Share

Beweegtussendoortjes: hoe pas je ze toe in het onderwijs?

Ben jij bekend met beweegtussendoortjes? Wil je weten wat de voordelen hiervan zijn en hoe je hiermee in de klas aan de slag kunt? We geven concrete tips voor zowel het primair onderwijs als het voortgezet onderwijs en bespreken twee tools die je hiervoor kunt gebruiken.

bewegend leren

Wat zijn beweegtussendoortjes? 

Het idee van een beweegtussendoortje is simpel: een minuutje flink bewegen, tijdens de les. Tussen verschillende lesonderdelen door, bijvoorbeeld. Een ander woord voor beweegtussendoortje is energizer. Omdat je er lekker veel energie van krijgt!

Beweegtussendoortjes


VOORDELEN VAN BEWEEGTUSSENDOORTJES

Het is natuurlijk goed om meer te bewegen. Veel kinderen bewegen structureel te weinig. Beweging brengt de stofwisseling op gang en verkleint de kans op overgewicht. Maar, ook de motorische ontwikkeling van leerlingen verbetert en bewegen is goed voor de sociale interactie. 

Door beweegtussendoortjes in je les te verwerken, houd je de aandacht van je leerlingen fris en doorbreek je het zitgedrag. Voor jezelf als docent is het natuurlijk ook lekker om tussendoor even flink te bewegen.

Voorbeelden van beweegtussendoortjes

Je kunt beweegtussendoortjes op vele manieren toepassen. We noemen hier een paar concrete voorbeelden.

Energizers in de klas

Vooral leuk in het PO. Als docent klapt je een ritme op tafel en de leerlingen klappen het ritme na. Varieer flink in snelheid en ritme. Je kunt ook een kind de leiding geven of de kinderen op de benen laten klappen als variatie. 

yoga oefeningen in de klas

Yoga in de klas kun je op verschillende manieren inzetten. Eigenlijk zijn het bewegingstussendoortjes. Hier laten we een voorbeeld van zo'n oefening zien.


Engergizers voor in de klas


JUST DANCE

Je kent Just Dance misschien wel. De liedjes die je mee kunt dansen zijn een grote hit onder veel leerlingen. Zet het op het digibord en dans lekker mee. 

Een voorbeeld voor het PO is dit Just Dance filmpje. Voor het VO kun je bijvoorbeeld deze hit gebruiken. 

Maar, er zijn ook andere manieren om op leuke energizers te komen. Namelijk door tools te gebruiken. Die bespreken we hieronder.

BALANCEREN

Deze is geschikt voor zowel het VO als het PO. Je laat de leerlingen in tweetallen tegenover elkaar staan met de voeten stevig op de grond en de handen tegen elkaar aan. Op een afgesproken signaal laat je elkaar zachtjes duwen om de ander een beetje uit balans te krijgen. 


energizers

prowise Presenter

Gebruik jij Prowise Presenter? In deze gratis tool vind je ook enkele beweegtussendoortjes en energizers, zoals een parkours. Open ze via deze link


Namenrad

Gebruik het Wheel of Names

Je kunt natuurlijk ook je eigen creativiteit de vrije loop laten. Dan is het misschien handig om daar het Wheel of Names bij te gebruiken. Zo kun je daar oefeningen opzetten, het wiel een draai geven en dan de oefening doen waar je op uitkomt. 

Wil je meer toepassingen van het Wheel of Names leren kennen, lees dan ons blog hierover.

educatieve bewegingsmomenten in de klas

In je klas kun je ook educatieve bewegingsmomenten hebben. Neem bijvoorbeeld onze workshop "Cijfers in Beweging - Een Sprong Vooruit", ideaal voor basisschoolleerkrachten. Deze benadert rekenen op een levendige manier, waarbij fundamentele begrippen en vaardigheden via spel, beweging en digitale middelen aan bod komen. Zo maak je rekenen niet alleen leuk maar ook leerzaam, en leer je rekenlessen interactief en inspirerend te maken. Zo integreer je beweging en leren op een natuurlijke manier in je klas.

Aan de slag met beweegtussendoortjes

In dit artikel hebben we je inspiratie gegeven om zelf aan de slag te gaan met beweegtussendoortjes in de klas. Wat ga jij proberen? Laat het ons weten in een reactie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in voor tips, gratis materiaal en laatste updates!