Share

De Grote Rekendag

De Grote Rekendag op 20 maart 2024 staat in het teken van ‘Gegevens gesnapt.’ Op deze dag gaan leerlingen van groep 1 tot en met 8 op een leuke manier aan de slag met rekenen. Hier lees je wat De Grote Rekendag is en wat je kunt doen op deze leuke, leerzame en belangrijke dag bij jou op school. Naast deze bijzondere dag willen we ook de aandacht vestigen op Wereld PI Dag (π-dag), die enkele dagen eerder valt op 14 maart, als een extra gelegenheid om de wonderen van wiskunde te verkennen.

De grote rekendag

Wat is De Grote Rekendag?

Mocht je nog niet helemaal op de hoogte zijn: De Grote Rekendag is een speciale dag voor leerlingen van groep 1 tot en met 8, volledig gewijd aan het rekenen. Maar dan wel op een leuke manier! Deze dag staat in het teken van ontdekkend leren en plezierige activiteiten. 

Op deze dag proberen we de leerlingen te laten zien dat rekenen niet alleen nuttig is, maar ook boeiend en leuk! Ieder jaar doen meer dan duizend basisscholen in Nederland en Vlaanderen mee aan deze feestelijke dag.

Wat is het doel van De Grote Rekendag? 

De Grote Rekendag is meer dan alleen een dag vol rekenplezier. Het biedt belangrijke voordelen voor zowel leerlingen als docenten.

Voor leerlingen: rekenen wordt een avontuur

Op De Grote Rekendag wordt rekenen een avontuur. Leerlingen ontdekken dat rekenen niet alleen gaat over sommen maken in een boek. Ze zien dat rekenen overal om ons heen is. Door samen te werken en problemen op te lossen, leren ze dat rekenen leuk en nuttig kan zijn. Dit helpt leerlingen om zelf meer zin te krijgen om te rekenen.

Voor docenten: inspiratie en vernieuwing

Voor jou als docent biedt De Grote Rekendag nieuwe ideeën en inspiratie. Je ziet hoe je rekenen op een andere, speelse manier in je lessen kunt brengen. Dit kan je helpen om je eigen lessen nog leuker en interessanter te maken. Ook geeft het je de kans om samen met andere docenten ideeën uit te wisselen.

Ontwikkeling van rekenvaardigheden

Het allerbelangrijkste is misschien wel dat de De Grote Rekendag op een unieke manier bijdraagt aan de ontwikkeling van rekenvaardigheden bij leerlingen. Dat gebeurt namelijk door: 

 

De grote rekendag
de grote rekendag

Leren, samenwerken, en creativiteit op De Grote Rekendag

Actief leren: Door actief bezig te zijn met rekenen, ontdekken leerlingen hoe ze problemen kunnen aanpakken en oplossen. Dit helpt hen om beter te worden in rekenen.

Samenwerken: Veel activiteiten op De Grote Rekendag doen leerlingen samen. Dit leert ze hoe ze samen kunnen werken en van elkaar kunnen leren. Samenwerken maakt rekenen niet alleen leuker, maar helpt ook om beter te worden.

Creatief Denken: Op De Grote Rekendag zijn er vaak meerdere manieren om een probleem op te lossen. Dit moedigt leerlingen aan om creatief te denken. Zo leren ze dat er niet altijd één 'juist' antwoord is. Dit is een belangrijke vaardigheid, niet alleen voor rekenen maar voor het hele leven.

