Share

AI-tools inzetten voor het beoordelen van huiswerk en toetsen

Wist je dat het steeds makkelijker is om als docent AI-tools te gebruiken om huiswerk en toetsen te beoordelen? Zowel voor het voortgezet als het primaire onderwijs bieden deze AI-tools verschillende voordelen en mogelijkheden. Zo blijft er meer tijd over voor andere cruciale taken én wordt de werkdruk verlaagd. Wat is het belang van AI in het onderwijs en welke beschikbare AI-beoordelingstools zijn er?


AI in de klas

De toenemende impact van AI in het onderwijs

Ook in het onderwijs kunnen we er niet meer omheen. We maken steeds meer en breder gebruik van AI. Zo kun je het als docent inzetten om lesplannen, toetsen of presentaties te maken, lessen te differentiëren of om leerlingen te ondersteunen bij hun werk.

Je kunt als docent AI ook inzetten voor educatieve beoordelingen. Bijvoorbeeld van huiswerk of toetsen. Op deze manier kun je jouw feedback als leraar efficiënter, objectiever en meer consistent maken. Daardoor blijft er meer tijd over voor andere taken én verlaag je de werkdruk voor jezelf.


Diverse beschikbare AI-beoordelingstools voor het onderwijs

 

Gradescope is een online platform dat tools biedt voor het gestroomlijnd en gestandaardiseerd beoordelen van toetsen, scripties, digitale en programmeeropdrachten. Gradescope wordt voornamelijk gebruikt in het hoger onderwijs. 

Voordelen 

  • Beoordelingsschema's maken in realtime
  • Antwoordgroepen om snel en consistent te beoordelen
  • Statistieken van opdrachten bekijken voor data-analyse

Nadelen

  • Beoordelingen niet kopieerbaar voor andere opdrachten
  • Implementeren automatisch nakijken kan eenvoudiger
  • Kost de nodige moeite om onder de knie te krijgen
AI in de klas


ChatGPT in de klas
AI in de klas


dyslectie AI tools

Cograder is een tool die naadloos integreert met Google Classroom. Dat maakt het makkelijk om opdrachten te importeren en exporteren. Het is ontworpen om eerlijker en consistenter te kunnen beoordelen, door menselijke vooroordelen te vermijden. 

Voordelen

  • Aanpasbaar naar voorkeur en behoefte
  • Verbeteringen identificeren op klassikaal en individueel niveau
  • Naadloze koppeling met Google Classroom

Nadelen

  • Integratie momenteel alleen met Google Classroom mogelijk 
  • Richt zich met name op open vragen

EssayGrader

EssayGrader.AI richt zich, zoals de naam al aangeeft, vooral op het beoordelen van essays. De tool biedt biedt gedetailleerde en accurate feedback op schrijfwerk, waardoor het gemiddeld slechts 30 seconden duurt om een essay te beoordelen in plaats van de gebruikelijke 10 minuten. 

Voordelen

  • Controleert ook op spelling en grammatica 
  • Projecten uploaden in bulk, kan veel tegelijk aan
  • Mogelijkheid om gepersonaliseerde rubrics te maken

Nadelen

  • Hoewel EssayGrader streeft naar nauwkeurigheid, kan het soms nuances of context specifieke fouten missen die een menselijke beoordelaar wel zou opmerken
  • Terwijl EssayGrader gepersonaliseerde feedback mogelijk maakt, kan het de unieke, menselijke benadering van een docent niet volledig vervangen
ChatGPT en AI in de klas


dyslectische leerlingen
Beloningsysteem onderwijs


AI in de klas

ZipGrade is een mobiele app voor iOS en Android waarmee je meerkeuzetoetsen kunt scannen. Je kunt gratis antwoordformulieren downloaden en eenvoudig toetsen en antwoordsleutels maken vanaf een telefoon of tablet. De app biedt onmiddellijke beoordeling en automatische samenvoeging van resultaten.

Voordelen  

  • Werkt op iOS- en Android-apparaten en vraag geen internetverbinding tijdens het scannen/beoordelen.
  • Standaard antwoordformulieren in verschillende maten en de mogelijkheid om aangepaste formulieren te maken.
  • Mogelijkheid om toetsen online toe te wijzen en resultaten te posten voor zowel online als gescande toetsen.

