Share

Docenten: maak gebruik van AI om werkdruk te verlichten

We weten dat de werkdruk in het onderwijs hoog is. Tegelijk zijn veel docenten dagelijks bezig met het aanpassen van lesmateriaal aan hun eigen klassen en leerlingen. Wij denken dat dat een stuk sneller kan door gebruik te maken van AI. In dit artikel gaan we hier dieper op in en geven we je een voorbeeld van hoe je snel en eenvoudig een lesplan maakt met ChatGPT.

> Alles weten over AI? Lees ons artikel waarin we haarfijn uitleggen wat het is en wat je er in het onderwijs mee kunt.

Lestmateriaal AI

Waarom maken docenten zelf lesmateriaal?

Als docent weet je hoe belangrijk het is dat je lesmateriaal goed past bij jouw klas. Elke groep leerlingen is anders, en wat voor de ene klas werkt, werkt misschien niet voor de andere. Daarom kiezen veel docenten ervoor om hun eigen lesmateriaal te maken of dit aan te passen. Hierdoor past het lesmateriaal natuurlijk een stuk beter aan op de behoeften van jouw leerlingen en haal je het maximale uit elke les.

Lesmateriaal maken

Jouw klas, jouw materiaal

Je kent je leerlingen beter dan wie dan ook. Je weet wat ze interessant vinden, op welke gebieden ze meer ondersteuning nodig hebben en welke onderwerpen actueel en relevant voor hen zijn. Door zelf lesmateriaal te ontwikkelen of het bestaande materiaal aan te passen, kun je dit allemaal meenemen. Zo maak je de lessen niet alleen leerzaam, maar ook leuk en interactief. Dit is de kracht van maatwerk in het onderwijs: het zorgt ervoor dat het leren levendig en persoonlijk wordt.

Zelf lesmateriaal maken kost veel tijd en energie 

Zelf lesmateriaal maken kost veel tijd en energie. Met de werkdruk die al hoog is in het onderwijs, is dit toch nog een extra belasting. Gelukkig zijn er tegenwoordig tools die jou kunnen helpen, zonder dat je de persoonlijke touch verliest. Een van die tools is kunstmatige intelligentie, of AI. Laten we eens kijken hoe AI jou kan ondersteunen bij het creëren van perfect passend lesmateriaal.

ChatGTP onderwijs

Maak kennis met je nieuwe assistent in de klas: AI

Misschien heb je al eens gehoord over AI, of kunstmatige intelligentie, maar wist je dat het ook jou als docent enorm kan helpen? AI is niet alleen voor techneuten of grote bedrijven. Ook in het onderwijs is het een gamechanger. Als docent kun je AI echt op vele manieren gebruiken om je werk makkelijker of sneller te maken.

Lesplan AI

Lesplannen op maat

Met AI is het maken van een goed lesplan een fluitje van een cent. Met de juiste prompt (zie verderop in dit artikel) heb je een basis waar je direct mee aan de slag kunt. Maar AI kan, mits juist ingericht, nog een stap verder gaan: stel je voor dat je een tool hebt die begrijpt wat jouw klas nodig heeft en je helpt bij het maken van lesplannen die daar perfect bij passen. AI kan data analyseren over hoe je leerlingen leren en welke onderwerpen extra aandacht nodig hebben. Zo krijg je lesplannen die zijn afgestemd op jouw specifieke klas.

Samenwerken

Differentiëren van lesmaterialen

Elke leerling is uniek, met eigen sterke punten en uitdagingen. AI kan je helpen om leerstof zo aan te passen dat het aansluit bij het niveau en de leerstijl van elke individuele leerling. Zo kan iedereen op zijn of haar eigen tempo leren, zonder dat jij als docent overbelast raakt.

Groep studenten lacht met laptop op tafel.

Interactieve lessen

Met AI kun je interactieve en boeiende lessen creëren die leerlingen actief bij de les betrekken. Denk aan virtuele excursies, interactieve quizzen of gepersonaliseerde oefeningen die zich aanpassen aan het niveau van de leerlingen.

En wat nog meer? 

De mogelijkheden zijn bijna eindeloos. AI kan helpen bij het nakijken van toetsen of huiswerk, het geven van feedback en zelfs bij het herkennen van patronen in de leerprestaties van leerlingen om vroegtijdig te signaleren waar extra ondersteuning nodig is.

AI leren

Voorbeeld van een powerprompt voor een lesplan 

Ben je nieuwsgierig geworden? Probeer het direct uit met onze powerprompt voor het maken van een lesplan. Ga naar ChatGPT en maak een gratis account aan. Voer vervolgens onderstaande prompt in en pas de velden tussen de brackets naar wens aan.

AI lesplan


Schrijf een lesplan over [vul onderwerp in] voor leerlingen of studenten van [vul niveau in]. De les moet [vul aantal minuten in] duren. Er moet [kies wel of niet] een activiteit inzitten waarbij de leerlingen in kleine groepjes de kennis gaan verwerken. De volgende begrippen [vul in A, B, C] moeten in elk geval in het lesplan terugkomen. Het doel van de les is  [vul doel in].

Probeer het zelf eens en zie welk resultaat je dit oplevert. Bedenk ook hoeveel tijd je dit bespaart in vergelijking met het van A tot Z zelf maken van een vergelijkbaar lesplan. En zo zijn er nog vele mogelijkheden om AI in te zetten om als docent sneller en efficiënter te werken.

Kunstmatige intelligentie onderwijs

Conclusie: gebruik AI in je voordeel 

Het gebruik van AI in het onderwijs heeft enorm veel potentie. Het kan je helpen om je lessen persoonlijker, interactiever en effectiever te maken. En belangrijker nog, het kan de werkdruk verlichten door taken te automatiseren en te ondersteunen bij het differentiëren en personaliseren van het leren. Zo kun jij je concentreren op wat echt belangrijk is: het ondersteunen en inspireren van je leerlingen. Dus waarom zou je geen gebruik maken van AI in jouw klas? Het is tijd om de stap te zetten en te ontdekken wat AI voor jou kan betekenen.

> Wil je optimaal gebruik maken van de mogelijkheden die ChatGPT biedt voor het onderwijs?
Volg dan onze training AI & ChatGPT in de klas.

Trainingen Identiteitscirkels, ChatGPT, Escape the classroom,

Burgerschap bouwers, Mentor Meesters en Mediawijsheid
 nu met subsidie GRATIS bij jou op school.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in voor tips, gratis materiaal en laatste updates!

Trainingen ChatGPT, Escape Spel en Burgerschap nu met subsidie GRATIS bij jou op school