Gebruik jij als leerkracht in de onder- en bovenbouw van het basisonderwijs al AI? Misschien nog niet! Maar wist je dat er ook voor jullie enorm veel te winnen valt als je AI slim inzet? Zo kun je sneller, efficiënter en beter werken. In dit artikel leggen we je precies uit hoe je dat doet.
> Wil je eerst weten wat AI precies is? Lees dan het basisartikel met onze eenvoudige uitleg over AI.
AI spannend?
Tijdens onze trainingen horen we regelmatig terug dat AI geassocieerd wordt met plagiaat of spannende toekomstige ontwikkelingen. Maar, AI is helemaal niet zo spannend. AI kan juist heel handig zijn als hulpje in de klas. Zo kun je er bijvoorbeeld leuke spelletjes mee doen die helpen bij het leren, of je gebruikt het om snel educatieve ideeën voor de komende themadagen of feestdagen uit te werken.
Bedenk snel creatieve activiteiten met ChatGPT
Voor het bedenken van creatieve activiteiten voor themadagen, feestdagen of seizoenen kan ChatGPT je een handje helpen. Zo kun je bijvoorbeeld simpelweg aan de chatbot vragen welke ideeën hij hiervoor heeft.
En dit is slechts het begin! Je kunt er namelijk veel verder mee gaan. Heb je bepaalde materialen beschikbaar op school die je graag wilt gebruiken? Bijvoorbeeld touwtjes, lege flessen en ijsstokjes. Dan neem je die gewoon mee in je prompt (prompt is de term die we gebruiken voor een opdracht aan een chatbot) en vraag je ChatGPT dat te gebruiken.
Een goede prompt zou dan zijn: "Bedenk [vul nummer in] knutselideeën voor [Kies: moederdag, vaderdag, herfst, sinterklaas, kerst, iets anders…….] voor leerlingen of studenten van [vul niveau in] die je makkelijk in de klas kunt doen. De knutselideeën mogen elk tussen de [.....] minuten duren. Geef van elk knutselidee aan hoe het heet en geef instructies in stappen hoe je het idee moet verwezenlijken. Het knutselen moet makkelijk in de klas kunnen worden gedaan. Geef ook duidelijk aan hoe je de opdracht aan de leerlingen moet geven. Ik wil de volgende materialen [Kies: plastiek flessen, touwen, elastiekjes, ijsstokjes, iets anders…….] gebruiken voor mijn activiteit.
Hieronder een voorbeeld van de resultaten van deze prompt. Je kunt er vervolgens één uitkiezen en om nog gedetailleerdere instructies vragen of om aanpassingen vragen: net wat je voorkeur is.
Differentiëren met AI
Het gebruik van AI in het onderwijs kan dus ook in de kleuterklassen aanzienlijk veel tijd besparen. Als ideeëngenerator is het de perfecte tool. Maar je kunt er nog veel meer mee. We noemen hier een nog een manier waarmee je AI heel goed in het onderwijs voor kleuters kunt inzetten: differentiëren.
Zo kun je het lezen of voorlezen van verhaaltjes een stuk leuker maken met ChatGPT. Vraag de AI bijvoorbeeld om drie verschillende verhaaltjes te creëren met drie verschillende thema's: superhelden, sprookjes/feeën of dieren. Leerlingen kunnen dan kiezen welk thema ze het meest aanspreekt, waardoor begrijpend lezen niet alleen leuker, maar ook persoonlijker wordt.
En op deze manier kun je verschillende opdrachten en taken aanpassen aan het niveau en de interesses van je leerlingen.
Creatieve schrijfopdrachten met AI
Gebruik AI om creatieve schrijfopdrachten te genereren die de fantasie van jonge leerlingen prikkelen. Door bijvoorbeeld ChatGPT te vragen om een startzin of scenario te bedenken, kunnen kinderen worden uitgedaagd om hun eigen verhalen te verzinnen. Dit kan variëren van het afmaken van een verhaal over een ruimteavontuur tot het beschrijven van een dag uit het leven van hun favoriete dier. Als je ChatGPT hiervoor inzet, kan deze de perfecte onderwijsassistent voor je zijn en je veel tijd besparen.
Gebruik onze powerprompts voor betere resultaten
Om het nog makkelijker te maken voor jou als leerkracht hebben we bij Docentenbijscholing speciale Power Prompts ontwikkeld. Deze gebruik je voor snelle creatie van bijvoorbeeld dictees, lesplannen, gedichten, verhaaltjes en invuloefeningen.
De docenten die onze training volgen, krijgen toegang tot deze waardevolle powerprompt-bank. Die leren trouwens ook hoe ze zelf krachtige prompts kunnen schrijven. Als je dit beheerst kun je ChatGPT en soortgelijke AI-tools optimaal inzetten voor je leerlingen en voor jezelf.
Let op: blijf kritisch op de uitkomst
Het inzetten van AI als een assistent in je klas biedt vele voordelen, maar het is belangrijk om altijd kritisch te zijn op de uitkomsten. De Chatbot heeft namelijk niet altijd gelijk en wil ook nog wel eens jouw opdracht niet helemaal goed uitvoeren. Blijf dus zeker zelf nadenken. Maar gebruik deze tool absoluut om je eigen werk makkelijker, leuker en efficiënter te maken. Zo waarborg je de kwaliteit van het onderwijs en zorg je ervoor dat de AI-ondersteuning daadwerkelijk bijdraagt aan de leerervaringen van je leerlingen.
Wil je AI goed leren gebruiken? Onze training ChatGPT en AI in de klas is een perfect startpunt.