• Home
  • Blog
  • De Week van het geld: Tips voor docenten

De Week van het geld: Tips voor docenten

De week van het geld

0 comments

Van 24 t/m 28 maart 2025 is het weer de Week van het Geld. Het thema dit jaar is: ‘Hoe maak jij je gelddromen waar?’ Een mooie aanleiding om met je leerlingen stil te staan bij geld, keuzes maken en de toekomst.

In dit blog vind je allerlei activiteiten die je direct kunt inzetten in de klas — zowel voor het primair als voortgezet onderwijs. Van creatieve opdrachten tot praktische werkvormen die leerlingen helpen bewuster met geld om te gaan én na te denken over hun financiële dromen.

De week van het geld

' Financiële educatie is net zo belangrijk als elke andere vorm van onderwijs.'

Geoffrey Canada

Wat is de Week van het geld?

De Week van het geld is een jaarlijks terugkerend evenement dat in Nederland wordt georganiseerd om aandacht te vragen voor het belang van financiële educatie. Het doel van deze week is om kinderen en jongeren te leren hoe ze verstandig met geld kunnen omgaan en hoe ze financiële problemen kunnen voorkomen.

De Week van het geld is een initiatief van Wijzer in geldzaken. Dit platform heeft als motto 'jong geleerd is oud gedaan' en streeft ernaar om kinderen en jongeren voor te bereiden op financiële zelfstandigheid.

Gedurende de Week van het geld vinden door heel Nederland activiteiten plaats om kinderen en jongeren bewust te maken van het belang van verantwoord omgaan met geld en het weerstaan van verleidingen.

Waarom financiële educatie belangrijk is

Financiële educatie is van groot belang voor leerlingen omdat het hen helpt om verantwoordelijk om te gaan met geld. Ze leren hoe ze een budget kunnen opstellen, hun uitgaven kunnen beheren en spaargeld kunnen opbouwen. Dit is van essentieel belang, gezien het feit dat maar liefst 1 op de 5 jongeren van 18 tot 26 jaar te maken heeft met ernstige betalingsproblemen, volgens onderzoek van het Nibud. Geldzorgen zijn ook aanwezig onder volwassenen, waar 8 procent niet rond kan komen. Deze problemen kunnen grote gevolgen hebben voor de financiële situatie en toekomstperspectief van jongeren en volwassenen. Het is daarom cruciaal dat financiële educatie al op jonge leeftijd wordt aangeboden, zodat jongeren leren hoe ze verstandig met geld kunnen omgaan en betalingsproblemen kunnen voorkomen.

De week van het geld
De week van het geld

In de Week van het geld worden er verschillende activiteiten georganiseerd om kinderen te leren met geld om te gaan. Wil je weten welke activiteiten er bij jou in de buurt worden georganiseerd? Klik  op deze link om het activiteitenoverzicht van de Week van het geld te bekijken.

Leuke spelletjes om geld te leren beheren op de basisschool

Geldmemory:

Maak een set kaarten met afbeeldingen van verschillende munten, briefjes en andere financiële symbolen. Laat de leerlingen in paren spelen en probeer de meeste paren te vinden door kaarten om te draaien.

Spaarplan maken:

Laat leerlingen nadenken over iets wat ze graag willen kopen en laat ze een spaarplan maken. Hoeveel kost het? Hoeveel zakgeld krijgen ze? Hoelang moeten ze sparen? Een leuke en leerzame oefening in doelen stellen en plannen.

Geldzakjes knutselen: 

Laat de leerlingen hun eigen geldzakje maken door een klein zakje te vouwen van stevig papier of stof. Versier het zakje met glitterlijm, stickers of tekeningen en laat ze het gebruiken om hun zakgeld of andere munten en briefjes in te bewaren.

Het budgetspel:

Geef elke leerling een fictief bedrag en laat ze een weekbudget maken. Tijdens de week kunnen ze hun geld uitgeven aan verschillende categorieën, zoals voedsel, kleding en entertainment. De leerling die het meeste overhoudt aan het eind van de week wint.

Muntensorteerders maken: 

Laat de kinderen hun eigen muntensorteerder maken door een doosje of blikje te versieren en er gleuven in te snijden voor verschillende muntstukken. Laat ze hun munten sorteren en tellen om te oefenen met tellen en waardes herkennen.

Geldbingo: 

Maak bingokaarten met verschillende financiële symbolen zoals munten, briefjes, creditcards en spaarpotten. Trek vervolgens symbolen uit een zak en laat de leerlingen hun bingokaart afvinken als het symbool wordt genoemd.

Geldwinkel:


Richt een kleine ‘winkel’ in de klas in. Laat leerlingen met nepgeld producten kopen en verkopen. Ze oefenen zo met geld tellen, wisselen en het maken van keuzes binnen een budget.