Verbinding met de echte wereld: De problemen en opdrachten zijn vaak gebaseerd op echte situaties. Dit laat zien waarom rekenen belangrijk is in het dagelijks leven. Het maakt rekenen relevanter en interessanter voor leerlingen.

leren rekenen
rekenonderwijs
de grote rekendag

Activiteiten voor De Grote Rekendag

Voor De Grote Rekendag met het thema 'Gegevens gesnapt' zijn er verschillende activiteiten voor alle leeftijdsgroepen bedacht. De materialen hiervoor vind je via de website van uitgever Malmberg

Wil je zelf een draai geven aan De Rekendag bij jou op school? We noemen hier een paar voorbeelden om je te inspireren: 

  • Groep 1 en 2:
    • Insecten vangen: Kinderen vangen ballonnen die insecten voorstellen en leren deze te tellen.
    • Tellen en sorteren: Kinderen verzamelen verschillende objecten en leren deze te sorteren en te tellen op basis van eigenschappen zoals kleur of grootte.
  • Groep 3 en 4:
    • Dobbelsteen gooien: Kinderen gooien met dobbelstenen en houden bij hoe vaak elk nummer gegooid wordt.
    • Stappenteller: Leerlingen gebruiken een simpele stappenteller tijdens een schooldag en vergelijken de resultaten.
  • Groep 5 en 6:
    • Landelijke vogeltelling: Leerlingen tellen vogels en vergelijken hun resultaten met landelijke gegevens.
    • Favoriete boeken: Leerlingen houden een enquête over favoriete boeken en presenteren de resultaten in een diagram.
  • Groep 7 en 8:
    • Sportresultaten: Leerlingen verzamelen gegevens over sportresultaten en maken vergelijkende grafieken.
    • Gegevens interpreteren: Leerlingen bestuderen verzamelde klassengegevens en leren deze te interpreteren en conclusies te trekken.

Wereld PIDag

PI Dag


pi dag

Naast de basisscholen krijgen ook de middelbare scholen in maart extra aandacht voor het rekenonderwijs, met name door de viering van Wereld PI Dag. Wereld PI Dag wordt gevierd op 14 maart (3/14 in de Amerikaanse datumnotatie), wat overeenkomt met de benadering van het getal PI (π) tot de eerste drie cijfers: 3,14. Deze dag is niet alleen een eerbetoon aan het beroemde wiskundige constant getal dat essentieel is voor de berekeningen in de cirkelmeetkunde, maar het is ook een gelegenheid om de wiskunde als geheel te vieren en te promoten.

De keuze voor 14 maart is symbolisch gekozen omdat deze datum samenvalt met de geboortedag van Albert Einstein, wat de viering nog een extra dimensie van wetenschappelijke betekenis geeft. Scholen en educatieve instellingen wereldwijd grijpen deze dag aan om activiteiten en evenementen te organiseren die zowel de schoonheid als het belang van wiskunde in het dagelijks leven en in de wetenschappelijke vooruitgang benadrukken.

Het doel van Wereld PI Dag op middelbare scholen is niet alleen om leerlingen beter bekend te maken met het concept van Pi, maar ook om hen aan te moedigen om wiskunde te verkennen op een manier die zowel informatief als vermakelijk is. Door middel van spelletjes, puzzels, en competitieve wiskunde-uitdagingen worden leerlingen gestimuleerd om hun rekenvaardigheden te ontwikkelen en een diepere waardering voor wiskunde te kweken. Dit initiatief sluit naadloos aan bij de doelstellingen van De Grote Rekendag door het belang van wiskunde te onderstrepen en de toepassing ervan in zowel academische als alledaagse contexten te vieren.

Overweeg de training  'Cijfers in Beweging'

Wil je serieus aan de slag met het rekenonderwijs bij jou op school? Overweeg dan onze training Cijfers in beweging - Een sprong vooruit te volgen! Dit is perfect voor basisschool leerkrachten. Deze workshop biedt creatieve methoden om zowel fundamentele rekenbegrippen als algemene rekenvaardigheden op een boeiende manier te tot leven te brengen. Door spel, beweging, en digitale hulpmiddelen te gebruiken, leer je hoe je rekenen interactief en leuk maakt voor je leerlingen. Leer om rekenen op een interactieve en inspirerende wijze in je lessen te verwerken.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in voor tips, gratis materiaal en laatste updates!

Trainingen ChatGPT, Escape Spel en Burgerschap nu met subsidie GRATIS bij jou op school