Kinderen hoeven vandaag de dag veel minder te onthouden dan generaties voor hen. Alles is immers online te vinden. Maar, hoe kun je het geheugen van je leerlingen (en jezelf) toch trainen om dingen beter te onthouden? Lees het in dit artikel!
" Het geheugen is een film die nu eens niet en dan weer wel wordt belicht, volgens een methode waarin geen enkele lijn te vinden is."
Simon Carmiggelt
geheugen trainen
Als we vandaag iets willen weten, zoeken we het online op. Alles staat op internet. En waar we ook zijn, dankzij onze telefoon met dataverbinding kunnen we overal online. Onze leerlingen kunnen dat dus ook. En dat maakt, dat ze hun geheugen veel minder trainen dan eerdere generaties. Terwijl ‘onthouden’ een belangrijk deel is van het leerproces.
En dat niet alleen: door het geheugen te trainen, verbeter je de werking van het brein. Dat is niet alleen nu handig voor de leerlingen, maar ook in de toekomst. Het vertraagt namelijk de achteruitgang van het brein door ouderdom en vermindert de kans op dementie en alzheimer.
Hieronder een aantal manieren om beter te leren onthouden!
maak een geheugenpaleis
Een eeuwenoude techniek is die van het geheugenpaleis. Dit werd al in de 5e eeuw voor Christus toegepast. De basis van deze techniek ligt in 2 principes. Namelijk, wij mensen zijn ijzersterk in:
- het onthouden van ruimtes
- het onthouden van (ongewone of rare) beelden
Het geheugenpaleis werkt als volgt. Je roept een gebouw op in gedachten en in elke kamer beeld je je een situatie in die te maken heeft met wat jij wilt onthouden. Zo kun je de namen van je leerlingen op deze manier onthouden.
Bijvoorbeeld, je loopt in gedachten door je mentale paleis en ziet het volgende: Bram van Dijk staat buiten in de tuin met zijn vinger in de dijk, in de woonkamer vind je Lisa de Jong aan tafel met een broodje met jonge kaas, terwijl Job de Vries net een ijsje uit de vriezer haalt. Als je naar boven loopt zie je in het trapgat hoe Sem Meijer een kalender leest met alleen maar de maand mei erop. Boven tref je in de badkamer Badr Mansouri aan in de badkuip en in de slaapkamer zit Zuzanna Nowak in een wak.
Op deze manier onthoud je de namen veel sneller en gemakkelijker.
Je kunt dit natuurlijk op veel verschillende manieren toepassen. Denk aan topografie (Heerenveen, meneer De Heer op zolder, Maastricht, mevrouw De Maas in de kelder) of met vreemde talen bij het leren van woordjes.
Een heel uitgebreide, stap voor stap beschrijving voor het maken van een geheugenpaleis vind je hier en een video over dit onderwerp hier.
Een snelle manier om informatie te onthouden is door een liedje of een rijmpje te maken van de informatie. Muziek en ritme helpen namelijk om dingen beter te onthouden. Door het een aantal keer te herhalen zul je merken dat je het al snel onthoudt.
Bijvoorbeeld bij taal: de N en de K zitten op de bank te kussen en niemand mag ertussen. Of, om de volgorde van de planeten te onthouden bij aardrijkskunde: Mijn Vader At Meestal Jonge Spruitjes Uit Nijkerk - Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus.
Laat de leerlingen zelf iets uitleggen
Uit onderzoek blijkt dat leerlingen die zelf iets moeten uitleggen, de leerstof beter onthouden. Laat de leerlingen dus rekensommen en taaloefeningen uitleggen aan de andere leerlingen. Of geef het mee als huiswerkopdracht en laat ze iets uitleggen aan hun broertjes, zusjes, vader en moeder.
Doe aan Mindfulness en Yoga
Dat het regelmatig beoefenen van mindfulness veel positieve effecten heeft, weet je wellicht al. Maar, wist je dat uit onderzoek blijkt dat het ook kan bijdragen aan een beter werkgeheugen? Als je als definitie van mindfulness neemt: ‘het bewust zijn van actuele relevante informatie zonder afgeleid te worden’, dan komt dat heel dicht bij de definitie van het werkgeheugen. Regelmatig mindfulness beoefenen traint je aandachtsspier en daarmee train je je geheugen.
Ook het vaak met mindfulness geassocieerde yoga kan leiden tot gezondere hersenen en een beter geheugen. Onderzoek laat het positieve effect van yoga zien op de regio’s in het brein die verantwoordelijk zijn voor zowel geheugen als de regulatie van emoties.
" Slapen is geen geringe kunst: je moet er de hele dag voor wakker blijven."
Friedrich Nietzsche
zorg voor gezonde voeding, voldoende slaap en beweging
Geen trucje, maar meer een tip van algemene aard. Zorg dat je gezond eet, voldoende slaapt en regelmatig beweegt. Leg je leerlingen uit dat gezond leven bijdraagt aan een gezond stel hersenen. Zo kunnen ze dus beter leren!
Voldoende slaap is nodig om herinneringen te evalueren en in het brein te archiveren. Het maakt dat je nieuwe informatie beter opslaat en oude informatie makkelijker reproduceert.
Gezond eten draagt ook bij een een goed stel hersenen. Probeer snacks en junkfood te laten staan en kies bijvoorbeeld voor zalm, walnoten en kiwi’s. Ook Omega-3 vetzuren lijken een positief effect te hebben op ons leervermogen en ons geheugen.
Uit onderzoek blijkt ook dat matig intensief bewegen bij mensen met cognitieve gebreken leidt tot een enorme verbetering van het geheugen.
beter leven, beter leren
Blijf je leerlingen dus regelmatig attenderen op het belang van een gezond leven. Dat is niet alleen goed voor een fit lijf, maar ook voor je intellectuele prestaties. Hoe ga jij je leerlingen helpen om de lesstof beter te onthouden? Laat het weten in een reactie!
Wil je in de klas aan de slag met yoga en mindfulness, maar weet je niet goed hoe? Volg dan onze yoga en mindfulness training. In de training leren wij je makkelijke en toegankelijke oefeningen. Na het volgen van deze training ben jij in staat om zelf oefeningen te doen met je leerlingen en studenten.