Nadelen 

  • Beperkt tot meerkeuzevragen
  • Afhankelijkheid van fysiek materiaal, vereist het afdrukken van antwoordformulieren
  • Gratis versie beperkt tot 100 scans per maand

Experimenteer zelf en let op

Bovenstaande tools bieden zeker geen compleet overzicht van de beschikbaar AI-beoordelingstools. Er zijn vele tools beschikbaar, veelal voor de Engelse markt, en de ontwikkelingen zullen de komende tijd blijven doorgaan. 

Het is dan ook zaak om zelf aan de slag te gaan met deze tools en te ontdekken wat voor jou werkt en wat niet. Experimenteer, probeer en pas toe. Je moet er wat werk in steken om te ontdekken hoe het werkt en ook om bijvoorbeeld criteria en rubrics op te stellen. 

Het zijn geen van allen perfecte tools die geen menselijke inbreng meer vragen. Dat wil je uiteindelijk als docent ook niet. Maar, het kan je wel helpen het bulkwerk te vereenvoudigen en te versnellen. 


Beloningsysteem

Waarom wil je AI-tools inzetten voor beoordelen in het VO en PO?

Er zijn verschillende redenen om AI-tools te gebruiken in het onderwijs. We gaan er hieronder dieper op in. 

Feedback en beoordelingen worden meer consistent en efficiënt

Door het inzetten van AI-tools voor beoordeling en feedback, maak je dit proces niet alleen efficiënter, maar ook meer consistent en sneller door de algoritmes voor machinaal leren. Daarnaast is de feedback en beoordeling met behulp van een AI-tool ook objectiever. Door de consistentie van AI, wordt de kans op menselijke beoordelingsfouten aanzienlijk minder. 

Als docent heb je natuurlijk altijd (onbewust) je eigen subjectieve normen of beoordelingscriteria. De beoordeling van toetsen en huiswerk met AI-tools gebeurt op basis van standaard algoritmes en op basis van objectieve criteria die je zelf ingeeft. Het risico op beoordelingsfouten neemt daardoor significant af. Door meer objectieve feedback te geven, kun je ervoor zorgen dat jouw leerlingen eerlijk en consistent beoordeeld worden. 

Daarbij maakt het niet uit welke leerkracht het werk van de leerling beoordeelt. Door gebruik te maken van een AI-tool voor het beoordelen van huiswerk en opdrachten, kun je een meer eerlijke en inclusieve leeromgeving creëren Dit leidt tot betere resultaten voor leerlingen.

Meer tijd voor andere taken

Door huiswerk en toetsen te beoordelen en van feedback te voorzien met een AI-tool, kun je als leerkracht veel tijd besparen. Daardoor blijft er meer tijd over voor andere belangrijke onderwijstaken. Hierbij kun je denken aan het plannen van lessen of het bieden van individuele ondersteuning voor studenten. Uiteindelijk heeft dit invloed op de prestaties van je studenten of leerlingen, maar door de werkdrukverlaging ook op de prestaties van jezelf. 

Aandachtspunten identificeren en lesplannen afstemmen 

Beoordeling en feedback met AI stelt je als leraar ook in staat om aandachtspunten in het werk van leerlingen te identificeren. Dan kun je vervolgens de lesplannen hier eenvoudig op aanpassen. AI-tools voor geautomatiseerde beoordelingen kunnen patronen analyseren en herkennen in huiswerk en toetsen. Aandachtspunten komen zo sneller aan het licht. Als leraar kun je deze zwakke punten opnemen in je lesplan en gerichte feedback geven.

Werkdruk wordt lager

Zeker binnen het voortgezet en primair onderwijs ligt de werkdruk hoog. Door gebruik te maken van AI-tools voor het beoordelen van huiswerk en toetsen of het geven van feedback, kun je die werkdruk omlaag brengen. Bijvoorbeeld door het gebruik van een AI-tool die projecten automatisch controleert op spelling en grammatica, of door projecten in een bulk te kunnen uploaden. Zo hoef je niet elke toets handmatig meer te controleren.  

Zet AI-tools in voor het beoordelen

Wil jij de werkdruk als leerkracht verlagen? Wil je meer tijd overhouden voor andere belangrijke taken of het geven van feedback aan jouw leerlingen of studenten met behulp van AI-tools? Ga dan eens aan de slag met de tools in dit overzicht. 

En misschien is het volgen van één van onze trainingen ook een goed idee!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in voor tips, gratis materiaal en laatste updates!

Trainingen ChatGPT, Escape Spel en Burgerschap nu met subsidie GRATIS bij jou op school