vragen af op de antwoorden van de leerlingen. Daarvoor gebruikt de app AI algoritmes. Daardoor kun je elke leerling van een quiz voorzien met op maat gemaakte vragen.

quilz in de klas

Welke AI tool ga jij als docent gebruiken?

Ben je leerkracht in het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs of in het hoger- of volwassenenonderwijs? Wat je specialisme of vakgebied ook is, voor elke docent is er een geschikte AI tool die je gratis kunt gebruiken. Om jouw eigen taken en lessen efficiënter en boeiender te maken, om productiever te kunnen werken of om leerlingen te ondersteunen in verschillende processen. Bijvoorbeeld met AI tools zoals DuoLingo, Replika, Grammarly of Microsoft Copilot. Uiteindelijk gaat het erom dat je deze apps zelf installeert en probeert om te zien wat ze precies voor je kunnen betekenen. Tijd dus om aan de slag te gaan en te experimenteren met de vele mogelijkheden. Laat in een reactie weten welke apps jij gebruikt en wat je ervaring is! 

Trainingen Identiteitscirkels, ChatGPT, Escape the classroom,

Burgerschap bouwers, Mentor Meesters en Mediawijsheid
 nu met subsidie GRATIS bij jou op school.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in voor tips, gratis materiaal en laatste updates!

Trainingen ChatGPT, Escape Spel en Burgerschap nu met subsidie GRATIS bij jou op school