Leer op een leuke manier over geldzaken met onze gratis Kletskaarten Geld

Onze Kletskaarten Geld zijn een leuke en interactieve activiteit die geschikt is voor zowel leerlingen op de basisschool als op de middelbare school. Elke kletskaart bevat één afbeelding en kan gebruikt worden op het smartboard tijdens lessen of uitgeprint worden voor gebruik in de klas. Er zijn verschillende spelletjes mogelijk, zoals het verdelen van de klas in groepjes en het trekken van een kaart om met elkaar te praten over geldzaken. Download hier onze gratis Kletskaarten Geld.

de week van het geld
Podcast in de klas

Podcast maken over geld

Laat leerlingen een podcastaflevering maken over een geldgerelateerd onderwerp dat hen aanspreekt, zoals sparen, bijbaantjes, omgaan met verleidingen, schulden of financiële fabels. Ze bedenken hun eigen insteek, schrijven een script en nemen de podcast op. Zo oefenen ze niet alleen met financiële kennis, maar ook met presenteren, samenwerken en mediawijsheid. Een mooie, creatieve manier om hen actief met geldzaken aan de slag te laten gaan!

Wil je eren hoe je podcasts effectief kunt inzetten in je lessen en hoe je jouw leerlingen begeleidt bij het maken van hun eigen podcasts? In onze training 'Podcasts in de klas' leer je hoe je podcasts gebruikt voor kennisoverdracht en verdieping.

activiteiten/spellen om financiële educatie te bevorderen tijdens de Week van het geld in het voortgezet onderwijs.

Geld Quiz:

Speel een quiz met je leerlingen over financiële onderwerpen, zoals sparen, lenen, budgetteren en belastingen. Dit is een leuke en interactieve manier om hen bewust te maken van het belang van financiële educatie. Laat de leerlingen individueel of in teams deelnemen en zorg voor prijzen voor de winnaars.

De geld-biografie:


Laat leerlingen terugblikken op hoe zij omgaan met geld en welke invloed hun omgeving daarop heeft gehad. Denk aan hoe hun ouders omgaan met geld, of ze sparen of juist snel uitgeven, en wat hun eerste ervaring was met zakgeld. Dit stimuleert reflectie en bewustwording.

Debat: 

Organiseer een debat met de leerlingen over actuele financiële kwesties, zoals het minimumloon voor jongeren, de belastingen en de studieschuld. Hierdoor leren ze om hun standpunten te verdedigen en na te denken over de gevolgen van financiële beslissingen, zowel op korte als lange termijn. Het debat kan ook helpen om hen bewust te maken van hun rechten en plichten op het gebied van financiën en hen te leren hoe ze hun financiële toekomst kunnen plannen en beheren.

De pitchwedstrijd:

De leerlingen kunnen in groepjes een pitch voorbereiden voor een product of dienst gerelateerd aan financiën, zoals een app om uitgaven bij te houden of een cursus over beleggen. Vervolgens presenteren ze hun pitch aan de klas en kiest de klas het winnende idee.

Beursgame: 

Verdeel de klas in groepjes en geef elk groepje een fictief bedrag om mee te beleggen op de beurs. Laat de groepjes samen beslissingen nemen over welke aandelen ze willen kopen en verkopen en volg de resultaten gedurende de week. Het groepje met het hoogste rendement wint.

Fake webshop challenge:


Laat leerlingen een nep-webshop ontwerpen met fictieve producten en prijzen. Andere groepjes krijgen een budget en moeten hierop 'shoppen' en verantwoording afleggen over hun keuzes. Goed voor creatief denken én kritisch kijken naar waarde, prijs en prioriteiten.

Financiële educatie in de spotlight

De Week van het geld is een mooie gelegenheid om aandacht te besteden aan financiële educatie en diverse activiteiten te organiseren. Hopelijk heb je met onze tips genoeg ideeën opgedaan om financiële educatie in jouw lessen te integreren en zo jouw leerlingen te helpen om op verantwoorde wijze met geld om te gaan en verleidingen te weerstaan. Want het is belangrijk dat jongeren de juiste kennis en vaardigheden opdoen om financieel zelfredzaam te worden. Heb jij al leuke activiteiten gepland voor de Week van het geld? Laat het ons weten in de comments!

de week van het geld

Hoe AI jouw lessen creatiever én makkelijker maakt

Wist je dat je met behulp van AI in een handomdraai de leukste activiteiten voor jouw leerlingen kunt bedenken?
Wil je ontdekken hoe dat werkt?
Doe dan mee aan onze training AI in de klas.
Het bespaart je een hoop tijd én levert creatieve lessen op!

About the Author

Follow me


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}