Share

Dag van de gegevensbescherming: maak leerlingen bewust van online risico’s

28 januari is de internationale dag van de gegevensbescherming, ook wel Data Protection Day genoemd. Gegevensbescherming is een onderwerp dat voor veel volwassenen langzaam maar zeker steeds belangrijker wordt. En terecht: privacy is een groot goed. Maar, hoe zit dat met kinderen? Zijn zij zich wel voldoende bewust van de gevaren van het internet? En wat kunnen we daar als docenten aan bijdragen? 

Inetnet veiligheid

Dag van de gegevensbescherming

De dag van de gegevensbescherming is in 2006 in het leven geroepen door de Raad van Europa. Het doel van deze dag? Europese burgers informeren over hun rechten als het gaat over bescherming van persoonsgegevens in alle aspecten van het leven. Dat is dus thuis, tijdens het winkelen, op het werk, in het ziekenhuis en natuurlijk op het internet. In dit blog gaan we in op de privacy-risico’s op het internet. En we richten ons daarbij specifiek op de kinderen. Uit onderzoek blijkt dat 85% van de moeders aangeeft technologische middelen te gebruiken om hun kinderen bezig te houden - geen overbodige luxe dus, om de leerlingen bewust te maken van de gevaren van online mediagebruik.

Mediawijsheid

Mediaconsumptie zonder toezicht van ouders

Op zowel het primair als voortgezet onderwijs besteden leerlingen steeds meer tijd aan media. Ze kijken filmpjes op YouTube, doen spelletjes, gebruiken social media en onderhouden contact met elkaar via internet. 30% tot 50% van de kinderen van 0 tot en met 6 jaar, doet dit zelfs regelmatig alleen. Heb je dan wel inzicht in wat de kinderen doen?

Teambuilding

Verantwoordelijkheid bij ouders en docenten

Er ligt dus een verantwoordelijkheid bij zowel ouders als docenten om de internetveiligheid bij kinderen onder de aandacht te brengen én te houden. Dat begint met het gesprek erover aan te gaan. Het voeren van open en eerlijke gesprekken over online veiligheid is de basis voor een gezonde omgang van kinderen met het internet. Ook in de klas. Zorg dat kinderen begrijpen dat internetgebruik niet zonder gevaar is. Ergens je gegevens achterlaten is niet altijd verstandig en het kan ook zijn dat je moet betalen voor bepaalde spelletjes. Tenminste, de rekening komt dan vaak bij papa of mama terecht. En wat denk je van een veilig wachtwoord? Dat is erg belangrijk om gegevensdiefstal te voorkomen. 

Hacker escaperoom

ONTMASKER DE HACKER ESCAPEROOM SPel

Bij Docentenbijscholing ontwikkelden we het Escape Room Spel ‘Ontmasker de Hacker'.  In dit digitale Escape Room Spel probeert een hacker de school te hacken. Het is een spannend spel, waarbij leerlingen spelenderwijs leren over Internetveiligheid.

In een Digitale Escape Room lost een groepje leerlingen een aantal spannende puzzels op. Je kunt dit spel geheel online spelen maar ook fysiek in de klas. Je leerlingen krijgen er enorm veel leerplezier van!

Het Escape Room Spel kan individueel worden gespeeld, maar in een groepje pak je de extra winst van het samenwerken en reflecteren daarop. Leerlingen die actief bezig zijn om kennis te verwerven, elkaar in de ogen kijken en samenwerken.

Als docent heb je hier verder geen werk aan.Je kunt het spel direct met je leerlingen spelen. Hier kun je de link naar het spel krijgen.

Ineternet veiligheid

Online veiligheid is een breed begrip

Online veiligheid behelst natuurlijk veel meer dan alleen goed gebruik van wachtwoorden. Het is een ontzettend breed begrip, waar vele onderwerpen onder vallen. En eigenlijk zijn die onderwerpen allemaal relevant. Welke afspraken maken ouders bijvoorbeeld met hun kinderen als het gaat om gebruik van een mobiele telefoon? Mogen ze apps alleen downloaden met toestemming? Zijn er bepaalde regels opgesteld? En zo ja, hoe worden die gehandhaafd? En is dit ook bespreekbaar in de klas? 

Je kunt denken aan onderwerpen als: wat doe je als je een berichtje krijgt van een vreemde? Reageer je erop, negeer je het? Vertel je het aan je vader en moeder?

Het spelen van online games 

Een ander groot aandachtspunt is het spelen van online spelletjes. De leerlingen groeien tegenwoordig op met online games als Fortnite. Bespreken leerlingen thuis ook welke spellen ze online spelen?

Weten de vader en moeder wat ze spelen online? Wordt daar open over gesproken of juist niet? Misschien spelen leerlingen wel spellen die voor hun leeftijdscategorie niet geschikt zijn.

De druk van social media 

Sociale media spelen een grote rol in de online belevingswereld van kinderen. Wanneer zijn kinderen oud genoeg om hiermee om te kunnen gaan? Welke privacy instellingen kun je aanpassen in een app? En weten de kinderen wel welke informatie verschillende apps over ze verzamelen? En dan hebben we het nog niet eens gehad over de druk die sociale media voor kinderen met zich meebrengen.

HET begint met een gesprek 

De dag van de gegevensbescherming is een mooi moment om eens met je leerlingen stil te staan bij de gevaren van de online wereld. En dat begint met een goed gesprek. Zijn de leerlingen zich bewust van de risico’s? Zoals hierboven beschreven zijn de onderwerpen binnen dit spectrum eindeloos. 

Hoe doe jij dit in de klas? Praat je er wel eens met je leerlingen over of vormt deze blog voor jou aanleiding om er eens over te beginnen?

Wil je meer leren over internetveiligheid?
Doe dan mee met onze training Internetveiligheid thuis en in de klas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in voor tips, gratis materiaal en laatste updates!

Trainingen ChatGPT, Escape Spel en Burgerschap nu met subsidie GRATIS bij jou op school